Ana Sayfa İpuçları Bartender: Kalabalık menü çubuğunu sadeleştirelim

Bartender: Kalabalık menü çubuğunu sadeleştirelim

6

Pek çok uygulama çoğu zaman menü çubuğuna bir ikonunu yerleştiriyor. Apple’ın da bazı bilgileri menü çubuğuna koyduğunu düşünürsek kısa sürede menü çubuğu kalabalık bir hale gelebiliyor. Hatta bazen aradığımızı bulmak bile zorlaşıyor. Bartender adlı uygulama bu kalabalıklaşan menü çubuğunu sadeleştirerek, sık kullandığımız uygulamaların ikonlarını daha verimli bir şekilde kullanabilmemizi sağlayarak bize yardımcı oluyor.

Sihirli elma bartender kalabalik menu cubugu banner

Menü Çubuğunun sorunu ne?

Aslında yukarıda kısaca değinmiş olsam da, temel sorun bir çok uygulamanın menü çubuğuna bir ikon yerleştirmesi. Bunlardan bazıları sıklıkla işimize yararken, bazılarına ise nadir olarak ihtiyaç duyuyoruz.

Örneğin ben en çok saat, WiFi, pil ömrünü kullanıyorum. Arada sırada f.lux, Caffeine, Dropbox ve Skitch gibi uygulamaların ikonlarına da ihtiyacım oluyor. Fakat çoğunlukla bu ikonlar ve daha az kullandıklarım kalabalıktan başka bir işe yaramıyorlar… 🙂

Sihirli elma bartender kalabalik menu cubugu 1

Bartender ne işe yarıyor?

Bartender adlı uygulama ise bu az kullanılan ya da bazıları gereksiz bile denilebilecek bu ikonları sadeleştirmemizi sağlıyor. Bartender uygulaması da kendisini bir ikon olarak menü çubuğuna ekliyor, ve üzerine tıklandığında ek bir menü açarak sık kullanılmayan uygulamalara da erişmemizi sağlıyor.

Sihirli elma bartender kalabalik menu cubugu 2

Bu ikonları menü çubuğundan gizleyen Bartender, dilersek bazı ikonların tamamen gizlenmesini de sağlayabiliyor. Böylece Bartender sayesinde menü çubuğundaki ikonlar 3 farklı şekilde ayarlanabiliyor:

  • Menü çubuğunda görünsün (her zamanki gibi)
  • Bartender ikonu altında görünsün
  • Tamamen gizlensin, görünmesin

Bartender nasıl kullanılıyor?

Uygulamayı çalıştırdığımızda önce bizden menü çubuğuna erişmek için bir izin istiyor. Yönetici parolamızı yazarak Bartender’a izin veriyoruz ve Bartender’ı kullanmaya başlıyoruz. 🙂

Sihirli elma bartender kalabalik menu cubugu 3

Uygulama seçeneklerinde yer alan “Menu Items” sekmesi altında ayarlarımızı yaparak başlıyoruz. Bu sekme içerisinde sol tarafta menü çubuğunda yer alan uygulamaların listesini görüyoruz.

Sihirli elma bartender kalabalik menu cubugu 4

Bu listede üst kısımda Apple’ın ikonlarını, alt kısımda da çalışan uygulamaların menü çubuğuna yerleştirdiği ikonları görebiliyoruz. Bu listedeki tüm maddelere tek tek tıklayarak sağ taraftan o uygulamanın ikonuyla ilgili tercihlerimizi yapabiliyoruz.

Sihirli elma bartender kalabalik menu cubugu 5

Apple ikonlarında fazla bir seçenek yokken, uygulama ikonlarında ise daha fazla seçenek ile farklı tercihleri ayarlayabiliyoruz.

Burada 2 temel tercihten bahsedebiliriz aslında:

  1. İkon nerede görünsün? (menü çubuğu, bartender çubuğu veya görünmesin)
  2. İkonla ilgili bir değişiklik olduğunda belirli bir süreliğine menü çubuğunda görünsün mü?

“General” sekmesi altında ise uygulamanın bilgisayarımızın açılışında çalışıp çalışmamasını ve Bartender menü ikonunun ne olacağı gibi ayarları da yapabiliyoruz.

Sihirli elma bartender kalabalik menu cubugu 6

Tüm ikonlar oldukça hoş ve şık olsa da ben en çok üç nokta şeklindeki ikonu beğendim… 🙂

Sihirli elma bartender kalabalik menu cubugu 7

Ek olarak Bartender’ı çağırmak için bir klavye kısayolu kullanmak da mümkün, ama buna pek sık ihtiyacım olmayacağını düşünerek ben bir kısayol belirlemedim. Dilersek “Advanced” sekmesi altından da işimize yarayacak bir kısayol belirleyebiliyoruz. 🙂

Sihirli elma bartender kalabalik menu cubugu 8

Tüm ayarlarımızı yaptıktan sonra menü çubuğumuz oldukça temiz bir hale geliyor. Ve sadece sürekli elimizin altında olmasını istediğimiz ikonlar menü çubuğunda kalıyor.

Sihirli elma bartender kalabalik menu cubugu 9

Gizlediğimiz diğer ikonlara ise Bartender ikonuna tıklayarak ulaşıyoruz.

İkonların yerlerini Bartender içerisinde değiştirebiliyor muyum?

Elbette, menü çubuğunda olduğu gibi Bartender içerisinde de command tuşuna basılı tutarak ikonları sürükleyip bırakarak yerlerini değiştirebiliyor ve istediğimiz sıraya sokabiliyoruz.

Değerlendirme ve Fiyat

Sadece menü çubuğunu düzenleyen ve derleyip toplayan bir uygulama için Bartender biraz pahalı bir uygulama olarak değerlendirilebilir. $15 değerindeki (28,43 TL) Bartender, oldukça şık, pratik ve kullanışlı bir uygulama olmasına rağmen fiyat konusunda hiç de elini korkak alıştırmamış. 🙂

Sihirli elma bartender kalabalik menu cubugu 10

Ancak uygulamayı yükleyip 4 hafta boyunca da denememize izin veriyor. Bartender’ın web sitesine göz atarak uygulamanın deneme sürümünü kolaylıkla indirebiliyor ve 4 hafta boyunca kullanabiliyoruz.

Sihirli elma bartender kalabalik menu cubugu 11

Alternatif bir uygulama var mı?

Bartender yerine alternatif olarak sayabileceğimiz farklı uygulamalar da var. Ancak görsel ve işlevsel olarak Bartender’ı beğendiğim için ilk olarak onu paylaşmak istedim. 🙂 Daha ucuz biraz daha farklı özellikler sunan bir benzeri uygulama olan MenuBar ReArranger adlı uygulamaya da göz atmayı düşünebilirsiniz. $5 değerindeki (8,99TL) bu uygulama belki de size daha cazip gelebilir…. 🙂 Ayrıca Mac App Store’da yer aldığı için yüklemek de daha kolay diyebiliriz… 🙂

Download on the Mac App Store Badge TR 165x40 1018

Sihirli elma bartender kalabalik menu cubugu menubar rearranger 12


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


6 Yorumlar

  1. çok pahalı. İşletim sisteminin tamamı kaç para, adamların istediği paraya bak. Çok işe yarayacağını bilmeme rağmen haddinden fazla pahalı olduğu için almayacağım. 1$ olmalıydı. Ayıp yani 🙂

  2. Tam bana göre bir App derken fiyatı görünce dudağım uçukladı. Kesinlikle işlevsel bir program ama o para da verilmez yani! en fazla 5$ olmalıydı. 

    • Ben satın aldım. Pahalı ama değdi doğrusu. Özellikle 13” Pro’da ekran boyutundan dolayı daha çok işime yaradı. Teşekkürler.

      Uğur

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz