Ana Sayfa İpuçları Mac101: Mac Temelleri

Mac101: Mac Temelleri

13

Mac’imiz ile ilgili olarak bazı temel kavramları bilmemiz çok işimize yarayacaktır. Örneğin Windows’taki başlat menüsü, sistem çubuğu, pencereler gibi Mac’te de benzer, ancak çok daha kullanışlı araçlar bulunuyor.

mac-os-x-snow-leopard-1

Ekranın üst tarafında yer alan ve tabiri caizse “elimiz ayağımız” olan menü çubuğu her an işimizin düşeceği en temel araçların başında geliyor.

Ekranın altında ise, ikonlar aracılığıyla uygulamalarımıza hızlıca erişmemizi ve hangi uygulamaların çalıştığını anlamamızı sağlayan Dock, bir diğer önemli aracımız diyebiliriz.

Ekranın en üst ve altındakilerin dışında, bir de genel olarak Mac’imizin ekranında gördüğümüz herşeyi Mac Arayüzü ile ilgili yazımızda bulabilirsiniz.

Windows’tan geçenlerin ilk aradıkları şeylerin başında gelen Windows Gezgini (Windows Explorer) veya Bilgisayarım (My Computer) gibi dosya ve klasörleri görüntülememizi sağlayan Finder ise yine en çok işimizin düştüğü uygulamaların başında geliyor.

Windows’ta klavye kısayollarını çok sık kullanan biri olmasanız bile Mac’teki klavye kısayollarının ne kadar faydalı olduğunu gördükten sonra fikrinizi değiştirebilirsiniz 🙂 Klavye Kısayolları – I ve Klavye Kısayolları – II adlı yazılardaki kısayollara bir göz atmanızı tavsiye ederim.

Ve son olarak da yine sık kullandığımız bir özellik olan ses kontrolleri konusunda birkaç ipucu ile Mac’imizin temellerini genel olarak öğrenmiş bulunuyoruz.

“Yeni Başlayanlar için Mac” yazılarımızın tamamı için şu sayfaya göz atabilirsiniz.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


13 Yorumlar

  1. Teşekkürler..Çok yararlı oluyor.Ama bazen basit görünen bir şeyi bulamıyorum..Mesela bir rakamı ya da harfi nasıl daha koyu renkte yazabilirim gibi..Aradıklarımızı harf sırasına göre listeleseniz de bizim gibi yaşı geçkinler de aradıklarını kolayca bulabilse..:-))

    • Hülya Hanım çok teşekkürler ilginiz için…

      Sihirli Elma’da en üst kısımda görünen Arşiv linkine tıklarsanız yazılarımızı tarih sıralamasına göre sondan başa doğru listeleyebilirsiniz. Böylece en alttaki yazılardan başlayarak yazılarımızı takip edebilirsiniz… 🙂

      Sorunuzla ilgili olarak daha iyi yardımcı olabilmem için birkaç bilgiye ihtiyacım var. Hangi programı kullanarak yazılarınızı koyu yapmak istiyorsunuz?

      Yazdığınız bir yazıyı seçtikten sonra klavyeden command-B tuşlarına basarsanız yüksek ihtimalle bu yazıyı daha koyu (Bold) yapabileceksiniz…

  2. Merhaba,
    Masaüstünde DOCK ve üst menü çubuğu görünmüyor. Sistem tercihlerindeki ayarları değiştirmem işe yaramadı. Üst menü çubuğunda da HELP’den sonra ikon yok. Ne yapmamı tavsiye edersini?

  3. Goktug bey, birkacgundur bu problemi aşmaya çalışıyorum. Bir yol gösterebilir misiniz?. Problemi biraz once yazdım fakat biraz daha açıklamak istiyorum. MakbookAir kullanıyorum. Bir gün açtığımda masaüstü ekran resmi ve mause kürsöründen başka bir şey göremedim. Programların hepsi tek tek çalışıyor. Biraz once OSX 10.6.6 ya yukselttim. Değişen birşey olmadı. Bu durum basit bir kısayolu iptal etmekten olabilir mi? Yoksa daha büyük bir problemle mi karşı karşıyayım?

    • Merhabalar,

      System Preferences içerisindeki Displays kısmından Detect Displays butonuna tıklayabilir misiniz?

      Bir şekilde Mac’inizi projektör ya da bir monitöre bağladıysanız Dock’unuz ve Menü Çubuğu diğer ekranda gösterilmek üzere ayarlanmış olabilir…

  4. Merhaba, macbookuma bugün format attım ancak format atmadan kullandığım bir özelliği bulamıyorum. Mouse ‘u ekranın sağ alt köşesine getirdiğimde masaüstünü görüyordum ancak şuan hiç birşey olmuyor. Bunu nasıl yapmış olabilirim. 🙂

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz