Ana Sayfa Karşılaştırmalar Mac101: Mac için ofis paketleri hangileri? (iWork, Microsoft Office, OpenOffice ve diğerleri)

Mac101: Mac için ofis paketleri hangileri? (iWork, Microsoft Office, OpenOffice ve diğerleri)

33

“Mac’te ofis paketi var mı? Dokümanlarımı nasıl açacağım?” İlk defa Mac’e geçmeyi düşündüğüm dönemde aklıma takılan en önemli sorulardan birisiydi ofis paketi konusu. Bu sebeple bu yazıda ofis paketlerine kısaca değiniyor ve bizim için en uygun paket hangisi olabilir, bu soruya yanıt vermeye çalışıyoruz.

Sihirli elma mac ofis paketleri

Mac için hangi ofis uygulamaları / paketleri var?

Bazılarının isimlerini ilk defa duyuyor olsak da, aslında seçeneklerimiz hiç de az değil:

  1. Office for Mac
  2. iWork
  3. OpenOffice
  4. NeoOffice
  5. LibreOffice

Tüm paketlere kısaca değinerek her biri hakkında fikir vermeye çalışacağım:

1. Office for Mac 2011

Elimizin ve gözümüzün alışık olduğu ofis paketinin Mac sürümünün adı “Office for Mac”. En son 2011 yılında güncellenmiş olan bu paket, hemen hemen tüm ihtiyaçlarımıza cevap veriyor.

Sihirli elma mac ofis paketleri office for mac 2011 1

Windows arayüzünden sonra Mac arayüzüne alışmak biraz zaman alsa da, kısa sürede alışıp sorunsuz bir şekilde kullanmak mümkün. Office for Mac 2011 içerisinde Word, Excel, Powerpoint, ve aldığımız paketin özelliklerine bağlı olarak Outlook da bulunuyor.

Ofis paketleri içerisinde en iyilerden biri diyebileceğimiz Office for Mac’in tek kötü yanı ise fiyatı. Şu anda Apple Online Store’da 309 TL’ye satılan Office for Mac, ne yazık ki hiç de ucuz değil.

Sihirli elma mac ofis paketleri office for mac 2011 5

Daha önce Office for Mac’in deneme sürümünü indirerek bir süre ücretsiz kullanabiliyorduk. Ancak Microsoft bir süre önce sayfasından deneme sürümünü kaldırdı. Bu sebeple satın almadan önce deneyemiyoruz ne yazık ki.

Sihirli elma mac ofis paketleri office for mac 2011 2

Ufak bir notu da paylaşmak gerekirse, Microsoft genelde Windows için ürettiği Office sürümlerinden 1 sene sonra Mac sürümlerini çıkartıyordu. Örneğin geçtiğimiz yıllara baktığımızda şöyle bir tablo görüyoruz:

  • Office 97 for Windows – Office 98 for Mac
  • Office 2000 for Windows – Office 2001 for Mac
  • Office 2003 for Windows – Office 2004 for Mac
  • Office 2007 for Windows – Office 2008 for Mac
  • Office 2010 for Windows – Office 2011 for Mac
  • Office 2013 for Windows – Office 2014 for Mac???

Sihirli elma mac ofis paketleri office for mac 2011 4

Bakalım Mac için yeni ofis paketi çıkacak mı, çıkacaksa ne zaman kullanabileceğiz? Ancak o zamana kadar hala Office for Mac 2011’i satın alıp kullanabiliyoruz. Son bir not olarak, şu anki sürümde Türkçe desteği sunmayan Office for Mac, umuyorum ki yeni sürümünde Türkçe desteğiyle gelir ve bizleri mutlu eder.

2. iWork

Apple’ın ofis paketi olan iWork, içerisinde 3 farklı uygulama barındırıyor: Keynote, Numbers, Pages. Bu 3 uygulamayı MS Office’teki uygulamalar ile karşılaştırmak gerekirse:

Sihirli elma mac ofis paketleri iwork 0a

Ancak yine de iWork’ü direkt bir Office alternatifi olarak görmemek gerekiyor. iWork paketindeki uygulamalar, diğer ofis paketlerinin aksine Microsoft Office’i taklit etmeye çalışmıyor. Bunun yerine, kendilerine özgü bir bakış açısı ile bizlere çözüm sunmayı amaçlıyor.

Sihirli elma mac ofis paketleri iwork 2

Bunun sonucunda ise, Excel’deki bir formulü ya da kullanımı birebir olarak Numbers’ta bulamayabiliyoruz. Ya da Powerpoint’teki bir kullanım alışkanlığımızı aynı şekilde Keynote’ta kullanamayabiliyoruz. Ancak bunlardan farklı olarak, Office for Mac’te olmayan çözümleri de iWork paketinde bulabiliyoruz.

Elbette bu söylediklerim genelde çok detaylı özellikler için geçerli. Fakat yine de bu uygulamaları kullanmaya başlarken aklımızda olması gereken detaylardan birisi. iWork paketindeki uygulamalara önümüzdeki dönemde yakından değindiğimde bu noktaları daha da açacağım… 🙂

Sihirli elma mac ofis paketleri iwork 3

Bir diğer önemli bilgi de, iWork paketindeki uygulamaların Ekim 2013’te tamamen güncellenmiş olması. Bu güncellemenin 2 önemi var:

1. Bu güncelleme ile ilk defa iWork paketindeki uygulamalar Türkçeleşti. Böylece artık işletim sistemimiz Türkçe olmasına rağmen bu uygulamalarda İngilizce menüler görmeyeceğiz. 🙂

2. Bir diğer önemli konu ise, Apple’ın bu uygulamaların arayüzünü tamamen yenilemesi, bu sebeple de bazı özellikleri ilk sürüme dahil etmemesi oldu. Ancak her güncellemede hem iyileştirmeler yapılıyor, hem de bu dışarıda bırakılan özellikler yavaş yavaş geri geliyor.

Sihirli elma mac ofis paketleri iwork 4

iWork’ün fiyatına gelecek olursak, eğer yakın zamanda yeni bir Mac aldıysak, bu paket içerisindeki tüm uygulamalara ücretsiz olarak sahip olabiliyoruz. Bu konuyla ilgili detaylar için “iWork uygulamalarına ücretsiz olarak nasıl sahip olurum?” yazısına göz atabilirsiniz.

3. OpenOffice

Mac’e geçtikten sonra karşıma çıkan ilk ofis paketi alternatiflerinden biri OpenOffice paketiydi. Tamamen ücretsiz olması elbette “hah süper, hemen deneyeyim” etkisi oluşturan OpenOffice’in arayüzü ilk başta biraz değişik gelse de zamanla alışıyor ve kolayca kullanabiliyoruz.

Sihirli elma openoffice logo 2

OpenOffice, aslında tek bir uygulama, fakat içerisinde bir çok farklı belge açabiliyor, bunlar da zaten bizim istediğimiz özellikleri içeriyor:

  • Metin Belgesi
  • Hesap Tablosu
  • Sunu
  • Çizim
  • Veritabanı
  • Formül

Sihirli elma mac ofis paketleri openoffice 2

Hem Microsoft Office belgelerini kolayca açabilen, hem de yarattığımız belgeleri Microsoft Office formatına uygun olarak kaydedebilen OpenOffice, ofis paketleri arasında oldukça başarılı bir alternatiflerden biri diyebilirim.

Ücretsiz olması, Türkçe desteği ve sık güncellenerek geliştirilmesine devam edilmesi de önemli artıları olarak sayılabilir.

Sihirli elma mac ofis paketleri openoffice 3

Yaklaşık 151 MB’lık bir paket olan OpenOffice’i kendi web sayfasından indirebiliyor ve kullanmaya başlayabiliyoruz.

Sihirli elma mac ofis paketleri openoffice 4

4. LibreOffice

Açıkçası OpenOffice ile LibreOffice’i karşılaştırmak biraz zor. Her iki açık kaynaklı proje de aynı kaynak kodunu paylaştıkları, ama farklı geliştirme süreçleri izledikleri için birbirlerine benziyorlar. Hatta ortak noktaları, ayrı kaldıkları noktalardan daha fazla bile diyebilirim.

Sihirli elma mac ofis paketleri libreoffice 1

LibreOffice de tıpkı OpenOffice gibi aynı uygulamaları içeriyor, hatta açılış ekranları da oldukça benzer.. 🙂

  • Metin Belgesi – Writer
  • Hesap Tablosu – Calc
  • Sunu – Impress
  • Çizim – Draw
  • Veritabanı – Base
  • Formül – Math

Sihirli elma mac ofis paketleri libreoffice 2

En başta da söylediğim gibi günlük işler için kullanacağımız LibreOffice’i OpenOffice’ten ayıran noktalar oldukça az diyebilirim. LibreOffice de tıpkı OpenOffice gibi Microsoft Office belgelerini kolayca açabiliyor, yarattığımız belgeleri Microsoft Office formatına uygun olarak kaydedebiliyor.

Sihirli elma mac ofis paketleri libreoffice 3

Yine benzer şekilde Türkçe dil desteği de sunan LibreOffice, aynı zamanda ücretsiz olmasıyla alternatifler arasında öne çıkıyor.

Sihirli elma mac ofis paketleri libreoffice 4

Yaklaşık 181 MB’lık bir paket olan LibreOffice’i kendi web sayfasından indirebiliyor ve kullanmaya başlayabiliyoruz.

5. NeoOffice

NeoOffice paketi de en az OpenOffice kadar, hatta bazı konularda daha başarılı bir çözüm sunuyor diyebilirim. OpenOffice ve LibreOffice’e kıyasla Mac işletim sistemiyle daha entegre ve daha performanslı çalışan NeoOffice, diğerleri gibi farklı uygulamaları kapsayan bir uygulama paketi:

  • Metin Belgesi
  • Hesap Tablosu
  • Sunu
  • Çizim
  • Veritabanı

Sihirli elma mac ofis paketleri neooffice 1

NeoOffice, diğer paketlere göre daha stabil ve en fazla özelliği barındıran paket olduğunu iddia ediyor olsa da, bunu doğrulayacak ya da çürütecek bir inceleme yapma fırsatım olmadı. Bu sebeple kararı size bırakıyorum… 🙂

Sihirli elma mac ofis paketleri neooffice 2

Ancak arayüzünün oldukça şık ve kullanılabilir olması, OS X’in temel bazı özelliklerine adaptasyonu gibi detaylar düşünüldüğünde NeoOffice tercih listemizin üst sıralarında yer alabilecek bir alternatif diyebilirim.

Sihirli elma mac ofis paketleri neooffice 3

Olumsuz olarak söylenebilecek tek şey ise NeoOffice’in ücretli olması. NeoOffice bir açık kaynaklı ürün olmasına rağmen, son sürümlerinde bir bağış yapılmasını zorunlu tutuyor, ve bizden yaklaşık $10 civarında bir ücret talep ediyor.

Dilersek Mac App Store üzerinden 17,99 TL’ye , ya da kendi web sayfasından download etmeden önce $10 ücreti ödeyerek kullanmaya başlayabiliyoruz. (Bu arada dolar 2TL’yi geçmesine rağmen Mac App Store’da hala 1,8 civarında sabitlendiği için Mac App Store üzerinden yaptığımız satın almalarda şu anda ciddi bir avantaj sağlıyoruz.)

Sihirli elma mac ofis paketleri neooffice 4

İlk başta göremeyince üzüldüğüm ancak, sonrasında araştırarak bulduktan sonra sevindiğim nokta ise Türkçe desteği konusu. NeoOffice’i ilk yüklediğimizde Türkçe desteği ile gelmiyor, ancak ek olarak yükleyebileceğimiz bir dil paketi ile Türkçe desteği de kazanıyor.

ÖNEMLİ NOT: Fakat bu dil paketi sadece web sayfasından indirilen sürüm üzerine yüklenebiliyor. Eğer Mac App Store’dan NeoOffice’i satın alırsak Türkçe olarak kullanamıyoruz! (Detaylı bilgi için NeoOffice’in sayfasına göz atabilirsiniz.)

Karşılaştırma ve Değerlendirme

Sihirli elma mac ofis paketleri karsilastirma tablo

  1. Outlook sadece “Office for Mac 2011 Home & Business” paketinde mevcut.
  2. Mail uygulaması Apple’ın işletim sistemiyle birlikte geliyor.
  3. Sadece yeni Mac alanlar için ücretsiz.

Peki ben hangi paketi seçmeliyim?

Bu soruya yanıt vermek oldukça zor. Çünkü paketlerin özellikleri, sundukları ve ücretleri birbirlerinden oldukça farklı olabiliyor. Ancak seçimde kolaylık sağlamak Sihirli Elma okuyucularına için şöyle bir yanıt verebilirim:

  • “Microsoft Office’e çok alışığım. Başka bir arayüze alışmak zor olabilir. Şirkette birbirimize sıklıkla doküman gönderiyoruz. Hiç uyum sorunu yaşamak istemiyorum.” diyorsanız Office for Mac
  • “Benim işlerim zaten basit işler. Kompleks işlemler, formüller kullanmıyorum. İşimi görsün, başkasına gönderdiğimde sorun yaşamayayım. Bunlar için de para vermek istemiyorum. ” diyorsanız iWork, OpenOffice veya LibreOffice
  • “Profesyonel olarak kullanmak istiyorum, ufak da olsa bir ücret ödeyebilirim. Yeter ki her şey düzgün çalışsın. İşimi görsün.” diyorsanız NeoOffice’i seçebilirsiniz.

Sihirli elma mac ofis paketleri

Eğer hiç bir fikriniz yoksa, bence OpenOffice veya LibreOffice’ten birini seçin ve ücretsiz olarak kullanmaya başlayın. Beklentilerinize karşılık bulamadığınız durumda diğer alternatiflere göz atabilirsiniz… 🙂

Diğer alternatifler

Aşağıdaki gibi farklı alternatifleri de denemek mümkün. Özellikle Google Drive gibi online ve ücretsiz bir çözüm bir çoğumuzun işini görebilir. Hatta “iWork in the Cloud” ücretsiz olarak, ya da benzer şekilde Microsoft Office 365 de yılllık $99’a yine online bir çözüm sunuyor.

Ancak bu yazıda hep offline, yani internet erişimine ihtiyacımız olmadan kullanabileceğimiz paketleri karşılaştırmaya çalıştım. Yukarıda da söylediğim gibi en doğrusu bu paketlerden birini kullanmaya başlayarak denemek, ve memnun olmadığımız noktada diğerine geçiş yapmak olacaktır.

  • Google Drive
  • Microsoft Office 365
  • ThinkFree Office
  • Revolver Office
  • FreeOffice
  • Kingsoft Office 2013

 


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


33 Yorumlar

      • Microsoft Office’in yeni sürümünün kutusu üzerinde mac simgesi de gördüğümü hatırlıyorum. Belki de bulut sürümünde olabilir; Emin olamadım şimdi.

  1. Office programlarının dışına çıkabilmek çalışma zenginliği katıp bence alışılmışın dışına çıkartabilir.

  2. Göktuğ Bey Merhaba, öncelikle yazılarınızı, sitenizi ve ekibinizi tebrik ediyorum.
    Çok güzel bir iş ortaya koyuyorsunuz. Yeni takip edebilmeme rağmen sitenizin ve yazılarınızın müdavimi oldum. Ekibinize başarılar.

    Benim sorum ise şu; Office for Mac şu andaki macbook pro’mda kullanıyorum. (Mavericks yüklü) Parallels Desktop ile de W7 ve W8 yüklü. Windows Office 2013 ile sıklıkla powerpoint sunum ve resim işlerim oluyor. Klasörleri ortak bir klasörde tutup her iki işletim sistemi ile açabilmeme rağmen mac’ten açmak istediğimde özellikle powerpoint’lerde uyum sorunu yaşıyorum. Bazı yazılar kayık/farklı fontta, bazı resimler büyük veya küçük gibi sıkıntılar oluyor ve excel haricinde office for mac’i kullanamıyorum.

    Bu konuda yardımcı olur musunuz? Sizce hangi ofis programı bu uyum sorununu çözer?
    Teşekkürler…

    • Murat Bey selamlar,

      Ne yazık ki Microsoft, Mac ve Windows sürümlerini %100 uyumlu yapmamış veya yapamamış. Bahsettiğiniz sorunlar var, benim bildiğim bir çözüm yok ne yazık ki.

      Yine de sorunuzu Soru&Cevap sayfamızda sorarak hem daha hızlı, hem de çok daha fazla kişinin yorumlarıyla daha doğru bir cevap alabilirsiniz. http://sorucevap.sihirlielma.com

  3. Birkaçını denediğim için yorum eklemek istedim.

    Çok yoğun office belgesi kullanan bir iş düzeniniz varsa office for mac kaçınılmaz oluyor. Bunun sebebi size gelen dosyalarında office kulandığınız düşünülerek hazırlanması. Örneğin 80mb’lik filtrelerin kullanılması kaçınılmaz olan bir excel dosyasını yine excel ile açmak en kolayı oluyor. Numbers filtreleri en azından benim işimi görmüyor. Eposta işlemcisini sadece eposta alıp göndermek için kullanıyorsanız outlook kullanmanıza gerek yok. Etkinlik düzenleme, oylama, takvim paylaşımı gibi özellikler devreye giriyorsa outlook değerlendirilmeli. Ben sadece MS Exchange hesabımı outlook ile kullanıyorum. 3 ayrı özel epostamı mac üzerinde gelen uygulama ile takip ediyorum.

    Bununla birlikte ücretsiz iWorks ile çalışmak daha kolay ve eğlenceli. Kendi dosyalarımı ve notlarımı keynote ve pages ile hazırlamaktan gerçekten memnunum. Numbers yine ihtiyaçlarım için biraz zayıf kalıyor.

    Openoffice MS office’i iki adım arkadan gelen takipçisi. Kurumsal olmayan bir kullanıcının ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Ama kullanması iWorks kadar hoş bir deneyim sunmuyor.

  4. Ben öğretmenim ve yazılı sınav hazırlarken coğrafya olsun fen olsun matematik olsun çizimlere ihtiyacım var acaba bunu hangisi ile yapabilirim

  5. dün yeni office 365 deneme sürümünü indirip kurdum fakat sürekli hata ekranı veriyor word,excel yada pp dökümanı açınca neden kaynaklanıyor olabilir nasıl çözebilirim? os-x mavericks yüklü imac 21.5 kullanıyorum

  6. Yukarıdaki yazınızı baştan sona okudum. Fazla detaya inmeden yüzeysel bilgilerle aydınlanma sağlanmış. Öncelikle teşekkür ederim. Ancak bir hata olduğu kanaatindeyim, bunuda paylaşmak istedim. Ayrıca şayet hata sizden değil de benden kaynaklanıyorsa da bana yardım etmenizi rica ederim.
    Hata’dan kastım şudur. Karşılaştırma tablosunda Neo Office için TR dil desteği var yazılı ve versiyonu da 3.4.1 olarak belirtilmiş. Ben yazınızı okuduktan sonra direk AppStore!a girerek NeoOffice satın aldım ama TR dili desteklemediğini gördüm. NeoOffice 3.4.1’deki bazı özellikleri kaldırarak AppStore’ un yazılımı kabul etmesini sağlamış. TR desteği 3.4.1′ de mevcut ve bunu da AppStore’ dan değil firmanın kendi sitesinden indirebiliyorsunuz.
    Ben mi yanlış yorumlıyorum yoksa benim AppStore’ dan aldığım sürüm cidden TR dili barındırmıyor mu? Sonradan TR dil paketi yüklemesi yapılabilir mi? Yardımcı olup aydınlatırsanız sevinirim.

      • Teşekkür ederim bilgilendirmeniz için Göktuğ Bey. Verdiğiniz linke girdim, 10USD gibi bir bağış istiyor. Bunu da yaptım ve TR dil paketini indirdim. Ancak Appstore’ dan indirilen NeoOffice, 2013.2 database’ e sahip ama Neo Office sitesinden indirilen 3.4.1 database’ e sahip. Ayrıca dil paketleri de birbirine uymamakta malesef. Yani benim anladığım şu, AppStore’ dan Neo Office’ in kısıtlı sürümü alınabilmekte ama kendi sitesinden normal sürümü alınabilmekte. Dolayısıyla ben AppStore’dan 17,99 TL’ ye aldığımı kullanmak istersem AppStore’ da belirtilen dilleri kullanabiliyorum ( TR dil yok ) ama sitesinden 10 USD’ ye alırsam, Neo firmasının da tavsiye ettiği database olan 3.4.1′ i alıyorum ve istenen dil paketlerini de ücretsiz indirebiliyorum. Bu arada 10USD bağıştan sonra zaten dil paketini değil komple office indirilebiliyor zaten. Kısaca TR dil isteyenler Appstore’ u değil firmanın kendi sitesini seçmeliler…

        • Mustafa Bey selamlar,

          Çok haklısınız. Web sitesinden indirilen sürüm için dil paketi yüklenebiliyorken, Mac App Store’dan indirilen sürüm için dil paketi yüklenemiyormuş.

          Detayları ben de siz söyledikten sonra araştırınca fark ettim: http://www.neooffice.org/neojava/en/macappstore.php

          Bu durumda Mac App Store’dan satın aldığınız NeoOffice için geri iade talebinde bulunabilirsiniz. Şuradaki sayfaya giderek talebinizi iletebilirsiniz: https://getsupport.apple.com/Issues.action

          Benzer bir konuya geçtiğimiz sene şu yazıda değinmiştim, ekranlar biraz değişse de aynı yöntemi kullanabilirsiniz: http://www.sihirlielma.com/2012/07/28/mountain-lion-mac-app-store-geri-odeme-refund/

          Sizi yazıda yanlış yönlendirdiğim için kusura bakmayın. Eminim ki iade konusunda Apple da sorun çıkartmayacaktır.

          Yazıyı da bu şekilde güncelledim az önce… Teşekkürler haber verdiğiniz için.

          • Merhaba, öncelikle ilginiz, kibarlığınız ve çabuk dönüşünüz için teşekkür ederim. Ayrıca kusura bakılacak bir durum yok. Apple’ a iadeyi yaptım, onay verildi ve kartıma yatıracaklar ücreti. NeoOffice’ in kendi sitesinden indirdiğim programı TR dili ile sorunsuz şekilde kullanıyorum. Zaten çok fazla detaylı bir işim yok. Basit teklifler ve fazla formulasyon içermeyen tablolamalardan oluşuyor kullanım alanım. Ben yazınızı okur okumaz AppStore yerine, Neo’nun kendi sitesine girmiş olsaydım, orada zaten bir takım ksııtlamalar yaparak Apple’dan onay aldıkları yazılı, ayrıca onlarda sitesindeki database ( 3.4.1 )’ i tavsiye ediyorlar. İçiniz rahat etsin diye mesajı yazıyorum, hiçbir sorun yok. Tekrar teşekkürler…

          • Yazılarda en doğru şekilde yönlendirme yapmaya çalıştığım için kendimi kusurlu buldum açıkçası. Ancak sorun kısa sürede çözüldüğü için sevindim. 🙂

            Size de paylaştığınız için teşekkür ediyorum. İyi çalışmalar dilerim…

  7. Goktug bey, Office for Mac, bir bilgisayar kullanimi icin midir ? Iki mac’te kullanabilir miyiz ? ( Microsoft bazi ev/ogrenci programlari icin 3 bilgisayara izin veriyor) …tesekkurler.

  8. Merhaba,

    Uzun zamandır Google Drive kullanan biri olarak iWork’e geçmeye karar verdim.

    İlk etapta karşılaştığım sorun Numbers “Filtre” problemi oldu.
    Google Drive veya Microsoft Office’te kolaylıkla kullanabildiğim filtre özelliğini maalesef Numbers’ta aynı kolaylıkta kullanamıyorum.

    Diğer iWork uygulamalarından fazlasıyla memnunum.

    Numbers filter kullanımı hakkında bilgi verebilir misiniz?

  9. Merhabalar, yaklaşık 3 hafta önce yeni bir MacBook Pro aldım. Ve daha önceden de söylendiği gibi yeni kullanıcılara iWorks uygulaması ücretsiz bir şekilde sunuluyordu. Apple Store’a girdiğimde bu uygulamaların tamamının ücretli olduğunu farkettim. Bu kampanyadan ne şekilde ve nasıl yararlanmam gerekiyor?

    • Tamam çözümü buldum. Güncelleme talebinde bulundum az önce. Aynı problemi yaşayan arkadaşlar varsa anlatayım. Apple’nin Kurumsal Sitesinden bu uygulamaların yer aldığı sayfaya girip talebinizi içeren kısma tıklamanız gerekiyor. Akabinde de yeni aldığınız ürünün seri numarasını ve faturasını mail olarak göndermeniz gerekiyor. 48 saat içerisinde e-mail ile bilgilendirileceğinizi belirten bir bilgi veriliyor ve bu kadar.

      • Aslında App Store’u ilk açtığınızda, hesabınıza bu uygulamaların eklenmiş olması gerekiyor ve sizden bir onay isteniyor. Sizde bir sebepten farklı olmuş sanırım süreç.

  10. yazım denetimini nasıl yapıyorduk göktuğ hocam, biyerde geçiyordu farklı metinleri aynı formata çevirebilir gibi bi yazınız vardı_??

  11. Cep telefonu kullanım dökümümü gösteren excel dosyasını numbers açarken fontların değiştirildiği uyarısı (Sans Serif Helvetica ile, Calibri Trebuchet MS ile değiştiriliyor) veriyor ve dosya açıldığı zaman boş tablo görülüyor. Sorunun çözümü için fontları yüklemek mi gerekir?

  12. Merhaba,

    Tezimi word de yazmak gerektiği için office for mac aldım. atıf yapmakta kullanacağım Endnote yazılımını nasıl entegre edeceğimi bulamadım. Bilgisi olan var mı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz