Ana Sayfa Apple101 Yeni Başlayanlara Mac101: Mountain Lion nasıl yüklenir?

Mac101: Mountain Lion nasıl yüklenir?

63

Mountain Lion saatler önce Mac App Store’da yerini aldı ve milyonlarca kullanıcı hızlı bir şekilde indirip Mac’lerine kurmak için Mac App Store’a akın etti. Peki adım adım bu yükleme işlemini nasıl yaparız? Mountain Lion’ı yüklemek zor mu, kolay mı gelin birlikte adım adım yükleme işlemini gerçekleştirelim.

Sihirli elma yeni mac mountain lion ucretsiz yuklemek banner

 

Daha önceki tüm yazılarda Mountain Lion’ı yüklemek için acele etmememiz gerektiğinden bahsetmiştim. Sonuçta büyük bir sistem geçişi yapılıyor. Apple her ne kadar tüm sorunları yok etmeye çalışsa da, beklenmedik durumlar ortaya çıkma ihtimali her zaman için var.

Bu yüzden günlük işlerimizi yürüttüğümüz cihazları Mountain Lion’a geçirmeden önce yine de en azından birkaç gün beklemekte fayda var. Böylece sorunlar yaşansa bile, bizden önce yaşamış birileri sayesinde çözüme ulaşmamız çok daha kolay olabiliyor.

Sihirli elma mountain lion yukleme

Hazırlıklarımız tamam mı?

Son defa bir kontrol yapmakta fayda var… 🙂 Hangi hazırlıklar yapmamız gerektiğini bilmiyorsanız “Mountain Lion’a geçmeden önce yapmamız gereken hazırlıklar” yazısına göz atabilirsiniz.

Sihirli elma mountain lion gecis oncesi hazirlik banner

Yedek aldınız değil mi? 🙂

Önemli Not: Eğer Mountain Lion için bir yükleme diski yaratmak istiyorsanız, Lion’ı yüklemeden önce Lion için Yükleme Diski Yaratalım” yazımıza göz atabilirsiniz.

Eğer yakın zamanda Mac aldıysanız, Mountain Lion’a ücretsiz sahip olabilirsiniz. Detayları öğrenmek için “Yakın zamanda Mac alanlar için: Mountain Lion’ı ücretsiz olarak yüklemek” yazısına göz atabilirsiniz.

Mountain Lion’ı indirelim

Mountain Lion’ı Mac App Store’dan indirmek için aşağıdaki resme tıklayabilirsiniz.

Sihirli elma available on the mac app store

Karşımıza gelen ekranda önce mavi renkte üzerinde $19.99 yazan butona tıklıyor, ardından yeşile dönen butona tekrar tıklıyoruz.

Sihirli elma mountain lion yuklemesi 2

Apple kimliğimizin şifresini yazıyoruz ve satın alma işlemini tamamlıyor, indirme işlemine geçiyoruz.

Sihirli elma mountain lion yuklemesi 3a

Kredi kartımızla ilgili bir problem yoksa, bu andan itibaren 4.05 GB’lık Mountain Lion indirilmeye başlıyor… 🙂

Sihirli elma mountain lion yuklemesi 4

Yükleme İşlemi

İndirme işlemi bittikten sonra Mountain Lion Kurulumu otomatik olarak başlıyor, ve karşımıza şöyle bir pencere geliyor.

Sihirli elma mountain lion yuklemesi 8

Sırasıyla “Sürdür” ve “Kabul Ediyorum” butonlarına tıklıyoruz.

Sihirli elma mountain lion yuklemesi 8

Mountain Lion’ı kurmak istediğimiz diski seçiyor ve “Yükle” butonuna tıklayarak yükleme işlemini başlatıyoruz.

Sihirli elma mountain lion yuklemesi 9

Yükleme işlemi hazırlıklarından sonra Mac’imiz yeniden başlatılıyor.

Sihirli elma mountain lion yuklemesi 10

Bu sırada açık uygulamalarımız varsa bunlar da kapatılıyor.

Mac’imiz yeniden başlatıldıktan sonra bu sefer Mountain Lion yüklemesi devam ediyor.

Sihirli elma mountain lion yuklemesi 11

Mac’imizin hızına göre yaklaşık 15-45 dakikalık bir işlemin sonunda yükleme tamamlanıyor ve Mac’imiz yeniden başlatılıyor.

Sihirli elma mountain lion yuklemesi 12

Merhaba Mountain Lion! 🙂

Yükleme işlemi tamamlandı ve artık Lion’a elveda, Mountain Lion’a merhaba diyoruz! 🙂

Sihirli elma mountain lion yuklemesi 13

Tebrikler, artık OS X Mountain Lion kullanıyorsunuz… 🙂

Sihirli elma mountain lion yuklemesi 14

Yükleme İşleminin Değerlendirmesi

Mountain Lion, Mac App Store üzerinden indirilip yüklenebilen ikinci işletim sistemi. Geçtiğimiz sene de benzer bir deneyimi Lion ile yaşamıştık.

Apple geçtiğimiz sene de nerdeyse sorunsuz diyebileceğimiz bir geçişten sonra, bu sene de benzer şekilde oldukça prüzsüz geçiş yapmamızı sağladı. Koca bir işletim sisteminin bu kadar kolay şekilde güncellenmesi gerçekten çok hoş… 🙂 Hiç bir teknik detay ya da ayarlama yapmadan Lion’dan Mountain Lion’a kolayca geçebiliyoruz. 🙂

Mountain Lion’ın yüklenmesi esnasında sizin karşılaştığınız bir problem oldu mu? Yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz…


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


63 Yorumlar

  1. Bugün alıp kurmak istedim kurulup yapılıp restart yaptı ve diğer kurulum gerçekleşirken bilgisayar kapandı ve şimdi bilgisayar açılıyor ama ekrana görüntü gelmiyor. Işletim sistemi daha önce lionun son sürümü idi biligisayarda mid after 2011. Neden böyle bir sorun oldu anlamış degilim..

  2. Bende i5 işlemcili bir imac var. Mountain Lion’u dün kurdum. Sorunsuz bir şekilde kuruldu. Fakat, tekrar açıldıktan sonra kablosuz klavye ve fareyi görmedi. Uzun bir süre bekledikten sonra manuel olarak kapatıp açtım ve sorunum düzeldi.

  3. peki göktuğ bey mountain lıondan tekrar liona geçiş yapabılırmıyız??bırde cok acil ıhtycm olan sey ben yedekleme yapmak ıstemıyorumm..sebebı bı kac problemle karsılasabılceımı dusnuorm…yanı suan 320 gb westerndıgıtal tasınabl dıskım war ..içerisndekı bılgılerım sılınır dıe endişe içerisindeyım..bunla ılgılı yazınızıda okudm ama işin ıcınden cıkamadm…yardmcı olrsanz sewnrm teşkrrler…

      • peki yedekleme işi için tasınabılır dıskımın boş olmasına gerek warmı?yada sadece yeterı kadr boş alan olsa yetermı.ornegın ssd 128 gb..sanrm bukdrlık boş alan yeterlı olur???tek endiişem bu..yoksa tabıkıde yedek almayı dusnuorum..teskrler..goktug bey bukdr yogunluk arasnda cewp werebıldıınz ıcın..

  4. Sorunsuz bir biçimde yükleme yaptıktan sonra bende oluşan tek problem; uygulamalar başlığı altında görebildiğim macappstoredan yüklediğim uygulamaları artık launchpad ekranında göremiyorum! bu konu hakkında bir bilginiz var mı acaba?

    Birde yükleme yapan arkadaşları aol instant messenger hesabı konusunda uyarayım, bir üyelik oluşturmadan mesaj özelliğini kullanamıyorsunuz!

  5. Kurulumu sorunsuz bir şekilde hallettim fakat flash player sorunu mu var anlayamadım yoksa ios taki gibi flash player sorunu mu yaşatacak bize dizimag.com vizyonfilmizle digiturkplay sitelerine neden girmiyor anlayamadım..

  6. Teşekkürler yazı için. Geçen hafta macbook pro aldım. Şuan 10.7.4 yüklü. 11 Haziran’dan sonra satın alınan ürünlere ücretsiz geçiş yapılacağı açıklanmıştı yanılmıyorsam. İndirmeye çalıştığımda yine de kredi kartımdan ücret tahsil etmeye çalışıyor. Başka bir yolu mu var bunun acaba yoksa benim de ücretli mi geçmem gerekir.   

  7. Satın aldım yükeleme sırasında bir hata oluştu uyarısıyla mevcut yükleme yarım kaldı silip tekrar yüklemek istedim ancak dakikalardir “bekliyor” uyarısı ile güncellemeyi yüklemeye çalışıyorum. Çözüm öneriniz varsa paylaşırmısınz.

    Teşekkürler.

  8. Merhaba, uzun yıllar windows kullandıktan sonra dün itibariyle bir imac sahibi oldum. Oldukça ihtişamlı ve güzel bir cihaz ama tabii ki uzman kullanıcı konumundan bir anda giriş seviyesi kullanıcıya dönüştük malum. Sormak istediğim soru şu, ben nasıl ucretsiz update yapacağımı bilemediğimden ve araştırmadığımdan diyelim store üzerinden satın al butonuna bastım ve kredi kartı bilgisi istedi. Kredi kartı bilgisi girdik ve devam ettik ancak daha sonra şöyle bir uyarı çıktı(çıkmış, eşim söyledi almanca kullanıyorum almanyada yaşıyorum) zaten bu ürünü daha önce satın aldığınız için ucretsiz download yapabilirsiniz. Sonra download başladı. Acaba ben yanliş bir adım izlememe rağmen sistemimin yeni alındığını algıladıgı için (apple kimliği ile giris yapıyoruz ilk kurulumda oradan bilebilir diye düşündüm) ucretsiz yükleme olanağı sunmuş olabilir mi. Ya da  ben hayal görüyorum kredi kartı ekstresinde 19.9 Euro göreceğiz 🙂 Yararlı bilgiler için teşekkürler…

    • Kendi yazıma ilk yorum yine benden olsun. Apple fatura gönderdi az önce yani ücret tahsil edilmiş. Bu durumda sitede gördüğüm ilgili linkten geri iade işlemi yapacağım sanırım. Umarım başarılı olur.

  9. i5 işlemcili MBP 13inc. 2011 late için Mountain Lion 6saatlik bir 4.34gb. download sonrası 34 artı 17 dakikalık kurulum süreciyle sorunsuz bir biçimde kuruldu. Açılış ve kapanışlarda hızlanma fark ettim. Özellikle kapanış daha da hızlı gibi? Yedeklemeleri de yaptıktan sonra bir süre kullanmayı ve sonuçları değerlendirmeyi sürdüreceğim. Başlangıçta fazla bir yenilik olmayan bu sürümü kurmakta kararsız olsam da kurulum sonrasında daha iyi bir işletim sistemi olduğunu düşündürecek bir tek yeniliğin bile buna değdiğini düşünüyorum. Herkese kolay gelsin. 

  10. kurulum için yeniden baslayinca imac im hic birsey olmamis gibi normal kullanici giris ekrani geliyor ve normal olarak acip kullanabiliyorum. yani yeniden basladiktan sonra kuruluma devam etmiyor. herhangi bir hata/uyari mesaji da almiyorum hic bir surecte. bu konuda bana yardimci olabilir misiniz?

  11. Merhaba Goktug Bey,

    Benim 3 sorum olacak. Birincisi, time machine kullanarak yedekleme yapmak istedigimde, takdigim harici diski silmek istiyor. Ama tabii ici dolu. Simdi merak ettigim, time machine kullanarak yedekleme aldigim harici diske baska veriler de kopyalayabilir miyim, yoksa her seferinde yedekleme almak istedigimde diski yeniden silip yeniden mi kopyaliyor dosyalari? Eger boyle yapiyorsa bu is icin 1 hdd ayirmak gerekir ki, bana cok mantikli gelmedi, ben hdd mi ilk seferinde yapilandirmak sonra da hem time machine hem de kendim tasiyarak kullanmak istiyorum. Bunu yapabilir miyim?

    Ikincisi de, Mountain Lion’u indirdim, ve suan yukleme diski olusturamiyorum teknik nedenlerden dolayi (8 gb bellegim yok 🙂 Acaba simdi kursam, daha sonra flash bellek aldigimda ileri zamanlarda format amacli kullanmak icin bir yukleme diski olusturabilir miyim?

    Son olarak, Mountain Lion’a gecis yaptigimda veri kaybediyor muyum?

    Biraz cok oldu ama vakit ayirabilirseniz cok sevinirim.

    Sevgiler.

    • Aslında yeri burası değil ama yanıtlamaya çalışayım… 🙂

      1. Time Machine ilk başta diski kendi kullanacağı şekilde biçimlendirmek ister. Bu yüzden bilgileriniz silinebilir. Aman dikkat. Ancak sonrasında aynı disk içerisine siz başka bilgiler de atabilirsiniz.

      Fakat tek bir diski hem arşiv hem de yedekleme için kullanmak riskli olabilir. Benim tavsiyem tek bir diski buna ayırmanız olacaktır.

      2. Evet, sonra da yapabilirsiniz.

      3. Hayır, hiç veri kaybetmezsiniz.

      Sorularınızı soru&cevap sayfamızdan iletebilirsiniz: http://www.sihirlielma.com/soru-cevap

  12. Merhaba Göktuğ bey;
    yeni sürümü indirdim fakat kuramıyorum kurulum sırasında Machintosh HD seçiyorum fakat bir hata çıkıyor, bu disk time machine yedeklemesi için kullanılıyor diyor ve yüklemiyor. bu sorunu nasıl çözebilirim ? teşekkürler

  13. Merhaba Göktuğ bey;
    yeni sürümü indirdim fakat kuramıyorum kurulum sırasında Machintosh HD seçiyorum fakat bir hata çıkıyor, bu disk time machine yedeklemesi için kullanılıyor diyor ve yüklemiyor. bu sorunu nasıl çözebilirim ? teşekkürler

  14. Goktug Bey iyi gunler,
    App Store dan Lion u indir diyorum Launchpad e atiyor simdegi ve bekliyor yaziyor bir turlu indirmiyor. Aksam acik biraktim sabah kalktigimda hala bekliyor yaziyordu. Bilgisayari acip kapattim yine olmadi. Internetten kaynaklanabilir dedim ve baska bir yerde indirmeyi denedim yine bekliyor yaziyor ve bir turlu indirmiyor. Acba sorun ne olabilir, yardimci olabilir misiniz?

  15. merhaba ben de yüklenmesi için türkiyeye gönderdim mac i…su an bulundugum ulkede ınternet facıa..4.5 gb gunlerce suruyor ve hata verıyor…neyse gonderdım ama yuklendıgını soyledıler ama app store a baktıgımda hala download secenegı gorunuyor normalde installed gorunmesı lazım değilmi? 

    • Aslında installed olmaması gerekiyor farklı bir Mac üzerinden bakıyorsanız.

      Buton üzerinde fiyat görünüyorsa satın alınmamış demektir.
      Buton üzerinden YÜKLE görünüyorsa satın alınmış, en az 1 defa bir Mac’e yüklenmiş, ancak mevcut Mac’inize yüklenmemiş demektir.
      Buton üzerinden YÜKLÜ yazıyorsa, mevcut Mac’inize yüklenmiş demektir. 🙂

  16. Merhaba Göktuğ,
    Şimdi ben de Mountain Lion yüklüyorum. Tavisiyen üzerine birazcık bekledim, yorumları vs okudum. Benim bir sorum olacak, bootcamp üzerinden win 7 yüklü bende, bazı programlar Mac için yok biliyorsun ve onları oradan takip ediyorum. Sen kendi bilgisayarında da Win u yüklüyor musun, ihtiyaç duyuyor musun? Kastettiğim oyunlar değil bazı finansal veya eğitimle ilgili programlar yalnızca Win için var ve tamamen Mac kullanmak acil durumlarda veya ofis dışında çalışmak kendini geliştirmek vs gerektiğinde bizi çıkmaza sokuyor. Öte yandan bana kalsa sadece Mac kullanmak hem 128 SSD yi boş yere bölmemiş olmayı tercih ederdim. Tşkler.

  17. Göktuğ bey, selamlar.
    bilgilendirme için çok teşekkürler 🙂
    Şuan lion kullanıyorum. Core 2 duo 2.53 sisteme sahibim. Mountain Lion sistem gereksinimleri nedir ? Sistem kaldırır mı? Şuan mevcut kurulu (Adobe, final cut vb. ) programlarımın sürümleri etkilenirmi ? 
    Saygılarımla.

  18. Sonunda Retina Macbook Pro alabilidim. Makine Mountain Lion yüklü olarak geldi. Format atıp yeniden OSX yükleme zahmetinden kurutuldum 🙂

  19. Merhaba,
    Goktug Bey, benim sorunum 10.7.4’te satin aldiktan sonra mountion lion’un indirmesinin ilerlememesi. 
    Acaba yeniden baslatma secenegi var mi?
    Ne onerirsiniz
    Tesekkurler

  20. arkadaslar simdi bac up i tamamladim. lion dan mont. lion a yukseltecegim. formattan sonra mi yukselteyim, yoksa simdi yukseltip sonra mi format atayim?

  21. HAkan …  Sayin GÖKTUG Bey…programi yükledikten sonra  yasadigim sorun fare imlecinin arada bir koybolmasi….sorun Mountain lion damidir yoksa farede birden bire meydana cikan bir arizamidir anlayamadim ,,tek bildigim  yeni sürüm ile baslamasi…bu konuda verebileceginiz bir tavsiye varmidir…saygilarimla

  22. HAkan …  Sayin GÖKTUG Bey…programi yükledikten sonra  yasadigim sorun fare imlecinin arada bir koybolmasi….sorun Mountain lion damidir yoksa farede birden bire meydana cikan bir arizamidir anlayamadim ,,tek bildigim  yeni sürüm ile baslamasi…bu konuda verebileceginiz bir tavsiye varmidir…saygilarimla

      • Göktug bey durumu biraz daha izah edeyim size…fare imlecinin kaybolmasi sanki bir an icin bluetoouh baglantisi kesilmis gibi fare imlecteki parmak isaretinin ortadan kaybolmasi…tuhaf olan fare imlecinin görünmemesine ragmen rasgele tikladigim yerlerde varligini hissettirmesi…Bir kac kez ESC tusuna bastiktan sonra yada maus taki pilleri cikartip taktiktan sonra tekrar yeni baglanti ile görünür olmasi…Oldukca girift bir anlatim oldugunu biliyorum ancak durumu bu sekilden baska nasil ifade edebilirim inanin bilemiyorum….Ayrica burada yazilari ve sorunlara cevap verme nezaketinizden dolayi size cok tesekkür ederim…SAYGILARIMLA

  23. Merhaba Göktuğ Bey,

    OS X montion lion yüklüyordum. Kardeşim fişi çekti ve yüklemede bir hata oluştu.Şimdi OSX izlenicilerinden çıkınca bir bölüm çıkıyor apple ın kendi sitesine baktım orada “Macinotsh HD” bölümü çıkması gerekiyormuş ama bende çıkmıyor.Ne yapabilirim gri bir ekranda yaklaşık 3 gündür öyle bekliyorum.Lütfen yardım edin çok acil.

    Şimdiden Teşekkür ederim.

  24. Sir John Marez Loan Company’ye hoş geldiniz ([email protected])% 2 makul faiz oranı ile kayıtlı ve uluslararası lisanslı bir kredi veriyoruz. İyi veya kötü kredi, ticari / işletme kredileri, araba kredileri, finansal kiralama / Ekinoks, borç konsolidasyon kredileri, konut kredileri ve garantili kredi hizmetleri olan tüm vatandaşlar veya sivil vatandaşlar için kolay kişisel krediler sunuyoruz. E-posta .. ([email protected])

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz