Ana Sayfa İpuçları Yeni Mac’lerde Nasıl Yükleme Diski Yaratılır?

Yeni Mac’lerde Nasıl Yükleme Diski Yaratılır?

11

Mac’inizi Mountain Lion piyasaya sunulduktan sonra mı satın almıştınız? Eğer Temmuz 2012’den sonra bir Mac satın aldıysanız büyük ihtimalle içerisinde Mountain Lion yüklü olarak gelmiştir. Ne zaman isterseniz OS X 10.8 Mountain Lion’ı “Kurtarma Modu” yardımıyla kolayca Mac’inize yükleyebilirsiniz. Peki ya her zaman 4GB’lık indirme işlemini gerçekleştirmek istemezseniz ne olacak? Ya da internet bağlantınızda bir problem varsa?

“Yükleme diski” bu gibi durumlar için elimizin altında olması gereken bir kurtarıcı diyebiliriz. 🙂 Ancak Mountain Lion’ı Mac App Store’dan satın almadıysak yükleme dosyalarına sahip olmak için kulağımızı biraz tersten tutmamız gerekiyor… 🙂 Bu yazıda, işletim sistemimizi Mac App Store’dan satın almamış olsak bile, kolayca nasıl yükleme diskine sahip olabileceğimizi paylaşıyoruz…

Sihirli elma yeni mac mountain lion yukleme diski yaratmak banner

Yükleme diski nedir? Neden ihtiyacım var?

Yükleme diski, Mountain Lion yükleme dosyalarını içeren, kendi kendimize hazırlayabileceğimiz bir USB disk diyebiliriz. Bu disk sayesinde işletim sistemimizin yaklaşık 4GB’lık yükleme dosyalarını internetten indirmemize gerek kalmıyor, ve yükleme işlemi çok daha kısa sürede tamamlanıyor.

Sihirli elma yeni mac mountain lion yukleme diski yaratmak 1 watermarked

4GB’lık yükleme dosyalarının indirme işlemi elbette internet hızımızla ve kotamızla alakalı. Ancak sırf 4GB’ın indirilmesini beklemek bile en az birkaç saatlik bir bekleme süresi anlamına geldiği için biraz can sıkıcı olabiliyor. Bu yüzden eğer ihtiyacımız varsa elimizin altında böyle bir “yükleme diski” olmasında fayda var. 🙂

Yeni Mac’lerde yükleme diski yaratılamıyor mu?

Yükleme diskinin yaratılabilmesi için “Mountain Lion için Yükleme Diski Yaratmak” yazısında bahsettiğimiz gibi “InstallESD.dmg” adlı bir dosyaya ihtiyacımız var. Ve bu dosya en kolay Mac App Store’dan satın alınan bir Mountain Lion sayesinde indirilebiliyor. Fakat Mac’imizle birlikte Mountain Lion sahibiysek, haliyle Mac App Store’daki “Satın Alınanlar” sekmesinde görünmüyor. 🙂

Sihirli elma yeni mac mountain lion yukleme diski yaratmak 2 watermarked

Çözüm nedir?

Çözüm ise bu dosyaya (InstallESD.dmg) farklı bir şekilde ulaşabilmek. Özetle, yapacağımız işlem bu dosyaya Mac App Store’dan değil, kurtarma modu üzerinden erişebilmek. Elbette bunun için de ufak bir kandırmaca yapıyoruz, ve yükleme yapacakmış gibi hareket edip son anda işlemden vazgeçerek bu dosyaya sahip oluyoruz. 🙂

Uzun uzun yapacağımız işlemin kimlerin işine yarayacağını, sebebini ve mantığını anlattıktan sonra artık neyi nasıl yapacağımıza geldi sıra…

Sihirli elma yeni mac mountain lion yukleme diski yaratmak 3 watermarked

InstallESD.dmg dosyasına ulaşmak için şu adımları izliyoruz:

Öncelikle en az 12 GB’lık boş bir diskimizin olması ve bunun “Mac OS X Genişletilmiş (Günlüklü)” olarak biçimlendirilmiş olması gerekiyor. Eğer biçimlendirme işleminin nasıl yapılacağını merak ediyorsanız “Mac101: Nasıl format atılır? (Bir diski biçimlendirmek)” yazısına göz atabilir ve diskinizi nasıl biçimlendireceğinizi öğrenebilirsiniz.

Sihirli elma yeni mac mountain lion yukleme diski yaratmak 4 watermarked

Daha sonra şu adımları izliyoruz:

1. Mac’imizi command-R tuşlarına basılı tutarak kurtarma modunda açıyoruz. Kurtarma modu ile ilgili daha detaylı bilgi almak için “Lion ile Mac’imizi Nasıl Kurtarabiliriz? (Kurtarma Diski – Recovery)” yazısına göz atabilirsiniz.

Command r

2. Karşımıza gelen “OS X İzlenceleri” penceresinde “OS X’i Yeniden Yükle” seçeneğini seçiyor ve “Sürdür”e tıklıyoruz.

Sihirli elma yeni mac mountain lion yukleme diski yaratmak 6 watermarked

3. “Sürdür” butonuna tıklıyoruz ve sözleşmeyi de kabul ediyoruz.

Sihirli elma yeni mac mountain lion yukleme diski yaratmak 7 watermarked

4. Yükleme yapılacak olan sabit diski seçme ekranına geldiğimizde ise, daha önceden hazırladığımız, içerisinde en az 12 GB boş yer olan harici diskimizi seçiyoruz.

Sihirli elma yeni mac mountain lion yukleme diski yaratmak 8 watermarked

5. “Yükle” butonuna tıklıyoruz, Apple Kimliğimizi giriyoruz ve indirme işlemi başlıyor.

6. İndirme işleminin süresi internet bağlantımızın hızına göre değişebiliyor elbette. Ancak indirme işlemini yakından takip etmemiz çok önemli. Çünkü “0 saniye kaldı” yazısını gördükten ve indirme işlemi bittikten sonra Mac’imiz 1-2 dakika içerisinde kendisini yeniden başlatıyor. Ekranımız karardığı anda USB diskimizi çıkartmamız gerekiyor. Bu çok kritik! (Eğer geç kalırsak NVRAM’i sıfırlamamız gerekebilir.)

Sihirli elma yeni mac mountain lion yukleme diski yaratmak 10 watermarked

7. Doğru zamanda harici diskimizi çıkartmışsak eğer, Mac’imiz normal bir şekilde açıldıktan sonra harici diskimizi yeniden Mac’imize bağlıyoruz. (Eğer istersek bu aşamadan sonrasına farklı bir Mac üzerinde de devam edebiliyoruz.)

8. Harici diskimize Finder ile göz attığımızda “OS X Install Data” adında bir klasör görüyoruz. Bunun içerisindeki en önemli dosya ise yaklaşık 4GB boyutundaki “InstallESD.dmg” adlı dosya. Bu dosya Mountain Lion’ın “bootable” disk imajını içeriyor. Bu imajı Mac’imizin diskine kopyalıyoruz.

Sihirli elma yeni mac mountain lion yukleme diski yaratmak 11 watermarked

“InstallESD.dmg” elimde. Yükleme diski oluşturmak için şimdi ne yapmam gerekiyor?

Artık Mountain Lion yükleme diski yaratmak için gereken disk imajımız elimizde! 🙂 Daha önce “Mountain Lion için Yükleme Diski Yaratmak” yazısında paylaştığımız yöntemi uygulayarak yükleme diskimizi oluşturabiliyor ve kolaylıkla birden fazla Mac’e hızlı bir şekilde, -hem de internetten 4GB indirme işlemi gerçekleştirmeden- Mountain Lion (veya Lion) yükleyebiliyoruz.

Sihirli elma yeni mac mountain lion yukleme diski yaratmak 12 watermarked

Ve işte bu kadar… Artık Mac App Store’dan satın almamış olsak bile, nasıl yükleme diski yaratabileceğimizi biliyoruz… 🙂

 


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


11 Yorumlar

  1. Biraz garip bir soru olacak ama bir apple müdavimi olarak sormadan da edemeyeceğim 🙂 bu güzel yazının görsellerinde de görülen apple flash bellekten işletim sistemi satın almadan da edinme yöntemi var mı?

    • s.a aga bende yaptım apple flash bellek falan hikaye bir tane flash bul ama 8 gb olsun liondisc googledan arat programı kullan güzelce yükle 😀

      • kaan ın demek istediğini anamamışsın o usb belleğin hastası olmuş…o flash bellek 2010 model macbook airlarda çıkıyordu…

  2. Mountain Lion’ı tekrar kurmak istesem illa format atıp, yükleme diskinden yüklemek zorunda mıyım? Appstore’da ki Mountain Lion bende “indir” olarak gözüküyor, direkt indirsem format atmadan mevcut sistemin üzerine sıfırdan kursam sağlıklı olur mu ?

    • Zaten Mountain Lion kullanıyorsanız sisteminizde bir değişiklik ya da temizlik olmayacağı için pek faydası olmaz. Ancak temiz bir sistem isterseniz diskiniiz temizlemeniz gerekiyor.

  3. mountain lion yüklü 2012 imac kullanıcısıyım. bluetooth klavye ve trackpad kullanıyorum, farem yok. yükleme ekranına kadar klavyeyi kullanarak geliyorum. fakat trackpad ile fare işaretçisini hareket ettirebildiğim halde yükle seçeneğine veya herhangi bir seçeneğe tıklasam da tılama işlemi gerçekleşmiyor. acaba bluetooth fare kullanmam mı gerekiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz