Ana Sayfa MacOS MPlayerX

MPlayerX

19

Videoları oynatmak için hangi uygulamayı kullanıyorsunuz? QuickTime? VLC? MPlayerX’i daha önce denemediyseniz, bu yazıdan sonra mutlaka bir göz atacağınıza eminim. MPlayerX, tıpkı VLC gibi pek çok video formatını ek bir codec ya da uygulama yüklemeden açabiliyor. VLC’ye göre daha şık ve modern bir görünüme sahip olmasıyla da dikkat çekiyor.

Sihirli elma mplayerx banner

MPlayerX kendi web sitesinde “Basit. Güçlü. Güzel.” (Simple. Powerful. Beautiful.) olarak tanımlıyor kendini. Aslında haksız da değil, çünkü MPlayerX gerçekten bu 3 özelliği de bünyesinde toplamayı başarmış. Pek çok dosya formatını destekliyor, ve sorunsuz bir şekilde oynatabiliyor. Ayrıca getirdiği ek özellikler de oldukça tatminkar.

MPlayerX icon2

Özellikler

MPlayerX’in özelliklerinin üzerinden geçmek gerekirse, şöyle bir özet yapabiliriz:

  • Neredeyse tüm dosya formatlarını ve online stream’leri açabiliyor.
  • Çoklu-dokunuş sayesinde videoyu kolayca kontrol edebiliyoruz.
  • Çoğu altyazı dosyasının dilini tahmin edebiliyor. Ancak ben Türkçe altyazılarda pek başarılı tahminler yapabildiğini söyleyemem.
  • Çoklu-monitöre destek veriyor. Böylece Mac’imizi bir harici ekrana bağlıyorsak sorun yaşamıyoruz.
  • Ve benim en sevdiğim özellik olan, videoda kaldığımız yeri unutmaması. Böylece videonun neresinde olursak olalım, MPlayerX bizim için kaldığımız yeri mutlaka hatırlıyor. 🙂
Sihirli elma mplayerx 1

Arayüz

MPlayerX’in arayüzü QuickTime’a çok benziyor. Bu yüzden pek de yadırgamıyoruz. Ek özellikleri de kullanmadığımızı düşündüğümüzde çok ama çok sade bir arayüz bizim işimizi fazlasıyla görüyor.

Sihirli elma mplayerx 2a

Aşağıda, en sağdaki butona tıkladığımızda ise bazı ek kontroller açılıyor. Buradan videonun hızı, ses ve altyazı gecikme süreleri gibi birkaç şeyi değiştirebiliyoruz.

Sihirli elma mplayerx 3

Ve artık her oynatıcıda olması gerektiği gibi, bu kontroller sadece fare imlecimizi video penceresi üzerine getirdiğimizde görünüyor. Uzaklaştırdığımız anda ise hızlı bir şekilde kayboluyor. Bu da pratikliğimizi arttırıyor.

Sihirli elma mplayerx 4

Hangi dosyaları açabiliyor?

MPlayerX neredeyse her video dosyasını açabiliyor. Birkaç örnek vermek gerekirse:

  • mkv
  • wmv
  • m4v
  • wav
  • m4a
  • rm
  • flac
  • mp4
  • flash
  • mpeg-4
  • avi
  • mov
  • ape

Sihirli elma mplayerx 5

Ancak bence en hoş özelliklerinden birisi internet üzerinde yer alan videoları, hatta YouTube videolarını da sorunsuzca oynatması.

Sihirli elma mplayerx 6

Örneğin bir YouTube videosunun bağlantı adresini kopyaladıktan sonra File menüsünden “Open Stream”i seçerek bu adresi yapıştırıyor ve videomuzu MPlayerX üzerinden izleyebiliyoruz. 🙂

Sihirli elma mplayerx 7

Çoklu-Dokunuş (Multi-Touch) ile kontroller

Bu çoklu-dokunuş konusu benim en çok ilgimi çeken özelliği MPlayerX’in… 🙂 Bir video izlerken butonlara basarak ya da ayarlara girerek bazı şeyleri değiştirmek yerine, sadece birkaç parmağımızı izleme dörtgeni (Trackpad) üzerinde sürükleyerek pek çok şeyi yapmamıza imkan tanıyor.

  • Tam ekran yapmak
  • Video penceresinin yerini değiştirmek
  • Ses açıp kapatmak
  • Video penceresinin boyutunu değiştirmek
  • Video penceresinin oranını değiştirmek
  • İleri/Geri sarmak

gibi pek çok özelliği kullanmak mümkün. Bunları özetleyen küçük bir video bile hazırlamışlar. Merak ediyorsanız aşağıdaki videoya göz atabilirsiniz.

httpv://www.youtube.com/watch?v=U0iM2FgKL7U#!

Altyazı ve Türkçe Desteği

Her ne kadar altyazıların dilini otomatik olarak tanıdığını iddia etse de ben MPlayerX’i çok başarılı bulmadım bu konuda. Belki de benim kullandığım altyazılarda sorun olabilir emin değilim açıkçası. Siz de yorumlarınızı paylaşabilirseniz çok memnun olurum.

Ancak altyazıları Türkçe olarak seçtikten sonra hiç sorun da yaşamadım altyazılarla ilgili olarak. 🙂

Uygulamada eksik olarak nitelendirebileceğim bir diğer konu da Türkçe desteğinin olmaması. 15 farklı dili desteklemesine rağmen Türkçe desteği olmaması bence uygulamanın en zayıf kaldığı nokta. Her incelemede belirttiğim gibi, bu sefer de geliştiriciye bir e-posta göndererek Türkçe desteğinin ne zaman eklenebileceğini sordum. Umuyorum ki faydası olur ve MPlayerX’i Türkçe olarak da kullanabiliriz. 🙂

Sihirli elma mplayerx 8

Değerlendirme

Tüm Mac kullanıcılarına ve özellikle de Mac’e yeni geçen herkese MPlayerX’i tavsiye ediyorum. Hem Mac App Store’dan ücretsiz olarak indirilebilmesi ve yüklenmesi, hem de başka bir oynatıcıya gerek kalmadan neredeyse tüm video formatlarını desteklemesi gerçekten çok güzel önemli özellikler. Bu sayede ek ayarlar ya da uygulamalarla uğraşmadan sorunsuz bir şekilde video dosyalarını izleyebiliyoruz.

Sihirli elma mplayerx 9

VLC ile karşılaştırdığımda ise, eskimiş arayüzden sonra VLC’nin 2.0 sürümüyle gelen yeni arayüze bir türlü alışamadım. Bu sebeple MPlayerX’i ilk yükleyip kullandığımda bir rahatlık hissettim diyebilirim. VLC’nin karmaşık, ağır ve hantal görünen arayüzü sonrasında MPlayerX’i kullanmanın bu kadar iyi bir deneyim sağlayabileceğini sanmıyordum, ancak yanılmışım. 🙂 Şu anda VLC’yi ikinci sıraya attım diyebilirim…

MPlayerX’i denemek, bir şans vermek isterseniz aşağıdaki bağlantıya tıklayarak Mac App Store üzerinden ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

Sihirli elma available on the mac app store

 

 


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


19 Yorumlar

  1. Kesinlikle VLC yeni arayüze geçtikten sonra bende hiç alışamadım, hatta keşke update yapsamasaydım dedim, şu an mplayerx i indirdim, kesinlikle çok iyi, VLC yi dock tan kaldırdım bile. Aslansın sen ya.

  2. vlc nedense bende çalışmamaya başlamıştı defalarca sistemden vlc ile ilgili herşeyi silip yeniden kurmama rağmen sonuç alamadım,ne zaman çalıştırmaya kalksam dockta şöyle bir görünüp kayboluyor.işte mplayerx tam zamanında yetişti.çok sorunsuz ama bazı seçeneklerin genişletilmesi lazım.ayrıca nadiren altyazı dosyası kullanıyorum ama şu ana dek hiç sorun yaşatmadı.

  3. Çok başarılı bir uygulama, bende uzun zamandan beri kullanıyorum. İnceleme için de ayrıca teşekkürler, güzel bir yazı olmuş.

  4. Göktuğ bey programı yükledim ama açtığımda dockta gözüküyor mavi ışıkta yanıyor fakat ekranda uygulama çalışmıyor neden olabilir acaba? Teşekkürler

  5. Göktuğ Bey merhaba,
    Tavsiyeniz üzere MPlayer X i yükledim. Herhangi bir video,avi filmi üzerine tıkladığımda ekranda açılıyor fakat hiç bir şekilde tam ekran yapıp büyütemedim. Uygulama istemediğim halde Dock’a yerleşti kaldıramıyorum. Uygulamayı silmek istiyorum çöp sepetine taşıyorum uygulama açık olduğu için kaldıramazsınız diye uyarı veriyor. Hiç bir şekilde uygulamayı kapatamıyorum. Kara bir leke gibi Dock’ta durup duruyor. Macbook u kapatıp açayım belki düzelir dedim ne mümkün bilgisayarı da kapatamıyorum uygulama açık diye…sizden istedigim yardım acaba macbook u kırmadan parçalamadan bu uygulamadan kurtulmam mümkün müdür? Öyleki Mountain Lion u yükledim bu günde bir güncellemesi vardı bilgisayarın tekrar kapatılıp açılmasını gerektiren tabiki bizim bu MPlayer X açık oldugu için o da mümkün olmadı..Saygılarımla iyi çalışmalar..

  6. Merhaba goktug bey mplayerx gecenlerde kurmustum ama 720p yada 1080p dual sese sahip filmlerde ses degisikligini yapamadim. Bunun icin bir ayari varmi acaba? 

  7. EMRE DEMIR Arkadasın dedıgı gıbı acıyorum dock ta gorunuyor fakat uygulama acılmıyor sıldım komple tekrar yukledım yıne aynı sorun var …  

    ayrı OPEN URL tıklayıp youtube den adresı yapıstırıyorum 

    Error
    Oops, it seams that mplayer has quit without playing the media.

    Hatası veriyor anladım bıse valla :))

  8. Göktuğ bey,

    Merhaba

    Programı Mac Book Pro’ ya (İşletim sistemi OX Maverics 10.9) yükledim Dock’ ta görünüyor fakat çalışmıyor. Silmeye çalıştım ‘program açık olduğu için silinemiyor’ diye ikaz veriyor.

    Yardımınızı rica ediyorum.

    Teşekkürler…

    • Merhaba, aynı sorun bende de mevcuttu MPlayerX in güncel son versiyonunu indirince düzeldi ancak o versiyon AppStore ‘da mevcut değil programın kendi sitesinden indirmek lazım.. Kolay gelsin.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz