Ana Sayfa Aksesuar Bir Apple ürünü almayı mı düşünüyorsunuz? Yılbaşından önce almak iyi bir fikir...

Bir Apple ürünü almayı mı düşünüyorsunuz? Yılbaşından önce almak iyi bir fikir olabilir…

8

Apple ürünlerinin fiyatları, özellikle de son dönemde güncellenen ürünlerin fiyatları biraz el yakıyor diyebililiriz. iPhone 7 ve 7 Plus, yeni MacBook Pro gibi en yakın zamanda güncellenen ürünlerin Türkiye fiyatları oldukça yüksek. Ancak işler daha da kötüleşebilir, artan döviz kuru ve yılbaşı ile birlikte yeni bir fiyat güncellemesi gelebilir.

Apple geçtiğimiz senelerde hem yukarı hem de aşağı yönde fiyat güncellemeleri yapmıştı. Ülkemize gelen Apple ürünleri, Avrupa üzerinden geldiği için fiyatları da Euro baz alınarak hesaplanıyor.

Doviz.com’dan

Son 1-2 ayda da kur ciddi anlamda arttığı için de önümüzdeki dönemde hem ürünlerin hep de App Store fiyatlarının güncellenmesi sürpriz olmaz. Üstelik sadece Türkiye özelinde değil, dünyanın bir çok ülkesinde son 2 aydaki kur değişiklikleri sebebiyle taşlar yerinden oynadı. Bu sebeple Apple genel olarak bir düzenlemeye gidebilir.

Örneğin App Store’da alternatiflerle birlikte ilk 3 fiyat basamağı şu anda Türkiye’de 0.59TL, 1.29TL, 1.99TL. Ancak bir güncelleme sonrasında bunlar değişebilir, zamlanabilir.

Ya da iPhone, iPad, Watch ve Mac gibi ana ürünlere ek olarak aksesuar fiyatlarında da güncellemelere gidilebilir. Son güncellenen aksesuarlara bakarsak Euro kurunun 3.20 civarında alınarak hesaplandığını tahmin edebiliyoruz.

Örnek olması adına Türkiye ve Almanya arasında birkaç ürünün fiyat karşılaştırması şöyle:

  • 9.7-inç iPad Pro 32GB Türkiye fiyatı: 2.249TL
  • 9.7-inç iPad Pro Almanya fiyatı: 679 Euro
    • 3,31 TL/Euro
  • MacBook Pro Touch Bar ve Touch ID’li Türkiye fiyatı: 7.199TL
  • MacBook Pro Touch Bar ve Touch ID’li Almanya fiyatı: 1.999 Euro
    • 3,60 TL/Euro

Örneğin Bloomberg’e göre 2016’nın başında Rusya’da benzer bir durumun gerçekleşmesinden endişe edilmesi sebebiyle iPhone talebi artmıştı. Benzer bir fiyat artışı öncesinde ülkemizde de böyle bir durum olabilir mi bilemiyorum, ama hem yıl sonuna denk gelmesi hem de dövizin son dönemde artmış olması benzer bir şeyi tetikleyebilir.

Neden? Çünkü yeni bir Mac, iPhone veya iPad gibi ürünlere ihtiyacı olan firmalar bunu düşük tutarlardan yapmak isteyecektir. Böylece hem daha avantajlı fiyattan ürünü alabilir, hem de yıl bitmeden bu ürünleri gider olarak gösterebilirler.

Ayrıca benzer şekilde yeni yıl hediyesi olarak almayı planlayanlar veya Ocak-Şubat aylarında böyle bir harcama yapmayı düşünenler de bu adımları uzun bir süre ötelemeyi veya fiyatlar daha da artmadan almayı tercih edebilirler.

Uzun lafın kısası, döviz arttı, ama henüz Apple ürünlerinin ve App Store’daki uygulamaların fiyatları artmadı. Eğer yakın zamanda böyle bir harcama yapmayı düşünüyorsanız veya böyle bir harcama yapmak zorundaysanız elinizi çabuk tutmanızı tavsiye edebilirim.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


8 Yorumlar

  1. Bence Apple gibi kasasında bir çok devletten fazla nakdi bulunan, kar marjı devasa yüksek olan bir şirket son derece akıllı (yoksa hin mi demeliyim) hamleler de yaptığı düşünülürse bu dönemde asla fiyat ayarlaması yapma yoluna gitmez.

    Zira para dengelerinde ki belirsizlik malum amerikan seçimi sonucundan kaynaklanmakta. Ve neyin ne olacağı altı aylık süre içinde belirlenip sular durulacaktır.

    Apple bu dönemde sabredemeyip fiyat ayarlaması yaparsa tüm dünya genelinde satışları durma noktasına gelir. Önemli ürünlerin eylül ayında piyasaya çıkacağını düşünürsek yaşayacağı satışların düşme sorunu sadece bilanço’sunu bozmaz aynı zamanda morallerini de bozar.

    Bu yüzden ben sular durulana kadar Apple dan bir fiyat ayarlaması beklemiyorum.

    • Belirsizlik konusunda haklısınız. Ancak bir yandan da Apple’ın yılbaşından sonra satışlarının yıl içerisinde en düşük olduğu Q2 çeyreği başlıyor olacak.

      Yani eğer yapılacaksa da bu ayarlamayı yapmak için belki de en doğru zaman olabilir.

      iPad’lerin Mart ayında, MacBook’ların da yine WWDC öncesinde yenileceğini tahmin eder, belki de güncellenmiş bir iPhone SE bile gelebilir diye düşünürsek Eylül’e kadar da tamamen boş geçirmeyecek muhtemelen Apple.

      Tabi yine her zaman olduğu gibi bunlar tamamen tahmin. 🙂 Benim hesaba katmadığım bir açıdan yaklaştığınız için teşekkürler Burak Bey…

  2. Apple, euro ve yen gibi gelişmiş ülke piyasalarında fiyat düzeltmelerini yıllık olarak gerçekleştirir. Türkiye, Brezilya gibi ülkelerde ise hem yeni ürün çıkarttığında hem de kur bir önceki fiyat güncellemesinde belirlenen marjı aştığında müdale eder. Düşüncem her an müdale edebilir en geç yıl başında eder. Apple Türkiye fiyatları bir süredir yine dünyanın en ucuz fiyatları olarak devam ediyor. Apple Türkiye’ye geldiğinde beri zaman zaman bu tarz garip durumlar olabiliyor. Çok şikayet edilen Apple fiyatları zaman zaman ABD ile aynı fiyatlara düşebiiyor. Kur oynamalarından dolayı. Tabi vergisiz fiyatlardan bahsediyorum. ÖTV ve gümrük vergileri araç ve elektronik ürünler için o kadar garip ki Apple bile sanırım excel macrolarını Türkiye’de kullanamıyordur.

  3. Göktuğ Bey, bilmem farkında mısınız, siteniz bir ‘Apple ürünleri reklam sayfası’na dönüşmeye başladı. Bence bunu bir düşünmelisiniz.

    • Selamlar, teşekkürler paylaştığınız için. Hangi açıdan böyle bir algı oluştu, biraz daha açabilir misiniz?

      Önemli fiyat değişiklikleri öncesinde ve/veya sonrasında genelde böyle yazılar paylaşmaya çalışıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz