Ana Sayfa iOS iPhone’da dokümanlar nasıl imzalanır?

iPhone’da dokümanlar nasıl imzalanır?

14

Mac’imiz üzerinden doküman imzalayıp göndermeyi zaten biliyoruz, peki ya bunun iPhone ile de yapılabileceğini biliyor muydunuz? E-posta ile gelen bir dökümanı 1 dakika içerisinde imzalayıp göndermek iPhone ile çok kolay. Yeni yıla pratik bir ipucu ile başlamak isterseniz detaylar aşağıda… 🙂

Sihirli elma iphone dokuman imza hero

Önce: Mac’te doküman imzalamak

Geçen sene Mac’imizde bir dokümanı kolayca nasıl imzalayacağımıza değinmiş, bunu detaylıca açıklayan bir yazı paylaşmıştım. Eğer Mac’iniz üzerinde bunu nasıl yapacağınızı bilmiyor veya hatırlayamıyorsanız “Mac101: Mac’te dosyalar nasıl imzalanır?” yazısına mutlaka göz atmanızı öneriyorum.

Sihirli elma mac dokuman imza feat

Fakat gelelim bu yazının asıl konusuna, bu işlemi iPhone veya iPad üzerinde nasıl yapıyoruz?

iPhone ve iPad’de doküman imzalamak

Bize e-posta ile gelen bir PDF olduğunu ve imzalayıp geri göndermemiz gerektiğini varsayalım.

Sihirli elma iphone dokuman imza 2

E-postanın içerisindeki dokümanı açtığımızda ise imzalamamız gereken kısmı sağdaki ekran görüntüsünde görebiliyoruz.

Sihirli elma iphone dokuman imza 3a Sihirli elma iphone dokuman imza 3b

Ekrana bir defa dokunarak araç çubuklarının görünmesini sağlıyoruz. Ve sağ alt köşedeki alet kutusuna dokunuyoruz.

Sihirli elma iphone dokuman imza 5

Artık doküman üzerinde çeşitli işlemler yapabileceğimiz, özel bir “düzenleme moduna” geçtik. Yine sağ alt köşedeki “imzalama” butonuna dokunuyoruz.

Sihirli elma iphone dokuman imza 6

Karşımıza son kullandığımız imzalar çıkıyor. Bu ekran görüntüsündeki imzalar benim geçtiğimiz sene Mac için bu özelliğin kullanımını anlatırken sisteme eklediğim imzalar.

Yani Mac’imizden eklediğimiz imzaları iPhone’da da kullanabiliyoruz. 🙂 Ve aynı şekilde iPhone üzerinden eklediğimiz imzaları da Mac’imizde kullanabiliyoruz…

Sihirli elma iphone dokuman imza 7

Eklemek istediğimiz imzayı seçiyoruz ve bu imza ekrana kocaman olarak ekleniyor. Köşelerinden ve kenarlarından küçülterek istediğimiz boyuta ve istediğimiz noktaya getiriyor, yerleştiriyoruz.

Sihirli elma iphone dokuman imza 8a Sihirli elma iphone dokuman imza 8b

Eğer istersek bu noktada imzamızın rengini de değiştirebiliyoruz. 🙂

Sihirli elma iphone dokuman imza 8c

Eğer henüz bir imzanız yoksa, “İmza ekle veya imzayı sil”e dokunuyoruz ve yeni bir imza oluşturmak için sol üstteki artı işaretine dokunuyoruz.

Sihirli elma iphone dokuman imza 9

iPhone’umuzu yan çevirerek, parmağımızla ekrana imzamızı atıyoruz. 🙂

Sihirli elma iphone dokuman imza 10

“Bitti” butonu ile de bu yeni imzayı hem sisteme hem de dokümana eklemiş oluyoruz.

Tekrar “Bitti” butonuna dokunarak da imzalanmış dokümanımızı e-posta içerisine ekliyor ve gönderime hazır hale getiriyoruz.

Sihirli elma iphone dokuman imza 12

Ekleyeceğimiz notlar varsa onları da ekleyebilir ve artık e-postamızı gönderebiliriz.

Sihirli elma iphone dokuman imza 13a

İşte bu kadar, dokümanı yazdır-imzala-tarat vb. dertler olmadan, artık hazır imzamız ile saniyeler içerisinde dokümanları imzalayıp göndermek mümkün! 🙂

Yeni yılda bu pratik özellik ile daha güzel, daha başarılı ve hayırlı işlere imza atmanız dileğiyle…


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


14 Yorumlar

  1. Devamlı ihtiyaç duyduğum ama varlığından bile haberdar olmadığım bu özelliği gösterdiğiniz için teşekkür ederim

  2. ewet iyi oldu mac te sık kullanıyordum, şimdi indirmeden imzalayıp gönderebileceğim, çok teşekkürler.
    ben bir de e-imza konusunu soracağım, hala mac te yok mu acaba, ya da ne zaman gelecek_???

  3. Mac de eklediğiniz imzaları iphone de kullanabildiğinizi söylemişsiniz. Macbookta imzayı ayarladım ama iphone de gösterme işini bir türlü beceremedim. Yardımcı olur musunuz? Kaşe ile beraber tanıttığım için gerekli.

  4. Şu ana kadar dışarıdayken aldığım postaları bir internet kafeye giderek çıktı alıyor ve fiziksel olarak imzalayıp fotosunu çekip pdf ye çevirip öyle yolluyordum 😐 Boşuna telaş yapıyormuşum. Sayenizde büyük bir kolaylık öğrendim Göktuğ bey.. Bilgi için teşekkür ederim.

  5. Bu imza neden atılıyor? Anlayamadığımdan soruyorum. Çünkü bu şekilde atılan bir imzanın hukuki bir geçerliliği olmaz ki. Bir imzanın hukuki geçerliliği olması için, “1. Klasik imza için kağıt üzerine elle silinmeyen kalemle ıslak olarak atılması gerekir.”, “2. Elektronik imza için ilgili kanun çerçevesinde mobil olarak veya kabul edilen bir elektronik imza sertifikasıyla, sertifika sağlayıcısından alınan onayla imzalanması gerekir.”
    Yani bu şekilde dijital bir metine elle atılan imza geçerli olmaz herhalde hukuken. Elektronik imzanın geçerli olması için devletin kabul ettiği uygun elektronik imza sertifikalarıyla veya güvenli mobil imzayla imzalanması gerekiyor.
    Yanlış anlamayın. Sadece ben bu imzanın neden atıldığını “anlayamadım.” Bu tip imza neden atılıyor ve niye ihtiyaç duyuluyor?

    • Rica ederim, elbette yanlış anlama gibi bir şey olmaz. 🙂 İşin hukuki kısmı hakkında bir bilgim yok elbette, ancak bu imzanın amacı, zaten ıslak imza atmak için zamanımızın olmadığı, basit bir onayın gerektiği dokümanlarda işe yarıyor.

      Benim işimi gördüğü, hayatımı kolaylaştırdığı ve sorun çıkartmadığı sürece hiç sorun yok. 🙂

  6. Merhaba, çok güzel bir özellik teşekkürler. Ancak benim 1 Mac ve 2 iphone’um var. Maalesef Mac imzam sadece mail kurulu iphone da çıkıyor, diğerine nasıl aktarırım bir türlü bulamadım 🙁

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz