Ana Sayfa MacOS Mac101: Lion’ı Yeniden, Sıfırdan Yüklemek II – Yükleme ve Ayarlar

Mac101: Lion’ı Yeniden, Sıfırdan Yüklemek II – Yükleme ve Ayarlar

24

Lion’ı sıfırdan, temiz bir şekilde yüklemek için yapmamız gerekenleri paylaştığım yazıya devam ediyorum. Önceki adımlara göz atmak isterseniz Mac101: Lion’ı Yeniden, Sıfırdan Yüklemek Iyazısına göz atabilirsiniz…

Bu yazıda da Lion yüklenmesi ve temel ayarlarının yapılması ile devam ediyoruz…

3. Lion Yüklenmesi

Disk İzlencesi ile diskimizi sildikten sonra, yeniden dönüğümüz Mac OS X İzlenceleri ekranında ise bu sefer ikinci sıradaki “Mac OS X’i Yeniden Yükle”yi (Reinstall Mac OS X) seçiyoruz.

Sihirli elma lion yuklemek 2d

Lion yüklemesini başlatmak için adımları izlemeye başlıyoruz. Karşımıza çıkan ilk ekranda “Sürdür” butonuna tıklıyor ve ilerliyoruz.

Sihirli elma lion yuklemek 4

Lion’ın hangi diske yüklenmesini seçmemiz gereken ekranda, az önce sildiğimiz diskimizi seçiyor ve “Yükle” butonuna tıklıyoruz.

Sihirli elma lion yuklemek 5

Bu esnada bize Apple Kimliğimiz ve şifremiz sorulabilir. Gerekirse bu bilgileri de yazıyoruz.

Sihirli elma lion yuklemek 6a

Bu işlemin ardından yükleme işlemi başlıyor.

Sihirli elma lion yuklemek 7

Bir süre sonra Mac’imiz kendini baştan başlatıyor ve yükleme işlemine devam ediyor. Bu işlem de bittikten sonra karşımıza “Yükleme Başarılı Oldu” ekranı geliyor. Ve Mac’imizi son kez yeniden başlatıyoruz.

Sihirli elma lion yuklemek 8

Artık yükleme tamamlandı sayılır, geriye sadece kişisel ayarları yapmak kaldı… 🙂

4. Temel Ayarlar

Mac’imiz yeniden açılırken, artık Lion’ın ayarlarını yapmaya başlıyoruz. Öncelikle hangi ülkede olduğumuzu seçiyoruz.

Sihirli elma lion yuklemek 9

Klavye düzenimizi seçiyoruz. Bu noktada “Türkçe QWERTY – PC” yi seçmemiz gerekiyor.

Sihirli elma lion yuklemek 10

Bağlanacağımız kablosuz ağı (Wi-Fi) seçiyoruz.

Sihirli elma lion yuklemek 11

Eğer Time Machine yedeğimizden tüm bilgilerimizi geri yüklemek istiyorsak, bu aşamada bunu yapabiliyoruz. Temiz bir kurulumu tamamlamak içinse “Şimdi Aktarma”yı seçiyoruz. Ben geri yükleme işlemini Lion yüklemesini tamamladıktan sonra yapacağım. Ancak siz “Time Machine veya başka bir diskten”i seçerek yükleme işlemini tamamlayabilirsiniz elbette.

Sihirli elma lion yuklemek 13

Bu aşamadan sonra kişisel bilgilerimizi sormaya devam ediyor Lion. Önce Apple Kimliği bilgilerimizi giriyoruz.

Sihirli elma lion yuklemek 14a

Sonra ise Kayıt Bilgilerimizi doğruluyoruz.

Sihirli elma lion yuklemek 15b

Son olarak ise kullanacağımız hesabı yaratmak için adımızı, hesap adını, parolamızı ve parola ipucumuzu yazıyoruz.

Sihirli elma lion yuklemek 16

Hesabımız için bir resim seçmeyi de unutmuyoruz elbette… Dilersek bu esnada Mac’imizin kamerasını da kullanarak hoş bir resim de çekebiliyoruz. 🙂

Sihirli elma lion yuklemek 17

Ve son olarak da Lion’ın TrackPad (İzleme Dörtgeni) ile iki parmakla sayfa kaydırma özelliğini ilk defa kullanmak için ufak bir alıştırma yapıyoruz. Resimdeki yazıyı aşağıya kaydırdıktan sonra karşımıza gelen “Mac OS X Lion’ı Kullanmaya Başla” butonuna tıklayarak tüm işlemleri tamamlamış oluyoruz.

Sihirli elma lion yuklemek 18

Lion’da kaydırma işleminin (scroll) iPhone’daki gibi, ekrandaki içeriği kaydırdığını hatırlatmadan geçmeyeceğim. Yani aslında parmaklarımızı aşağıya sürüklediğimizde sayfada yukarı çıkıyoruz (içeriği aşağı kaydırıyoruz) ve yukarı sürüklediğimizde de sayfada aşağıya inmiş oluyoruz. 🙂

Sihirli elma lion yuklemek 19

Artık tüm ayarlarımızı tamamladık ve Mac’imizi kullanmaya hazırız! 🙂 Parolamızı yazarak Lion’a ilk defa girişimizi yapıyoruz, ve Mac’imizi kullanmaya başlıyoruz… 🙂

Sihirli elma lion yuklemek 20

Ve artık yükleme işlemi tamamlandığına göre, tertemiz bir Lion’ın tadını çıkarttıktan sonra, tüm bilgilerimizi geri yüklemeye başlayabiliriz. 🙂 Bunun için de “Mac101: Lion’ı Yeniden, Sıfırdan Yüklemek III – Yedeği Geri Yüklemek” yazısına göz atabilirsiniz.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


24 Yorumlar

  1. 2 gün önce iMac imin sistemindeki rahatsızlıklar beni yeniden yüklemeye doğru itiyordu, içimi okudunuz resmen 😀 Oldukça Kısa ve Öz, Teşekkürler…

  2. Merhaba,
    Benim anlamadığım bir nokta var. Benim Mac’im yeni Lion ile beraber geldi. cmd+R ye basarak açıp format atmayı biliyorum. Fakat usb disk oluşturmayı beceremedim. App Store da alınan öğelerde MacOsX yok. Acaba nasıl oluşturacam USB diskimi, ya da gerek var mı? cmd+R yapıp MacOsX’i yeniden yükle seçeneğini mi kullanayım. Cahilliğimin kusuruna bakmayın 🙂

    • Rica ederim ne cahilliği… 🙂

      Yeni nesil MacBook Air’lerle birlikte herhangi bir CD, DVD ya da USB bellek gelmiyor biliyorsunuz. Bu yüzden Apple, bizi tüm bu yükleme işlemleri için Kurtarma Modu’na yönlendiriyor.Kurtarma modunu kullanarak Lion’ı yeniden yükleyebiliyoruz. Ancak Mac App Store’dan satın almadığımız için (Yeni MacBook Air sahibi olarak) USB belleğimizi oluşturmak için gerekli dosyalara erişemiyoruz… :)Apple’ın kendi sattığı USB bellekleri kullanarak yükleme yapmak istesek bile ($69) Apple buna izin vermiyor, ve bizi kurtarma modunu kullanmaya zorluyor. Bu yüzden başkasının hazırladığı bir USB belleği kullanarak Lion’ı siz de kurabilir misiniz emin olamıyorum, çünkü deneme imkanım olmadı henüz.2011 model bir MacBook Air bulabilirsem ilk deneyeceğim şey bu olacak… 🙂

      Bu durumda benim size cmd-R ile eriştiğiniz kurtarma modunu kullanmak… 🙂

  3. selamlar, bende macbook air var ve ben bu mac i sifirlamak istiyorum yani komple sifirlamak herseyini nasil yapabilirim.
    tesekkurler

  4. merhaba ben bu sekilde sifirdan format atiyorum ama 15 saat olarak gozukuyor neden bu kadar uzun suruyor bir bilginiz var mi acaba

  5. merhabalar. yeni imac aldım yanında cd falan gelmedi kendim lion ı flash bellege attım. 1 gb lık bir yer tuttu. e ben bu flash bellekle harddiski tamamen silerek format atsam ve lion u temiz yüklesem driverlar yüklenmiş olcakmı. yoksa driver için ayrı bir yedekleme oluşturma yöntemimi var?

  6. Merhabalar, ben mevcut lionu sizin 1. bölümde söylediğiniz gibi sildim. Şimdi MacOSX i yükle butonuna bastıgımda 10 saatle başladı. Çok yavaş ilerliyor. İnternetten mi indiriyor acaba.. Neden bu kadar yavaş, yapılacak birşey var mıdır? (Macbook Pro, 2 aylık, hazır lion gelen mac…)

      • Göktuğ Bey teşekkürler yanıtınız için..
        Bir ara acaba HDD sorunu mu var diye düşündüm ancak iptal etmedim beklemeyi yeğledim. İnternetle ilgiliydi sanırım sorun. Yaklaşık 6 saat devam eti bu süreç. Son 4 saati kaldığında ayar ekranı açıldı..  Sorunsuzca kurulumu yaptım. Acemi bir imac+macbookcu olarak sitenizden faydalanmaktayım her daim.. Bundan dolayı müteşekkirim..

  7. Kolay gelsin hocam ben işlemi yapıyorum fakat kimlik kısmında sorun yaşıyorum alırken aldığım kimliği soruyor oysa ben bilmiyorum alırken hangi kimlikle aldım.. Aksilik hdd yi de izlenceden sildim , şimdi ne yapabilirim..

  8. Bu yazının Mavericks’e uygun olanı sitemizde bulunuyormu acaba.Şayet bulunmuyorsa büyük eksik. Bazı kafama takılan yerler var örneğin 10.9.3 de kurtarma usb’si istiyormu ? İstiyorsa nasıl oluşturuluyor, işletim sistemimin bir seriali varmı varsa nerede vs. vs. ?

  9. Merhaba bende macbook air kolanicisiyim ben format attıktan sonra tamamen hersey silindi.Şimdi mac i açıyorum bembeyaz bir sayfa ve sayfada sadece bir soru işareti yanıp sönüyor yani açılmıyor bir türlü.yardimci olabilirmisiniz acaba ne yapmam gerekiyor

  10. Merhaba ben lion yuklemede apple id ve sifremi girdikten sonra gecici olarak ulasilamiyor uyarisi aliyorum ve kurulumu tamamlayamiyorum. Yardimci olabilirmisiniz?

  11. Merhabalar ben lion kurulumuna baslarken apple id girdigimde gecici olarak ulasilamiyor diye mesaj aliyorum ve kurulum yapmiyor yardimci olabilirmisiniz acil??

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz