Ana Sayfa İpuçları Mac101: Mac üzerinden telefon görüşmesi nasıl yapılır?

Mac101: Mac üzerinden telefon görüşmesi nasıl yapılır?

34

Yosemite ve iOS 8 ile hayatımıza giren yeniliklerden biri de iPhone ile yaptığımız telefon görüşmelerini Mac’imiz üzerinden yapabilmek. Yani iPhone’umuza gelen çağrılara Mac üzerinden cevap verebiliyor, ya da Mac’imizle yeni bir çağrı başlatabiliyoruz. Peki bu özelliği kullanmak için ne yapmamız gerekiyor? Nasıl arama yapabiliyor, gelen aramaları nasıl cevaplıyoruz? Hepsi ve daha fazlası bu yazıda… 🙂

Sihirli elma mac iphone telefon arama gorusme feat

“Devamlılık” (Continuity) nedir, nerede ne zaman işe yarar?

iPhone’umuza gelen çağrıları Mac ile cevaplamayı ve yeni çağrıları Mac üzerinden başlatmayı sağlayan özelliğin adı Devamlılık, yani Apple’ın Continuity adı verdiği özellik. Bu özellik sayesinde sadece çağrılar değil, SMS, iMessage gibi pek çok şeye farklı cihazlardan kolayca erişebiliyor ve tek bir cihaza bağlı kalmadan kullanabiliyoruz.

Devamlılık ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz, bu yaz paylaştığımız “OS X Yosemite ile yeni neler geliyor? 3.Bölüm: Devamlılık” yazısına göz atabilirsiniz.

Sihirli elma mac iphone telefon arama gorusme 1

Bu yazıda ise, Devamlılık konusunda iPhone yerine iPad veya Mac’imizle çağrı cevaplama ve yeni çağrı başlatma konularına değineceğim. Böylece iPhone’umuzu elimize almadan, Mac’imizdeki mikrofon ve hoparlörler ile, -ama yine iPhone’umuz ve GSM operatörümüz üzerinden-, iletişim kurabileceğiz. 🙂

Kullanmak için ne gerekiyor?

Bu özelliği kullanabilmek için temelde 4 şeye ihtiyacımız var:

  1. Yosemite destekleyen bir Mac (Hangi Mac’ler Yosemite destekliyor?)
  2. iOS 8 destekleyen bir iOS cihaz (Hangi cihazlar iOS 8 destekliyor?)
  3. Aynı Wi-Fi ağına bağlı olmaları
  4. Aynı iCloud hesabını kullanıyor olmaları

Sihirli elma mac iphone telefon arama gorusme 2

Eğer Yosemite yüklü bir Mac, ve iOS 8 yüklü bir iPhone sahibiysek, ve her iki cihaz da aynı Wi-Fi ağına bağlı durumda ise, aramalarımızı bu iki cihaz arasında geçiş yaparak kullanabiliyoruz.

Peki şimdi gelelim bu cihazlar üzerinde yapmamız gerekenlere…

Mac’imizde yapmamız gereken ayarlar

Mac’imizde hangi iCloud hesabını kullandığımızı kontrol etmek için Sistem Tercihleri > iCloud içerisinde karşımıza gelen bilgilere göz atabiliriz.

Sihirli elma mac iphone telefon arama gorusme 3

Burada kullandığımız iCloud hesabının iPhone’umuzda kullandığımız iCloud hesabı ile aynı olması gerekiyor.

Ayrıca FaceTime uygulamasını açtıktan sonra FaceTime menüsünden Tercihler’e tıkladığımızda karşımıza gelen pencerede “iPhone’da Hücresel Aramalar” kutucuğunun işaretli olduğundan emin olmamız gerekiyor.

Sihirli elma mac iphone telefon arama gorusme 4

Bu kutucuk işaretli olmazsa, aynı ağda olsak ve aynı iCloud hesabını kullanıyor olsak dahi Mac’imiz çalmıyor ve çağrıyı cevaplayamıyor, çağrı başlatamıyoruz.

Bunun altında yer alan “Yeni aramaları şurdan başlat” kısmı ise, Mac’imiz üzerinden birisini aradığımızda karşı tarafın telefon ekranında çağrının nereden geliyor olarak görüneceğini seçiyoruz. Bunu telefon numaramız olarak bırakmak en kolayı olacaktır.

Sihirli elma mac iphone telefon arama gorusme 5

Mac’imizde yapmamız ve kontrol etmemiz gerekenler bu kadar. Gelelim şimdi iPhone’a…

iPhone’umuzda yapmamız gereken ayarlar

iPhone’umuzda da yapmamız gereken çok fazla bir şey yok diyebiliriz. Mac’te olduğu gibi, öncelikle iCloud hesabımızı kontrol etmek için Ayarlar > iCloud içerisine göz atıyoruz.

Sihirli elma mac iphone telefon arama gorusme 6 Sihirli elma mac iphone telefon arama gorusme 6a

Ayrıca Ayarlar > FaceTime içerisinden “iPhone Hücresel Aramalar” seçeneğinin açık olması gerekiyor.

Sihirli elma mac iphone telefon arama gorusme 7 Sihirli elma mac iphone telefon arama gorusme 7a

Aynı ayarlar iPad’imiz için de geçerli elbette… 🙂

Arama Yapmak: Mac’ten nasıl arama yapılıyor?

Gereken ayarları yaptıktan sonra sıra geldi bu özelliği kullanmaya. İlk olarak bir arama yapmayı deneyelim. Bunun için birkaç yöntem var.

Birincisi, FaceTime uygulamasını çalıştırdıktan sonra karşımıza listenin en üstünde yer alan arama kutusuna direkt olarak çevirmek istediğimiz numarayı yazıp, yanındaki ahize ikonuna basarak arama yapabiliyoruz.

Sihirli elma mac iphone telefon arama gorusme 8

Bir diğeri ise yine FaceTime üzerinde kayıtlı kişiler arasından birini seçerek, ahize ikonundan aramak istediğimiz numarayı seçerek…

Sihirli elma mac iphone telefon arama gorusme 9

Ayrıca Kişiler, Takvim ve Safari uygulamalarında da gördüğümüz telefon numaralarına sağ tıklayarak açılan menüden “iPhone’u kullanarak Ara”yı seçerek arama yapabiliyoruz.

Sihirli elma mac iphone telefon arama gorusme 10

Örneğin Kişiler uygulamasındaki bir numaranın üzerine gidince zaten sağında mavi bir ahize görünüyor arama yapabilmemiz için… 🙂

Sihirli elma mac iphone telefon arama gorusme 11

Arama mantığı ise aslında iPhone’da bir arama yapmakla aynı. Yani bir numarayı aramak istediğimizde iPhone ekranında arama görünüyorken, Mac’te ise sağ üst köşede arama karşımıza çıkıyor.

Sihirli elma mac iphone telefon arama gorusme 12

Sihirli elma mac iphone telefon arama gorusme 13

Sihirli elma mac iphone telefon arama gorusme 14

Arama Cevaplamak: Mac üzerinden nasıl arama cevaplanıyor?

Gelen aramalara cevap vermek ise oldukça basit. Arama yapmaya benzer bir şekilde, bir çağrı geldiği zaman Mac’imizin sağ üst köşesinde bir pencere çıkıyor ve arayan kişinin adı, telefonu ve eklediysek fotoğrafı görünüyor. Çağrıyı cevaplamak için yeşil renkteki “Cevapla” butonuna tıklamamız yeterli. 🙂

Sihirli elma mac iphone telefon arama gorusme 15

Bu andan itibaren Mac’imizin mikrofonu sesimizi karşı tarafa iletiyor, hoparlörlerinden ise konuştuğumuz kişinin sesi geliyor.

Sihirli elma mac iphone telefon arama gorusme 16

Eğer bu çağrıyı cevaplamak istemiyorsak, çıkan penceredeki kırmızı “Reddet” butonuna tıklayabilir veya kenarındaki küçük ok butonuna tıklayarak mesaj göndererek reddedebilir, veya 5,10,15 dakika içerisinde Mac’imizin bize bu çağrıyı hatırlatmasını isteyebiliriz.

Sihirli elma mac iphone telefon arama gorusme 17

Sihirli elma mac iphone telefon arama gorusme 17a

Mac üzerinden konuşurken iPhone’a geçilebiliyor mu?

“Devamlılık” derken Apple elbette bu konuyu da unutmuş değil. 🙂 Mac’imiz üzerinden konuşuyorken masa başından kalkmamız gerekirse, hiç bir kesinti yaşamadan iPhone’umuzdan konuşmaya devam etmemiz mümkün.

Bunun için iPhone’umuzun ekran kilidini açtıktan sonra ekranın yukarısında yer alan yeşil renkteki kısma dokunmamız yeterli. Böylece çağrıyı kolayca iPhone’umuza taşıyabiliyoruz. 🙂

Sihirli elma mac iphone telefon arama gorusme 18

Değerlendirme

Bu özelliği çok sık kullandığımı söyleyemem, çünkü sanırım iPhone’umun telefon özelliğini oldukça az kullanıyorum. 🙂 Ancak kullandığım zamanlarda, özellikle de evde, oldukça pratik olduğunu söyleyebilirim.

Bilgisayar başındayken gelen aramaları bu şekilde cevaplamak oldukça pratik oluyor, telefon odanın öbür ucunda şarjda bile olsa yerimden kalkmadan telefonu cevaplamak çok işime geliyor. 🙂

Siz bu özelliği kullanıyor musunuz? Hangi durumlarda işinize yarıyor veya yarayabileceğini düşünüyorsunuz? Her zaman olduğu gibi yorumlarınızı bekliyorum…

Sihirli elma mac iphone telefon arama gorusme 19

Ayrıca “Devamlılık” özelliklerinden bir diğeri olan Mac üzerinden SMS alma ve gönderme için de “Mac veya iPad üzerinden nasıl SMS gönderilir?” yazısına göz atabilirsiniz.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


34 Yorumlar

  1. benim en beğendiğim yenilik. evde uzanırken mac ile konuşmak mesajlaşmak gerçekten harika 🙂 işyerinde, gürültülü bir ortamda vs. kullanmak her görüşme için uygun olmayabilir tabiki.

  2. İşyerimde telefonun çekmediği ama wifi’nin olduğu bir yerde hem mba ile çalışmak hem de telefonu uzaktan kullanabilmek mesaj alıp mesaj gönderebilmek müthiş bir şey. Ayrıca telefon şarjda iken de bu olay sayesinde rahatsınız.

  3. Tek sıkıntısı var sizde oluyormu bilmiyorum arama geldiğinde telefonu açsanız dahi mac’te zil çalmaya devam ediyor…

  4. Teşekkürler Apple Derviş’i dost adam.Benim dostlar telefonda bu özellikleri akraba ayağından yaptılar benim ixnimle.

    Şimdi iPhone iPad iMac bir arada bir seyahatteyim.Bir evde her yerde açık ve dağınık iseniz; (Genelde çoğumuz öyleyiz). Telefon çaldığında, ya da mesaj ve mail geldiğinde, o sırada istemeden de olsa ekranlara gözü takılan herkes bilgileniyor varsa tüm gizemlerinize. tüm ekranların köşesinde belirtip belirtip kayboluyor kolay anlaşılır özet bilgileriyle.

    Ben bu yazınızda bazı fonksiyonları kullanıma açmak yerine ; nereyi ? nasıl? kapatacağımı çok iyi öğrendim aslında.

    Yüreğindeki bu bilinmezlere yardım sevgisi hiç bitmesin.Anlayan, anlatan herkesi etkilesin, dört bir yana dağılsın
    Baki Sevgilerimle
    CB

    • Kilit ekranına gelen mesajların özetlerinin görünmemesi için iPhone ve iPad’den bir ayarlarla kapatabiliriz böylece kimse istemeden mesajları okuyamaz. Ayarlar > Bildirim Merkezi > Mesajlar > ”Önizlemeyi Göster”seçeneğini kapatırsanız bir sıkıntı olmaz.

    • Cavit Bey, eve geldiğinizde (ya da otomatik olarak belirli saatler arasında) rahatsız etme seçeneğini açarsanız, mesaj vs. bildirimleri gelmiyor diye biliyorum.

  5. Bu özellikler için Bluetooth 4.0 a mı sahip olmamız gerekiyor. Macbook Pro 2011 early modelim var ve bluetooth um 2.1.

  6. Bir iki sefer iMac ile denedim ama telefon konuşmaları pek başarılı olmadı, sanırım ses karşı tarafa biraz dağınık gidiyor, o sebeple kapatmıştım ben. iPad ile kullanabilirim diye düşünüyorum. Şöyle bir sıkıntıyla karşılaşmıştım update öncesi, düzeltilmiş midir bilmiyorum. iPad “Rahatsız Etme” modundayken iPhone’a gelen arama sesli bir şekilde iPad’de gözüküyor. Üst katta unuttuğum iPad uyumakta olan kızımı uyandırıyordu az kalsın 🙂

    Bir arkadaş sormuş bende de, gelen arama uyarısı mac bilgisayarımda bir müddet daha çalmaya devam ediyordu iPhone ile cevapladıktan sonra.

  7. Merhaba Mustafa bey ! yazilarinizi hep takip ediyorum cok tskler ! yanlis bi sorum olucak payastiginiz yazilardaki resimlerin arka golgesini nasil yapiyorsunuz yada hangi program kulaniyorsunuz ? bunu bna soylerseniz cok mutlu olurum ! tskler

  8. Yukarıdaki tüm ayarları yaptım. Mac’ten telefon görüşmesi başlatabiliyorum. Ama gelen gelen telefonlar mac ekranında çıkmıyor. Neden olabilir. Rahatsız etme özelliği de kapalı.

  9. Merhaba Mustafa bey ! yazilarinizi hep takip ediyorum cok tskler ! yanlis bi sorum olucak payastiginiz yazilardaki resimlerin arka golgesini nasil yapiyorsunuz yada hangi program kulaniyorsunuz ? bunu bna soylerseniz cok mutlu olurum ! tskler

  10. Mac üzerinden görüşme yaparken, bir tuşa basın dendiğinde nasıl tuşa basacağız ? örneğin çağrı merkezi ile konuşuyordum 3 e 5 e basın vs dedi o an basamadım görüşme kapandı :/

  11. ios ve mac şu an benim gözümde tavuklu pilav gibi bide yanına İWATCH(cacık) ta geldimi inanın tadından yenmez;)

  12. merhabalar öncelikle emeğiniz için teşekkür ederim.benim sıkıntım iphoneumdan “iphone hücresel aramalar” bölümünü etkinleştiremiyorum iphone hücresel aramalar açılamıyor yazıyor halbuki doğru adresle açmıştım

  13. Ses kalitesinde düşük performans alıyorum. Kesilmeler olduğu hakkında karşı tarafın söylemleri oluyor. Beni pek tatmin etmedi.

  14. Merhabalar, daha önce bu özelliği kullanıyordum ve cok işime yarıyordu ancak nedense kullanamamaya başladım. Sizin adımlarınıza baktım ve iphone hücresel aramalar” kırmızı çerçeveli kısım çıkmıyor. Sizce ne yapmalıyım?

  15. Bütün ayarlar tam olmasına rağmen ve hatta dün mac üstünden arama alabilmeme rağmen bugün olmuyor. Neden böyle bir sorunla karşılaşıyorum, yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum

  16. Merhaba, yıllardır bu özelliği severek kullanıyorum. ama bugün ne olduysa çalışmıyor. arama geliyor açabiliyorum sms alıp gönderebiliyorum ama Mac ten arama başlatılamıyor. Yardım edebilecek var mı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz