Ana Sayfa Apple iPhone fiyat politikasında yeni bir dönem başlıyor

iPhone fiyat politikasında yeni bir dönem başlıyor

0

Apple bu hafta tanıttığı üç yeni iPhone modeliyle kendi pazara çıkış mekaniklerinde de bir ilke imza attı. Şirketin uzun yıllar boyu inşa ettiği “tek model” algısının 12 Eylül tarihli etkinlikte büyük bir darbe aldığını söylemek pek de yanlış olmayacak.

Sunumda geçen bu görüntüye dikkat edin: Geçtiğimiz yılın mart ayında tanıtılan iPhone SE ile başlayan iPhone ürün ailesinde Plus boyutları da dahil edecek olursak tam 8 farklı model, aynı anda piyasada yer alıyor. Hal böyle olunca, en ucuz iPhone ile en pahalı iPhone arasında adeta bir uçurum oluşuyor.

CrunchBase bu büyük gediğe dikkat çekmek için iki ayrı tablo hazırlamış. Aşağıdaki grafik, Apple’ın telefonlarını ABD’de kilitsiz olarak sattığı 2011 yılından itibaren telefonlar arasındaki fiyat farkını gösteriyor.

Aynı yıl içerisinde duyurulmuş en pahalı iPhone modelinden en ucuz modelin fiyatını çıkarak yapılan bu hesaplamada; artan fiyat farkının Apple’ın Amerika’daki muhtemel fiyat politikasına ışık tuttuğu görülüyor. Fakat aslında tek başına bu grafik artan bir fiyat farkı olduğundan başka bir şey göstermiyor. Bu sebeple 2011’den itibaren çıkan iPhone’ların fiyatları ise aşağıda:

Grafikteki sembollerin anlamlarına gelirsek:

  • Daireler ”amiral gemisi” denen standart boyutlu iPhone modellerini temsil ediyor (iPhone 5S ve iPhone 8 gibi).
  • Artı işareti fiziksel olarak daha büyük ve amiral gemisi telefonlardan 100 dolar daha fazla başlangıç fiyatına sahip plus modelleri temsil ediyor. Fakat iPhone 7 Plus’ta tanıtılan çift kamera sistemi nedeniyle fiyatlar arttı.
  • Baklava şekli ise iPhone 5c, iPhone SE ve tartışılabilir olsa da iPhone X gibi ”özel modeller”i temsil ediyor.

Görünüşe göre Apple özel modelleri skalanın iki ucunda da bulunmak için kullanıyor. iPhone 5c ve iPhone SE gibi düşük fiyatlı telefonlar bazı gelişmiş özellikleri kullanmadan iPhone kullanımını deneyimlemek isteyen kullanıcıları cezbediyor.

Skalanın öbür tarafında ise iPhone X gibi modeller seri üretimi yapılamayacak özellikleri kullanıcıya sunuyor. Plus modeller gibi daha ayrıcalıklı modeller iPhone’un ortalama satış fiyatının son yıllarda yukarı çekilmesine yardımcı oldu. iPhone X’in de iPhone ailesine katılmasıyla ortalama satış fiyatı daha da artacak.

Ürün fiyatlarının üst ve alt limitlerini her sene daha zorlayan Apple, geniş bir kitleye hitap eden ürün skalasına sahip. Bu da Apple daha fazla kişiye daha fazla telefon satabilir demek.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz