Değişikliklerin otomatik olarak kaydedilmesini istemiyor musunuz?
Bildiğiniz gibi artık Mac'imizdeki belgelerde yaptığımız değişiklikleri kaydetmemize gerek yok, çünkü Mac'imiz bunu bizim için otomatik olarak yapıyor.

Bildiğiniz gibi artık Mac'imizdeki belgelerde yaptığımız değişiklikleri kaydetmemize gerek yok, çünkü Mac'imiz bunu bizim için otomatik olarak yapıyor. :) Peki ya bunu istemiyorsak? Bir belgede değişiklik yaptıktan sonra Mac'imizin bunu kaydedip kaydetmemesi için sormasını istiyorsak? Elbette bunun da bir çözümü var… :)

Lion ile birlikte hayatımıza giren, ve Mountain Lion ile iyice pekişen bu özellik sayesinde bir belge üzerinde yaptığımız tüm değişiklikler otomatik olarak kaydediliyor. Böylece uygulama beklenmedik bir şekilde kapansa, çökse hatta Mac'imizin pili bitse bile hiç bir şeyi kaybetmiyoruz. Ya da en azından en küçük hasarla atlatıyoruz diyebiliriz. :)
Otomatik Kaydet özelliği nedir? Ya da Sürümler?
Apple'ın "Auto-Save" (Otomatik Kaydet) adı verdiği bu özellik, Windows'ta yaşadığımız acı deneyimler sonrasında elimizin sürekli yaptığı "Ctrl-S" hareketi gibi çalışıyor desek yanlış olmaz sanırım. :)
Böylece Apple'ın bir diğer özelliği olan "Versions" (Sürümler) da kendiliğinden oluşuyor. Bu sayede herhangi bir zamanda, belgemizin daha önceki tüm geçmişine sanki Time Machine içerisindeymiş gibi ulaşabiliyoruz.
Çok güzel. Peki bunu neden istemeyeyim ki?
Bu oldukça faydalı bir özellik olsa da, bazen istenmeyen sonuçların doğmasına sebep olabiliyor. Diyelim ki belgemizi son haline getirdik, ve artık üzerinde değişiklik yapmak istemiyoruz. Ancak klavyeye elimiz çarpıyor ya da biz farketmeden evdeki kedimiz tuşlardan birkaçına basıyor...Bu durumda haberimiz olmadan belgenin bu yeni ve bozulmuş hali kaydedilmiş oluyor. Eğer çabuk farketmezsek, bu hata belgeyle birlikte kalmaya devam ediyor, ta ki sorunu bir şekilde görene kadar. Ancak bu durumda da doğru sürümü bulup geri dönmemiz gerekiyor.
Daha kolay bir yöntem yok mu? Eski sistemde bu nasıl çözülebilirdi?
Eğer Mac'imiz belgedeki değişiklikleri otomatik olarak kaydetmiyor olsaydı, bir problem yaşadığımızda, üzerinde çalıştığımız dosyayı kaydetmeden çıkar, ve dosyayı yeniden açardık. Bu durumda kaydetmediğimiz değişiklikler yok olacağı için belgemizi istediğimiz halde, yani son kaydettiğimiz halde bulabilirdik.
Seçim şansım var mı? Ne yapmalıyım?
Çok nadir de olsa böyle bir senaryo yaşamak olası elbette. :)Ancak ben "Otomatik Kaydet" özelliğini çok beğeniyorum ve asla vazgeçmeyi düşünmüyorum. Artılarının, özellikle de veri kaybı ihtimalini sıfıra yaklaştırmasının çok daha önemli ve faydalı olduğunu düşünüyorum.
Ancak elbette herkes aynı fikirde olmayabilir. Bu yüzden Apple her ne kadar bizi yeni teknolojilere yönlendirmek istese de, bu konuda bir tercih yapabilmemize imkan tanıyor. Ancak bu tercih sadece Mountain Lion'da yer alıyor.
Sistem Tercihleri içerisindeki Genel altında yer alan "Belgeleri kapatırken değişikliklerin korunup korunmayacağını sor" kutucuğu bize seçim şansı tanıyor.

Bu kutucuk;
- işaretli değilse, Apple'ın yeni sistemini kullanıyoruz. Kaydet tuşuna basmasak da tüm değişiklikler kaydediliyor.
- işaretliyse, eski sistemi kullanıyoruz. Kaydet tuşuna basmadan hiç bir değişiklik kaydedilmiyor. Ve kaydetmeden belgeyi kapatmak istediğimizde bize bir seçim sunuluyor.

Haberde hata mı var?Bize bildirin
Senin fikrin ne?
Bu gelişme hakkında sen ne düşünüyorsun?
Yorumlar
İlk yorumu siz yazın.