Ana Sayfa İpuçları Mountain Lion’a Geçmeden Önce Yapmamız Gereken Hazırlıklar

Mountain Lion’a Geçmeden Önce Yapmamız Gereken Hazırlıklar

59

Siz de Mountain Lion’ı heyecanla bekliyor, ilk geçenlerden biri olmak istiyor musunuz? Bu yazıyı okuduktan sonra Mountain Lion’a geçmek için hazır olacaksınız. 🙂 Geçtiğimiz sene olduğu gibi, bu sene de yeni işletim sistemini yüklemeden önce işimize yarayacak bazı detayları bu yazıda toparlamaya ve sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

Sihirli elma mountain lion gecis oncesi hazirlik banner

Mountain Lion için Temmuz ayını bekledik, ve sonunda Temmuz ayı geldi, şimdi ise “acaba ne zaman yayınlanacak?” diye bekliyoruz. 🙂 Ancak Mountain Lion’a geçmeden önce biraz hazırlık yapmakta fayda var…

Mac’im Mountain Lion için uygun mu?

Mac’imize Mountain Lion yükleyebilmek için genel gereksinimleri şöyle özetleyebiliriz:

  • İşletim sistemi: Snow Leopard (OS X 10.6.8) ve üzeri
  • Bellek: En az 2 GB RAM
  • Disk Alanı: En az 8 GB
  • İşlemci: 64-bit Intel Core 2 Duo ve üzeri
  • İnternet bağlantısı 🙂
Sihirli elma mountain lion gecis oncesi hazirlik 1 islemci

Eğer Snow Leopard kullanıyorsak, Lion’a geçmediysek bile direkt olarak Mountain Lion’a geçiş yapabiliyoruz. Ancak bu durumda en güncel sürüm olan 10.6.8’e sahip olmamız gerekiyor.

Sihirli elma mountain lion gecis oncesi hazirlik 2 snow leopard

Eğer Mac’imizde yer sorunu yaşıyorsak, ve 8 GB’tan daha az bir alana sahipsek, geçiş öncesinde ufak bir temizlik yapmak iyi olabilir. Aksi halde geçiş yapamayabilir ya da performans sorunları yaşayabiliriz. Bunun için diskimizdeki film veya dizi gibi büyük dosyaları temizleyebilir, ya da CleanMyMac gibi bir uygulamadan yardım alabiliriz.

Sihirli elma mountain lion gecis oncesi hazirlik 3 cleanmymac

Hangi Mac modelleri Mountain Lion’a geçiş yapabiliyor? 

Daha da net bir resim çizmek gerekirse, aşağıdaki modellerden birine sahipsek Mountain Lion’ı yükleyebiliyoruz. 🙂

  • MacBook Air (2008-sonu veya daha yenisi)
  • MacBook (2008-sonu Aluminyum, ya da 2009-başı veya daha yenisi)
  • MacBook Pro (2007-ortası/sonu veya daha yenisi)
  • Mac mini (2009-başı veya daha yenisi)
  • iMac (2007-ortası veya daha yenisi)
  • Mac Pro (2008-başı veya daha yenisi)
  • Xserve (2009-başı)
Apple’ın Mountain Lion için sistem gereksinimleri sayfasına göz atmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.
Sihirli elma mountain lion gecis oncesi hazirlik 4

Eğer Lion kullanıyor ve Mac’inizin modelini öğrenmek istiyorsak “Bu Mac Hakkında” yazısındaki yöntemle Mac’imizin modelini kolayca bulabiliyoruz.

Sihirli elma mountain lion gecis oncesi hazirlik 5a

Eğer Snow Leopard kullanıyorsak yukarıdaki yöntem ile Mac’imizin modelini öğrenemiyoruz. Ancak Mactracker adlı uygulama sayesinde Mac’imizle ilgili bilgi almamız mümkün. Bu uygulamayı Mac App Store’dan yükledikten sonra çalıştırdığımızda açılan soldaki menüden “This Mac”i seçerek Mac’imizle ilgili detaylı bilgiyi alabiliyoruz.

Sihirli elma mountain lion gecis oncesi hazirlik 6 mactracker 1

Örneğin benim eski 2008-sonu aluminyum MacBook modelimin bilgilerini aşağıda bulabilirsiniz.

Sihirli elma mountain lion gecis oncesi hazirlik 7 mactracker 2

Ancak hatırlatmakta fayda var, uygulama en son mart 2012’de güncellendiği için 2012 model Mac’ler henüz listelerde yok… 🙂

Hazırlıklar

Diskimizi Kontrol Edelim

Mountain Lion’a geçiş sırasında sorun olmaması için açılış diskimizi ne olur ne olmaz diye önceden kontrol etmekte fayda var. Bunun için şu adımları izliyoruz:

Disk İzlencesi uygulamasını çalıştırıyoruz.

Sihirli elma mountain lion gecis oncesi hazirlik 8

Sol taratan diskimizi seçtikten sonra, sağ taraftaki “İlk Yardım” sekmesi içerisindeki “Diski Doğrula” butonuna tıklıyoruz.

Sihirli elma mountain lion gecis oncesi hazirlik 9a

Diskimiz kontrol edilmeye başlıyor. İşlem yapılırken bir süre Mac’imizi kullanamayabiliriz, hatta Mac’imiz kilitlenmiş gibi görünebilir. Bu yüzden boş bir zamanda yapmak daha iyi olabilir. Ancak ortalama 4-5 dakika içerisinde işlemin bitmiş olması gerekiyor.

Benim 256 GB’lık SSD diskimde işlem saniyeler içerisinde bitti… 🙂 Eğer sorun yoksa aşağıdaki gibi bir ekran görüyoruz.

Sihirli elma mountain lion gecis oncesi hazirlik 10

Eğer bir problem varsa, diskimizi “Kurtarma Modu” ile açarak ya da hazırladığımız kurtarma diski ile açarak “Diski Onar” butonuna tıklamamız gerekebilir.

Sihirli elma mountain lion gecis oncesi hazirlik 11

Yedek Alalım

Ve elbette ki en kritik konu tahmin edebileceğiniz gibi yedek almak. Mac’in çok başarılı olduğu bu konuda Time Machine’i kullanarak kolayca yedek alabiliyoruz. Eğer Time Machine’i daha önce duymadıysanız “Time Machine ile Mac’imizi Yedeklemek” yazısına göz atabilirsiniz.

Sihirli elma mountain lion gecis oncesi hazirlik 12 time machine

Sihirli Elma takipçilerinine bu konuyu o kadar çok hatırlatıyorum ki, umuyorum siz de düzenli olarak yedek alıyorsunuzdur… 🙂 Ancak elbette böyle önemli bir güncelleme öncesinde, aldığımız yedekleri kontrol etmekte fayda var. En azından son yedeğimizi açarak eski bir dosyayı deneme amaçlı geri getirerek bu yedeği test edebiliriz.

Sihirli elma mountain lion gecis oncesi hazirlik 13

Uygulamalarımızı ve İşletim Sistemini Güncelleyelim

Mac App Store Uygulamaları

Geçiş öncesinde dikkat etmemizde fayda olan bir diğer konu da uygulamalarımızın güncel olması. Bunun için Mac App Store üzerinden tüm uygulamalarımızı güncellemeli ve son sürümlerini kullanmalıyız. Bu işin kolay kısmı… 🙂

Sihirli elma mountain lion gecis oncesi hazirlik 14

Diğer Uygulamalar

Ancak Mac App Store üzerinde olmayan diğer uygulamaları da en azından 1 defa çalıştırarak, varsa güncellemelerini tek tek yüklememiz gerekiyor. Böylece geçiş öncesinde destekleyen tüm uygumalalarımızı uyumlu hale getirmiş oluyoruz.

İşletim Sistemi (Mac OS X)

Ayrıca Mountain Lion’a geçmek için işletim sistemimizin son sürümünü yüklemiş olmamız gerekiyor. Eğer hala yapmadıysak, bunun için Apple menüsünden “Yazılım Güncelleme”ye tıklayarak Lion ya da Snow Leopard’ın son sürümlerini yükleyebiliriz.

  • Lion için son sürüm 10.7.4
  • Snow Leopard içinse son sürüm 10.6.8
Sihirli elma mountain lion gecis oncesi hazirlik 15

Bekleyelim… 🙂

Ve son olarak da internet bağlantımızın çalıştığından ve hızlı olduğundan emin olduktan sonra beklemeye devam ediyoruz… 🙂

Böyle öncemli ve büyük güncellemeler öncesinde son olarak hatırlatmak istediğim birkaç konu daha var:

  • Geçiş için acele etmeyin. 🙂 Ufak bir güncelleme değil, tüm işletim sistemi yenileniyor.
  • Mutlaka Mac App Store üzerinden yüklemeyi yapın. Alternatif yükleme senaryoları sunanları dinlemeyin, beta sürümleri sakın yüklemeyin.
  • Günlük işlerinizi yürüttüğünüz kritik bilgilerle dolu olan Mac’inize yüklemeden önce en az birkaç gün bekleyin. Her ne kadar test edilse de zaman zaman sorunlar çıkabiliyor. Bu sorunlar ve çözümler hakkında bilgi sahibi olmakta fayda var.
  • Mutlaka çalışan bir yedeğiniz olsun. Ne olur ne olmaz… 🙂

Küçük bir Hatırlatma: Çok soru geldiği için eklemek istedim. Mountain Lion’ı yüklediğimiz zaman hiç bir verimiz, uygulamamız ya da ayarımız silinmeyecek. 🙂 Ancak yine de tedbirli olup yedek almamız faydalı olabilir… 🙂

Eğer Snow Leopard’dan Mountain Lion’a geçiş yapacaksanız mutlaka “Lion’a Geçmeden Önce Yapmamız Gereken Hazırlıklar” yazısını okumanızı öneriyorum. Lion’a geçerken dikkat edilmesi gereken çok daha fazla konu vardı. Bu yüzden bu yazıyı okumanız sizin için kritik önem taşıyor olabilir. Özellikle eski PowerPC uygulamalarını destekleyen Rosetta’nın Lion ile birlikte hayatımızdan çıkması önemli bir değişiklik.

Sihirli elma mountain lion gecis oncesi hazirlik 16

Mountain Lion yayınlandığında nasıl yükleyeceğim?

Bu konuda ayrı bir yazı paylaşacağım. Dolayısıyla Mountain Lion’a geçmeden önce bu yazıyı okumanız faydalı olabilir. Ancak şimdilik Mountain Lion’ın yayınlanmasını bekliyoruz… 🙂

$19.99’a satın alabileceğimiz Mountain Lion ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz WWDC ’12 sonrasında paylaştığım “Mountain Lion ile yeni neler geliyor?” yazısına göz atabilirsiniz.

Mountain lion hero


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


59 Yorumlar

  1. Faydali bir yazi olmus ellerinize saglik…
    Birde sirket bilgisayari kullanan benim gibiler gecis icin sirketin talimatini beklemek zorunda kalmasalar pekte guzel olurdu 🙂

  2. Tüm uygulamalarımız güncel olmazsa ne kadar sıkıntı oluşturur. Ben geçen gün yeni bir Mac aldım ve icinden iLife paketi çıktı. Ama güncel degil. Satın almadığım icin de güncellemesini yapamıyorum diye biliyorum. Be yapmalıyım?

    Bir de, eğer deneme sürümünde bir uygulamamız varsa, bir sorun oluşturur mu

      • Teşekkürler. Peki bu uygulamaları ileride herhangi bir şekilde güncelleme imkanım var mı? Yoksa mecburen satın mı almalıyım? Yada sonsuza kadar güncellemeden de kulanabilir miyim? 😀

        • Mac’inizle birlikte iLife paketi zaten geliyor 🙂 Bu uygulamalar sizin 🙂 Güncellemeleri yapabilirsiniz.

          Yeni sürümleri, iPhoto ’12 veya ’13 mesela, çıktığında onları satın almak gerekebilir sadece…

          • Aaa.. 😀 Ben Mac’i bana getiren arkadaş kendi hesabı ile yükledi sanmıştım. Bu güzel bir haber oldu şimdi benim için.. 🙂 Teşekkürler..

  3. Benim cihazım Early 2011 ve lion içinde yüklüydü aldığımda il alınmış olduğu için format atma istiyordum bunun yerine yeni işletim sistemini sıfırdan kurabilirmiyim.

  4. Is seyahatimden döner dönmez, adim adim siraladiginiz islemleri yapacagim. Yukleme sirasinda, oncesinde ya da sonrasinda format atma sansimiz var mi acaba?

  5. göktuğ bey biraz konu dışı olcaka ama file vault hakkında bir bilgilendirme yazısı yazmanız mümkün mü
    bu özelliği kullanmam gereken bir yerde çalışıyorum da
    bilmediğim bir özellek olduğu için de verilerim kaybolur diye cesaret edemedim.
    şimdiden teşekkürler.

  6. Biri benim diğeri kuzenimin olmak üzere evde iki tane mac var.Birinden indirsek diğerinden aynı apple hesabıyla giriş yaparak ücret ödemeden ona da yukleyebilir miyiz?

  7. Merhabalar Göktuğ bey ben henüz snow leopard kullanıyorum ve konfigrasyonum Mountain Lion için uygun değil sanırım
    Çünkü benim Macbook 2007 model benim sorum şu sizce apple mountain lionu appstore’da yayınladığı zaman osx lion’u appstore’dan kaldırırmı?

  8. Selamlar yazınız yine her zaman ki gibi çok güzel, sabırsızlıklar bekliyorum yeni işletim sistemini ama benim size bir sorum olacaktı: Ben geçen sene Macbook Air i7 4gbramli mack aldım fakat sonradan bu leptopda düzgün oyun oynanılamadığını öğrendim, şimdi bir akrabam bunu istiyor ve değiştirmeye karar verdim sizce macbook pro retinanın en düşük versiyonu nasıl olur istediğim gibi oyun oynayabilir miyim yoksa bu leptoba devam mı edeyim? Şimdiden teşekkürler…

  9. Göktuğ bey merhaba benim kafama takılan soru 
    Bu 
    Mountain Lion   recovery deki lion u da mı yükseltiyor sonradab sıfır kurulum yaptığımızda tekrar mı internetten indirip yükseltme yapıcaz mountain sürümüne
    2.olarak  yeni lion  time machine deki eski sürüm üstüne nasıl yedekleme yapabilcek bu yedekleme sağlıklı olur mu. kolay gelsin

    • Evet, kurtarma diskimiz de ML’a geçtikten sonra hep ML kurulumu yapacak.
      ML’a geçtikten sonra Time Machine’i çalıştırdığınızda hiç bir şey değişmeyecek. Apple bu konuları kendisi hallediyor… 🙂

  10. Göktuğ Bey meraba,
    ML yüklemeden önce bilgisayarımda yer açmaya çalışıyorum da. kullanabileceğim tek harici diski time machine yedeği olarak kullanıyor. Bahsettiğim harici disk te dolmuş. ben de harici diskteki time machine yedek klasörlerinden eski olanlarından seçerek sildim. ancak hala harici diskin boş alanı hiç değişmedi. yardımcı olurmusunuz? şimdiden teşekkürler.

  11. ben mountain lionu bu gün yükledim fakat memnun kalmadığım noktalar var. öncelikle bilgisayarım kapanmıyor ve snow leopardta alıştığım bazı özellikler bunda mevcut değil. geri dönmek istiyorum nasıl geçebilirim tekrar snow leoparda ?

  12. Göktuğ Bey ben yakın zamanda Vatan Computer’dan MacBook Pro 13.3″ Intel i5 işlemcili 2012 model notebook almayı düşünüyorum acaba Mountain Lion’u yüklerken sorun çıkarır mı?Ben aldığım gibi başvuru yapacağım.Son olarak aldığımda gelen iLife paketi silinirmi ve silinirse satın almadan tekrar yükleme yolu var mı?

    • iLive paketinin silinmemesi gerekiyor. Ancak ilk aldığınızda zaten sizin Apple kimliğinize işlenecek bu uygulamalar. Daha sonra da silinse bile Mac App Store’dan ücretsiz indirebilirsiniz yeniden.

      Mountain Lion konusunda ise şu ana kadar çözülemeyen bir sorun olmadı. Tüm Mac satın almış kullanıcılar teker teker kodlarına kavuştu 🙂

  13. macbook um 2007 model görünüyor acaba özelliklerini yükseltiğim zaman ram 2 gb gibi mountain lion kurma ihtimalim olur mu 

  14. Merhabalar. Benim Mac’im Mac OS X 10.6.8 ve diğer özellikler yüklemek için uygun. acaba Mountain Lion’ı yükleyebiliyor muyum?

  15. hiçbirşey anlamıyorum ve yapamıyorum.mac benim için kabus oldu.ne yapacağımı bilemiyorum.Bursa’da oturuyorum,burda bana yardımcı olacak bir yer var mı acaba?bir sürü yapmam gereken şey var mac için ama olmuyor işte..

  16. 15 inç 2011 de aldığım macbook pro’ma Snow leopard’dan mountain liona geçiş yaptım ancak şarjı öncekine göre belirgin şekilde az gitmeye başladı bunun nedeni nedir? Eğer bu şarj durumuna çözüm bulamazsam snow leoparı geri nasıl yüklerim? Yardımcı olursanız sevinirim…

  17. merhabalar benim mac g5 kasam var yalnız ona imovie yeni sürüm yüklemek istiyorum yüklemiyor acaba mac 10.5.8 versiyonu olduğu içinmi yüklemiyor,eğer ondansa nasıl yapa bilirim yardımcı olursanız sevinirim

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz