Ana Sayfa Haberler iPhone X’daki çentik tasarımını kopyalayan Android telefonlar

iPhone X’daki çentik tasarımını kopyalayan Android telefonlar

3

Her yıl yeni mobil teknolojilerin tanıtıldığı Mobile World Congress’e bu yıl “çentik” tasarımının damga vuracağı hiç aklımıza gelmemişti. Görünen o ki iPhone X’daki eleştirilen tasarım anlayışı Android camiasını etkisi altına almış.

Baştan söyleyeyim: Ben iPhone X’daki bu tasarımı beğenmeyenlerdenim. Yine de Apple’ın o üst kısma yerleştirdiği TrueDepth kamera sensörleri nedeniyle çerçevesiz bir ekranda bu tarz bir tasarımın gerektiğini savunanlar var. Ayrıca doğrudan tasarımın göze hoş geldiğini söyleyenler de mevcut. Yine de piyasaya çıktığı ilk günden beri iPhone X’daki bu çentik birçokları tarafından eleştirildi ve yer yer alay konusu oldu.

iPhone X’un ‘üst kısmı’ tat kaçırıyor

Gel gelelim bu alay konusu olan tasarım artık iPhone X’a özgü bir şey değil. Mobil Dünya Kongresi’nde tanıtılan birçok Android telefon çentik tasarımını benimsemiş durumda. Yani aradan geçen onca yıla rağmen Android camiasında hala “Apple ne yaparsa aynısının lacivertini yap geç” anlayışı devam ediyor.

Asus ZenFone 5 & ZenFone 5Z

Asus’un MWC’de tanıttığı ZenFone 5 gerek ön taraftaki çentiğiyle gerekse trafik lambası görünümlü arka kamerasıyla iPhone X’a bir hayli benziyor. Şirketin pazarlama müdürü de bunu kullandığı şu ifadelerle kabul ediyor: “Bazı insanlar Apple’ı kopyaladığımızı söyleyecek ama kullanıcıların isteklerinden uzaklaşamayız. Trendleri takip etmek zorundasınız

Asus’a birtakım laflar hazırladım.

Bir pazarlamacı böyle bir ifade kullanıyorsa çentik tasarımının ‘trend’ olacağı bir süredir belliymiş. Peki ama neden? Hadi Apple oraya zibilyon tane sensör koydu, FaceID yapıştırdı bilmem ne. ZenFone’da ne var orada? Basit bir kamera ve ahize dışında pek bir şey göremiyorum. İşin ilginç kısmı Asus ürünü tanıtırken “Apple’la alay edeceğim” diye şöyle bir ifade kullandı:

Meyve telefon X’dan %26 daha küçük çentik

Gerçekten mi Asus? Çerçevesiz telefon seviyoruz tamam da, artık “çentik ne kadar küçükse o kadar iyi” seviyesine mi düştük? 21. yüzyıl teknolojisi kullanarak ürettiğin telefonun albenisi bu mu? Bununla mı müşteri çekeceksin kendine?

Pof.

Leagoo S9

Apple’ın çentik tasarım anlayışını benimseyen “komik” telefonlardan biri Leagoo S9. Komik diyorum çünkü çentik tasarımını kopyalamışlar kopyalamasına ama aşağıdaki fotoğrafa dikkatli bakarsanız çentiğe tarih, saat, wi-fi, hücresel veri gibi temel unsurları sığdıramamışlar.

Leagoo S9 da iPhone X tasarımını kopyalayan düşük bütçeli telefonlardan biri olarak hayatımızdaki yerini aldı ama pek geleceği olduğuna inanmıyoruz.

Noa N10

Noa N10 modeli de MWC’de tanıtılan düşük fiyatlı Android cihazlardan biri. Noa’nın çentik tasarımı diğerlerine göre daha usturuplu duruyor. iPhone X ve ZenFone’daki gibi köşeleri ve kenarları daha ince yapmak yerine camı hafif kalın bir çerçeveye oturmuşlar. Bu da telefona daha şık bir görünüm kazandırmış.

Huawei P20 (Söylenti)

Huawei yeni amiral gemisi modelini MWC kapsamında tanıtmayacak. Ne kadar doğrudur bilemiyoruz tabi ama Mart’ın sonuna doğru tanıtılması beklenen modelin görüntüleri sızalı çok oldu.

Evan Blass’ın paylaştığı fotoğraflara göre Huawei de yeni telefonunda iPhone X’a benzer bir tasarım anlayışına başvurmuş.

UleFone T2 Pro

Yine adını sıkça duymadığımız markalardan biri olan UleFone da ‘benim neyim eksik‘ deyip iPhone X’daki çentiği benimseyen T2 Pro modelini fuar kapsamında tanıttı.

Oldukça ince gözüken çerçeveye karşın bu telefonda da köşelerdeki temel sembollerin sığmaması durumu söz konusu.

Yani cidden hiç mi kalite kontrol aşamasından falan geçmiyor bu telefonlar? Böylesine basit noktaların düşünülememesi ilginç. Çentik aşkı sarhoş etmiş anlaşılan.

Dahası…

Mobile World Congress’de iPhone X’daki çentiği benimsemiş adını duymadığımız ya da saymayı unuttuğumuz birçok Android telefon tanıtıldı. MWC haricinde de bu trend devam edecek gibi görünüyor. Hatta henüz resmi bir şey olmasa da LG‘nin de yeni telefonlarında bu tarz bir tasarım kullanması söz konusu olabilir.

Apple her zaman için bir şekilde sektörde standartları belirleyen firma olmuştur, ancak Apple’ın belli bir amaç uğruna tasarladığı o çentiğin diğer firmalar tarafından amaçsızca benimsenmesi çok da mantıklı bir hareket gibi gelmiyor.

Görünen o ki önümüzdeki birkaç yıl boyunca yeni nesil telefonlar böyle görünecek.

Gönül isterdi ki tüm markalar Vivo Apex‘in “tamamen” çerçevesiz tasarımını benimsesinler.

Vivo Apex

Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


3 Yorumlar

  1. galiba apple cisin iyice arastir bakalim ilk centikli telefon iphone mu yoksa ulefone mu. android ortaginin googleden ayrildiktan sonra kurdugu telefon sirketinde centikli telefonu uretmistir. hatta talep cok oldugu icin on siparisleri bile zor yetismisti. bu durumu duzeltmeni tavsiye ederim.

    • “Apple’cı” değilim. Tam olarak ne anlama geliyor onu da bilmiyorum, bana kalırsa oldukça saçma bir tabir.

      Onun dışında burada “ilk kim çıkarmış” tartışmasına gireceksek olay iPhone X’un tasarımının sızdığı ilk günlere kadar gider, kimseye de faydası olmayan aptalca bir tartışma olur.

      Yazı, telefon üretiminde bir tasarım trendinin oluştuğunu ve bunun uygulamada çok da yaratıcı bir marifet olmadığını vurgulamak istiyor. “UleFone’cular” (yukarıdaki mantığınıza göre siz bu sınıfa giriyorsunuz herhalde) için ilk çentikli telefonu üretmek bir marifetse eğer söyleyecek bir şey yok.

  2. Mesele çentikli tasarımı ilk kimin kullandığı değil bir dost. Mesele Android üreticilerinin özgünlükten yoksun olmaları ve Apple ne yaparsa trend olacak anlayışı ile hemen benzerini yapmaya girişmeleri. Bunu yaparken de yukarıdaki örneklerde görüldüğü gibi komik durumlara düşmeleri. Yoksa akıllı telefonu da dokunmatik ekranı da ilk bulan Apple değil bunu hepimiz biliyoruz temcit pilavı gibi bu argümanlara sarılmaya gerek yok.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz