Ana Sayfa App Store App Store Komisyon Oranları Düşebilir!

App Store Komisyon Oranları Düşebilir!

0
Apple App Store

Netflix’in uygulaması için iTunes faturalandırmasını iptal etme düşüncesine sahip olduğunun gündeme gelmesiyle yeni bir tartışma başladı. Bu tartışmaların kaynağı Apple’ın Netflix gibi App Store’daki uygulamalardan aldığı komisyon oranının oldukça yüksek olması.

Güvenilir Apple analistlerinden Ben Schachter, bunun yalnızca bir başlangıç olduğunu ve Apple’ın gelecekte App Store komisyonuyla rekor düzeyde gelir elde edeceğini düşünüyor.

Business Insider, geliştiricilerin geri bildirimleri ve yasal kurumların baskısı sonucu Apple’ın App Store komisyonlarını azaltacağını öngören Macquarie Research’ün yatırımcı notunu ele aldı.

App Store Komisyon Oranları

Apple şu anda, ücretli uygulamalardan, uygulama içi satın alımlardan ve uygulama aboneliklerinin ilk yılında yüzde 30 oranında komisyon alıyor. Uygulama içi abonelikler için komisyon oranı ikinci yıldan itibaren yüzde 15’e düşüyor. Analist Ben Schachter bunun değişmesi gerekebileceğini söylüyor.

Schachter, bazı oyun geliştiricilerinin hem Apple hem de Google tarafından belirlenen komisyon oranlarının adil olmadığını düşündüğünü dile getiriyor ve uygulama geliştiricilerinin bunun karşısında güçlü bir tutum sergileyebileceğini söylüyor.

Android platformu için Epic Games bu durumun en somut örneği. Şirket, Android için Fortnite’ı yayınladı, ancak Google Play Store’da oyunu listelemedi. Oyunun iOS sürümü ise Apple’ın uygulama mağazası App Store’daki yerini aldı.

Araştırma notunda, komisyon oranların düşmesi konusundaki bir diğer baskının yasal zorunluluklar olacağı ileri sürülüyor. Apple, App Store’u ile pozisyonu tekelci bir tutumla kullanmakla suçlanıyor. Bu dava Apple’ın aleyhinde sonuçlanmasa bile gelecekte yasal düzenleyicilerin benzer davalarla şirketin karşısına çıkması mümkün.

Analist, Apple’ın 2020 yılına kadar App Store gelirinde 20 milyar dolar civarında bir artış göreceğini düşündüğünü söylüyor ve şirketin toplam gelirinin tahmini dörtte birinden fazlasını App Store gelirlerinin oluşturacağına dikkat çekiyor.

Apple, App Store’daki komisyon oranını yüzde 30’dan yüzde 15’e düşürmek zorunda kalacak olursa App Store gelirleri 11.2 milyar dolara kadar iniyor. Yüzde 5’lik bir oran ise App Store gelirlerinin sadece 3.7 milyar dolar olması anlamına geliyor.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz