Ana Sayfa Haberler Yeni iPod Ailesi, iOS ve Yeni AppleTV

Yeni iPod Ailesi, iOS ve Yeni AppleTV

6

Her sene olduğu gibi bu sene de Apple yine eylül ayında iPod ailesini yeniledi. Dün düzenlenen ve müzik temalı olan etkinlik, ufak bir sürprizi de beraberinde getirerek yeni AppleTV ile de bizleri tanıştırmış oldu. Etkinliğin bir diğer dikkat çeken özelliği ise ilk defa Apple’ın internet üzerinden bir etkinliğini canlı olarak yayınlamasıydı.

music

iPod ailesinin güncellenen elemanlarını hızlıca tanıtarak ilerleyelim…

iPod Shuffle’ın bir önceki nesilde kaldırılan butonlarının geri geldiğini görüyoruz. Pil ömrü artan Shuffle (15 saat), 5 farklı renk seçeneği ile (gri, mavi, pembe, yeşil ve altın sarısı) satışa sunuluyor. 2GB’lık model için $50’lık bir fiyat etiketi bulunan iPod Shuffle’ı çoğunlukla spor yapan kişiler tarafından tercih edildiğini düşünürsek yenilenen ve 2.nesile benzeyen ama %15 daha ufalan iPod Shuffle için oldukça tatminkar diyebiliriz.

newshuffleipodsept12010

iPod Nano ise daha büyük değişikliklerle bizi şaşırtıyor. Önceki nesilde kamera eklenen Nano, bu sefer kamerası yerine dokunmatik ekranıyla karşımızda. Hem formu hem de özellikleri ciddi şekilde değişen iPod Nano, 1,5 inçlik 240×240 çözünürlüklü ekranıyla tam anlamıyla yepyeni bir iPod olmuş diyebiliriz.

ipod_nano_2010

Ekranı üzerinde herhangi bir buton bulunmayan Nano’yu yine parmak hareketlerimizle kontrol edebiliyor ve tam olarak aynısı olmasa da iPhone ve iPod Touch deneyimine benzer bir deneyim yaşayabiliyoruz. 7 farklı renkteki iPod Nano’nun 8GB’lık versiyonu için $149, 16GB’lık versiyonu için ise $179’lık fiyat etiketleri belirlenmiş.

ipod-nano-hands-2-2010-09-0113-55-37-rm-eng

Gelelim iPod ailesinin en büyüğüne: iPod Touch. Büyük diyoruz ancak iPod Touch gittikçe inceliyor, ancak buna rağmen tüm özellikleri katlanarak iyileşiyor. iPod Touch tam anlamıyla haziran ayında duyurulan iPhone 4’ün telefonsuz hali diyebiliriz.

ipod_touch_20100901

“A4 çipi”, “retina display” ekranı, jiroskopu, inceliği, artan pil ömrü ve FaceTime özelliği (önde kamera!) ile iPod Touch tek kelimeyle “mükemmel” bir iPod olmuş desek yanlış olmaz. Oyun, müzik, internet, görüntülü görüşme, fotoğraf ve daha bir çok konuda en iyi çözümleri sunan iPod Touch yine fırtınalar estireceğe benziyor… 🙂

ipodtouch2010hands4

ipod-fight-main-rm-eng

iPod ailesi dışında iOS güncellemelerinden de bahseden Steve Jobs, haftaya iOS 4.1’in, kasım ayında da iPad’in de kullanabileceği 4.2 güncellemelerine de değindi. iOS 4.1 çoğu tahminleri haklı çıkararak çoğunlukla hataların giderildiği, özellikle de iPhone 3G sahiplerinin performans sorunlarını adresleyen bir güncelleme. Aynı zamanda HDR (High Dynamic Range) adlı verilen fotoğraflar çekmemizi sağlayacak olan iOS 4.1 güncellemesi ile çektiğimiz resimlerde çok daha belirgin detayları görebileceğiz.

iphone_hdr_20100901

ipod-liveblog-2010-0076-rm-eng

iOS 4.2 sürümü ise iPad ve iPhone’un artık ortak güncellemelere sahip olacağı bir sürüm olarak platformların artık birleşeceğinin sinyallerini veriyor. Hatırlatmak gerekirse iPhone’larımızı iOS4’e geçirmiş olmamıza rağmen, iPad’lerimiz hala 3.sürümde kalmış durumda. iPad’in de iOS4’e atlamasıyla beraber iPad’imizde de multitasking kullanmaya başlayabileceğiz.

ipod-liveblog-2010-0154-rm-eng

Etkinlikteki bir diğer önemli konu ise logosuna varana kadar ciddi bir değişim geçiren iTunes. iTunes 10, hem baştan aşağı yenilenmiş, hem de bazı sosyal özellikler de kazanmış. Özellikle de Ping adındaki servis sayesinde arkadaşlarımızın aktivitelerini görebilecek, sevdiğimiz sanatçı veya grupları ve bunlarla ilgili konser, albüm ve daha pek çok şeyi takip edip paylaşabileceğiz.

iTunes

Ancak ülkemizde henüz iTunes Store olmadığı için bu özelliklerin ne kadarını kullanabileceğiz emin olamasak da yine de ümidimizi kesmiyoruz 🙂

social_20100901

Ve gecenin sürprizi olarak da yenilenen AppleTVAvuç içine sığacak kadar küçülen AppleTV’yi ülkemizde içerik satın almak veya kiralamak için kullanamasak da yine de birkaç küçük noktaya değinmek faydalı olabilir. Yeni AppleTV sayesinde artık cihaz üzerinde dizi/film depolamak tarihe karışıyor ve bunun yerine filmlerin internet üzerinden izlenmesi sistemine (streaming, not syncing) geçiliyor.

whatis_gallery_slide120100901

Vizyona giren yeni filmlerin $4,99’a, dizilerin ise $0,99’a kiralanabileceği AppleTV’nin fiyatı ise sadece $99! 🙂 İnternete sürekli bağlı olacak bu cihaz sayesinde aynı zamanda YouTube, Netflix gibi sitelerin de desteklendiği düşünüldüğünde, Apple online video konusunda öne çıkacak gibi görünüyor.

ipod-liveblog-2010-0395-rm-eng

Tüm bunlara ek olarak, AirPlay adı verilen bir servis ise beni en çok heyecanlandıran servislerin başında geliyor. Bu servis sayesinde iPhone, iPad veya iPodTouch’ımızdaki ses, müzik veya videoları AppleTV’ye anında gönderebiliyoruz. Örneğin dışarıda birkaç dakika önce çektiğimiz fotoğraflarımızı evimize gelir gelmez AppleTV üzerinden, herhangi bir kablo bile bağlamadan izlememiz mümkün oluyor.

appleios42ipad091201008

İlgileniyorsanız http://www.apple.com/appletv/ adresinden yeni AppleTV hakkında detaylı bilgi alabilir, tüm özelliklerini inceleyebilirsiniz.

Etkinliği izlemek için aşağıdaki adrese tıklayabilir ve bu etkinliğin videosunu izleyebilirsiniz:

http://events.apple.com.edgesuite.net/1009qpeijrfn/event/index.html


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


6 Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz