Ana Sayfa Haberler iPhone Sıvı Teması ve Sıvı Hasarı Durumları için 10 İpucu

iPhone Sıvı Teması ve Sıvı Hasarı Durumları için 10 İpucu

0
iPhone Sıvı Teması

iPhone’unuzu suya mı düşürdünüz? Veya iPhone’unuza su mu döküldü? Her ne şekilde olursa olsun iPhone’unuzda sıvı hasarı mı oluştu? Bu rehberde iPhone sıvı teması ve sıvı hasarı durumları için 10 ipucunu sizin için bir araya getirdik.

Sıvı Hasarı

iPhone’unuz suyla temas edeceği bir yerde bulunacak olursa (lavabo, su birikintisi, çamaşır makinesi, klozet gibi) o zaman olası sıvı hasarını çözmek için vakit kaybetmemeniz gerekiyor. iPhone’unuzda sıvı hasarının oluşmasının birçok yolu var; suya düşebilir, üzerine su dökülebilir gibi…

iPhone Su Direnci

iPhone’da sıvı hasarını engelleyebilmek için olabildiğince hızlı davranmalısınız. Çünkü iPhone’ların tamamı sıvı temasına karşı dirençli değil. IP67 sertifikalı yani suya ve su sıçramalarına karşı yüksek dirençli iPhone’larda bile Apple sıvı hasarına karşı garanti vermiyor.

iPhone’daki En Yaygın Sıvı Hasarları

iPhone’un sıvı ile temas etmesi durumunda oluşabilecek en yaygın hasarlar şu şekilde;

  • iPhone’un açılmaması: Muhtemelen kısa devre söz konusu veya sıvı temasından dolayı dahili bileşenler istendiğini gibi çalışmıyor. Sonuç olarak, bu hasarı kendiniz gideremezsiniz. Bu yüzden iPhone’unuzu yeniden kullanabilmek için bir uzman ile görüşmelisiniz.
  • iPhone’un şarj olmaması: Muhtemelen şarj portunda bir sorun var. Lightning konektörü iPhone’un korumasız olan ve doğrudan sıvı temasına açık noktalarından biridir. Bu da korozyon riskini artırır. Telefonu yeniden şarj etmeden önce muhakkak şarj girişinin tamamen kuru olduğundan ve temizlendiğinden emin olun. Böylece oluşabilecek muhtemel daha fazla hasarın önüne geçebilirsiniz. iPhone’un sıvı teması sonrası şarj olmamasının bir diğer kaynağı ise pildir.
  • Ekranda hasar oluşması: Ekranın altında veya herhangi bir yerinde çizgiler ve koyu noktalar var ise iPhone’unuzu kapatın ve bir uzmana götürün.
  • Mikrofonun çalışmaması: Mikrofon da tıpkı lightning konektörü gibi sıvı temasına ve doğal olarak sıvı hasarına en açık noktalardan biridir.
  • Ana Ekran düğmesinin çalışmaması: Sıvı teması sonrası Ana Ekran düğmesi çalışmaz hale gelebilir. Böyle bir durumda geçici olarak AssistiveTouch’ı kullanabilirsiniz.
  • Hoparlörün çalışmaması: Aşağıdaki 7. yöntemi deneyerek hoparlördeki sıvının tamamen tahliye edilmesini sağlayabilirsiniz. Hoparlör yine beklendiği gibi çalışmayacak olursa değiştirilmesi gerekiyor.
  • Ses seviyesi gibi diğer düğmelerin çalışmaması: Ses seviyesi düğmesi bozulursa iPhone’u çoğu işlevini kullanmaya devam edebilirsiniz. Mesela Denetim Merkezi üzerinden ses seviyesini kontrol edebilirsiniz.

1) Sıvı Teması iPhone’a Ne Kadar Zarar Verebilir?

İlk önce hasarın boyutunu belirlemelisiniz. iPhone’un çamaşır makinesinde veya havuzun dibinde olması demek içinin tamamen su ile dolması anlamına gelir. Bu durumda iPhone’un içini temizleyebilecek bir uzmanla iletişime geçmeniz gerekiyor. Eğer sıvı teması su sıçraması, yağmur gibi şartlarda oluşmuş ise sıvı hasarını önlemek için deneyebileceğiniz birçok yöntem var.

2) iPhone’unuzu Hemen Kapatın

Kısa devre sonucu oluşabilecek daha fazla hasarı önlemek için hemen iPhone’u kapatmalısınız. iPhone’unuzu birkaç gün boyunca kesinlikle açmamalısınız. iPhone’un içi ıslak veya nemliyken açmaya çalışırsanız iç bileşenlerine zarar verebilirsiniz. Özellikle iPhone’unuzu bu süreçte kesinlikle şarj etmemelisiniz.

Varsa iPhone’unuzun koruyucu kılıfını ve SIM kartını çıkarın. iPhone’u baş aşağıya tutun ve dikkatlice sallayın. Bu şekilde iPhone’un açık yerlerinden sıvının dışarıya çıkmasını sağlayabilirsiniz. Ardından iPhone’u havlu gibi iyi bir emici ve yumuşak bir bezle güzelce kurulayın.

iPhone’un açık yerlerinden (hoparlör, lightning bağlantı konektörü gibi) elektrik süpürgesini kullanarak cihazın içindeki sıvıyı dışarıya doğru çektirmeyi de deneyebilirsiniz.

3) iPhone’unuz Ne Kadar Su Geçirmez?

iPhone’un su geçirmezliği modeline göre değişmektedir. Apple, iPhone 6’dan bu yana sıvı temasını minimize etmek için cihazın açık yerlerinde özel bir lastik bant kullanıyor.

iPhone Sıvı Hasarı

iPhone 7 veya daha yeni iPhone modelleri ise sıvı temasına karşı oldukça yüksek dirence sahip. Yine de bu modeller uzun süre su altında kalırlarsa sıvı teması oluşmakta.

Yeni iPhone’lar IP67 sertifikası sahip. Bu, cihazın 1 metre derinlikte 30 dakika boyunca kalabileceği anlamına geliyor. Cihazın suyun altında kaldığı süreye göre su direnci düşecektir.

4) Doğru Bilinen Yanlış: iPhone’u Pirinç Dolu Bir Kaba Koymak

Sıvı teması sorunuyla karşılaşıldığında genellikle iPhone pirinç dolu bir kaba konulur. Bu iyi bir fikir değil çünkü ağzı kapalı olan kap iPhone’un içindeki sıvının buharlaşmadan kalmaya devam etmesine neden olacaktır. Bunun yerine iPhone’u açık bir ortamda tutmak daha iyi bir fikirdir.

5) Saç Kurutma Makinesini Kullanabilirsiniz ama…

iPhone’unuzu saç kurutma makinesi kullanarak kurutabilirsiniz, ancak bunu yaparken saç kurutma makinesi soğuk üflemeli. Sıcak hava üfleyen saç kurutma makinesi iPhone’a zarar verebilir.

6) iPhone’daki Nem Sensörlerini Kontrol Edin

iPhone’u kurumaya bıraktıktan sonra nem sensörlerinin suyla temas edip etmediğini kontrol edebilirsiniz. Her iPhone, suyla temas ettiğinde kırmızıya dönen özel bir sensörle donatılmıştır. Apple, bu sensörler vasıtasıyla sıvı temasını direkt tespit etmekte ve garanti kapsamındaki onarım taleplerini reddetmektedir.

Sensörlere bir ışık yardımıyla kontrol edebilir ve gerçekten sıvı temasının oluşup oluşmadığını kolayca kontrol edebilirsiniz.

iPhone Nem Sensörleri

7) Hoparlördeki Suyu Tahliye Etme

iPhone 7 veya daha yeni modeller sıvı temasına daha dayanıklı, ancak ne kadar dirençli olsalar da sıvı kolayca hoparlörde yer bulabilir. Apple, akıllı saati Apple Watch için hoparlörün sıvı ile temasını minimize etmek için bir çözüm kullanıyor. Belirli bir tonda Apple Watch’un hoparlöründeki sıvının boşaltılması sağlanıyor. Aynı şey iPhone’da da mümkün, ancak standart olarak böyle bir özellik sunulmuyor.

Elbetteki üçüncü taraf uygulamalar ile böyle bir çözüm üretilebilir. Hoparlördeki sıvının tahliye edilmesi için App Store’daki Sonic uygulamasını kullanabilirsiniz. Uygulama, 25.000 Hz’e kadar bir ses tonu çalacaktır. Suyun titreşmesini sağlamak için 160-170Hz civarında bir ses yeterlidir.

> Uygulama İndirme Bağlantısı

8) iPhone’u Açmak için Ne Kadar Beklemek Zorundayım?

iPhone’u tekrar açabilmek için ne kadar beklemeniz gerektiğini söylemek zor: Bu, iPhone’un sıvı teması durumuna göre değişecektir. iPhone’unuzu açmak için minimum 72 saat beklemeniz akıllıca olacaktır, ancak bu sürenin ardından birkaç gün daha cihazınızı şarj etmemenizi tavsiye ederiz. Ciddi bir sıvı hasarı durumunda cihazınızı hiç açmamak ve önce bir uzmana danışmanız gerekiyor.

Cihazınız kısa bir süre ile sıvı ile temas ettiyse ve neredeyse su geçirmez (IP67 sertifikalı) bir iPhone modeliyse şanslısınız demektir. Cihazınızın sorunsuz çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için birkaç gün beklemeniz yeterli.

Eğer yaklaşık 72 saat sonra iPhone tekrar açılır ve sorunsuz çalışırsa muhtemelen hiçbir sorun yok demektir, ancak iPhone’da hala sıvı kalıntısının olabileceğini unutmayın. Bu nedenle iPhone’unuzun kullanım ömrünü uzatmak için bir tamirci ile görüşmeniz akıllıca olacaktır.

9) iPhone’unuz Bozulduysa Ne Yapmalısınız?

Apple, sıvı temasından kaynaklanan arızalara garanti kapsamında bakmıyor. Cihazınızın kaskosu veya AppleCare+’ı yoksa garanti kapsamında onarılmayacaktır.

Böyle bir durumda iki seçeneğiniz var; resmi olmayan herhangi bir onarım şirketinin yolunu tutmak veya Apple’dan garanti kapsamı dışında destek almak. İlk yöntem sizin için daha ekonomik olabilir, ancak her şekilde önceliğiniz resmi Apple desteği ile görüşmek olmalı.

10) Su Geçirmez Kılıf Kullanın

iPhone Su Geçirmez Kılıf

Tatildeyseniz gününüzün büyük kısmını deniz veya havuz başında geçiriyorsunuz demektir. Bu durumda su geçirmez kılıfları kullanmanız oluşabilecek sıvı hasarları için sigortanız olacaktır.

Su geçirmez kılıf alırken fiyatıyla değil de kalitesi ile ilgilenmeniz gerekiyor. Kılıfı satın aldıktan sonra muhakkak suya karşı direncini test edin.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz