Ana Sayfa Haberler iPhone’daki HDR Modu Nedir? Muhteşem Fotoğraflar için HDR’yi Kullanma!

iPhone’daki HDR Modu Nedir? Muhteşem Fotoğraflar için HDR’yi Kullanma!

2
iPhone HDR Modu

iPhone’da HDR modu ile fotoğrafçılık yapmak nedir ve neden kullanmak isteyesiniz? HDR, Yüksek Dinamik Aralık anlamına gelir. Bir fotoğraftaki gölgeleri ve detayları dengelemeye çalışır. Böylece, eşsiz fotoğraflar çekilebilmektedir.

Temel olarak iPhone’daki HDR, tek bir çekimde üç farklı pozlamayı birleştirerek yapılır. HDR, uzun zamandır iPhone’daki varlığını sürdürüyor; iPhone 5’den iPhone X’e kadar hemen hemen tüm iPhone’larda HDR özelliği bulunmaktadır.

Bu yazımızda, HDR’nin tam olarak ne anlama geldiğini, fotoğrafçılıkta HDR’nin neden ve ne zaman kullanılması gerektiğinin yanı sıra, iPhone’unuzda HDR’yi nasıl kullanacağınıza bakacağız.

iPhone’un kamerasında HDR modu, manzara ve gökyüzü fotoğraflarını çekerken kullanıldığında büyük bir fark yaratır. Şimdi gelin, HDR’nin fotoğrafçılıkta ne olduğuna ve iPhone’unuzda nasıl kullanacağınız konusunda bilmeniz gerekenlere bakalım.

iPhone HDR Modu

HDR Nedir, Ne Anlama Geliyor?

Belirttiğimiz gibi HDR, Yüksek Dinamik Aralık anlamına geliyor. Peki, HDR fotoğrafçılığı ne anlama geliyor?

Bu, doğrudan insan gözü ile kamera arasındaki görüş farklılığıyla ilişkili. Fotoğrafta Dinamik Aralık, bir fotoğrafta görülebilen en düşük ışıktan en düşük ışığa gelen aralığıdır.

Gözlerimiz, bir kameradan çok daha geniş bir dinamik aralığını görebilir ve HDR tam da bu noktadaki farkı kapatmak için kullanılıyor.

Örneğin, mavi bir gökyüzüne karşı bir deniz fenerinin fotoğrafını çektiğinizi varsayalım. Fenere odaklanabilir veya gökyüzüne odaklanabilirsiniz. Normal şartlarda gökyüzü aşırı pozlanmış yani parlak veya deniz feneri karanlık bir gölge gibi görünebilir.

Bu noktada HDR, hem gökyüzünün hem de fenerin düzgün bir şekilde görünmesi için birden fazla pozu birleştirir. Böylece, her ikisinin de uygun şekilde görünmesi ve fotoğrafın kontrast düzeylerinin dengelenmesi sağlanır.

iPhone HDR
HDR Modu Kullanılmadan Çekilen Fotoğraf
iPhone HDR Fotoğraf Çekimi
HDR Modu Kullanılarak Çekilen Fotoğraf

iPhone’daki HDR ile Fotoğraf Çekmek için İpucu

iPhone’daki HDR modu, fotoğraf çekerken bir tripod kullanılması durumunda en iyi sonucu verir. Elbetteki elle tutulan bir iPhone ile çekim yaparken de HDR modu iyi sonuçlar vermektedir.

Yani, tripodunuz yoksa HDR fotoğraflar çekemezsiniz demek yanlış olacaktır, ancak tripod kullanarak HDR modu ile iPhone’unuzda çok daha iyi fotoğraflar çekebilirsiniz. iPhone’unuzu elinizde tutarak fotoğraf çekecekseniz de elinizin titrememesine dikkat etmelisiniz.

Bunun edeni, HDR’nin hareketi iyi yakalayamamasıdır. iPhone’daki HDR modu, üç farklı çekimi bir araya getirdiğinden, çok fazla hareket olması durumunda fotoğrafların üst üste getirilerek oturtulması sırasında beklenildiği gibi fotoğraflar çıkmayabilir.

Ne Zaman ve Neden HDR Kullanılır?

HDR, yüksek kontrastlı sahneleri dengelemek için kullanılır. HDR’yi kullanmanın en iyi zamanları şunlardır;

Manzara: Gökyüzü ve kara arasında çok fazla kontrast varsa HDR gökyüzünde veya karada oluşabilecek kontrast farkını engelleyecektir.

Doğrudan Güneş Işığında Nesne Çekimi: Güneş ışığı fotoğrafta daha geniş bir kontrast aralığı yaratır. HDR modunu kullanmak, hem ışık hem de gölge gibi tüm öğelere denge getirir.

Arka Aydınlatmalı Sahneler: Yukarıdaki durum tersine de geçerlidir. Arka planda parlak bir sahne varsa HDR aşırı pozlanmış ve parlak görünen ön planı aydınlatır.

*İpucu: iPhone’da hem HDR fotoğrafını hem de normal fotoğrafı kaydetme ayarını açabilirsiniz. Bu, HDR’nin kullanılıp kullanılamayacağı konusunda endişelenmenize gerek kalmadan fotoğraf çekimleri yapabilmenizi sağlar. Bu özelliği açabilmek için aşağıdaki adımları takip edin;

1 Ayarlar > Kamera menüsüne gidin.

2 HDR başlığı altında yer alan “Normal Fotoğrafı Tut” seçeneğinin yanındaki anahtarı açın.

iPhone HDR Modu Normal Fotoğraf

iPhone’da HDR Modunu Kullanma

iPhone’da HDR modu Kamera uygulamasında otomatik olarak veya elle açılıp, kapatılabilir. Bunun için aşağıdaki adımları takip edin.

1 Kamera uygulamasını açın.

2 Üstteki HDR seçeneğine dokunun.

iPhone HDR Modu Kamera Uygulaması

3 Açılan seçeneklerden Otomatik veya Açık seçeneğine dokunun.

iPhone HDR Modunu Etkinleştirme

*İpucu: Ayarlar > Kamera menüsünden HDR modunu otomatik olarak kullanılabilir olarak ayarlayabilirsiniz.

iPhone HDR Modunu Açma

Hangi iPhone’larda HDR Modu Var?

iPhone’daki HDR modu, iPhone 5 ve iOS 4.1’den bu yana kullanılabilir. Dolayısıyla, iPhone 4, iPhone 5, iPhone 6 veya 6s, iPhone SE, iPhone 7, iPhone 8 veya iPhone X’iniz varsa HDR modunu kullanabilirsiniz.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


2 Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz