Ana Sayfa Haberler iOS 9.3 etkinleştirmesinde sorun yaşayanlar için: Apple iOS 9.3’ü “yeniden” yayınladı!

iOS 9.3 etkinleştirmesinde sorun yaşayanlar için: Apple iOS 9.3’ü “yeniden” yayınladı!

21

iOS 9.3 bir çok getirdiği bir çok yeniliğe rağmen problemsiz değil. Yayınlandığı günden sonra iPad Air ve iPhone 5s öncesi cihazlar için bazı güncelleme sorunları çıkartan iOS 9.3, farklı problemleri de adresleyen yeni bir sürüm ile ama yine iOS 9.3 adıyla dün tekrar yayınlandı.

sihirli-elma-ios-93-etkinlestirme-sorun-hero.jpg

iOS 9.3 Etkinleştirme Sorunu

iOS 9.3 yayınlandıktan sonra eski bazı cihazlarda yapılan güncelleme sonrasında etkinleştirme kilidi ekranında cihazlar takılabiliyordu. Özellikle iPad 2 sahiplerinin sorunlarını adresleyebilmek adına özel bir sürüm yayınlamıştı.

ios-93.png

Dün ise problem yaşayan tüm cihazlar için “Build 13E237” adıyla Apple iOS 9.3’ü yeniden yayınladı.

iphone6-ios9-activate-iphone-screen2.jpg

Ayrıca sorun yaşayanlar için Apple bir de yardım sayfasını yayına aldı.
https://support.apple.com/tr-tr/HT206203

iOS 9.3’ü yükledikten sonra iPhone, iPad veya iPod touch‘ınızı etkinleştiremiyorsanız

Özetle Apple etkilenen kullanıcılara diyor ki:

  • iTunes üzerinden bir yükleme ve etkinleştirme yapabilirsiniz
  • veya iCloud.com üzerinden etkinleştirme kilidini kaldırabilirsiniz.

iCloud.jpg

iOS 9.3’te donma ve kilitlenme sorunları

Ayrıca bazı kullanıcılarda iOS 9.3’te bir de donma ve kilitlenme sorunları da olduğu görülüyor. Bu sorunların kaynağı henüz tam olarak açıklanmış olmasa bile, her iPhone veya iPad’de görülmediği ve yüklü olan bazı uygulamalarla ilgili olduğu tahmin ediliyor. 

Eğer Safari, Chrome, Mail, Mesajlar gibi uygulamalarda takılmalar, kilitlenmeler veya donmalar yaşıyorsanız yalnız değilsiniz. 

Apple sorunun farkında olduğunu ve mühendislerin sorun üzerinde çalıştığını paylaştı, ancak şu ana kadar net bir çözüm sunabilmiş değil. Her ihtimale karşı tüm uygulamaları App Store üzerinden güncellemek ise başvurabileceğimiz ilk yöntem gibi görünüyor. Ancak Apple’ın sunacağı kesin çözümü bekliyoruz…

Hep söylediğimiz gibi, bu gibi sebeplerle her güncellemeyi yüklemek için acele etmemek gerekiyor ne yazık ki. Yüz milyonlarca cihaz olduğu için bu kadar karmaşık bir yapıda, sorunlardan etkilenmemek için -çok kritik güvenlik güncellemeleri olmadığı taktirde- her güncellemeyi yüklemeden önce mutlaka biraz beklemekte ve yorumları takip etmekte fayda var.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


21 Yorumlar

  1. Ben donma sorununu son güncellemeyi yüklemeden yaşadım, düzelir umudu ile güncellemeyi yükledim. Hiçbirşey değişmedi. Olay daha farklı olabilir kanaatindeyim.

    • Aktardığınız problemin aynısını yaşıyorum şu an.Apple müşteri hizmetleri ile dün konuştum.Sorunun çözülmesi için yeni güncellemeyi beklediklerini ilettiler.

      • Eski yazılımla da olan bir sorun ve yeni yazılımı bekliyoruz. Sorunun kaynağını bulabildikleri meçhul? Müşteri hizmetleri ile bende görüştüm. Maalesef aynı şeyleri söylediler.

        • Teşekkürler paylaştığınız için Serkan Bey. Söylediğiniz gibi iOS 9.3 öncesinde de bu sorunun yaşandığı paylaşılıyor, ancak sanırım biraz daha artmış oldu iOS 9.3 ile.

          Apple’ın bunu iOS 9.3 ile çözememiş olması gerçekten çok üzücü…

  2. Safari’de donma problemini bende yaşıyorum.. Tarayıcıda hiçbir işlem yapamamak insanın sinirlerini bozuyor.. Bu kadar vahim bir hata kabul edilebilir birşey değil..
    Umarım tez zamanda çözerler..

  3. 9.3 yükledim ve anında safari, chrome donmaya ve takılmaya başladı. Her ne kadar güncellemeyi erken yüklememek gerekse de. Böylesine bir hatanın yaşanmış olması Apple için büyük hatadır. Kaldı ki bir güncelleme yayınlanmadan önce kontrol edilir. Şuan safari de javayı kapatırsanız düzeliyor. Ancak javasız da tarayıcı işe yaramıyor. Apple kendisine çeki düzen vermeli. First safe (önce güven) diyorsan bunlar büyük eksi puanlar. Safariyi kullanamamak ne demek.

    • Katılıyorum Emre Bey, Safari o şekilde kullanılamaz, anlamsız olur. Apple büyük bir hata yaptı ve umarım birkaç gün içerisinde bu sorunu çözecek bir güncelleme yayınlarlar…

  4. Çok fazla şişiriliyor apple. Belki ilk zamanlar için bu güvenlik ve inandırıcılık geçerliydi ama artık bu çok sıradan bir durum oldu.. Samsung çok hızlı bir şekilde geliyor ve ben inanıyorum ki çok yakın zamanda apple’ın havasını fazlasıyla söndürecek.. Herşey anlamsız bir şekilde paraya dönmüş, bu pahalılık hak ettiği gibi değil..

    • Güvenlik konusunda diğerlerinin hala Apple’ın yanına yaklaşması zor görünüyor ne yazık ki. Kendi donanımını ve yazılımını üretmedikleri sürece bu oldukça zor olabilir.

  5. Yüzmilyonlarca cihaz derken? Donanım aynı; 3 telefon, 2 tane tablet. Android olsa haklısınız, envai çeşit model var. Yazılım Apple tarafında yeterince test edilmiyor anlamına geliyor bu durum.

    • Merih Bey selamlar, “milyonlarca” derken kastettiğim yüklü olan uygulamaların çeşitliliği sebebiyleydi. Ancak donanımsal olarak haklısınız elbette, eskiden tek ekran boyutu varken şimdi 3 ekran boyutu, farklı donanımlardan oluşan ciddi bir aile haline geldi iOS ailesi.

      Demek ki Apple bile çeşitlilik artınca, en iyi mühendislerini bile çalıştırsa, aylarca test yapılsa da sorunları %100 çözemiyor olabiliyormuş. Biz de kullanıcılar olarak bunun acısını çektik bu sürümde… :-/

  6. Merhaba. Çok şaşkınım. Ben 9.3’e “kazara” sorunsuz bir şekilde geçen ve sorun yaşamayan bir iPhone 5s & iPad Air sahibiyim ancak şu anda iki cihazımda da yaklaşık 1.4GB’lık 9.3 güncellemesi yeniden otomatik indirilmiş durumda ve Ayarlar’daki bildirimle kurulum talep ediliyor. Sizce ne yapmam gerekir? Açıkçası bu son olayda güvenim ciddi şekilde sarsıldı: Tam 7 tane beta sürümü çıkmış bir “majör güncelleme”nin hem eski cihazlar hem de yeni cihazlar nezdinde bu denli sorun yaşatması gerçekten çok ciddi bir fiyaskodur. Merih Bey’in dediği gibi ürün skalası bu kadar dar ve tek bir markanın kontrolündeyse üstelik.

    • Katılıyorum, bu problemler çok can sıkıcı oldu bazılarımız için ne yazık ki. Apple da kontrolü kaybetmemek için çok çabalıyor olsa da bu sorunların yaşanıyor olması gerçekten üzücü…

  7. Geçen hafta ios 9.3’u kurarken pin kodu oluşturmamı istedi, telefonu tekrar açtığımda oluşturduğum pin kodu kabul etmedi (doğruluğundan %100 eminim) ve telefonu sıfırlamak zorunda kaldım.
    Daha önceki yüklemelerde hiç sorun yaşamadığım için yedek alma alışkanlığım de yoktu, ama bu sorun yüzünden 2012’den beri olan tüm video ve resimlerim gitti.
    Umarım kimsenin başına böyle hata gelmemiştir, forumlara baktım ama başka kimsede pin kodu hatasına rastlamadım, güncelleme hatası mıydı benimki tam anlayamadım.

  8. Benim cihazım iPhone 6 ve 9.3 ‘e güncelledim.Safari tamamen iptal kesinlikle çalışmıyor ne yaparsanız yapın.Alternatif browserla la işimi görüyorum bence acilen 9.3.1 gelmeli.Fakat şu bir gerçek artık ; Apple ürün gamı geliştirdikçe yazılım anlamında yaptıları revizyonlar yada güncellemeler(ki firmanın en büyük vaadlerinden biri) stabil olamıyor.Ya betaları hazırlayan mühendis ekibinde zaafiyet var yada betaları test eden testerlarda.Bu bağlamda Samsung’un android gibi halka açık bir yazılım tercih etmeyip kendi işletim sistemini yazıyor olası durumu bence böyle giderse Apple için kıyamet senaryolarıdır.Zira iPhone 2 ‘den bu yana iPhone ve bir Macbook kullanıcısı olarak düşüncelerim budur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz