Ana Sayfa Haberler iOS 9.3 yayınlandı! İşte iOS 9.3 ile gelen 6 yenilik!

iOS 9.3 yayınlandı! İşte iOS 9.3 ile gelen 6 yenilik!

27

iOS 9.3 yüklemesinde sorun yaşayanlar için güncelleme: 

Apple, iOS 9.3 güncellemesi sonrasında sorun yaşayan iPhone ve iPad sahipleri için yeni bir güncelleme yayınladı. Eğer güncelleme sonrasında cihazının kilitlendi, takıldı veya kullanılamıyorsa iTunes üzerinden tekrar güncellemeyi indirerek sorunu çözebilirsiniz.

Bu akşamki etkinliğin ardından iOS 9.3 de yayınlandı. iOS 9.3 hayatımıza bir çok yeni özellik sunuyor olmasına rağmen birkaç tanesi oldukça öne çıkıyor. Gelin iOs 9.3 ile gelen yeniliklere hızlıca göz atalım…

sihirli-elma-ios-93-hero.jpg

iOS 9.3 ile yeni neler geliyor?

iOS 9.3 ile gelen 5 temel yeni özellik var:

  1. Night Shift
  2. Parola korumalı Notlar
  3. Yenilenmiş Sağlık uygulaması
  4. Yenilenmiş CarPlay
  5. Öğrenciler için iPad paylaşımı ve diğer eğitim yenilikleri

Aslında 6. yenilik News uygulamasıyla ilgili ancak şimdilik Türkiye’de olmadığı için ona pek değinmiyorum.

ios-93.png

1. Night Shift (Gece Vardiyası) nedir?

Belki de iOS 9.3’ün en çok ilgi çeken ve bence en iyi özelliği bu. Yapılan araştırmalara göre geceleri mavi ışığa (yani içerisinde beyaz olan bir çok ışık) maruz kalmak uykuya dalmamızı geciktiriyor ve gözümüzü daha çok yoruyor.

Buna engel olmak kolay, ışıklandırmada ve cihazlarımızın ekranlarında daha sarı tonları, sıcak renkleri tercih ederek bu olaydan en az seviyede etkilenmek mümkün. Hatta bundan seneler önce Sihirli Elma’da Mac’ler için f.lux adlı uygulamayı tanıtmıştım. Yıllardır da severek kullanıyorum. 🙂

sihirli-elma-flux-rss.jpg

Eğer Mac’inizde bu özelliği kullanmak isterseniz “Ekran başında uzun saatler geçirenler için f.lux” yazısına göz atabilirsiniz.

sihirli-elma-flux-banner.jpg

Night Shift ise bunun iOS cihazlar için geliştirilmiş hali. iPhone veya iPad’imizin konumunu ve saati bilerek, gece karanlığı çöktükten sonra cihazımızın ekranındaki renkleri biraz daha sarımsı veya turuncu tonlara doğru çeviriyor. Böylece gözlerimiz daha az yoruluyor, ve daha kolay uykuya dalabiliyoruz.

sihirli-elma-ios-93-1.jpg

2. Parola korumalı Notlar

Uzun bir süredir Apple’ın neden bu özelliği Notlar uygulamasına eklemediğini merak ediyordum. Sanırım Apple geliştiricilerinin zamanı olmamış daha önce. 🙂

Artık Notlar uygulamasına eklediğimiz bazı notları şifreleyebilecek, parmak izimiz ve TouchID sayesinde (ya da parola ile) erişilebilir hale getirebileceğiz.

sihirli-elma-ios-93-2.jpg

Böylece gizli kalmasını istediğimiz notlarımızı, banka hesap numaralarını, kredi kartlarını, özel bilgileri ve belki de gizli kalmasını istediğimiz resimleri bile Notlar içerisinde herkesin erişmesine imkan vermeden saklayabileceğiz.

3. Yenilenmiş Sağlık uygulaması

Apple hazır elini atmışken Sağlık uygulamasını da yenilemiş, biraz daha adam etmiş. 🙂 Bir çok yenilik olmasına rağmen en çok dikkat çeken birkaç tanesini paylaşacağım.

Artık sağlık ve zindelik durumumuzu takip edebileceğimiz uygulamaları bulmak daha kolay olacak. Çünkü Sağlık uygulaması içerisinde bu uygulamalar görünür hale gelecek.

sihirli-elma-ios-93-3.jpg

Ayrıca kilo, antrenmanlar ve uyku gibi kategorilerin verilerini yeni bir kayar menü ile çok daha kolay bir şekilde Sağlık uygulamasına girince görebileceğiz.

Ve belki de en güzel özelliklerden biri, artık Apple Watch’ta kendimize koyduğumuz hedefleri ve durumumuzu da Sağlık uygulaması içerisinde görebileceğiz.

4. Yenilenmiş CarPlay

Güncelleme:

CarPlay sayfası güncellendi, haliyle bana da yazıyı güncellemek düştü. 🙂 Aşağıdaki fotoğraf iOS 9.3 yayınlandığı andaki ekran görüntüsüydü, ve Harita uygulaması bulunmuyordu.

sihirli-elma-ios-93-4.jpg

Bir an kendimden şüphe ettim ben de açıkçası. İyi ki yukarıdaki ekran görüntüsünü almışım. 🙂

Şimdi ise Apple CarPlay sayfasını güncelledi ve Harita uygulamasını iOS 9.3 ile CarPlay’e ekledi. 🙂

sihirli-elma-ios-93-carplay.jpg

Her ne kadar CarPlay içindeki Müzik uygulaması yenilenmiş olsa da, Harita uygulaması CarPlay’e gelmeden bu yeniliklerin hiç bir anlamı olduğunu düşünmüyorum. Ne yazık ki bir süredir CarPlay’den kaldırılmış olan Harita uygulaması bu sürümde de geri geliyor gibi görünmüyor.

Apple’ın CarPlay sayfasında da Harita ile ilgili hiç bir şey olmaması bu konuda bir gelişme olmadığını doğrular nitelikte ne yazık ki… 🙁

Bu arada 2016 model araçların bir kısmı CarPlay’i desteklemeye başladı. Ülkemizde güncel bir liste için şuraya göz atabilirsiniz: http://www.apple.com/tr/ios/carplay/available-models/

5. Öğrenciler için iPad paylaşımı ve diğer eğitim yenilikleri

Bu da aslında bizim hayatımızı doğrudan etkilemiyor olsa da, eğitim sektörü için oldukça kritik. Yeni eklenen “çoklu-giriş” özelliği sayesinde artık sınıfta tek bir öğretmen, tek bir iPad ile tüm öğrenciler için ayrı ayrı hesaplar açarak onların iPad’i kullanmalarını sağlayabilecek.

Henüz bizim için anlamlı olmasa da belki de iOS 10’da ev içerisindeki aile üyeleri için de benzer bir giriş yapılabilir, ne dersiniz? 🙂

sihirli-elma-ios-93-5.jpg

Bonus: Bir iPhone’a birden fazla Apple Watch

iOS 9.3 ile birlikte tek bir iPhone’a bağlı birden fazla Apple Watch bağlanabiliyor. Eğer ailede birden fazla Watch varsa ve bunları farklı günlerde karışık olarak kullanmak istiyorsanız iOS 9.3 bunun yapılabilmesine imkan sağlayacak. Ayrıca bu özellik geliştiriciler için de oldukça faydalı, test ettikleri cihazlarla dışarıda da dolaşma imkanları olacak.

Elbette bu özellikten faydalanabilmek için iOS 9.3’e ek olarak watchOS 2.2’nin de yüklü olması gerekiyor.

iOS 9.3 yüklemeden önce yedek almayı UNUTMAYIN!

Her güncellemede söylediğimiz gibi bu güncellemede de acele etmeyin. 🙂

sihirli-elma-ios-93-6.png

Mutlaka yedek alın, her ne kadar güncellemeler test ediliyor olsa da bir sorun çıkma ihtimali hep var. Bu sebeple işleri ağırdan almak her zaman için önemli.

Ben yedeklerimi iCloud’da tuttuğum için başıma ne gelirse gelsin, telefonu denize de düşürsem, yeni bir iPhone’a geçtiğimde tüm bilgilerimi geri alabilecek olmak içimi rahatlatıyor. 🙂

iOS 9.3 güncellemesi yaklaşık 310 MB, iOS cihazınızdaki Ayarlar > Genel > Yazılım Güncelleme içerisinden iOS cihazını güncelleyebilirsiniz… 🙂

sihirli-elma-ios-93-8.png

iOS 9.3 ile gelen yenilikleri siz nasıl buldunuz? Değerlendirmelerinizi bekliyorum…


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


27 Yorumlar

  1. Olmayan uygulamanın güncellemesi de ilginç oluyor ? Umarın en kısa sürede Türkiye’ye de gelir. ABD denedikten sonra 2.el mal gibi kullanıma sunulması da çok itici !

  2. notes uygulamasini touch id ile kullanabildiniz mi? ayarlardan touch id aktif etmeme ragmen notes a girdigimde herhangi bir degisiklik yok, eski tas eski hamam.

        • Bende beğenmedim. Notu kilitledikten sonra telefonunuza birisi baksa not kilitli dahi olsa başlıkları okuyabiliyor. Ayrıca en önemlisi parolayı hiç girmeden notu silebiliyorsunuz. Yani istese herkes notlarınızı kilitli dahi olsa silebiliyor.

  3. hala şu resim albumlerine parola koyabilme olayını yapmadımlar !!!
    iphone4S yükleyen var mı ? benim ki yavaş yükleyecem bi ara.

  4. Merhaba Carplay’e sahip golf aracımda harita uygulamasını kullanıyorum ve apple türkiye sitesindede harita uygulaması gözükmekte bilginize.

    • Kerem Bey çok teşekkürler yazdığınız için. Apple’ın CarPlay sayfasına ekteki fotoğraf vardı, ancak söylediğiniz gibi güncellenmiş. Ben de yazıyı güncelledim. 🙂

      • Rica ederim.Esasen ben teşekkür ederim güzel yazılarınız ve incelemeleriniz için 🙂
        Dipnot: Şunuda belirtmeden geçmeyeyim harita uygulaması trafik durumuna göre uyarılar vererek ” ilerde beklenmedik trafik yoğunluğu 10 dk kazanmak istermisin?” trafik yoğunluğuna göre anlık güzergah güncellemeleri vermekte işini gayet güzel yapıyor.

  5. ios 9.3 ü wi-fi ile ipadime yüklemeye çalıştım, dosya indi kurulum yapmaya başladı son bir işleminiz kaldı dedi sonra çıkan ekranda “etkinleştirme sunucusu geçici olarak kullanılamadığından falan filan yazı çıktı ve güncelleme yapılamadığı gibi ipad i de kullanamıyorum, lütfen yardımcı olabilir misiniz?

  6. Resimleri şifreleme bir sonrakinde gelecektir tahminen, güzel bir özellik olur. Notes şifreleme olmamış, hiç pratik değil.

    Bu arada bizdeki operatörler wifi calling özelliğini destekliyor mu? Bilen var mı?

  7. Apple Haritalar’daki Trafik bilgisi aktif olmuş. İlginçtir, Sihirlielma dahil hiçbir blog veya haber sitesi de bahsetmemiş. 🙂

  8. Bilgilendirme için teşekkürler. Bir konu hakkında bilgisi olan arkadaşlardan yardım istiyorum.iphone 5 kullanıyorum. Önce wifi den 9.3 güncellemesini yaptım. Ama apple watch ve aracımdaki bluetooh kitiyle sık sık kopma sorunu yaşadım. Bunun üzerine akşamına itunes dan tekrar sıfırlama yapıp pc den güncelledim. Bağlantı sorunlarım çözüldü ama ayarlarda night shift özelliğini bulamadım. Acaba iphone 5 lerde bu özellik olmayabilir mi?

  9. Notları kilitleme özelliği güzel. Fakat geliştirilmeli. Çünkü hüç partik değil. Çok farklı bir karmaşa var. Çok fazla kayda değer yeni özellik yok. Arka planı bilemem tabi 🙂
    Admin senin fikrin nedir?

  10. Böyle bir güncelleme olmaz olsun. Bana göre Apple’in tüm zamanlar icinde yapmis oldugu en sorunlu güncelleme. Maillerimdeki linkleri tikliyorum, makine kilitleniyor, ekran donuyor ve dakikalarca bos ekrana bakiyorum, Safari’de google’da birsey arastiriyorum, sayfaya tikliyorum, yine bekliyorum ve sonucta acilmiyor, uygulamadan total cikmam gerekiyor. Cihazimi merak edenler icin söyleyeyim, Iphone 6 64GB ve Apple Türkiye’den satin alinmis cihazdir.

  11. Merhaba. 6S plus cihazımın pili güncellemeden önce tüm gün yetiyordu, eve geldiğimde sarja takmam yeterli oluyordu. Güncelleme ile birlikte pilin içini boşalttılar sanki, iki sarj yetmiyor. Ben bu terlik gibi telefonu pili yüzünden kullanıyordum, napıyım şimdi bunu???!!!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz