Ana Sayfa Haberler Face ID hakkında sıkça sorulan sorular

Face ID hakkında sıkça sorulan sorular

5

Apple’ın iPhone X ile birlikte tanıttığı Face ID teknolojisi tıpkı 5S’le birlikte gelen Touch ID’de olduğu gibi kafalarda birçok soru oluşmasına neden oldu. Biz de Apple’ın yüz tanıma teknolojisine yönelik en çok sorulan soruların cevaplarını bir yere topladık. Öncelikle nasıl çalıştığıyla başlayalım.

iPhone X’deki üst kısım TrueDepth kamera sistemi barındırıyor. Bu kamera sisteminde bulunan nokta projektörü ve kızılötesi kamera Face ID’nin temelini oluşturuyor. Apple hem lansmanda hem de sitesinde Face ID’nin çalışma şeklini kısaca şöyle açıklıyor: İlk olarak nokta projektörü benzersiz yüz haritanızı oluşturmak için yüzünüze 30.000’in üzerinde görünmez nokta yansıtıyor. Kızılötesi kamera bu noktaları okuyarak bir görüntü yakalıyor ve bu veriyi eşleştirmek için A11 Bionic işlemcisindeki “Secure Enclave” (Güvenli Bölge diyebiliriz) adı verilen alana gönderiyor. Verileriniz burada eşleştiği taktirde de Face ID aktif hale geliyor.

Sistemin çalışma şeklini az çok kavradıysak Face ID hakkında en çok sorulan sorulara geçelim.

  • Fotoğraf, maske ya da video ile Face ID kandırılabilir mi?

Hayır. Apple, lansmanda da belirttiği gibi Face ID’de kullanılan derinlik algılayıcılarının fotoğraf, video ya da bilgisayar destekli animasyonlarla manipüle edilemeyeceğini söylüyor. Ayrıca üç boyutlu oluşturulan maskeler de Face ID’yi yanıltamayacak.

  • Ben uyurken biri telefonu yüzüme doğru tutup Face ID’yi aktifleştirebilir mi?

Hayır. Apple’ın yine lansmanda açıkladığı gibi Face ID’nin aktif olabilmesi için gözlerinizin açık olması ve telefona doğru açıyla bakmanız gerekiyor. Yani birinin uyurken gelip de parmağınızı Touch ID’ye yerleştirerek telefonu açması daha kolay.

  • Karanlıkta çalışacak mı?

Evet. TrueDepth kamera sisteminin ışık projektöründe bulunan görünmez kızılötesi ışık, karanlıkta dahi yüzünüzün algılanabilmesini sağlıyor. Face ID ortamda ekstra bir ışığa gerek duymadan düzgün bir şekilde çalışıyor.

  • Şapka, atkı, gözlük sakal vb. unsurlar Face ID’nin çalışmasına engel olur mu?

Hayır. Apple, A11 Bionic işlemcisindeki yapay öğrenme teknolojisi sayesinde görünümünüzdeki değişiklikleri algılayabildiğini ve sizi unutmadığını söylüyor. Yani ister sakal bırakın, isterse gözlük ya da şapka takın; Face ID bunlardan etkilenmiyor, ancak Craig Federighi ağız maskesi ya da burka gibi ağız ve burunu tamamen kapatan giysilerin Face ID’nin çalışmasına engel olacağını belirtiyor. Bu durumda parola kullanmaktan başka bir çare yok gibi görünüyor.

  • Güneş gözlüğü takarken çalışıyor mu?

Çoğunlukla evet. Bunu ayrı bir başlıkta ele almamın sebebi Craig Federighi’nin konuyla ilgili olan açıklaması. Federighi bir kullanıcının mail yoluyla sorduğu bu soruya cevaben polarize gözlük modelleri dahil birçok güneş gözlüğünün Face ID için bir problem yaratmayacağını söyledi. Federighi yine de kaplaması kızılötesi ışınları engelleyen bazı gözlük modellerinin Face ID’nin çalışmasına engel olacağını belirtiyor. Bu durumda kullanıcı parola girmek ya da gözlüğünü çıkarmak zorunda.

  • Yüz bilgileriniz çalınabilir mi?

İmkansıza yakın. Yüz bilgileriniz tıpkı Touch ID’de olduğu gibi bulutta değil telefonun kendisinde fiziksel olarak saklanıyor. Apple Touch ID’de hacklenme ihtimalinin 50.000’de 1 olduğunu belirtirken bu oranın Face ID’de 1.000.000’da 1 ihtimal olduğunu söylüyor. Yüz verilerinizin ‘Secure Enclave’ adı verilen güvenlik çipinden çalınması imkansıza yakınken çalındığı taktirde bile bu şifrelenmiş verilerin çözülüp tekrar birleştirilmesi apayrı bir olay. Dolayısıyla dert etmeniz gereken daha büyük sorunlar olduğunu düşünüyorum, iPhone X’in ‘üst kısmı’ gibi 🙂

İkna olmadıysanız, İngilizceniz, merakınız ve sabrınız varsa Apple’ın işletim sistemine genel olarak nasıl güvenlik sağladığını şuradan okuyabilirsiniz.

  • Ne kadar hızlı?

Çok. Lansmanda gösterildiği ve test edenlerin söylediği kadarıyla telefonu açmak için aşağıdan yukarıya doğru yaptığınız kaydırma hareketi tamamlanmadan Face ID aktif oluyor ve telefonunuz açılıyor.

  • Hangi açıyla bakmalıyım?

Eldeki veriler ışığında söyleyebiliriz ki Face ID’nin aktif olabilmesi için kameranın iki gözünüzü, ağzını ve burnunuzu görmesi gerekiyor. Lansmanda Federighi telefonun kamerasına doğru yüzünü yan döndüğünde Face ID aktif olmamıştı.

Bu durumda telefon masada duruyorken ya da telefonunuzu bir masanın altında belinizden aşağı doğru tutarak açmaya çalıştığınızda vs. Face ID keyfinizi kaçırabilir.

  • Kötü niyetli bir ikizim varsa ne olacak?

Apple lansmanda şakayla karışık bu konuya da değindi. Sundukları çözüm basit: Parola kullanın.

Ek bilgiler:

  • Eğer 48 saat boyunca Face ID kullanmadıysanız ya da telefonu kapatıp açtıysanız telefon sizden parola istiyor.
  • Eğer Face ID’ye 5 başarısız girişimde bulunursanız telefon otomatik olarak parola istiyor. (Federighi lansman sırasında başına gelen talihsizliğin bu olduğunu doğruladı. Telefon sahneyi ayarlayan insanların yüzünü okumaya çalışmış.)
  • Geliştiricilerin Face ID dizinindeki ham sensör verilerine erişim izni yok. Bunun yerine sahnede gösterilen yüz filtreleri gibi uygulamalar için kullanabilecekleri derinlik haritasına sahipler.
  • Eğer 6.5 gün boyunca telefonu açmak için hiç parola kullanmadıysanız telefon sizden yine parola girmenizi isteyecek.
  • Güç tuşuna basılı tutarak Face ID’yi devre dışı bırakabileceksiniz.

iPhone X’ler piyasaya çıktıktan sonra Face ID’nin kullanıcılar tarafından nasıl karşılandığını daha net bir şekilde göreceğiz. Tüm bu sorular ise yine daha net bir şekilde cevap bulacaklar. Belki de ileride yepyeni sorunlar çıkacak, bilemeyiz.

Günümüzde güvenlik konusunda insanların oldukça hassas olduğu aşikar. Her şeye rağmen Face ID’nin tıpkı Touch ID gibi hızlı bir şekilde benimseneceğini düşünüyorum. Kim bilir, belki Apple bir sonraki iPhone’da Touch ID’yi geri getirir ve iki aşamalı biyometrik doğrulamaya sahip oluruz 🙂

Face ID hakkında değinmediğimiz, aklınıza takılan başka sorular varsa yorumlar kısmına yazmaktan çekinmeyin. Birlikte tartışalım, dünyayı kurtaralım.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


5 Yorumlar

  1. Daha öncede yazdığım gibi faceid istenirse gözlerinizle bakmadan da çalışır hale getirilebiliyor. Bunu da ilk yazan Türkçe kaynak olabilirdiniz ama çeviri odaklı bir sayfaya dönüşeceğiz sanırım.

    • Evet, eğer ‘attention detection’ (dikkat tespiti diyebiliriz) modunu kapatırsanız Face ID gözlerinizin konumuna dikkat etmeden çalışıyor. Güvenlik seviyesini bir miktar düşürse de özellikle görme engeli olanlar bu şekilde Face ID’yi kullanabilir hale geliyor.

      Hatırlatma için teşekkürler. 🙂

  2. Çok güzel bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık. Bu tip konuları araştırıp ordan burdan öğrenmesi pek kolay olmuyor, bu yazı aklımdaki soruları cevapladı. Göktuğ beye ve SihirliElma’ya devam kararlarından dolayı teşekkür ediyorum. Ayrıca siz de hoşgeldiniz.

  3. merhabalar videolarda izlerken face ıd açılırken sensörler yanıp sönüyor ancak benim cihazda açarken herhangi bişey olmuyor yani sensörler yanıp sönmüyor , bu yapılabiliyor mu

  4. Face ıd kullanıyordum ve yüzümü gördüğümde direk açılıyordu ancak şimdi yüzümü görünce ek olarak ekranı kaydırmam gerekiyor eski haline dönüştüremedim yardım edermisiniz

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz