Ana Sayfa İpuçları iMac’i ekran olarak kullanmak mümkün mü?

iMac’i ekran olarak kullanmak mümkün mü?

27

Pek çok iMac sahibi, iMac’in ekranını harici (ikinci) bir ekran olarak kullanmayı düşünmüştür eminim. Bunun için bir yöntem yok gibi görünse de, aslında özel bir şekilde iMac’in ekranını “harici bir monitör” gibi kullanmak mümkün. Bu yazıda elimizdeki bir MacBook’u iMac’e bağlayarak ekranını nasıl kullanacağımıza değiniyoruz.

Sihirli elma imac ekran 1

iMac’i “harici ekran” olarak kullanabiliyor muyuz?

Evet. Bir çok yerde “hayır, kullanılmaz, HDMI girişi yok, VGA girişi yok” gibi cevaplar görürseniz de inanmayın. Elimizdeki iMac ve başka bir Mac’i özel bir kablo ile birbirlerine bağlayarak iMac’in ekranını sanki bir harici monitör gibi kullanabiliyoruz.

Bunu yapmamıza imkan sağlayan teknolojinin adı ise “Target Display Mode (TDM)” yani “Hedef Ekran Modu”. 

Sihirli elma imac ekran 2

“Hedef Ekran Modu” (Target Display Mode (TDM)) nedir?

Hedef Ekran Modu, ya da pek çok İngilizce kaynakta geçtiği haliyle TDM, desteklenen bir iMac’i, Mini DisplayPort veya ThunderBolt kablosu kullanarak başka bir Mac için harici ekran olarak kullanmanızı sağlıyor.

Thunderbolt ya da Mini DisplayPort kablosu olmadan bu yöntemi kullanamıyoruz. Bu sebeple eğer iMac’imizi harici bir ekran olarak kullanmak istiyorsak öncelikle bu kablodan edinmekte fayda var.

Sihirli elma imac ekran 4 thunderbolt

Şu anda Online Apple Store’da 2 metre uzunluğundaki Thunderbolt kablosu 99 TL’ye satılıyor. 0.5m uzunluğundaki ise 75 TL.

Sihirli elma imac ekran 5a

(Kur farkı sebebiyle Avrupa’daki en ucuz fiyatların hala Türkiye’de olduğunu hatırlatalım. Almanya’dan almak istediğimizde bu kablonun fiyatı 39 EUR, yani yaklaşık 119 TL yapıyor. Bu farkın detaylarını öğrenmek için Şimdi Türkiye’den Mac almanın tam zamanı! yazısına göz atabilirsiniz.)

“Hedef Ekran Modu” (TDM) nasıl kullanılır?

  1. Thunderbolt ya da Mini DisplayPort kablosunu iMac’e ve diğer Mac’e bağlıyoruz.Sihirli elma imac ekran 3
  2. Her iki bilgisayarı da açık ve çalışır hale getiriyoruz.
  3. Harici ekran olarak kullanacağımız iMac’in klayvesinden Command-F2 tuşlarına basıyoruz.

Command F2

Sihirli elma imac ekran cmd f2

İşte bu kadar… 🙂 iMac’imizin ekranı kararıyor ve diğer Mac’imizin ekranı haline geliyor.

İptal etmek için yine aynı klavye kısayolunu kullanabiliyor ya da direkt olarak kabloyu çıkartabiliyoruz.

Sihirli elma imac ekran 2

Sesler için de iMac’i kullanabiliyor muyum?

Eğer iMac’imiz destekliyorsa, sesler için de iMac’in daha güçlü olan hoparlörlerini kullanabiliyoruz. Bunun için Sistem Tercihleri > “Ses” içerisindeki “Çıkış” sekmesi altında yer alan “Aygıt” listesinden “harici ekran Mac’i” seçiyoruz.

Sihirli elma imac ekran 5

Hangi cihazlarda destekleniyor?

Bu özelliği kullanabilmek için şunlar gerekiyor:

  • Mini DisplayPort veya ThunderBolt bağlantısı olan bir Mac dizüstü veya masaüstü bilgisayarı
  • Bir ThunderBolt veya Mini DisplayPort kablosu
  • OS X 10.6.1 veya sonraki sürümü yüklü, desteklenen bir iMac.

Apple’ın yayınladığı aşağıdaki tabloda TDM’yi destekleyen iMac bilgisayarlar, gereken kablolar ve iMac’i bağladığımız bilgisayarın bağlantı noktası gösteriliyor. 2013 ve sonrasında üretilen Mac’ler için de Thunderbolt olarak düşünebiliriz.

Sihirli elma imac ekran 6a

Bu yöntemle iki MacBook arasında bağlantı kurabiliyor muyum?

Evet, bu şekilde 2 MacBook’u birbirine bağlayıp dosya transferi yapmak da mümkün. Hatta yeni bir Mac aldığımızda dosya transferinin en hızlı yöntemi bu diyebiliriz. 🙂

Ancak bu yöntemi kullanarak, bir MacBook’u diğeri için ekran olarak kullanamıyoruz.

Ayrıca Apple’ın bu konudaki detaylı yardım sayfalarına da aşağıdan ulaşabilirsiniz:

Bence bu yöntemin en güzel kısmı, varsa evde ya da ofisteki eski bir Mac’in ekranını kullanabilmek. Her ne kadar harici bir ekran alabiliyor olsak da, benim gördüğüm çoğu monitörün ekranı ne yazık ki bir iMac kadar kaliteli değil.

Bu sebeple biraz eski ya da yavaş da olsa elimizdeki iMac’i gerektiğinde bir ekran olarak kullanma fikri hiç de fena değil… 🙂


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


27 Yorumlar

  1. Target display mode çok önemli bir özellik fakat bir de hdmi ile dışarıdan başka aygıtlardan görüntü alabilsek çok iyi olurdu, eski imaclerde bazı aparatlar ile hdmi’dan görüntü alınabiliyor fakat yeni nesillerde malesef yok.

  2. Abimdede vardı İMAC ve Macbook pro ..eğlence olsun diye yapardı bunu başkada bişe yaradığı yok 🙂 daha doğrusu öyle bu özelliği ”işte iyiki bu özellik varmış” dedirtecek kadar kullanmadık..ama kullanan vardır belki

  3. İmac almak istiyorum.
    Bir şey merak ediyorum;
    Acaba dokunmatik ekranlı imac yakın zamanda çıkar mı?
    Böyle bir duyum, dedikodu, konsept duyurusu var mı?

  4. imac 24inç 08′ serisi için farklı apple tarafından legal yada ilegal olarak bilenen farklı bir yönetem yokmudur arkadaşlar farklı bilgisi olan paylaşabilir mi bu yoruma cevap olarak

  5. Bilgi için teşekkürler. peki evimdeki mid 2009 macbook pro’yu ofisimdeki mid 2012 mac pro’ya bağlayıp geniş ekran kullanabilirmiyim. ?

  6. Merhabalar;

    Biz de ofisteki macbook pro ve imac üzerinde thunderbolt kablo ile denedik bir türlü sonuç alamadık. Desteklenen cihazlar listesinde kullandığımız cihazlar. Nerede yanlış yapmış olabiliriz. Yardımcı olursanız sevinirim.

      • Kullandığımız iMac: Apple iMac 27″ (Mid-2010)

        Kullandığımız Macbook Pro: Macbook Pro (Retina ,15″, Late 2013)

        2 cihazı birbirine bağlamak için sizinde yazınızda belirtmiş olduğunuz 2 metrelik Thunderbolt kabloyu kullanıyoruz. İki cihazı kablo ile birbirine bağladık ve sorun oluşturmaması adına yeniden başlattık. Daha sonra sizinde belirtmiş olduğunuz gibi imac üstünden CMD F2 tuşlarına bastık. Fakat hiçbir değişiklik olmadı.

        • Merhaba tam olarak sizdeki iki cihazada sahibim. Ben de iMac ekranimi 2. ekran olarak kullanmak icin arastirma yapiyordum. Apple dokumanlarindan okuduguma gore bizim ihtiyacimiz olan kablo Mini DisplayPort kablosu. Mid 2010 iMac’ler de Thunderbolt destegi yok, kablo yuvaya birebir uysada o port sadece MiniDisplay olarak kullaniliyor. Merak ettigim siz sonuca ulasabildiniz mi? Eger bu isi cozduyseniz kullandiginiz kablo turunu yada ekstra donanimlari nereden aldignizla birlikte yazarmisiniz? Ben de bunun icin arastirma yapiyorum ama kesin bi bilgi bulamadim. Minidisplay Port + Mini Displayport kablosu dahi bulamiyorum ilgincitir ki.

          • Merhaba;

            Bizde uğraştık epeyce.. Fakat sonuç alamayınca yapmaktan vazgeçtik diyebilirim. Apple da sorunu çözemedi.

  7. Bu bağlantıyı windows’tan (macbook pro üzerine yüklü), iMac’e yapabilir miyiz? Yani windows 7 masaüstünü, iMac’e yansıtabilir miyiz? Teşekkürler.

  8. windows leptopu Eski bir iMac ekrana bağlamaya çalışıyorum ekran yansıtma mause windowsun ekranından kayboluyor falan ve ayrıca imac ekranın arkasına taktığım klavye mause çalışıyor ama bir türlü ekrana görüntü yansımıyor ? Lütfen yardım edin mesele acil.

    • Murat hocam merhaba, bende ofiste iMac 27″ bir makineyi harici monitor olarak kullanmayı denedim ekran gidip geliyor fakat görüntüleyemiyorum. Windows laptopu –>iMac de monitor olarak kullanmamıza olanak veriyor mu? acaba

      Bu konuda bilginiz varsa bilgilendirirseniz sevinirim.
      Teşekkürler, iyi çalışmalar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz