Ana Sayfa Apple Mac101: Mavericks nasıl yüklenir?

Mac101: Mavericks nasıl yüklenir?

98

Mavericks dün akşam Mac App Store’da yerini aldı ve milyonlarca kullanıcı hızlı bir şekilde indirip Mac’lerine kurmak için Mac App Store’a akın etti. Peki adım adım bu yükleme işlemini nasıl yapacağız? Mavericks’i yüklemek zor mu, kolay mı, nelere dikkat etmek lazım? Bu yazıda yükleme işlemini adım adım gerçekleştiriyoruz.

Sihirli elma mavericks nasil yuklenir 1 1

Daha önceki tüm yazılarda Mavericks’i yüklemek için acele etmememiz gerektiğinden bahsetmiştim. Sonuçta büyük bir sistem geçişi yapılıyor. Apple her ne kadar tüm sorunları yok etmeye çalışsa da, beklenmedik durumlar ortaya çıkma ihtimali her zaman için var.

Bu yüzden günlük işlerimizi yürüttüğümüz cihazları Mavericks’e geçirmeden önce yine de en azından birkaç gün beklemekte fayda var. Böylece sorunlar yaşansa bile, bizden önce yaşamış birileri sayesinde çözüme ulaşmamız çok daha kolay olabiliyor.

Sihirli elma mavericks mac app store 3

Hazırlıklarımız tamam mı?

Son defa bir kontrol yapmakta fayda var… 🙂 Hangi hazırlıklar yapmamız gerektiğini bilmiyorsanız “Mavericks’e geçmeden önce yapmamız gereken hazırlıklar” yazısına göz atabilirsiniz.

Sihirli elma mavericks nasil yuklenir 3

Yedek aldınız değil mi? 🙂

Mavericks’i indirelim

Mavericks’i Mac App Store’dan indirmek için aşağıdaki resme tıklayabilirsiniz.

Sihirli elma mavericks nasil yuklenir 4

Karşımıza gelen ekranda önce üzerinde “Ücretsiz Yükseltme” (Free Upgrade) mavi butona tıklıyor, ardından yeşile dönen “Uygulamayı Yükle” butonuna tekrar tıklıyoruz.

Sihirli elma mavericks nasil yuklenir 5

Apple kimliğimizin şifresini yazıyoruz ve indirme işlemine geçiyoruz.

Sihirli elma mavericks nasil yuklenir 6

Kredi kartımızla ilgili bir problem yoksa, bu andan itibaren 5.29 GB’lık Mavericks indirilmeye başlıyor… 🙂

Yüklemeye Başlayalım

İndirme işlemi bittikten sonra Mavericks yüklemesi otomatik olarak başlıyor, ve karşımıza şöyle bir pencere geliyor.

Sihirli elma mavericks nasil yuklenir 8

Sırasıyla “Sürdür” ve “Kabul Ediyorum” butonlarına tıklıyoruz.

Sihirli elma mavericks nasil yuklenir 9

Mavericks’i kurmak istediğimiz diski seçmemiz gereken ekranda zaten diskimiz seçili geliyor, ve “Yükle” butonuna tıklayarak yükleme işlemini başlatıyoruz.

Sihirli elma mavericks nasil yuklenir 10

Ancak yükleme işleminin başlaması için son bir onay için parolamızı girmemiz gerekiyor.

Sihirli elma mavericks nasil yuklenir 10a

Yükleme işlemi hazırlıklarından sonra Mac’imiz yeniden başlatılıyor. Bu sırada açık uygulamalarımız varsa bunlar da kapatılıyor.

Mac’imiz yeniden başlatıldıktan sonra bu sefer Mavericks yüklemesi devam ediyor.

Sihirli elma mavericks nasil yuklenir 11

Mac’imizin hızına göre yaklaşık 25-50 dakikalık bir işlemin sonunda yükleme tamamlanıyor ve Mac’imiz yeniden başlatılıyor.

Sihirli elma mavericks nasil yuklenir 13

Merhaba Mavericks! 🙂

Yükleme işlemi tamamlandı, artık Mavericks kullanıyoruz! 🙂 Mac’imiz açıldığında kullanıcı hesabımızın parolasını yazıyoruz ve bizi artık Mavericks karşılıyor.

Sihirli elma mavericks nasil yuklenir 14a

iCloud hesabımızın parolasını yazıyoruz. Ve ardından karşımıza bu sefer iCloud Anahtar Zinciri ayarları geliyor. 

Sihirli elma mavericks nasil yuklenir 18 1

iCloud Anahtar Zinciri sayesinde Mac’imizde Safari’de kullandığımız şifreler artık otomatik olarak iOS 7’ye de geliyor, ya da tam tersi. Böylece cihazlarımız arasında geçiş yapsak bile şifrelerimiz yeniden girmemize gerek kalmıyor.

Bunun için iCloud Anahtar Zinciri’ne erişimi de şifrelememiz gerekiyor elbette. 🙂 Bu sebeple Mac’imiz bizden 4 haneli bir şifre yazmamızı istiyor.

Sihirli elma mavericks nasil yuklenir 15

Bu şifreyi de yazdıktan ve ekstra güvenlik amacıyla telefon numaramızı da yazdıktan sonra artık işlemler bitiyor…

Sihirli elma mavericks nasil yuklenir 16

Tebrikler, artık siz de OS X 10.9 Mavericks kullanıyorsunuz… 🙂

Sihirli elma mavericks nasil yuklenir 17

Değerlendirme

Mavericks, Mac App Store üzerinden indirilip yüklenebilen üçüncü işletim sistemi. Geçtiğimiz sene Mountain Lion’ı, önceki sene de Lion’ı aynı yöntemle Mac App Store üzerinden satın alarak yükleyebilmiştik.

Ben mi şanslıyım bilemiyorum, ancak hiç bir yükleme işleminde sorun yaşamadım şu ana kadar. 🙂 Genel yorumlara baktığımda ise Lion, Mountain Lion ve Mavericks’e geçişlerde her sene daha az sorun yaşanıyor diyebiliriz.

Geçen sene de söylediğim gibi, koskoca bir işletim sisteminin bu kadar kolay şekilde güncellenmesi gerçekten çok hoş… 🙂 Hiç bir teknik detay ya da ayarlama yapmadan Mavericks’e kolayca geçebiliyoruz.

Peki şimdi gelelim bir de sizin yorumlarınıza… Mavericks yüklemesi esnasında sizin karşılaştığınız bir problem oldu mu? Yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz…


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


98 Yorumlar

  1. iCloud Anahtar Zincirini sadece iOS 7 yüklü iPhone’larda mı kullanabiliyoruz ? Yoksa diğer versiyonlar da iOS (6.1.2) içinde destekliyor mu ?

    • Göktuğ bey, benim merak ettiğim konuda temiz bir yükleme yapmak. Başlangıçta option tuşuna basarak mac imizi açsak ve disk utility den formatlasak, sonrasında install dediğimizde maverick i mi indirip kurulum yapar yoksa mountion lionu tekrar mı kurar?

    • Bu konuda ilk fırsatta bir yazı paylaşacağım Hakan Bey. 🙂 O kadar çok yeni şey var ki yetişmek çok zor…

      Elimden gelse tüm gün evde oturup yeni yazılar paylaşmak isterim ama mümkün olmuyor elbette… 🙂

      • Ben mavericks e geçtim. tüm ayar ve dosyaları sıfırlamak istiyorum. fabrikadan yeni almış gibi. Bunu nasıl yapabilirim? beni yönlendirebilirmisiniz. böyle bir yazınız varmıydı bulamadım ama, yardımcı olabilirmisiniz.

  2. Mid 2013 MacBook Air’ime dün gece sorunsuz bir şekilde Mavericks’i kurdum. Hem de ücretsiz. Teşekkürler Apple. Apple kullanıcısı olmak bu olsa gerek. Ürünlere ve kullanıcılara verilen güzel destek.

  3. Goktug bey paylasimlariniz icin tekrar cok tesekkurler. mac ile ilgili her turlu sorunumda ilk basvurdugum kaynak sizin yazilariniz oluyor.
    Size coktandir sormak istedigim bir sorum vardi: Hala Lion kullaniyorum. yogun bir sene gecirdigimden dolayi bir turlu Mountain Lion paylasimlariniza goz atamamistim ve gecmeye vakit bulamadim (aslinda cesaret edemedim:)). simdi ise mavericks’e gecmeye kesin karar verdim. SORU: mavericks’e adapte olabilmem icin geriye donup mountain lion’a da goz atmalimiyim, yoksa mavericks incelemeleri yeterli olacakmidir?
    tekrar tesekkurler

  4. Merhaba Göktug Bey
    osx server ı yüklemiştim ama mavericks yüklediktensonra çalışmıyor app store ye baktıgımda yeni sürümünü güncellemek yerine tekrar paralı indirme linki cıkıyo bunun için ne yapmalıyım bilginiz için teşekkürederim şimdiden

  5. ayrıca finder pernceresinde sağa sola doğru kaydırma yaparken çok yavaş hareket ediyor. ML’da oldukça hızlıydı :((

  6. İyi günler; Dashboard’da saat ikonunda ki akrep-yelkovan ortalı durmuyor.Genel mi?Özel mi? Birde iCloud anahtar zincirini sonradan aktif etmek istersek nereden ve nasıl yapabiliriz?
    Şimdiden teşekkürler.

    • İlk söylediğiniz konuda bir ekran görüntüsü paylaşabilir misiniz? Tam anlayamadım.

      iCloud anahtar zincirini aktif hale getirmek için Sistem Tercihleri – iCloud içerisine göz atabilirsiniz.

  7. Merhaba ben temiz kurulum yapmadan direk üstüne güncelledim ama bariz şekilde performans düşüklüğü hissettim acaba temiz kurulum yapsam bu sorun düzelir mı ?
    benim gibi bunu hisseden oldumu birde başka öneriniz var mı ?

  8. göktuğ bey merhaba,
    appstore’dan free upgrade’e tıkladım, dünden beri mavericks’i indirmeye başlamadı, ben de yeniden indirmek için purchases kısmından sildim, yeniden eklemeye çalıştığımda appstore’da mavericks butonunda downloading yazıyor ama purchases listemde görünmüyor ve indirmeye de başlamadı hala, sizce bu bir sorun mu yoksa geçici bir durum mu, ne yapabilirim? teşekkür ederim şimdiden

    • aynı sorun bende de var..indirme yarım kaldı..devam etmeyince bende sıfırdan başlamak için satın alınanlar bölümünden sildim..şimdi uygulmayı yükle butonuna basıyorum..satın alınanlar bölümünden indir diyor..orda da sildiğim için bişey yok.. ne yapmamız gerekiyor..yardımcı olur musunuz ?

      • ”AppStore” uygulamasında ”Mağaza” linkinden ”Hesabımı Görüntüle”yi tıklayıp hasaba giriş yapın. Sonra ”Gizlenen Satın Alınanlar” bölümünden ”Yönet”i seçin ve ”Mavericks” karşısındaki ”Gizleme” butonuna basın sonra satın alınanlarda görünecektir…

  9. pro i5 8gb 2011 mac de çok sorunlu 40 sn açılış süresi 1 dk 10 sn oldu launchpad ikonlara takılarak geçiyor desk de ikonlar 20 kere zıplamadan açılmıyor daha önce pil süresi 6 saatin altına inmezken şimdi max 4:30 saat kapanma süresi uzadı uykudan bile cidden uykudan kalkmış gibi uyanıyor tam bir facia oldu çok pişmanım umarım içindeki verileri kaybetmeden temiz bir kurulum yapmanın yolunu kısa zamanda anlatırsınız

      • Merhaba

        ben bilgisayardaki tüm fotoğfafların ve diğer belgelerin harici diske yedeğini alıp sildim. Bilgisayarla gelen cd ile kurup sonr güncelleyerek düzelttim. Bütün gün bilgisayar ve internetle geçti ama şu an problem kalmadı herşey eskisi gibi çalışıyor. Umarım sizinki de düzelir insanın çok canı sıkılıyor. Apple bişey çıkarınca hemen atlamamak lazım ama insan merak ediyor işte size de geçmiş olsun

  10. apple id ile giriş yapıp hesabımdan satın alınanlar bölümüne maverick indir kısmını geri getirmeyi başardım..şimdi de satın alınanlar bölümünden maverick i indir diyorum..yeniden denemek için satın alınanlar bölümünü kullanın diyor..zaten ordan indirmeye çalışıyorum..kafayı yedim sabahtan beri..yok mu çaresini bilen…

  11. Herkese merhaba. Sorun yaşayanlar olmuş cidden çok üzüldüm onlar adına. Ben temiz kurulum yaptım direkt olarak ve hiç bir sorun yok. Sorun yaşayan arkadaşlar paylaşırlarsa yardımcı olmaya da çalışırım.

  12. Merhaba,

    Mavericks inceleme yazılarınızda bahsettiğiniz yeni özelliklerde Finder da sekmelerden bahsetmiştiniz. Güncellemeden sonra Finder da bunu göremedim. Sebep?

  13. değerli bilgileriniz için teşekkür ederim ben yüklemeyi sorunsuz bi şekilde yaptım fakat yüklemeden önce Grafikler Intel HD Graphics 4000 512 MB olan şey yüklemeden sonra Grafikler Intel HD Graphics 4000 1024 MB oldu bi anlam veremedim aydınlatırsanız sevinirim…

  14. M. lion’u silip mavericks’i sıfırdan kurmak istersek aşağıdkai linkdeki m.lion kurulum rehberini aynen uygulamak mı lazım yoksa mavericks için başa bir sıfırdan yükleme yöntemi mi var ?

  15. Mavericksten pek memnun kaldığım söyleyemem. Mountain liona (10.8.5) nasıl geri dönebiliriz? Bu mümkün mü?

  16. Bu arada tüm HD sistem ile birlikte Timemachinede yedekli ama oradan nasıl dönüyor bilemiyorum… Oradan sistemi seçtiğimde “System” can’t be modified or deleted because it’s required by OS X” diyor doğal olarak… Başka bir yolu var mıdır?

  17. Ben recovery part yok hatası alıyorum. Bu hatayı yok etmek için mutlaka yeniden leopard’ı yüklemem şartmıdır. Başka bir çözümü var mıdır. yardımlarınız için teşekkürler.

  18. iyi günler , ben de yükledim maverick i ama bütün belgelerim resimlerim gitti yedeklemeyi unuttum 🙁 geri getirmenin bir yolu var mıdır ? yardımcı olursanız sevinirim

  19. Merhaba Macbookpro cihazı yeni hdd taktım ve recory mode aldıktan sonra re-install işlemi gerçekleştirmeye çalıştığımda ise apple kimliği istedi iphone için bir apple store kullanıcı adımla giriş yaptım bu kullanıcı ile işlem yapılamaz dedi ne yapmam gerekir lütfen yardım edin

  20. merhaba, yeni bir mac ( md101tu/a) aldım ve 10.8.3 ile geldi. 10.8.5 güncellemesini yapmadan mavericks güncellemesini yapabilirmiyim ?

  21. İyi Günler benim çok büyük bir problemim var. Başka bir arkadaşımın id’si ile macbookumu kullanıyordum. bir süre sonra format atma gereği duydum ve diski sildim fakat kurulum yaparken eski hesabı istedi yeni id alıp yüklemeye çalışıyorum fakat her seferinde bu hesap os x mavericks i satın almadı hatası veriyor. ne yapmalıyım acil yardıma ihtiyacım var

  22. iyi günler,daha macbookumu yeni almama rağmen format atmak zorunda kaldım format atmadan önce mavericksi başarılı bir şekilde yüklediğimi hatırlıyorum daha sonrasında tekrar dendiğimde yeniden başlat kısmına kadar her şey başarılı bir şekilde gerçekleşiyor , bilgisayar açıldığında ise sanki hiç yüklememişim gibi.Tekrar appstore girip maverickse tıkladığımda indir yazısını görüyorum.Format attıktan sonra 2 defa denedim 2sindede aynı şeyle karşılaştım.Ayrıca apple ın ücretsiz kıldığı bazı programları (iphoto vs) paralı almak zorunda kalıyorum.Araştırdığımda ise bundan mavericksi yuklersem kurtulacağım kanatindeydim.Çünkü dediğim gibi format atmadan önce o proglamlarıda yükleyebilmiştim.Yardımcı olursanız gerçekten çok sevinirim

    • Daha önce indirdiyseniz App Store’da “satın alınanlar” başlığı içerisinde bulabilirsiniz. Daha önceden indirmediyseniz şu anda App Store üzerinden ulaşma şansınız yok ne yazık ki…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz