Ana Sayfa İpuçları Mountain Lion için Yükleme Diski Yaratmak

Mountain Lion için Yükleme Diski Yaratmak

71

Geçtiğimiz sene hem Snow Leopard için hem de Lion için yükleme diski yaratmak için neler yapmamız gerektiğini paylaşmıştım. Bu sene de Mountain Lion lansmanı ile birlikte, yeniden bu yöntemleri paylaşmakta fayda görünüyorum.

Sihirli elma mountain lion yukleme disk usb bellek banner

 

Aslında uygulamada değişen pek bir şey yok. Ancak yine de güncel ve türkçe olması açısından Mountain Lion yükleme diskini nasıl yaratacağımızı adım adım inceleyelim.

“Yükleme Diski” nedir?

Lion ile birlikte artık Mac işletim sistemleri ne DVD, ne de bir USB bellek ile birlikte geliyor. İşletim sisteminin son sürümünü Mac’imize internetten indirip yüklememiz gerekiyor.

Ancak bu işlemi her seferinde yapmak biraz can sıkıcı olabiliyor. Bu sebeple elimizin altında hazır olacak bir “yükleme diski” sayesinde işletim sistemimizi çok daha hızlı bir şekilde kurabiliyor, yükleyebiliyoruz.

Eğer boşta bir 8 GB’lık USB belleğiniz varsa, bu iş için kenarda tutmak akıllıca olabilir.

Usb disk

Peki bir “yükleme diski” yapmak için ne gerekiyor?

Mountain Lion yükleme diski yaratabilmek için bize gerekenler şunlar:

  • En az 8 GB’lık bir USB flash bellek
  • Mac App Store’dan indirilmiş bir “Install Mac OS X Mountain Lion” uygulaması

Eğer Mountain Lion kurulumunu tamamladıysak, “Install Mac OS X Mountain Lion” uygulaması kendi kendini siliyor. Ancak ihtiyacımız olduğu için yeniden indirmemiz gerekiyor. Bunun için Mac App Store’u açtıktan sonra, “Satın Alınanlar” sekmesine tıkladığımızda, OS X Mountain Lion’ın yanında “İndir” butonunu görüyor olacağız. 🙂 Bu butona tıklayarak indirmeye başlayabiliriz.

Sihirli elma mountain lion yukleme disk usb bellek 11

Bu yazıda yapacağımız işlemler de temelde Snow Leopard ve Lion ile aynı. Tek fark, bu sefer Mountain Lion’ın DMG dosyasını kullanıyor olmamız.

Lion için bu işlemlerin nasıl yapıldığına göz atmak, ve Mountain Lion için yapmak isterseniz bu yazıya bakabilirsiniz.

Sihirli elma mountain lion yukleme

Daha kolay bir yöntem yok mu?

Var. 🙂 Lion DiskMaker adlı bir uygulama sayesinde çok daha basit bir şekilde bu işlemleri gerçekleştirerek yükleme diskimizi yaratabiliyoruz. Üçüncü parti bir yazılım olsa da işimizi kolaylaştırdığı için kullanmamızda bir sıkıntı yok.

Diskmaker

Bunun için önce buraya tıklayarak uygulamanın web sitesine gidiyoruz. “Download Lion DiskMaker” yazan satıra tıklayarak 4 MB’lık küçücük indirme işlemini tamamlıyoruz.

Diskmaker download

Paketin içerisinden çıkan uygulamayı çalıştırıyoruz ve “Mountain Lion (10.8)” butonuna tıklıyoruz.

Sihirli elma mountain lion yukleme disk usb bellek 1a

Kısa bir bekleme süresinin ardından uygulama yükleme bulamadığına dair bir uyarı mesajı veriyor. “Select an install file” butonuna tıklayarak bizim Mac App Store’dan indirdiğimiz Mountain Lion yüklemesini seçmemiz gerekiyor.

Sihirli elma mountain lion yukleme disk usb bellek 2a

Bunu yaptıktan sonra karşımıza çıkan pencerede de “Create a boot disk” butonuna tıklıyoruz.

Sihirli elma mountain lion yukleme disk usb bellek 3

En az 8 GB’lık USB diskimizi Mac’imize takıyoruz ve “An 8 GB USB Drive”ı seçiyoruz.

Sihirli elma mountain lion yukleme disk usb bellek 4

Bir sonraki ekranda ise diskimizin adını görüyor olmamız gerekiyor. Seçiyor ve “Choose this disk” butonuna tıklıyoruz.

Sihirli elma mountain lion yukleme disk usb bellek 5

Karşımıza son uyarı çıkıyor. Bu ekranı da geçtikten sonra USB diskimizin içeriği tamemen silineceği için diskin boş olduğundan ya da içerisinde önemli bir veri olmadığından emin olmamız gerekiyor. “Erase then create the disk” butonuna basarak işlemler başlatıyoruz.

Sihirli elma mountain lion yukleme disk usb bellek 6

Sihirli elma mountain lion yukleme disk usb bellek 7

Oluşturma işlemi bende 10 dakikadan az sürdü. Ve işlem bittikten sonra Mountain Lion yükleme diskim hazır oldu… 🙂

Sihirli elma mountain lion yukleme disk usb bellek 8

Artık bu USB disk sayesinde, Mountain Lion’ı yeniden indirmemize gerek kalmadan yükleme veya kurulum yapabiliyoruz. 🙂

Sihirli elma mountain lion yukleme disk usb bellek 9

Hatta temiz bir yükleme (clean install) yapmak için, yani diskimizdeki her şeyi silip Mac’imizi yeniden kurmak için de bu diskimizi kullanabiliyoruz. 🙂

Son olarak da kullanmadan önce bu USB diskimizi Mac’imize takıp alt (option) tuşuna basılı tutarak Mac’imizi açalım. Ve diskin çalışıp çalışmadığını mutlaka test edelim… 🙂

Fakat şu detayı unutmayalım: Bu yükleme 10.8.0 sürümünü içeriyor. Bir süre sonra Apple 10.8.1 sürümünü çıkarttığında, birkaç gün sonra Mac App Store’daki uygulamanın güncellenmesiyle birlikte bizim de güncel bir yükleme diskine sahip olmamız için, bu şekilde yükleme diskini yeniden oluşturmamız gerekiyor.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


71 Yorumlar

  1. Diskmaker ile yükleme diski oluşturdum. Yüklemek için işlem yapmak istediğimde başlangıcında “bir sorunla karşılaşıldı” diyerek yükleme yapmadı. Sorunun ne olduğunu çözemedim ancak Diskmaker ile yükleme diski oluştururken bir hata olmuş olabilir.

    Bu şekilde sıfırdan yükleme yapmak isteyenler, öncelikle diski tamamen silmeden yükleme diskinin düzgün çalışıp çalışmadığı kontrol etmesinde fayda var. Yani önce disk izlencesinden diskinizi silmeyin. Yükleme diskini seçip OS X ML’nin kurulum başlangıcını görün. Eğer kurulum başlangıcını görüyorsanız vazgeçi tıklayıp diskinizi tamamen silebilirsiniz..

  2. Merhaba Goktug bey,

    ben su anda amerikadayim ve 1 hafta kadar once macbook pro aldim, bende mountain lion’a gecmek istiyorum tabiki ama su anda elimin altindaki tek bilgisayar macbook oldugu icin yuklerken bir sorunla karsilasip bilgisayarsiz kalmaktan korkuyorum. Bir yandanda mountain lion’u ucretsiz indirme hakkimi kaybetmemek icin gec kalmadan indirmek istiyorum. su anda kullandigim sistemimle mountain lion yuklemesini indirip kurulum yapmadan yukleme diski olusturabilir miyim? yada indirip kurmadan Turkiyeye dondugumde kurabilir miyim ?

  3. Arkadaşlar ben şimdi kendi cihazıma ML yi kurdum. Kardeşimin bilgisayarına bir daha ücret ödemeden yükleme yapabilir miyim?

  4. Merhabai ML’yi indirip yukleme disk’i olusturduktan sonra baska bir arkadasimin Lion yuklu Mac’ine usb’yi takip kendi apple kimligim ile yukleme yaparsam daha sonra o kisi kendi Apple kimligi ile ML kullanmaya devam edebilir mi?

    • Kullanabilir, ancak yeniden ML yüklemek istediğinde satın alması gerekecektir. Çünkü ML kendi Apple kimliğinde tanımlı olmayacak. $20 çok da büyük bir ücret değil böyle bir işletim sistemi için, bence satın alsın arkadaşınız… 🙂 Ancak siz aynı evde kullanacaksanız, elbette tek bir satın alma yeterli. Tüm bilgisayarlarınız için almanıza gerek yok. Apple buna izin veriyor.

    • Bu yöntemleri Sihirli Elma’da paylaşmıyoruz. Biz Mac’in donanım ve yazılım olarak komple bütünleşik bir sistem olduğuna inanıyoruz. Bu sebeple PC üzerine OS X kurmanızı önermiyorum.

  5. Merhabalar
    Benim sorum olusturulan bu diski baska bir bilgisayara (lion yüklü) taksam, ücretsiz mountain lion yüklemis olur muyum? Yani o disk baska bir mac e takildiginda mountain lion’u yukler mi? Problem cikar mi?
    Tesekkurler.

  6. peki göktuğ bey mountain lıondan tekrar liona geçiş yapabılırmıyız??bırde cok acil ıhtycm olan sey ben yedekleme yapmak ıstemıyorumm..sebebı bı kac problemle karsılasabılceımı dusunuorm…yanı suan 320 gb westerndıgıtal tasınablr dıskım war ..içerisndekı bılgılerım sılınır dıe endişe içerisindeyım..bunla ılgılı yazınızıda okudm ama işin ıcınden cıkamadm…yedekleme işi aslnda cok basıt gıbı gelıo bana ama??yardmcı olrsanz sewnrm teşkrrler…

    • Lion’a geri dönüş pek kolay olmuyor. Normal yollarla mümkün değil ne yazık ki…

      Yedek alıp almamak elbette sizin kararınız, ancak bir sorun olmaması için ben işinizi sağlama almanızı tavsiye ederim 🙂

  7. Göktuğ Bey,

    Yeni aldığınız MacBook Air’e, eski MacBook unuzdan verileri nasıl aktardınız ? Bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.

    Tolga

  8. Merhabalar,

    Aklıma ilginç bir soru geldi eski MacBook Air ile verilen Flash diskli OS X vardı. Bu Flash üzerine yeni OS yükleyerek bir yedek oluşturabilirmiyim acaba 🙂

    Teşekkürler tüm yardımcı yazılarınız için..

      • Evet deneyebildim fakat malesef olmuyor..

        Onu flash disk olarak değil Boş Harici Optik Aygıt olarak görüyor sanırım bu needenle de üzerine yazdırmıyor. Lion Disk Maker kullanıp yazdırmak istediğinizde hata veriyor ve işlem iptal oluyor. Bununla  ilgili Disk bilgisi ekranının resmini ekledim. Belki PC de formatlama denenebilir?.Saygılar.

  9. Merhaba,
    Mountain Lion güncellemesini yaptıktan sonra şu anda kullandığım programlar,mail kutum ve dosyalarımın silinmesinden endişeliyim. Bazı programlarımı crack olarak kullanıyorum. Zira ML ‘ye geçince bu programlara güncelleme yapmam mı gerekecek.. Teşekkürler..

    • Bir sorun olma ihtimali çok düşük. Normal yüklemede hiç bir şey değişmiyor, hiç bir veri silinmiyor. Ancak ben yine de yedek almanızı öneririm. Ayrıca crack’li uygulama kullanmanızı da önermiyorum… 🙂

      • Evet haklisiniz. Ancak kullanfigim programlarin win. versiyonlari lisansli. Son bir sorum daha olacsk izninizle. ML ye gecince boot camp ys da parallel ile win de kurabilir miyim? Tesekkurler.

  10. Goktug Bey mountain lion’a direk clean install lie gecis yapmak icin sistemimiz halen lion ‘ken mountain lion yukleme diski olusturmamiz mumkun mu ?

  11. Bu Apple dışı bir yazılım olsa gerek ( Lion Disc Maker )

    Acaba zaralı şeylerde ekliyor olabilirmi yükleme diski içerisine , güvenlimidir yani ?

    • Evet, üçüncü parti bir yazılım, bunu da yazıda özellikle belirttim. Ben uzun yoldan yapılmasını tercih ederim, ancak bu da işimizi kolaylaştıran ve hızlandıran bir yöntem.

      Sorun olabileceğine dair bir şey göremedim ben.

    • Bir defa ücret ödüyorsunuz, sonrasında ise tüm güncellemeler ücretsiz oluyor.

      Örneğin Lion yani 10.7 için ücret ödemiştik, ancak 10.7.1’den 10.7.4’e kadar olan 4 güncelleme ücretsiz oldu.

  12. Merhabalar

    Biraz cahilce bir soru olacak ama Mountain Lion’ı yükleyince mac’teki her şey siliniyor mu? Yedek almak zor geliyor inşallah sıfırlanmıyordur 

  13. Göktuğ Bey merhabalar,
    yazıyı okudum yalnız aklıma takılan bir şey var size danışmak istiyorum.
    şimdi ben bir ikince el macbook air aldım mountain lion yüklü ama ingilizce ben buna kendi satın aldığım türkçe olan mountain lion ı da aynı bu yöntemle yükleyebilir miyim?
    ya da nasıl yapmam gerek?
    saygılar.

  14. Merhaba, lion mountain yukledikten sonra ilife paketim gitti applea mail attim ve yukleme diskimde bulundugunu ordan yukleyebilecegimi soylediler,keza bugun yukledim.Simdi applein orjinal yukleme diskini bicimlendirip icerisine lion mountaini ve ilife paketini ayni anda yuklemek istersem nasil bir yol izlemem gerekir?

  15. Os X Lion’dan Mountain Lion’a geçerken mevcut bilgilerimi yedeklemem gerekir mi? Yoksa hiçbir şekilde yedekleme yapmadan Liondan M.Lion’a geçebilir miyim?

  16. Öncelikle teşekkürler. os x mountain lion da Disk izlencesi ile işlemleri gerçekleştirdiğimde işlem bir dakika kala geçersiz parametre uyarısı ile başarısız oluyor. Sebebi nedir acaba

  17. Merhabalar. su an ML yi yukluyorum. ufak bir heyecan var icimde. sahsi harici harddiskim olmadigi icin yedek alamadim. sizce bi sorunla karsilasirmiyim ? daha dogrusu bilgisayarimda autocad ve matlab programlari var. biliyormusunuz bilmiyorum fakat autocad bile 800dolardan fazla oldugu icin internetten arastirip bulup crack yaptim 😀 fakat sadece bu 2 si crackli. ML ye gecince bu programlarda bi sorun olur mu ? 

    Bir sorum daha vardi. bu ML yi yukleme diski yaratmadan, internetten indirdigimiz haliyle direk yukleyemiyormuyuz ? illa bi bellege cekip ordan mi yuklememiz gerekli ? kullandigim tek bir harddisk var o da ortak oldugu icin , icinde ailemin onemli dosyalari falan var. ne yapmami onerirsiniz. 

    simdiden cok tesekkur ediyorum.

    • İllegal uygulamalarla ilgili yorum yapamıyorum. Fakat diğer uygulamalarla ilgili bilgiler için şu yazıya göz atabilirsiniz: http://www.sihirlielma.com/2012/07/12/mountain-lion-gecis-oncesi-hazirlik/

      Yükleme diski yaratmanıza elbette gerek yok, bu sadece daha sonra yeniden yüklemeniz gerektiği durumda bir kolaylık sağlayacaktır. 🙂

      Yedekleme konusunda ise, mutlaka her güncelleme öncesinde yedekleme yapmanızı şiddetle öneriyorum. 🙂

  18. Merhabalar Goktug Hocam;
    Böyle bir site ile ciddi anlamda sevap kazandığının umarım farkındasındır. Eline koluna emeğine sağlık.
    Benim sorunuma gelince. Ben macbook pro ya app store dan alım işlemini yaparak lion a yükseltmeyi gerçekleştirdim. Aradanda sanırsam 1 ay felan geçti gibi. Az evvelde dedimki ne olur ne olmaz… elimde bir kurulum diski olsun diyerekten açtım app storu ve birde ne göreyim. Benim indirmeler içerisinde Lion yok. Alta basaraktan denedim ters çevirdim denedim enine boyuna denedim ama cık. Bildiğin yok. 

    Ne olacak benim bu halim hocam? Varmıdır bu işin bir dermanı ?

    Kolay gelsin…

    • Merhabalar, faydalı olabiliyorsam ne mutlu bana, çok teşekkürler… 🙂

      Sorunuza gelince, eğer satın aldıysanız mutlaka o listede görünmesi gerekiyor. Ancak göremiyorsanız ve satın aldıysanız, iTunes içerisinden faturasını görebiliyor olmanız gerekiyor. Buraya nasıl bakacağınızı öğrenmek için şu yazıya göz atabilirsiniz: http://www.sihirlielma.com/2012/07/28/mountain-lion-mac-app-store-geri-odeme-refund/

      Ya da en azından size bir fatura e-postası gelmiş olabilir. 

      Bunu bulduktan sonra yine aynı yazıdaki web adresinden Apple ile iletişime geçerek problemi anlatabilir ve yardım isteyebilirsiniz. Mutlaka yardımcı olacaklardır. 🙂

      Selamlar.

      • Goktug hocam;
        Söylemiş olduğunuz gibi bir mail yazdım. Dönüşü de erken oldu ve sorunumun çözüleceği söylendi 🙂 Ama malum.. Ben bir Türk vatantaşıyım ve bunun hakkını vermem gerekiyor. Bu nedenle app store sorunu çöze dursun ben bana göndermiş oldukları kuponu bir kullanmayı deniyeyim bakalım neler olacak 😀 

  19. bir sorum olacak. redeem kodu kullanarak indirdiğimiz mountain lionu sonra tekrar ındırmek istersek apple id miz ile ücretsiz indirebiliyor muyuz. not(yeni mac kullanıcısıyım)

  20. Dikkat!!! Lion DiskMaker 2 kullanırken parçalara ayırdığınız bir disk seçerseniz diskin bütün parçalarını silip tek parça haline getiriyor. Demedi demeyin.

  21. Merhaba ben mountain lionu indirip yukledikten sonra eski sistemdeki hic bi seyi silmedigi icin recoveryden temiz bir kurulum yapmak istedim hardiski sildim ve os x mountain lion u yuklemeye basladim. Ek bilesenler indiriliyor diyip yaklasik bir saatte indirdikten sonra kurulumu tamamliyor fakat tamamlandiktan sonra hic bi sey olmamiz gibi tekrar izlenceler menusune donuyor. Iki uc defa denedim hep ayni seyi yapti simdi ne yapmaliyim sizce.

    • Temiz bir kurulum yapmak için diskinizi silmesiniz. Nasıl yapacağınızı öğrenmek için şuradaki yazıya göz atabilirsiniz 🙂 http://www.sihirlielma.com/2011/11/29/lion-sifirdan-yeniden-yuklemek-hazirlik-silmek/

  22. Peki Mountain Lion satın almamışlar nasıl yapacak?Ben bilgisayarımı aldığımda içinden mountain lion yüklü çıktı.

  23. Biraz geç oldu ama nihayet ML boot disk oluşturdum. Ancak, bir-iki sorum olacak…

    Boot diski (USB 8 GB üzerinde) oluşturduktan sonra baktım flash’ta v10.8.2 görünüyor, halbuki bendeki v10.8.5 (Diskmaker ML ‘yi apps folder’dan aldı). Bu nasıl oluyor anlamadım.

    Ayrıca, flash içerisindeki Utilities Folder ‘daki aplikasyonlar ne işe yarıyor? Örnek olarak, Disk Utility ben de var, Firmware Password Utility bende yok. Bunlar yararlı mı, buradan kullanmanın sakıncası var mı?

    Bir de, test işlemi yapayım dedim, karşıma üç tane buton çıktı: Macintosh HD, Recovery-10.8 ve EFI

    Ben Macintosh HD ile devam ettim, buraya kadar test için yeterli mi? Recovery ‘yi seçmem gerekir mi, nereye kadar? Seçtiğimde ilk ekran Restore Backup veya Reinstall OS X gibi seçenekler gösteri, çekindiğim için devam etmek istemedim. Çıktığımda 10.8.5 mi yoksa 10.8.2 mi diye tekrar sordu. Ben 5’i seçerek normal boot yaptım. 2’yi seçseydim 10.8.2 kurulacaktı, ve anladığım kadarıyla yeniden 5’e yükseltmem gerekecekti. Böyle yapsaydım datam ne olurdu, bilmiyorum.

    Son olarak, EFI Boot ne demektir, ne zaman işe yarar?

    Çok oldu ama umarım başka kullanıcılar için de yararlı olur.

    Selamlar

  24. Merhaba Göktuğ Hocam,

    Mavericks’in yedeğini oluşturmak istedim fakat malesef olmadı :/. Error Code:110 ile karşılaşıyorum sürekli. Sonra ML yükleyip, Mavericks’e güncellemeyi düşündüm ve bu sayfaya geldim. Fakat verdiğiniz bilgiler daha eski olduğu için adım adım izliyim derken DiskMaker’in web sitesinde Mavericks için de güncellemiş programını gördüm. Bir de bu şekilde yüklemeyi deneyeceğim ama şunu sormak istiyorum: Mavericks için de aynı adımları mı izlemeliyim?

  25. Herkese Merhabalar,
    iMac kullanıyorum ve mevcut klasör işaretinde soru işareti ekranında bütün yöntemleri denediysem de bir türlü sistemimi kurtaramadım. Osx Mountain ile kurtarma usb’si oluşturdum sistemi onunla açıyorum fakat disk kilitli hatasından sonra hiçbir aşama kaydedemiyorum. Ne yapmalıyım yardımcı olur musunu?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz