Ana Sayfa iOS Fotoğraflar uygulaması ve iCloud Fotoğraf Arşivi

Fotoğraflar uygulaması ve iCloud Fotoğraf Arşivi

32

Fotoğraflar uygulaması ve iCloud Fotoğraf Arşivi’ni kullanıyor musunuz? OS X 10.10.3 ile birlikte hayatımıza giren bu 2 yenilik aslında büyük değişiklikleri de beraberinde getiriyor. Geçtiğimiz haftalarda yazmak istediğim, ancak biraz geciktirdiğim bu yazıyla hem konuya giriş yapmak, hem de sizlere kendimi affettirmeye çalışacağım. 🙂

Sihirli elma fotograf arsivi icloud hero

Nerden çıktı? Neden çıktı bu uygulama?

Detaylara geçmeden önce bu konunun mazisine kısaca değinmek istiyorum açıkçası. Böylece neden bu uygulamanın hayatımıza girdiğini daha iyi anlayabileceğiz.

Geçtiğimiz sene gerçekleşen WWDC 2014’te Apple yeni bir “Fotoğraflar” uygulamasının haberini paylaşmış, iPhoto ve Aperture uygulamalarının da artık devam etmeyeceğini söylemişti. Tüm yaz bekledik, iOS 8 geldi, iOS 8.1 geldi, OS X 10.10 geldi… Ve sonunda OS X 10.10.3 ile birlikte Fotoğraflar uygulamasına ancak kavuşabildik.

Sihirli elma merhaba ios 8 a

Yeni Kral: Fotoğraflar uygulaması ve iCloud Fotoğraf Arşivi!

Fakat bunun sinyallerini 2011’den itibaren alıyorduk diyebiliriz. Önce Fotoğraf Yayını ile tanıştık, son 1000 veya 30 günlük fotoğraflarımızı buluta taşıdık. (Bu arada daha önce bunu arttırmak mümkün değildi, ancak artık mümkün olacak, ve tüm fotoğraf ve videolarımız iOS, OS X ve iCloud.com üzerinden erişilebilir olacak. 🙂 )

Sonra iOS 8.1 ile iCloud Fotoğrafları BETA olarak karşımıza çıktı. Ve son olarak da şimdi Mac için yapbozun son parçası da eklenmiş oldu 🙂

Sihirli elma ios 8 1 guncelleme feat

iCloud Fotoğraf Arşivi

İşin en güzel tarafı, artık tüm fotoğraflarımız her cihazda saklanmak zorunda kalmayacağız. Dilersek, sadece düşük çözünürlüklü halleri cihazda duracak, gerektiğinde internetten orjinaline indirebileceğiz. Böylece de iPhone’larımızın, Mac’lerimizin kapasitesi kolay kolay dolmayacak. 🙂

Ve pratik tarafı da “hangi fotoğraf iPhone’da olacak, hangisi iPad’de, hangilerini Mac’te tutmam lazım” derdi bitecek. Çünkü bunun hepsini iCloud Photos bizim yerimize otomatik olarak ayarlayacak.

Sihirli elma os x 10 10 3 fotograflar 2

Ancak, “gülü seven dikenine katlanır” diyerek, bu işin bir de ücreti olabileceğini de belirtmem gerekiyor. 🙂 Fotoğraf Yayını’ndan farklı olarak, bu hizmetin bir bedeli var. Kapasite olarak zaten Apple herkese ücretsiz olarak 5GB yer veriyor. Ancak elbette cüzi ücretler karşılığında daha fazla kapasite satın alabilyoruz. Apple’ın sunduğu kapasitenin üzerine çıkmak istiyorsak, Apple’ın aylık olarak sunduğu fiyatlar şöyle:

  • 20 GB için 1.99 TL
  • 200 GB için 7.99 TL
  • 500 GB için 19.99 TL
  • 1 TB için 39.99 TL

Ben şimdiye kadar 20GB kullanıyordum, ancak sırf bu özellk için, yani 5 sene önce çektiğim fotoğraflara, düzenlediğim albümlere de istediğim zaman iPhone’umdan ulaşabilmek için 200GB’a geçeceğim sanırım. 🙂

Sihirli elma fotograf arsivi icloud 4

Fotoğraflar uygulaması nedir nasıl kullanılır?

Sihirli elma fotograf arsivi icloud 5a

Fotoğraflar uygulaması oldukça sade tasarlanmış. Uygulama 4 bölümden oluşuyor:

  • Fotoğraflar
  • Paylaşılan
  • Albümler
  • Projeler

Sihirli elma fotograf arsivi icloud 6

1. Fotoğraflar

Burası arşivimizdeki tüm fotoğrafları, artık yeni adıyla iCloud fotoğraflarını, görebileceğimiz bölüm. Fotoğrafları tarihsel sıralamaya ek olarak, fotoğrafların çekildiği lokasyona göre de gruplayarak karşımıza getiriyor.

Sihirli elma fotograf arsivi icloud 7

Seçtiğimiz fotoğrafların üzerine çift tıklayarak veya boşluk tuşuna basarak (tıpkı Quick Look’ta olduğu gibi) büyük hallerini görebiliyoruz.

Ayrıca tarih veya lokasyona göre ayrılmış her bir fotoğraf grubu için sağ üst köşesinden birkaç aksiyona ulaşabiliyoruz:

  • Slayt sunusu olarak oynatabiliyor
  • Albüm, takvim, kart vb. proje yaratma
  • Paylaşma

Sihirli elma fotograf arsivi icloud 8

Bunları kullanarak fotoğrafları hoş bir şekilde sunabiliyor, seçtiğimiz fotoğraflardan albüm, akıllı albüm vb. oluşturabiliyor, veya istediğimiz şekilde paylaşabiliyoruz.

Sihirli elma fotograf arsivi icloud 9

2. Paylaşılan

Bu bölümde ise kendi paylaştığımız veya birilerinin bizimle paylaştığı fotoğrafları görebiliyoruz.

Sihirli elma fotograf arsivi icloud 10

Bu kısım görsel olarak şık dursa da, kullanılabilirlik olarak henüz yeterince olgunlaşmamış diyebilirim.

3. Albümler

Albümler kısmı, iPhoto’dan bize miras kalan, veya kendimizin yarattığı çeşitli albümleri albümleri bir araya getiren bir bölüm. Daha doğrusu, “gruplanmış fotoğrafların” listelendiği bir alan diyebiliriz.

Sihirli elma fotograf arsivi icloud 11

“Fotoğraflar” sekmesinde yarattığımız albümler de buraya geliyor, iPhoto’daki albümlerimiz de, yeni yaratılan akıllı albümler veya “favori” olarak işaretlediğimiz fotoğraflar da.

4. Projeler

“Fotoğraflar” sekmesinde ise özel olarak yaratabildiğimiz kitap, kart, takvim, baskılar veya slayt sunusu gibi özel projeleri görebiliyoruz.

Sihirli elma fotograf arsivi icloud 12

Henüz burada yarattığımız hoş projeleri Türkiye’de bastıramıyoruz. Ancak yakında özel olarak yaratabildiğimiz takvim, kartpostal gibi şık hediyeleri de eminim bastırabilecek hale geleceğiz. 🙂

Fotoğraf düzenleme özellikleri

Belki de Fotoğraflar uygulamasının en hoş, ancak en az kullanılan özelliklerinden birisi olan “fotoğraf düzenleme”, benim en çok hoşuma giden şeylerin başında geliyor. Bir fotoğrafı düzenlemek için çift tıkladıktan sonra, sağ üst köşeden “Düzenle”yi seçiyoruz ve ekran kararırken karşımıza bir sürü özellik geliyor:

  • İyileştir
  • Döndür
  • Kırp
  • Filtreler
  • Ayarla
  • Rötuş Yap
  • Kırmızı Göz

Sihirli elma fotograf arsivi icloud 13a

Beklediğimizden daha fazla sunulan, ama bir o kadar kolay kullanılan bu düzenleme özellikleriyle “bir Photoshop kadar” olmasa da, ciddi anlamda düzenleme yapmak mümkün hale geliyor.

Sihirli elma fotograf arsivi icloud 14

Pek fazla teknik bilgiye ihtiyacımız olmadan, tüm işlemleri birkaç tık ile halledebilmek gerçekten çok büyük kolaylık sağlıyor. Örneğin eski nesil bir MacBook’un uyuma ışığını sadece 2 tık ile gizleyebilmek mümkün. 🙂

Sihirli elma fotograf arsivi icloud 15

Değerlendirme & Benim ne işime yarıyor?

Bir zamanlar iPhoto kullanan biri olarak, açıkçası son 2 senedir iPhoto’yu pek açtığımı söyleyemem. Bunun sebebi ise, iPhoto’nun artık ihtiyaçlarıma cevap verememesi, ağır kalması ve iCloud ile çalışamamasıydı.

Apple biraz geç kalmış olsa da, sonunda Fotoğraflar uygulamasıyla birlikte hem görsel anlamda kendini toparladı, hem uygulamayı yenileyerek performans problemlerini azalttı ve iCloud entegrasyonu ile kapasite sorununa bir çözüm getirmeye çalıştı gibi görünüyor. Açıkçası henüz “sorunu” çözdü demek için erken, ancak atılan adım memnuniyet verici. 🙂

Benim için bu yeni uygulamanın en büyük artısı, hem iPhone’umdaki 64 GB’lık kapasiteyi, hem de MacBook’umdaki 256 GB’lık kapasiteyi verimli olarak kullanabilmeye imkan sağlıyor olması. Ayrıca artık neredeyse tamamen iPhone ile çektiğim resim ve videoları depolamanın ve düzenlemenin getirdiği zorluğu, Fotoğraflar uygulaması ve iCloud Fotoğrafları ile çözeceğimi umuyorum. 🙂

Siz kullanmaya başladınız mı? Beğendiniz mi? Benimki gibi ihtiyaçlarınız var mı, Fotoğraflar uygulaması size yardımcı oluyor mu?

Yorumlarınızı merak ediyorum. 🙂


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


32 Yorumlar

  1. Photos uygulaması henüz yeterli değil. Bende önce sizin gibi düşünmüş ve 20 GB alan almıştım. Oh be diyordum telefonum 16GB ama + 20 GB yerim var istediğim gibi kullanırım sanıyordum. Ama öyle teoride anlatıldığı gibi olmuyor o öyle.
    Bir bakıyorsunuz saklama alanınız dolmak üzere uyarısı geliyor ancak icloud üzerinde hala 14-15 GB boş yer bulunuyor. Fotoğrafların orada olması lazım diyorsunuz ancak bakıyorsunuz saklama alanı içerisinde en fazla fotoğraflar yer kaplıyor.
    Vazgeçeyim dedim, icloud daki 20 GB alanımı kapattım. 5 GB ta döndüm. ay sonuna kadar fotoğraflarınızı indirmeniz gerekiyor yoksa silinir dedi. İyi dedim bari bilgisayarıma indireyim dedim. Aaaa birde baktım ki fotoğrafları toplu bir şekilde indirme seçeneğiniz yok !!! yani 12-13 bin fotoğrafı tek tek indrimemi ekliyor Apple’daki Einstein’lar. İçimden sıkı bir küfür ettim ve hepsinden vazgeçemek zorunda kaldım. Silindi fotoğraflar.

    Siz siz olun sakın icloud kullanmayın derim. Şu anda Google Drive kullanıyorum ve çoook mutluyum. İstediğimi yapabiliyorum.

    Saygılarımla

    • Bazı sıkıntıları hissediyorum. Ama tam adını koyamadım.
      Bu arada, iCloud fotoğraf arşivinin kendinden büyük rakibi var. 1 TB’lik ücretsiz kapasitesi ve birçok özelliğiyle Flickr!

    • Erhan Bey selamlar,

      Tahminimce yaşadığınız sorunun sebebi fotoğrafların tamamının buluta aktarılması sırasında gerçekleşen bir sorun. Aslında Apple’ın vaadine göre, hepsi aktarıldıktan sonra kapasite ayarlamasını Apple yapıyor kendi Mac’imizde veya iPhone’umuzda.

      Eğer her iki cihazı da ayrı ayrı buluta yükleme için açarsak, başta uygun gibi görünen 20GB yetmemiş olabilir. Bunu anlayınca da size “kapasite yetersiz” hatası vermiş olabilir diye tahmin ediyorum.

      Fotoğrafların tek tek indirilmesi konusunda da, Photos ayarları içerisinde “Özgünleri bu Mac’e indir” seçeneğini seçince aslında tüm fotoğrafların indiriliyor olması lazım. Ancak çalışmadıysa bu önemli bir sorun elbette… 🙁

      Kötü bir deneyim olmuş, umarım Apple bu sorunların hızlıca farkına varır ve çözer. Yoksa bizler gibi bir çok kullanıcıyı kaybedecek gibi görünüyor… :/

    • Merhaba, ben 1 saat apple destek hattı ile görüşmeme rağmen bir sonuç alamadıktan sonra tesadüfen icloud’dan çoklu foto seçmenin yöntemini buldum. Tüm fotoğraflarıma tıkladığınızda fotoğrafları tarihe göre sıralıyor. Sonrasında her tarihin yanında bir + bir de paylaş seçeneği çıkıyor. Paylaş seçeneğine tıkladığınızda otomatik olarak o tarihteki bütün fotolar seçili hale geliyor ve sizde indir butonuna tıklayıp fotoları indirebiliyorsunuz. Tek tek seçmektense tarihe göre toplu seçebilmek bir nebze daha iyi. Ama hala apple’dan beklediğimiz ctrlA ile toplu seçip seçilen fotoları zip klasörü gibi tek bir klasör olarak indirmesi.

  2. Photos bence de hiç yeterli değil, hatta kötü !!

    Güncelledikten sonra ilk açtığımda, “70 GB’lik fotoğraflarınızı güvenle saklamak ister misiniz?” dediğinde, her ne kadar düzenli olarak harici disk’e TimeMachine ile yedek alsam da yine de fotoğraflar benim için önemli birer anı olduklarından duygularıma yenik düşerek 200 GB alan aldım.

    – 70 GB’ı fiber ile upload etmesi için 5-6 gece bilgilsayarı açık bırakmak zorunda kaldım.

    – iPhoto ile çok düzenli çalışırdım. Foto’ları Tel veya FotoMak’tan her aktardığımda, onları yeni albüm yapar üzerinde çalışır, kötüleri silerdim. Artık telefonumda “Camere Rool” bile yok. Düzenlemek daha zor.

    – En başktaki “Fotoğraflar” sekmesine gelince, hangi fotoğraf albümbe olup olmadığı değil belli değil.

    – iPhoto’da Albüm’deki bir foto’yu BackSpace ile tamamen silebilir iken, Photo’da sadece albüm içinden siliyor. En başktaki “Fotoğraflar” sekmesine duruyor. Kısa yol tuşu da yok. Sağ Click -> Tamamen Sil demek zorunda kalıyoruz. bu da 10-15 fotoğrafı tek bir seferde silinmesini imkansız hale getiriyor.

    – Erhan bey’in dediği “toplu indirememe” olayı ise açıkçası tüyledimi diken diken etti.

    Şimdi aklıma gelmeyen daha birçok sıkıntısı var. Photos’ın resimleri Bulut’ta saklama özelliği mükemmel. Photos “Görsel olarak” basit ama, iPhoto’nun kullanımı çok daha kolaydı.

    Bu arada Göktuğ bey size deküçük bir eleştiri;
    Makalelerinizi beğenerek okuyorum ama GENEL olarak bazı şeyleri gerektiğinden fazla övüyorsunuz. Evet ben de kendimi bir Apple FanBoy olarak görüyorum. Onunla ilgili herşeyi tartışmasız alırım, kullanırım, onları savunurum. Ama siz bir “yayımcı / blogger” vs. olarak birazcık daha tarafsız olmanız gerekmez mi. Apple ile ilgili herşey mükemmel olmak zorunda değil, ya da bu kadar abartılmak zorunda değil. 🙂

    • Tayfun Bey selamlar,

      Çok teşekkürler paylaştıklarınız için. İnanın olabildiğince objektif yaklaşmaya çalışıyorum, hatta bazı noktalarda Apple’ı belki de fazlaca eleştirmeye çalışıyorum. Ancak Photos özelinde benim şimdiye kadar sorun yaşadığım bir şey olmadığı için gereksiz yere uygulamayı yermek istemedim. 🙂

      Sizin yazdıklarınızı okuyunca hak vermemek mümkün değil elbette, ancak benim kullanım şeklim sizden farklı olduğu için bana yazdıklarınız mantıklı gelse de, benim yaşadığım sorunlar olmadığı için gözlemleme şansım da olmadı.

      Eleştiriniz için teşekkür ediyorum, bundan sonra daha çok dikkat edeceğime emin olabilirsiniz. 🙂 Belki de biraz aceleyle ve heyecanla yazılmış bir yazı oldu bu sefer…

      Selamlar
      Goktug

  3. Ben de 20GB’a yükseltip iPad’i fotoğraf albümü olarak kullanmaya başladım. iPhone ve iPad 64GB olunca yer sıkıntısı da olmuyor. Hangi cihazla fotoğraf çekerseniz çekin, hepsi aynı yerde. Güzel bir uygulama.

    • Merhba yakup bey, Goktug bey mesgul heralde belki ben size yardimci olabilirim. Yapmaniz gereken sey Whatsapp uygulamanizda ayarlara girip. Chat ayarlarindan fotograf veya video larin cihaniziniza kaydediosin mi ozelligini kapatmaniz. Boylece whatsapptan gelecek olan foto veya videolarinizi manuel olarak cihaziniza kaydedebilirsiniz. Otomatik olarak her gelen video veya fotograf kaydedilmis olmayacak.

  4. merhaba Göktuğ bey, her ne kadar bazi uygulamalara yapilan elestirilere katilsam da size yapilan elestirilere katilmiyorum. Sizin de kulak asmadan paylasimlariniza devam etmeniz bizleri sevindiriyor ayni zamanda bilgilendiriyor. fotograflar uygulamasina gelecek olursak benim sikayetim ya da sorunum whatsap gibi uygulamalarda paylasilan (ozellikle grup ici mesajlarda) gereksiz fotograflari daha macbook umu acar acmaz yuklenmis buluyorum. bu kez de once iphone dan sonra da mac ten silmeye ugrasiyorum. bi cozumu var midir acaba !!! tesekur ederim..

    • what sup ı açın, ayarlara girin ve chat settings ( mesajlaşma ayarları olabilir türkçesi) ‘e girin. save incoming data (türkçesini tahmin edin artık :D) bölümündeki tiki kaldırın. artık whatsuptan arkadaşlarınıızın attığı abuk subuk foto ve videolar otomatikman fotoğraf albümünüze eklenmeyecektir.

  5. Merhaba;
    Ben de bir kez fotoğraf arşivini açtım, 20 GB alan satın ad-ldım ama bahsedilen sorunları birebir yaşadım. Henüz tam oturmadı ya da ihtiyaçlarımız apple’ın düşündüğü şekilde değil. Foto yayınım olayında önceden aperture de aylara göre kendisi albüm oluşturuyordu. Bu özellik çok iyiydi eksikliğini hissediyorum.
    Ayrıca belki biliyorsunuzdur ancak ben yine de belirtmek istedim paylaşılan fotoğraf yayını Cloud alanınıza dahil değil ve 5000 fotoğrafla sınırlı.
    Göktuğ beye bir sorum var o da referans dosyayı finder da göster seçeneği bende bir türlü aktif olmuyor.Bu konuda bilginiz var mı?

    • Siz söyleyince farkettim ben de. Bunun sebebi Photos’un import etmesi olarak açıklanmış. iPhoto vb. uygulamadan import edilmeyen fotoğraflarda bu özellik çalışıyor şeklinde bir bilgi buldum. Ancak bu çok saçma ve anlamsız geldi açıkçası… Bakıyorum detaylara.

  6. Harika özellikler var tümü yine kullanışlı. Ancak hafıza kartımı takıp o gün çektiğim fotoğraflara içe aktarmadan bakamadıktan sonra büyük külfet geliyor mac’te fotoğrafları incelemek. Yedek hdd’lerimdeki eski arşivlerim arasında gezmek bile ciddi zorluk yaratıyor. Tüm fotoğraflarımı da aktarmak istemiyorum. Mac’te ki tek sıkıntım klasörler içerisindeki fotoğrafları windows rahatlığında önizleyememek 🙁 tümünü seçip preview’de bakmakta çok fotoğraf olduğunda sıkıntı yaratıyor. Bu durum için bi program önerisi olan varsa alırım.

  7. IPhoto’nun artık ihtiyaçlarıma cevap verememesi mi? editor şaka yapıyorsun herhalde. Photos uygulaması berbat olmuş. En basiti facebookta fotoğraf paylaşmak için albüm oluşturamıyorsun. Paylaştığın herşey zaman tüneline gidiyor. Harici editör kullanamıyorsun, nikon 5100 ile çektiğim fotoğraflar puslu gözüküyor zoom in out yaptığın zaman düzeliyor. Kullansam daha bir çok eksiğini daha yazarım buraya.

    • Mehmet Bey selamlar, Facebook’ta fotoğrafları albüm olarak paylaşmadığım için söylediğiniz detayı ben atlamışım sanırım. Ben sadece iPhone ile fotoğraf çektiğim ve tek tük yükleme yaptığım için ihtiyaç bile duymamışım.

      iPhoto’da olup, Photos’da bu özelliğin dahil edilmemesi söylediğiniz gibi önemli bir eksiklik. Tahminimce Apple iWork paketindeki uygulamalarda yaptığı gibi, önce daha basit ve küçük bir sürüm ile başlayıp, sonrasında Photos uygulamasına eklemeler yapacaktır.

      Bu süreçte iPhoto kullanmaya devam edebilmek önemli elbette. 🙂

      Teşekkürler bu noktayı paylaştığınız için…

      Selamlar.
      Goktug

  8. Ben iphoto ile arşivlediğim fotoğrafları Photos uygulamasına aktarmak istiyorum. Ancak bunun kolay bir yolunu bulamadım. Bu konuda bilginiz var mıdır?

  9. Yazı için teşekkürler.

    Photos konusunda bahsi geçen kullanıcı geri bildirimleri üzerinde durulacak ve Apple tarafından yakın zamanda işlevsel bir güncelleme sunulacaktır diye düşünüyorum. Ben Fotoğraf Yönetimi konusunda harici diskte takıldığım ve Finder’la yetindiğim için açıkçası bu tarz programları da epey kullanışsız buluyorum.

  10. Merhaba ben tam bunu anlamis degilim. Simdi iphone ile cektigim resmi alan yetmedigi icin silmem gerekiyor. Ama bu resmede ihtiyacim var. Bu resmi iphoneda silsem dahi maci 2 gün sonrada acsam görebilecekmiyim acaba? Birde iphotodaki harita konumu yeni programda saglikli ve düzgün calismiyor. Yeni fotogram uygulamasi sanki yeni bir programcinin yazdigi bir programa benziyor beyaz zemin üstünde rasgele resimler gibi duruyor. Iphotoyu sadece iclouda ekleselerdi zaten isimizi görüyordu:) göktug bey basarilarinizin devamini biliyorum selamlar.

  11. – Bu konuyu incelemenizi sistemin aktif edilmesinden bu yana bekliyordum. 🙂 Öncelikle ele aldığınız için teşekkürler. 🙂

    – Lakin bu kadar bekleyişe rağmen fotoğraf gibi herkesin aktif kullanacağı ayrıyetten eski incelemelerinize kıyasla bu konuyu bu karar basit ele almamanız beni üzdü. Konuyu geç inceleme yapmanızda ayrıntı bekliyordum oysa ki yanılmışım…

    – iPhoto kıyaslamanızda üzücü zira iPhoto fotoğraf hakimiyetini üst düzey denilebilir. iPhoto biraz daha iTunes mantıkta gibi resimleri düzenlemeyi gerektiriyordu !!!

    -iPhoto biraz daha resimin çekildiği yerleri düzenlemeyi gerektiriyordu. Velhasıl daha düzenli albümler derlemeyi sağlıyordu.

    -Bence Apple uğraştırmayı bırakmış otomatikleştirme aşamasına geçmiş!! Çektiğin fotoğraf illa bir şekilde bulut servisi alacaksın ve kullanacaksına getirilmiş.

    -Eyvalah alırız bulutu (ve 20 gb aldım) ama 20 gb buluta yüklenmiş 4000 küsür fotoğrafımı telefonumda görüntülemek istediğimde telefona niçin indiriyorsun bunu niçin otomatik yapıyorsun. ???

    -Zira ben telefonum yada tabletimin alanını doldurmamak için almıyormuyum zaten bulut sistemini ??

    -Hadi indirdin telefonumdan silmek istediğimde niçin Tüm aygıtlarımdan mac ‘imden ipad ‘imden iphone ‘dan niçin siliyorsun. ???

    Bu arada bende mi yanlış birşey yapıyorum. Aynı şeyi yaşayan var mı?

    Velhasıl iPhoto yerine gelen Fotoğraflar (job ‘stan sonra basşında ki “ i ” kaldırıp ismini değiştirmek hatta başına Apple koymak adet oldu. zira; iPhoto > Fotoğraflar, Apple Watch devamı geleceğini düşünüyorum.) al bulutu herşey orada kalsın biz arşivini koruruz oldu. Nasıl korunduğuna girmeyelim zira hack olayını biliyorsunuz.

    -Açıkçası Fotoğraflar Hayalkırıklığı yarattı.

    Emeğinize sağlık, incelemeniz için teşekkürler Göktuğ Bey… 🙂

  12. Merhabalar

    Ben de aha dedim bi yenilik. Hemen düzenli bir şekilde iPhoto’da kullandığım yaklaşık 140 gb’lık arşivimi burada kullanmak ve yedeklemek için 200 gb satın aldım. Teoride bahsedilen şeyleri pratiğe dökerken aşağıdaki aksiliklerle karşılaştım. İçlerinden bazısı içinde olsa çözüm önerisi olan varsa çok memnun olurum.

    1-iPhone’umdan çektiğim fotoğraflar iCloud’a yükleniyor. Teoride tel.da küçük boyutta saklanacak, tam boyutları bulutta olması lazım. Fakat iPhone’da tam boyutları aynen bekliyor. 16 gb telefonum doldu. (Not: Ayarlarda “iPhone’da en iyi depolama” seçeneği işaretli) iPhone’dan sildiğimde ise tüm aygıtlardan silmek istiyor. iPhone’um nasıl boşalacak.

    2-Bırakın 140 Gb’lık arşivi iCloud’a yüklemeyi daha 10 gb’lık 4 albümü yükleyerek eşitlenmesini beklemem geceleri açık bırakarak 4-5 gün sürdü… Dolayısıyla 140 gb heralde 70-80 gün sürer gibi.

    3-Aynı tel. da olduğu gibi Mac’teki fotoğrafları içe aktardığımda (iPhoto’dan aldığımda), Zaten 256 lık diskim var yarısından çoğu dolu. Mac’te küçük boyutlarına çevirmesini umuyordum. (Teoride diskimizi doldurmayacağız. Bulutta saklayacağız) Ama mac’te halen tam boyutları duruyor. Mac’im de dolmak üzere. (Not: Tercihlerde “Mac’te en iyi depolama” seçeneği işaretli)

    4-Silmek istemediğim ama gezinti yaparken karşıma çıkmasını istemediğim fotoğrafları “gizle” seçeneği ile gizliyorum. Lakin albümde halen görünüyor. Madem görünecek niye gizleyim. Akıllık albüm kullanmayı önerirseniz de gizli olanlar gösterme diye, yüzlerce albümüm var hangi birine akıllı albüm açayım tek tek.

    5-Toplu indirme olmaması zaten facia. İndiremezsem ben bunları n’aparım. Tek tek onbinlerce fotoğrafı hangi sivri akıllı indirir. Nasıl düşünmezler bunu anlayamıyorum.

    6-Apple TV de hiç bir albüm görünmüyor. Halbuki Flickr ne güzel hepsi görünüyor. Ekran koruyucu felan yapabiliyorsunuz.

    Bunların dışında kullanımı pratik ve hızlı görünüyor. Umarım zamanla bu eksikler giderilir. Şuan bu haliyle hiç bir şekilde yeterli gelmedi. Teşekkür ederim…

  13. merhaba, yorumlarınızı mümkün olduğunca okumaya çalışıyorum, ve emeği geçenlerede teşekkür ediyorum. Sayenizde çok şey öğrendim ve öğrenmeyede devam ediyorum. size iphoto ile ilgili bir sorum olacak. bende mid 2013 mba ve en son TC var. ben mba deki iphoto arşivini TC ye default olarak kaydedilmesini ayarlamak istiyorum. bunu nasıl yapabilirim?(hepsini seç yaptım, TC nin içindeki folder a yapıştır yaptım. kopyalandı gözüküyor. yer açmak içinde iphoto dosyasını sildim. 20gb civarında yer açıldı. fakat bu seferde ref folder TCnin içindeki folder ı gösteremiyorum. iphoto her açıldığında boş çıkıyor ) yardımlarınızı rica edeceğim. şimdiden teşekkür ederim

  14. Merhaba,
    Fotoğraflar programının içine yüklediğim fotoğrafları daha sonra photoshop ta düzenleme imkanı var mı?bu özelliği iphotoda da bulamamıştım,yani sağ tuş open with photoshop gibi.

  15. göktuğ bey iyi günler. ben 3 adet iphondan fotoğflara aktarma yaptım. 200 gblık icloud depolama alanım var. fotoğraflarımı mace attım lakin kendi kullandığım iphone da tüm fotoğrafları görüyorum. fotoğrafların mantığıda bu zaten farkındayım ama mac imde ve internetten girdiğim icloud hesabımda bulunmalarını istiyorum sadece. sormak istediğim şey ise. kendi iphone umda gördüğüm tüm fotoğraflart albümünden bu fotoğrafları silersem macimdeki arşivden de silinir mi acaba yoksa sadece cihazdan mı silinir. teşekkürler

  16. Merhaba. Mac’te fotoğraflarımı bu uygulama taşıdım. Yalnız uygulamadan dışarı almak istediğimde yeni dosya oluşturuyor. Yani fotoğrafın tüm exif bilgileri gidiyor. 2012’de çekilen fotoğrafa 2016’da oluşturuldu diyor. Fotoğrafın exif bilgilerini koruyarak bu uygulamadan çıkarma şansımız var mı?

  17. Merhaba,
    Ben Seda. Yaklaşık 2 aydır ios kullanıcısıyım. Fazla bir şey bilmiyorum.Çok okuyorum ama tam anlayabilmiş değilim. Ne zaman bilgisayarıma giriş yapsam sürekli icloud yedekleme hatası veriyor. Yani saklama alanı dolmuş. Ben istiyorum ki,ben iclouddan o fotoğrafları videoları ya da yer kaplayan şeyleri sileyim ama telefonumdan silinmesinler. Böyle bir şey mümkün mü? Yardımcı olabilirseniz çook sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

  18. Merhabalar, macbook cihazımda kurulu olan fotoğraflarım uygulamasında daha önce sildiğim fotoğraflar, uygulama içerisinde bir ay bekletiliyor malumunuz, daha sonra kendi otomatik siliyor. Şimdi orası 20 gb yer kaplıyormuş, ben 30 gün beklemeden kalıcı olarak silmeye çalışıyorum ama işe yaramıyor. Yardımcı olabilir misiniz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz