Ana Sayfa İpuçları Watch’taki SOS Özelliği Hayatınızı Kurtarabilir

Watch’taki SOS Özelliği Hayatınızı Kurtarabilir

9

iPhone’a erişmekte zorlandığımız anlarda, Watch hayati bir rol oynayarak bize yardımcı olabilir.

watch-sos-3c.jpg

Watch’u genelde fitness ve bildirimler için kullanıyorum, Watch uygulamaları pek işime yaramıyor açıkçası. Ancak umuyorum ki bu yazıda paylaştığım özelliğe ne benim ihtiyacım ne de kimsenin hiç ihtiyacı olmaz. Ama olduğu durumda kullanabileceğimi bilmek bile beni rahatlatıyor.

Daha önce bebeğine acil müdahalede bulunan bir annenin, bebeğiyle ilgilenmeyi bırakmadan Siri sayesinde acil durum araması yapmasını, ve bunun belki de bebeğinin hayatını kurtardığını paylaşmıştım. Bu yazıda ise yine hayati bir konuyu, fakat bu sefer Watch üzerindeki Acil SOS özelliğini paylaşıyorum.

hey-siri-2.jpg

Daily Mail’in 13 Nisan’daki haberinde bir sürücünün kaza yaptıktan sonra aracının içerisinde sıkıştığı, telefonuna ulaşamadığı anlatılıyor. Ancak sürücünün aklına Apple Watch’undaki SOS özelliği geliyor ve kolundaki Watch’u kullanarak birkaç saniye içerisinde hem acil servisi arıyor ve kazayı paylaşıyor, hem de yakınlarına acil durum mesajını ve konumunu gönderiyor.

watch-sos-2.jpg

Acil SOS nasıl çalışıyor?

Watch üzerindeki yan düğmeyi 3 saniye basılı tutarak hızlıca Acil SOS araması yapabiliyoruz. Eğer otomatik arama yapmak istemezsek, 3 saniye sonunda karşımıza çıkan menüden seçim yaparak elle de arama yapabiliyoruz.

watch-sos-3c.jpg

Bu menüde hangi seçeneği istiyorsak ikona dokunup sağa kadar sürüklememiz gerekiyor.

Acil SOS Ayarları

Kullanmadan önce Acil SOS’i aktif hale getirmemiz gerekiyor. iPhone’daki Watch uygulaması içeriside Genel > Acil SOS içerisine giriyoruz.

watch-sos-4.png

Burada “Otomatik Arama için Basılı Tut” seçeneğini aktif hale getirirsek, Watch üzerindeki yan düğmeyi basılı tuttuğumuzda bulunduğumuz ülkedeki acil numarası aranıyor. Örneğin Türkiye için 112, ABD içinse 911…

watch-sos-5.jpg

Bunun altında ise acil durumda aranacak kişiler yer alıyor. Bu kişileri ise Sağlık uygulaması içerisinden değiştirebiliyoruz. Apple bunun için bir kısayol da koymuş buraya.

“Sağlık’ı Aç”a tıklayarak Sağlık uygulaması içerisinden tıbbi bilgilerimizi düzenleyebiliyor ve acil durumda aranabilecek kişileri ekleyebiliyoruz.

IMG_4224.PNG

Bu bilgileri düzenledikten sonra yapmamız gereken ekstra bir şey yok. Seçimimize göre otomatik veya elle acil aramaları artık yapabiliyoruz. Ancak dikkatli olmamız gereken birkaç konu var…

Acil SOS Kullanırken Dikkat

1. Acil SOS araması anında yapılıyor. En az 1 defa bu özelliği denemekte fayda olsa da, birkaç saniye içerisinde aramayı sonlandırmaya hazır olun lütfen. 112’yi gereksiz yere meşgul etmek hem çok yanlış, hem de başkalarının hayatını tehlikeye atacak sonuçlar doğurabilir.

Ben bunu ABD’de denediğimde birkaç saniyelik 911 araması olmasına ve karşı taraf telefonu açmamasına rağmen 2 dakika içerisinde beni geri aradılar. Bir hata yaptığımı söyleyip özür dilediğim halde tam 10 dakika içerisinde evin önüne kadar bir ekip aracı geldi ve iyi olup olmadığımızı kontrol etmek istediler.

Hatta görevli memurun eve girip içeriye de göz atmak istemesi beni biraz şaşırtsa da bir yandan da bu kadar hassas olmaları insanı güvende hissettiriyor gerçekten.

watch-sos-12.PNG

2. Otomatik özelliğini açarsak, bazı durumlarda bileğimizin ters hareketi sebebiyle acil durum aramasını farketmeden kazara devreye sokmak da söz konusu olabilir. Eğer gün içerisinde bileğinizi zorlayan, farkına varmadan butonlara basılmasına sebep olan hareketler yapıyorsanız otomatik özelliğini kapatmanızı öneririm.

Ayrıca küçük bir hatırlatma, otomatik arama aktifken Watch üzerindeki yan düğmeye basılı tuttuğumuzda 3’ten geriye doğru bir sayaç çalışıyor, ve cihaz sessiz modda olsa da bir alarm sesi çalmaya başlıyor. 

3. Otomatik durumdayken her deneme yaptığınız zaman acil durum kontaklarınıza birer SMS gideceğini unutmayın. İstemeden de olsa onları da endişelendirebilirsiniz. 🙂

watch-sos-13.PNG

Tıbbi Kimlik

Ayrıca otomatik mod kapalıyken Watch üzerindeki güç düğmesini 3 saniye basılı tuttuğumuzda karşımıza çıkan seçeneklerden biri de Tıbbi Kimlik.

watch-sos-7.PNG

Tıbbi Kimlik sayesinde acil bir durumda kolumuzdaki Watch üzerinden bizimle ilgili bazı kritik tıbbi bilgilere ulaşılabilmesini sağlıyor.

  • Ad Soyad
  • Doğum tarihi
  • Yaş
  • Ağırlık ve Boy
  • Acil durumda iletişim kurulacak kişilerin bilgileri
  • Kan grubu
  • Hastalıklar
  • Alerjiler
  • İlaçlar

watch-sos-11.jpg

ABD’deki bir çok hastanede veya sağlık kuruluşunda çalışan kişilerin çoğunun kolunda Apple Watch olduğunu görmek beni ilk başta oldukça şaşırtmıştı. Ancak tıbbi kimliğin ne kadar kıymetli olduğunu ve acil müdahale durumunda gerçekten bir ölüm kalım meselesi olabileceğini düşününce çok mantıklı geliyor elbette.

Hem Acil SOS, hem de Tıbbi Kimlik özelliğine hiç ihtiyacımız olmaz umuyorum ki. Ancak acil bir durumda iPhone’umuza ulaşmakta zorlanırsak veya bilincimiz kapalı bile olsa, bu bilgilere Watch üzerinden kolayca erişilebileceğini bilmek çok kritik olabilir.

watch-sos-10.png

9 Yorumlar

  1. Yine kuytularda kalmış muhteşem özellikleri göz önüne getiren bir yazı olmuş. Küçücük bir ekleme ve uyarı da benden olsun.

    Bu özelliği kullandığınız andan sonra, bilincinizin kapalı olması ya da bunun bir kaçırılma olması ihtimaline karşılık da her 10 dakika da bir acil arama kontaklaırnıza güncellenen konumunuz gönderiliyor. Hemen sonrasında da buna ilişkin bir bilgilendirme alıyorsunuz. Bu bilgilendirmeden güncelleme gönderme gibi bir seçenek ile bu bildirimleri kapatmazsanız, her 10 dakikada bir güncellenen konumunuz bağlantılarınıza gidiyor olacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz