Ana Sayfa Apple101 iOS 10’da iPhone’u açmak için Home tuşuna basmayı sevmiyor musunuz?

iOS 10’da iPhone’u açmak için Home tuşuna basmayı sevmiyor musunuz?

38

iOS 10 yenilikler ve bazı değişikliklerle geldi. Eskiden Home tuşuna basmadan parmağımızı TouchID’ye dokundurduğumuzda da ekran kilidini açabiliyorken artık iPhone’u açmak için mutlaka Home tuşuna basmamız gerekiyor.

Ama bunu eskisi gibi yapmanın bir yolu da var…

parmagi-koyarak-ac-5.jpg

Parmağı Koyarak Aç

iOS 10 ile birlikte varsayılan olarak iPhone veya iPad’i açmak için Home tuşuna basmak gerekiyor. Ama bunu iOS 9’dakine benzer bir hale getirmek için “Parmağı Koyarak Aç” adında gizli bir özellik var. TouchID’ye sahip tüm cihazlarda bunu kullanmak mümkün.

Bu özellik cihazın ekranı açıkken TouchID’ye parmağımızı koyarak -Home tuşuna basmadan- cihazı açabilmemizi sağlıyor. Apple’ın kendi tanımıyla:

iPhone’u TouchID ile açar, Ana Ekran düğmesine basmaya gerek kalmaz.

parmagi-koyarak-ac-3.png
iPhone kilidi açılsa da, Home tuşuna basmak gerekiyor

iPhone 6s, 7 ve SE ile kullanabildiğimiz “Uyandırmak için Kaldır” (Raise to Wake) özelliği ile herhangi bir tuşa basmadan ekranı açmak mümkün hale gelmişti. “Parmağı Koyarak Aç” özelliğini de kullandığımızda iPhone’u hiç bir tuşa basmadan ve ekrana dokunmadan güvenli bir şekilde açabiliyoruz.

parmagi-koyarak-ac-4.png
“Parmağı Koyarak Aç” sayesinde bunu geçebiliyoruz

Parmağı Koyarak Aç Nasıl Aktif Hale Getirilir?

1. Bunun için iPhone veya iPad’de Ayarlar > Genel > Erişebilirlik içerisine giriyoruz.

2. Aşağıda “Ana Ekran Düğmesi“ni seçiyoruz.

parmagi-koyarak-ac-1.jpg

3. “Parmağı Koyarak Aç“ı aktif hale getiriyoruz.

İşte bu kadar…

parmagi-koyarak-ac-2.jpg

Bu şekilde iPhone kilit ekranındayken parmağımızı TouchID’ye koyduğumuzda iPhone kilidi açılacak ve kilit ekranı kaldırılacak. Eğer iPhone 6s, 7 veya SE sahibi değilsek de cihazı açmak için bir tuşa basıp, sonrasında bunu yapabileceğiz.

“Açmak için Kaydır” özelliği kaldırıldıktan sonra bu şekilde Home tuşuna daha az yüklenmek mümkün. Ancak Apple’ın iPhone’u açmak için Home tuşuna basmamızı istemesinin de geçerli bir sebebi var.

Bu sayede kilit ekranını, bildirimleri ve araç takımlarını (widget) daha kolay kullanabilmemizi sağlamak istiyor Apple. Parmağımızı Home tuşuna koyup kilit ekranını anında geçtiğimizde ise bunları birden bire geçmiş oluyoruz.

Eğer bildirimlere daha detaylı bakmak, yeni araç takımı görüntüsü ile daha fazla zaman geçirmek istiyorsanız Apple’ın sunduğu yöntem ideal gibi. Ancak kilit ekranını en hızlı şekilde geçmek istiyorsanız “parmağı koyarak aç” özelliğini açabilirsiniz.

Ben sanırım Apple’ın tavsiye ettiği şekilde kullanmaktan memnunum, ama siz de tercihlerinize göre bu özelliği dilediğiniz gibi açıp kapatabilirsiniz.

Ne dersiniz? Yeni kilit ekranını ve bu özelliği nasıl buldunuz?


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


38 Yorumlar

  1. Henüz 6 plus’ımı ios 10’a yükseltmedim ve bu özelliği deneyimlemedim. Aklımda bir soru var muhtemelen pek çok kişi bunu soruyordur. Eğer Apple’ın önerdiği gibi home tuşuna basarak kilit ekranını geçersek kısa süre sonra 4, 4s modellerinde olduğu gibi home tuşunun kullanımı problemli hale gelir mi? Ben home tuşunu en az şekilde kullanabilmek için 40 takla atıyorum. Aman tuş bozulmasın diye.

    • Home tuşu söylediğiniz gibi eski modellerde çok problem çıkartıyordu. Ancak son 3-4 senede Apple bu konuda ciddi ilerleme kaydetti ve Home tuşu bozulmaları oldukça azaldı. iPhone 7 ile birlikte mekanik Home tuşu da kaldırıldığı için bu sorunlar da muhtemelen tarihe karışacak. 🙂

  2. “Uyandırmak için Kaldır” (Raise to Wake) özelliğini en başta hoş bulmuştum. Sonraları telefon elimde oynarken veya elimde taşırken ekranın kafasına göre açılıp kapandığını görünce ister istemez; acaba farkında olmadan bunu her yapışımda ekran açıp kapatarak şarj süresine olumsuz etki yapıyor muyum diye düşünmeden edemedim. 6S Plus hızlanmış, yeni kilit sesini ve klavye sesini çok hoş buldum. Yeni zil sesi ve uyarı sesleri beklerdim ama hüsran. Yeni duvar kağıtları, canlı duvar kağıtları beklerdim ama aynı hüsran burada da mevcut. Uyku takibi ve erken kalkmak için motive edilmesi kullanılası bir özellik olmuş.

    • Pil ömrüne etkisini ben de merak ediyorum. Ama ekranın açık kalma süresi, bir tuşa bastığımızda ekranın açılma-kapanma süresine göre çok daha kısa sürdüğü için etkisi de az oluyordur diye tahmin ediyorum.

  3. İki gündür telefonu açma işini otomatikleştiremedim. 10 yıldır düşünmeden yaptığım işi artık farklı yapmaya çalışmak çaba istiyor. Bir de bu anlattığınız yöntemi deneyeceğim.

  4. Apple’ın zorla güvenliği artırma çabası beni çok rahatsız ediyor. Akla gelebilecek ilk örnek de bu mesele. Telefonuma şifre koymak istemiyorum ama zorla şifre koydurmaya çabalıyor.

  5. Touch id 2 ile birlikte yeni işlemciler o kadar hızlı oldular ki gelen bildirimlere bakmak için home tuşuna dokunur dokunmaz açılır oluyor ve bildirimleri göremiyorduk. Bence Watch mantığında ki gibi ekranı yaklaştırınca veya döndürünce bildirim görme özelliği çok iyi.(Benim gibi sürekli ekrana bakıp bakıp duran biri için tuşa basmamak daha iyi oldu.) Ayrıca inanın böyle daha az basar olacaksınız.(Ben beta kullandığım için uzun zamandır deneyimledim ve alıştım) Ayrıca yakında fiziksel tuşu kaldıracaklar ki buna alışsanız iyi olur şimdiden…
    DipNot: en sorunsuz beta sürecini yaşadım ve SE kullanan biri olarak söylüyorum touchid ilk nesil olmasına rağmen daha da hızlandı…

  6. Home tuşu daha önceki telefonda arızalanmıştı. Ben bu kaydırarak açmayı seviyordum. Sımdı hic kullanışlı olmamış. Açmak icin cok uğraşıyorum

    • Apple son yıllarda Home tuşu oldukça iyileştirildi ve eskisi gibi kolay bozulmaması sağlandı. Olağanüstü bir durum olmadığı taktirde Home tuşları artık kolay kolay bozulmuyor. 🙂

  7. Göktuğ bey,
    Yazdığınız yazıyı çok faydalı buldum. İki gündür yeni güncellemeye özellikle o kadar sinirlenmiştim ki telefonu elime alıp açasım gelmiyordu. Ben iPhone 6 Plus sahibiyim ve raise to wake özelliği zaten bende çalışmıyor. Dolayısıyla telefonu elime aldığımda ya home ya kilit tuşlarından birine dokunmak zorundaydım. Home tuşu kolayıma geliyordu ancak yeniden telefonu açmak için bir kere daha home tuşuna yüklenmeyi donanımsal olarak pek yararlı bulmadım çünkü bu tuşlar bozulabiliyor. Özellikle tuş konusunda çok hassasım. Bugüne kadar hiç tuş bozulması gibi bi durum başıma gelmedi ama gelirse diye titizlik gösteriyorum. İPhone’u benim gibi titiz kullananlar için güzel bi özellik. Zira eski telefonlarımı çok az zararla satıyordum, kılcal çizik bile olmadığından beni tanıyan bir çok insan uygun fiyata temiz cihaz almak için telefpnu satıp satmadığımı soruyorlardı abime.

    • Ezgi Hanım selamlar,

      Apple son yıllarda Home tuşu oldukça iyileştirildi ve eskisi gibi kolay bozulmaması sağlandı. Olağanüstü bir durum olmadığı taktirde Home tuşları artık kolay kolay bozulmuyor. 🙂

      Eğer cihazı Türkiye’den aldıysanız zaten 2 senelik garanti kapsamında olduğu için bir bozulma durumunda ekranı ve Home tuşunu birlikte ücretsiz olarak değiştirecektir Apple.

  8. yazılarınız çok güzel bilgi verici, fakat iphone tüm modelleri mesela iphone 5 hakkında da bu tip bilgiler verirseniz sevinirim. çünkü ios 10 benim için şu anda home tuşunu çok kullanmaya yöneltilmiş durumda.

    • Meriç Bey çok teşekkürler, elimden geldiğince güncel olmaya çalışıyorum ama her ayrı cihaz için özel yazılar yazmak da bir o kadar zor. 🙂

      Sormak istediğinizi tam olarak anlayamadım ama, Home tuşunu nasıl kullanmak istiyorsunuz?

      • Demek istediğim iPhone 5 ten sonraki modellerde parmak izi okuyucu olduğundan kilit açılabiliyor. Fakat iPhone 5 te home tuşuna basmadan olmuyor. Eskiden basmadan kullanıyordum fakat şimdi basmadan olmuyor. Bunj demek istedim.

  9. Hücresel veriyi kolay bir şekilde açıp kapamaya bir çözüm üretmemişler ya, ben ona yanıyorum. La fa la sol, la fa la sol…

  10. iphone 5/5S kullanıcıları için ios 10 sürümünü yükleyen arkadaşlarda deneyimlerini bizimle paylaşırlar ise çok memnun oluruz. En azın ios 10 ‘u yükleme konusunda bilgi sahibi oluruz.

  11. Bildirimler menüsüne rehberdeki favorilerin eklenmesi çok güzel olmuş. Androidteki kişilere kısayol atamayı arıyordum. Hücresel veriye de bi kolaylık yapsalarmış iyi olurmuş ama sanırım öyle bi kaygıları yok daha da ekliyeceklerini sanmıyorum.

  12. Arama bolumu surekli takılıyor. Şarj uç katı hızla tükeniyor. Uçak modunda bıle surekli şarjı bitti. Telefonekrani açıkken alarmı kapatamadım ekranı kilitliyor. Bu güncelleme cok sıkıntı getirdi.

  13. Hocam 6s kullanıcısıyım,bazen Touch Id okumuyor ellerim terli olabiliyor veya müsait olmuyor.Kaydırma yapıp şifre ekranı geliyordu bunu nasıl yaparız?

  14. Teknolojini nasıl geriye gittiğinin en büyük örneği oldu son sürüm IOS. yani üstten aşağı çektiğimizde iki ayrı pencere çıkıyor widget lar soldakinde kalıyor. Hızlı aramaları eklemiştim şimdi onlara da ulaşamıyorum. Sürekli orta tuşa basmaktan tiksinti geldi. Yani şu seçeneği yapmak çok mu zor isteyen orta tuşa bassın isteyen kaydırarak açsın ekranı. Mesajlarda toplu kişi ekleme yok toplu rehber silme yok pc den dosya aktarma ayrı işkence. IOS 10 diye güncelleme hiç bir şey yok. Bu yazımda telefonu kullanmadığım düşünülmesin. Şimdi de artılarına geleyim HIZ HIZ HIZZZZZZ. Telefonum 3,5 yıllık donma takılma hiç bir şey yok. Hala güncelleme alabiliyor. Programlar arası geçiş çok iyi. Apple’dan tek istediğim. Hücresel veri açıp kapatmayı kısayol olarak atasın. Mesajlarda topluca kişileri seçme imkanı sunsun bir de bilgisayardan doyas aktarımı için iTunes kullanımı zorunlu tutmasın. Yapamayacağını biliyorum ama bir umut işte. Haa bu arada Android bir gün olur da IOS gibi stabil hızlı şişmeden çalışırsa IOS’un yüzüne bile bakmam. Çok yazdım kusura bakmayın. Yazınız için de teşekkürler. TouchID ile uğraşmayı da sevmiyorum parmak denk gelmiyor filan bazen. Kullananlar olacaktır.

  15. Usta bende 5s var ekranı kilitliyorum kilitlendikten sonra açmak istesem kapatma tuşuna basınca önüme ekran kilidinin gelmesini istiyorum fakat Ekran açılınca Home tuşuna basmam gerekiyor ben Home tuşuna basmadan şifremi girmek istiyorum yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler

  16. iPhone 5s orta tus basmadan dokunarak menyuya donme nasıl yapılıyor arakdasımda 5s var onad o menyuya donmek ıcın mexanıkı tusu basmıyor sadece dokunuyor: BAna bu konuda yardımcı olurmusunuz

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz