Ana Sayfa Apple Apple, App Store’un 10. Yaşını Kutluyor!

Apple, App Store’un 10. Yaşını Kutluyor!

0

10 Temmuz Salı günü App Store’un 10. yıldönümü. Apple, App Store’un onuncu yıl dönümünü kutlamak için uygulama mağazasının geçmişinden bazı kesitler paylaşarak, App Store’un yıllar önce nasıl göründüğü, değiştirdiği hayatlar, geliştiricilere sunulan destekler, artırılmış gerçeklik gibi konulara değindiği bir kutlama mesajını paylaştı.

App Store 10 Yaşında!

İlk yayın hayatına toplamda 500 uygulama ile başlayan App Store, geçtiğimiz on yılda her yaştan iOS kullanıcısının aradığını bulabildiği bir uygulama mağazasına dönüştü.

App Store’un ilk lanse edildiği gün mevcut olan uygulamaların birçoğu bugün halen mağazada yer alıyor. Bu uygulamalar The New York Times, eBay, Travelocity, Tap Tap Revenge gibi uygulamardan oluşuyor. App Store’un ilk uygulama geliştiricilerinden olan Keith Shepherd ve Natalia Luckynova, App Store’un hayatlarını değiştirdiğini söylüyor.

Oyunların App Store’un önemli bir parçası haline geldiği yadsınamaz bir gerçek. Nintendo direktörü Shigeru Miyamoto, Nintendo’nun geliştirdiği oyunların App Store sayesinde yeni kitlelerle paylaşabilme fırsatı bulduklarını söylüyor.

Apple ayrıca, uygulama içi satın alma ile oyun ve uygulamaları değiştirdi; kullanıcıların farklı işlevlerin kilidini açmasına ve satın almadan önce uygulamaları denemelerine izin verdi. Bunu, 2011 yılında uygulamalar için abonelik takip etti ve şu an itibariyle 28.000 uygulama abonelik sunuyor.

2010 yılında iPad daha büyük ekran için tasarlanmış uygulamalarla geldi. Lightroom ve Microsoft Office 365’ten Procreate’e kadar günümüzde iPad için oluşturulan toplam 1.3 milyon uygulama var. Procreate kurucusu James Cuda “App Store olmadan mümkün olmazdı” diyor.

2017 yılında ARKit ve artırılmış gerçeklik uygulamaları iOS’u dünyanın en büyük AR platformuna dönüştürdü. Şu anda App Store’da 3.000’den fazla artırılmış gerçeklik uygulaması var ve iOS 12’de çoklu kişi desteği ve kalıcı deneyimler gibi geliştirmeler daha iyi AR uygulamalarının gelmesinin önünü açacak gibi duruyor.

Haziran 2018’den itibaren geliştiriciler, App Store’dan 100 milyar dolardan fazla para kazandılar. App Store’a kayıtlı 20 milyondan fazla üçüncü taraf geliştirici var ve her hafta 500 milyondan fazla müşteri iPhone ve iPad’inde bu uygulamaları kullanıyor.

Apple, 2017 yılında App Store’u tamamen yenileyerek oyunları ve uygulamaları iki kategoriye ayırdı. Bugün sekmesinde günün uygulamaları, editörün seçimi, uygulama öyküleri ve daha fazla görünümle uygulamalar öne çıkarılmaya başlandı. Apple, yüzlerce Bugün sekmesi öyküsünün 1 milyondan fazla kişi tarafından okunduğunu söylüyor.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz