Ana Sayfa Haberler Yeni çeyrek sonuçları ve Apple’ın 2011 planları

Yeni çeyrek sonuçları ve Apple’ın 2011 planları

2

Yine bir çeyrek sonucu açıklaması, ve Apple’dan yine muhteşem rakamlar… Apple, beklentilere paralel bir şekilde çok yüksek satış ve kar rakamları açıklayarak gelmiş geçmiş en iyi çeyreğini tamamladı. Rekor bir şekilde, gelir de bu çeyrek için 20 milyar doların da üzerine çıkarak yeni çıtayı belirlemiş oldu. Hızlı bir şekilde düne döner ve önemli detayları paylaşmak gerekirse, Apple için işlerin pek çok alanda oldukça iyi gittiğini söylemek mümkün…

iPhone

Cihaz üretimindeki darboğaz, beyaz iPhone 4’ün hala piyasaya sürülememesi, anten sorunları ve son olarak sözü edilen bazı cam çatlaması şikayetlerine rağmen, Apple geçtiğimiz sene aynı çeyrekteki satış rakamının %91 üzerine çıktı ve inanılmaz bir şekilde 14.1 milyon iPhone satışı gerçekleştirdi.

SihirliElma.com-q410_iphones-2010-10-19-19-25.jpg

iPod

Apple’ın açıklamasında ‘olumsuz’ olarak nitelendirilebilecek bir şey varsa o da iPod satışları diyebiliriz sanırım. Zira önceki seneye göre ufak da olsa bir düşüş söz konusu. %11’lik bir düşüş ile Apple bu çeyrekte 9.05, bu sene ise toplamda 50.31 milyon iPod satmış durumda. Tatil dönemi yaklaşırken yeni iPod’lar ile bu durum belki düzeltilebilir, ancak iPhone ve iPad’in Mac’i değil de iPod satışlarını etkilediğini söylemek sanıyorum ki pek de yanlış olmaz.

SihirliElma.com-q410_ipods-2010-10-19-19-25.jpg

iPad

“Tutar mı tutmaz mı? Ne gerek var?” tartışmaları bazı kesimler tarafından hala yapılan iPad müthiş bir hızla satılmaya devam ediyor. Öyle ki Apple’ın Mac satışlarını bile geçerek bu çeyrekte 4.19 milyonluk bir satış rakamına ulaşmış durumda. Hatta bir önceki çeyreği de düşünürsek 7.5 milyon adet iPad dünyanın her yerinde diyebiliriz… ‘iPad satışları Mac satışlarını negatif yönde etkiler mi?’ diye düşünenler için belirtelim, iPad daha çok netbook ve diğer tablet PC pazarını etkiliyor ve belki de Mac satışlarını dolaylı olarak arttırıyor.

SihirliElma.com-q410_ipad_revenue-2010-10-19-19-25.jpg

Mac

Mac satışlarına gelince -her ne kadar 4 milyonluk beklentileri aşamamış olsa da- 3.89 milyonluk Mac satış rakamı yeni bir rekor Apple için… Geçtiğimiz seneki 10.4 milyonluk satışı 13.66 milyona çıkartan Apple, 2011’de de bu başarısını arttıracak gibi görünüyor. Yarın düzenlenecek “Back to Mac” etkinliği ile muhtemelen bir süredir iPhone ve iPad’in gölgesinde kalmış gibi görünen Mac için de 2011’de hareketli günler yaşanacağına dair önemli bir işaret. Bu etkinlikle birlikte Apple bizlere muhtemelen “Mac’i unutmadık, ve bunu size kanıtlayacağız” mesajı verecek.

SihirliElma.com-q410_macs-2010-10-19-19-25.jpg

Dikkat çekici detaylardan bir tanesi de dizüstü Mac’lerin masaüstü Mac’lere artık iyice fark atıyor olması. Mobil bir hayata doğru ilerlediğimizin en önemli göstergelerinden olan bu detay da şirketlerin gelecekteki stratejileri için ipucu veriyor diyebiliriz. Yarınki etkinlikte sektör tarafından beklenen, yenilenmiş ve 11.6 inçlik MacBook Air modeli de bu beklentinin bir sonucu diyebiliriz aslında…

SihirliElma.com-q410_laptop_desktop-2010-10-19-19-25.jpg

Bir diğer önemli konu ise, genellikle çeyrek sonuçları açıklanırken ortalıklarda görünmeyen Steve Jobs’ın söz alarak bazı konulardaki fikirlerini paylaşması. Jobs, RIM’in 12 milyonluk satış rakamının geçildiğine dikkat çekerek, hem taş atmış oldu, hem de RIM’in çeşitli kampanyalar ile düşük fiyattan hatta hediye olarak verdiği cihazlarla bile geride kalmasını eleştirdi. Google konusunda ise Android platformunun parçalanmış bir donanım ve yazılım dünyasında olmasının getirdiği zorluklara örnekler veren Jobs, iPhone platformunun ise ne kadar entegre ve yalın olduğuna dikkat çekerek, uygulama geliştiricilerin çok daha rahat hareket ettiğine dikkat çekmiş oldu.

SihirliElma.com-android-flickr-660x441-2010-10-19-19-25.jpg

Tablet konusunda ise 7 inçlik bazı küçük tabletlerin piyasada görülmeye başlamasıyla ilgili olarak, 7 inçlik bir tabletin uygulama geliştiriciler için anlamlı bir boyut olmayacağına değinen Jobs’un 7 inçlik bir ekran ile 10 inçlik bir ekranı karşılaştırması oldukça dikkat çekiciydi. Diagonal olarak 7 inçlik bir ekran ile 10 inçlik bir ekranı karşılaştırdığımızda, 7 inç olanın 10 inç olanının ancak yarısı boyutunda olduğunu fazla kişinin bildiğini sanmıyorum. Dolayısıyla oldukça çarpıcı ve bir o kadar da önemli bir nokta diyebiliriz. Buradan hareketle, Jobs’ın 7 inçlik iPad olmayacağına dair bir mesaj verdiğini söyleyebiliriz.

SihirliElma.com-instore_hardware20100311-2010-10-19-19-25.jpg

Ve son olarak da, 2011’de Apple’ın yurt dışındaki satış mağazalarının (retail store) sayısının artacağı belirtildi. Şu anda 84’ü ABD dışında olmak üzere 317 adet satış mağazası bulunan Apple’ın ABD dışında 40-50 yeni satış mağazası ile bu konuda ciddi bir büyüme yapması planlanıyor. Bu mağazalardan yapılan Mac satışlarının yarısının -yani yaklaşık 450.000 adet Mac’in- daha önce hiç Mac kullanmamış kişiler tarafından tercih edilmiş olması çok ama çok kritik bir istatistik. Apple’ın satış mağazalarının önümüzdeki dönemde sadece ABD’de değil, tüm dünyadaki Apple ürünleri satışında önemli rol oynayacağını tahmin etmek pek de zor olmasa gerek…

Grafikler TheAppleBlog’dan…


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


2 Yorumlar

  1. Bu güne kadar henüz iPhone’a rakip olabilecek bir telefon üretilmedi. ve insanlar bir kez iPhone’a sahip olduktan sonra onun kullanim kolaylıklarına ve görsellerine alıştıktan sonra aynı rahatlık ve konforu bilgisayarına da taşımak istiyor. Aslında teknik anlamda hiçbir bilgisayar bilgisi olmayan insanlar bile iPhone alışkanlıklarından dolayı Mac almaya başladılar. Kısacası, iPhone alanlar Mac alıyor, Mac alanlar iPhone alıyor… Apple bu işi çok iyi yapıyor 😀

    • Kesinlikle! 🙂 Özellikle de 2007 yılından itibaren Mac satışları ciddi anlamda artmaya başlamış durumda. Buna 2009 yılındaki iPhone 3GS lansmanında da değinmişlerdi.

      Apple, iPhone-Mac-iPod-iPad ve belki ileride AppleTV gibi ‘hobi’ ürünlerini de katarak hem entegrasyonu sıkılaştırıyor hem de kullanıcıya çok derin bir deneyim yaşatıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz