Ana Sayfa İpuçları Yaz Aylarında Mac’imizi Serin Tutalım

Yaz Aylarında Mac’imizi Serin Tutalım

37

“Yaz ne zaman gelecek?” diye söylenirken birden bire sıcakları iyice hissetmeye başladık. Elbette bu sıcaklar sadece bizi değil, tüm elektronik aletlerimizi de etkiliyor. Isınan cihazların doğru şekilde soğutulmaları gerekiyor. Sıcaklardan bunalmış serinlemeye çalışırken, Mac’imizi serin tutmak için birkaç öneri paylaşmanın faydalı olacağını düşündüm… 🙂

Sihirli elma yaz sicaklari mac banner

Mac Hava Alsın

En önemli, en kritik konu elbette ki Mac’imizin hava alabilecek, içerisindeki ısıyı dağıtabilecek bir ortama sahip olması. MacBook Air ve Pro ailelerinin eşsiz yekpare aluminyum gövdesi sayesinde zaten ısı dağıtımı oldukça iyi sağlanıyor. Bu sayede diğer dizüstü bilgisayarların aksine, kocaman bir fan çıkışına gerek kalmıyor 🙂 Böylelikle düşük fan seviyelerinde bile kolaylıkla soğutma sağlanabiliyor.

Sihirli elma macbook air

Ancak gözümüze çarpmasa da MacBook’umuzun da gizli havalandırma ızgaraları mevcut. Ekran ile gövdenin birleştiği yere biraz daha yakından baktığımızda bu delikleri görebiliyoruz. Dolayısıyla hem alttan, hem de üstten bu deliklerin olabildiğince havadar kalması, MacBook’umuzun kolay soğuması için önemli diyebiliriz.

Sihirli elma macbook fan izgara2

MacBook’umuzu yastık benzeri, kabarık ve havalandırmayı engelleyici şeylerin üzerine koymak yerine, daha rahat havalanabilecek, altta ve yanlarda boşluklar bırakılabilen daha sert yüzeylere yerleştirmeyi tercih etmeliyiz. Böylece sıcaklığı çok daha kolay bir şekilde dağıtabilir ve MacBook’umuzun serin kalmasını kolaylaştırabiliriz.

Oda Sıcaklığı

Elbette ki en önemli parametrelerden birisi oda sıcaklığı 🙂 Sıcak bir odada Mac’imizin de ısınması kaçınılmaz bir süreç. Bu sebeple ne kadar serin ve havadar bir odamız olursa, Mac’imiz de o kadar ferah olacaktır.

Sihirli elma sicak hava

Güneş altında çalışmayı ise, özellikle 12-16 saatleri arasında, asla ve asla, hem kendi sağlığınız hem de Mac’iniz için önermiyorum 🙂

Temizlik

“Havanın girdiği her yere toz da girer” öyle değil mi? 🙂 Bu sebeple Mac’imizin dışını, klavyesini ve ekranını tozlardan arındırsak dahi içine müdahale edemeyceğimiz için bir miktar toz birikimi olacaktır. Yaz aylarıyla birlikte hava akışının biraz daha azalmasına sebep olabilecek bu durum, Mac’imizin normalden fazla ısınmasına da sebep olabilir.

Sihirli elma kirli fan 1

Eğer aldığınız önlemlere rağmen ciddi bir ısınma sorunu yaşadığınızı düşünüyorsanız, yetkili bir servise giderek basit bir toz temizliği yaptırmanızı öneriyorum. Böylece MacBook’umuz içerisindeki hava akışını bir nebze olsun arttırmış ve soğuması için kolaylık sağlamış olabiliriz.

Uygulamalar

Yoğun işlemci gücü isteyen uygulamalar ve flash ağırlıklı web siteleri. İşte bu ikisi, sıcak dönemlerde kaçınmamız gerekenler… 🙂 İşlemciyi yoran uygulamalar, aynı zamanda işlemcinin ısınmasına da sebep olacağı için Mac’imizin daha fazla ısınmasına sebep olabiliyorlar. Benzer şekilde flash web siteleri de işlemciyi yorarak Mac’imizin birden bire tüm fanlarını çalıştırmasına sebep olabiliyorlar.

Sihirli elma flash player 10 3 2

Fotoğraf işleme, optimizasyon uygulamaları, iPhone / iPad / iPod Touch’ın eşzamanlanması sırasındaki fotoğraf optimizasyonları, video işleme uygulamaları gibi işlemciyi yoğun olarak kullanan uygulamalar, flash ağırlıklı web siteleri, flash oyunlar, flash videolar ve benzerlerinden kaçınarak Mac’imizin daha serin kalmasını sağlayabiliriz.

Sihirli elma click to flash 1

Ben Flash’ı kontrol altına almak için Safari’deki ClickToFlash eklentisini kullanıyorum. İstemediğim zaman flash’ın çalışmasını engelleyerek hem Mac’imin sıcaklığını düşük tutuyorum, hem de bazı zamanlarda çok kıymetli olan pil ömründen tasarruf ediyorum.

Sihirli elma click to flash 2

Havalandırma (Fan) Kontrolü

Sıcaklığı kontrol altında tutmaya yardımcı olan, ancak Mac’imizin fanlarını çalıştırdığı için pil ömrünü azaltan bir uygulamaya da bu noktada değinmek faydalı olabilir. smcFanControl adlı uygulama, Mac’imizdeki fanları kontrol etmemize izin veriyor, ve böylece sıcaklığı çok yükselmeden düşürmemize, ve bu seviyede tutmamıza yardımcı oluyor.

Sihirli elma smcFanControl icon

Nispeten sıcak bir odada Mac’imizle çalışıyorsak dakikalar ilerledikçe Mac’imizin sıcaklığı artabilir, bu da bizi rahatsız edebilir. Ancak bu uygulama sayesinde normalden farklı olarak fanımızı en az 1800 RPM yerine 3000 ya da 4000 RPM’de çalıştırarak Mac’imizin serin kalmasını sağlayabiliyoruz.

Sihirli elma smcFanControl 1

Ancak unutmamız gereken şey, daha hızlı dönen fanın, daha fazla pil tüketeceğidir… 🙂 (Ufak bir de gürültü yaratacağını da hatırlatmak istiyorum)

Isınan Mac’in pil ömrü de düşer

Doğrudan bir orantı kurarsak;

  • Yüksek işlemci kullanımı ya da flash web siteleri –> Isınan işlemci ve diğer donanımlar
  • Isınan işlemci ve diğer donanımlar –> Kasa içerisindeki sıcaklığın artması
  • Kasa içerisindeki sıcaklığın artması –> Fanların devreye girmesi
  • Fanların devreye girmesi –> Daha fazla elektrik tüketimi
  • Daha fazla elektrik tüketimi –> Daha kısa pil ömrü

Bu sebeple, fanlar ne kadar az çalışırlarsa, o kadar fazla pil ömrü elde edebileceğimizi söyleyebiliriz… 🙂

Sihirli Elma Pil Battery 1

Önemli Hatırlatma

Hem mevsim sıcaklıkları artıyor, hem de Mac’imiz ısınıyor. Kış aylarında dizlerimizin üzerine MacBook’umuzu koyup çalışmakta herhangi bir sakınca olmasa da, yaz aylarında biraz dikkatli olmak gerekiyor.

Çıplak tenimiz üzerine koyduğumuz diz üstü bilgisayarlarımız fazla ısındığı taktirde biz farkında bile olmadan bacağımızda ufak yanıklar oluşturabilir. Özellikle erkeklerin bu konuda biraz daha dikkatli olması gerektiğini hatırlatalım ve bilgisayarlarımızı dizlerimizin üzerine koyarken dikkat edelim. 🙂

Hatta mümkünse bunun için tasarlanmış olan altı yastıklı, üstü düz tepsi biçimindeki şeyleri kullanalım. Böylece hem sıcaklık ile temasımızı azaltabiliriz hem de Mac’imizin daha kolay soğumasını sağlayabiliriz.

Sihirli elma brada laptop 2

Mac’inizi soğutmak için sizin kullandığınız alternatif yöntemler var mı? Yazımıza yorum yaparak bizimle paylaşabilirsiniz..

Resim Kaynakları:


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


37 Yorumlar

  1. smcFan gercekten mukemmel bir app herkese tavsiye ederim. Ben 1 yili askin bir suredir kullaniyorum ve arka planda Mac’im acilinca otomatikman devreye girip calisiyor. Bir Mac kullanicisi olarak hic Mac’imin fan sesini duymamistim daha once ama bu app ile Mac’lerde de gerektiginde PC kadar olmasada fan sesi cikabilecegi gordum. Ben genelde 5500 RPM’de calistiriyorum ilk birkac gun hic ses cikmiyan Mac’den biraz fazla cikan ses rahatsiz edebiliyor ama sonra kulak alisiyor. Ama istediginiz an kapatip veya hizini duserek sesi azaltabiliriz. 

    Benim sorum boyle hizli calisan bir Fan acaba bozulabir mi hizli donmekten? :):) 

    • Bekir Bey Merhabalar,

      Değerli yorumlarınız için teşekkürler. Sorunuza gelince, elbette ne kadar hızlı döner, ne kadar fazla çalışırsa bozulma ihtimali de o kadar artar diyebiliriz. Ancak bu biraz da şans işi tabi 🙂

  2. Lion’ a geçtikten sonra, ısınma sorun olmaktan çıktı bende. Yine ısınıyor fakat rahatsız edecek boyutta değil. 

    • Gerçekten de Lion a geçince sanki daha az ısınmaya başladı. Ama bunun tam tersini söyleyen forum siteleri de biliyorum çok ilginç…

  3. Çok yararlı bir yazı teşekkürler
    Bu aslında benim hergün yaşadığım bir problem
    Bildiğiniz gibi dizi sitelerinin tamamı flash player kullanıyor ve bu sırada işlemci sıcaklığım 80dereceyi fanım da 5000rpm i zorluyor
    ve sert zeminde kullanmak da buna çare olmuyor
    pil tüketiminden bahsetmek istemiyorum bile
    bazen madodan dondurma alıyorum da onların paketlerinden çıkan kuru buzu kullanıyorum, soğutmak için:)
    bu arada, mac in tehlike altına girmesi için ne kadar süre yüksek sıcaklıkta çalışması gerekir?
    yani sınır nedir, ona göre dikkat edelim

    • Fan’ınızda bir sorun olmadığı sürece Mac’inizde bir sorun olması için bir sebep yok 🙂 Ancak elbette, sıcaklık ne kadar düşük kalırsa o kadar iyi diyebiliriz 🙂

    • Soğutma fanlarının da makineyi yeterince soğutamaması durumunda, bilgisayarların otomatik olarak kapanma ayarı var. O özellik bozulmadıysa, bilgisayar kendini ve dolayısıyla etrafını korumak için kendiliğinden kapanır. Fakat uzun süre gürültülü çalışan soğutma sistemi, uzun süre yüksek ısıya maruz kalan bilgisayar demektir – mümkünse kapatıp mola verin.

  4. Konu ısınma ama batarya konusunada deginildigi icin su soru aklıma geldi. Macbook bataryası full oldugunda elektrik baglantısını çıkarmalımıyız? Yoksa cihaz bataryayı kendiliginden korumaya alıyormu?(batarya omuru acisindan)

  5. Goktug bey kasadan , sanırım fandan dırr gibi bir ses geliyor. Mbp mu alalı çokta olmadı. Daha once fandan gelen sesle ılgılı bı sıkayet duydunuz mu ? ve İstanbulda tamir için macımı nereye goturebılırım ? 

    • Ben daha önce Efor Teknik’ten Kazım Bey’e ulaşmıştım. Diğer teknik servisleri denemediğim için yorum yapamıyorum ne yazık ki… http://eforteknik.com.tr/

    • Eğer yaz sıcaklarındaysak işlemcinin ısınmasını istemeyiz elbette 🙂 Ancak normal zamanlarda da web sitelerindeki reklamlar benim işlemcimi boş yere kullanıp, Mac’imin boş yere ısınmasına sebep olacaksa ve fan’lar bu yüzden çalışacaksa, o reklamları görmesem de olur, öyle değil mi? 🙂

  6. Merhaba, şu speck koruyucu kaplardan aldım, alt tarafta fan olduğunu göremiyorum ama acaba bu kaplamalar fan kısımlarını bozar mı? 

  7. merhaba, bugün daha birkaç günlük macbook pro’yu evden çıkarken sleep moddayken özel plastik koruyucusu içine koyup mac taşıma çantasına attım ve sonra yola çıktım sırtımda taşıdım filan derken yaklaşık 1 saat sonra başka bir yerde makinayı çantadan çıkarıp açtım. açar açmaz makinada dehşet ( tabi bana korkutucu geldi sadece 3 günlük kullanıcıyım ) bir fan sesi var hava sesi geliyor, fakat yaklaşık 1 dakika içinde azala azala ses kayboldu normal çalışmaya devam etti. zaten makinayı çantadan çıkarıp elime aldığımda gövdesi sıcaktı, acaba sırtımda getirdiğim için vücut ısısı mı etkiledi diye düşündüm. makinayı açınca hararet gösteren coconutbattery’ye tıklayıp o anki ısıya bakmak aklıma gelmedi panikten. ne olaki bu vaziyet, acemi bir mac kullacısı olarak endişelendim doğrusu. acaba makina sleepe geçemedi de, plastik korucuyu ve çanta içinde havasız mı kaldı da böyle bir şey oldu? gerçi makinayı açtığımda sleepde görünüyordu, kağaın üstündeki elma logosu yanmıyordu ve kapağı açınca şifre sordu normal olarak. neyse cevabınızı bekliyorum dört gözle.

    • Aslında yaptığınız yanlış bir şey yok. Anlattığınıza göre Mac’iniz de sleep mode’a geçmiş gibi görünüyor. Fan’ların çalışmasına ek olarak ciddi bir sıcaklık var mıydı Mac’inizde?

      Ciddi bir sıcaklık yoksa sorun olmaz diye düşünüyorum.

      • Sonradan çalışırken sıcaklık ölçen programda 30 derece yi görüp elimle gövdeyi kontrol ettiğimde ki sıcaklık seviyesinde bir sıcaklıkdı tahmini. aşırı ısınma nedir onu hemen farkedecek kadar dizüstü tecrbümem yok doğrusu ama sanıyorum aşırı değildi. fakat anlamadığım o olay neden gerçekleşti, uyku modundaki makina niye ısınsın ?

  8. Uygulamayı yükleyip standart olan 1800-2000 devirden, 3000-4000 devire getirdim. Uygulamadan çıkıp Macbook’a reset attım. Cihaz açıldığında uygulama kapalı olmasına rağmen 3000-4000 devirde dönmeye devam etti. Bunu test etmemin amacı, uygulama açık değilken fan devir sayısını kendisi otomatik olarak ayarlayacak mı diye görmekti fakat aldığım sonuç negatif oldu 🙂 Uygulamadan çıkıp fanları kendi başına bırakma şansımız yok anlaşılan. Standart kullanımda 1800-2000 devire ayarlamak, cihaz ısındığı zaman fan devrini arttırmak daha sağlıklı olacaktır sanırım 🙂

  9. Merhabalar. Fan control programı çok güzel ve işe yarar fakat bunun windows için de olanı var mı? Şimdiden teşekkür ederim.

  10. Merhaba , Ben macbookair’e Speck markasının seethru kılıflarından aldım. http://www.speckproducts.com/seethru-for-macbook-air.html bu linkte olanlardan.Ve küçük bir ısınma problemi yaşadım az önce.3 gündür kullanıyordum ve bir sıkıntı yoktu.Fakat WMware Fusion programıyla windows çalıştırdığımda ısınma problemi yaşadım .Kapayıp 10 dakika kadar soğumasını bekledim ve kabı çıkardım.Tekrar çalıştırdım.Şuanda bir problem yok ama korktum doğrusu.Speck markasının böyle sorunlara sebebiyet verdiğini duymuş muydunuz ? Acaba kılıf kaynaklı bir problem miydi sizce ? yoksa WMware Fusion kaynaklı mı ?
    Teşekkür ediyorum

    • Saç kurutma makinesini asla kullanmayın. Hatta bu temizliği profesyonel ekipman olmadan yapmanızı kesinlikle önermiyorum.

      Statik elektrik sebebiyle bazı elektronik devrelere zarar verme ihtimaliniz var.

      Bu konuyu işin ehli kişilere bırakmanızı tavsiye ederim Emre Bey.

      Selamlar.

  11. Göktuğ Bey Coconut Battery’deki sıcaklık kaç dereceyi geçtiğinde smcFanControl adlı uygulamayı çalıştırmam doğru olur?

    Teşekkürler…

  12. macbookumu alalı yaklaşık bi ay oldu ve açıkçası daha çok hakim değilim ancak bugünlerde fanıyla tanışabildim bir iki uygulama nedeniyle. fanının sadece sağ tarafta 3te 1lik bir kısmı çalışıyor bu sağ tarafının daha fazla ısınmasıyla mı yoksa diğer taraflarında bi problem olmasıyla mı alakalıdır sizce.

  13. boş bilgiler yok oda sıcaklıgı yok bilmem ne adam almış macbook u 1 ay olmamış üstüne yumurta çaksa pişicek derece ısınıyor yani maclerde şu sorun var herkes kabullenmeli ısınıyor abi 😀

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz