Ana Sayfa Haberler Popüler iPhone Uygulamaları Kullanıcılara Ait Konum Verilerini Satıyor!

Popüler iPhone Uygulamaları Kullanıcılara Ait Konum Verilerini Satıyor!

0
iPhone Konum Verileri

Son dönemde peşi sıra gelen veri sızıntısı skandallarına bir yenisi daha eklendi. Popüler iPhone uygulamalarının kullanıcılarına ait konum verilerini reklam firmalarına sattığı ortaya çıktı.

Bir grup güvenlik araştırmacısı tarafından ortaya çıkartılan skandala göre, onlarca popüler iPhone uygulamasının milyonlarca cihazın konum verilerini üçüncü taraf reklam firmalarına sattığı tespit edildi.

Söz konusu uygulamalar çoğunlukla doğru bir şekilde çalışmak için konum verilerine erişim izni talep eden hava durumu, haberler ve fitness uygulamalarından oluşuyor. Bu tip uygulamaların büyük çoğunluğunun kullanıcılarına ait konum verilerini üçüncü taraf veri şirketlerine para karşılığı sattığı belirtiliyor.

Güvenlik araştırmacılarına göre, uygulamalar, kullanıcılara fark ettirmeden her zaman ve sürekli olarak kullanıcıların konum verilerini üçüncü taraf veri şirketlerine satılıyor. Satılan konum verileri, reklam hedefleme için bir veritabanı oluşturmak amacıyla kullanılıyor.

Kullanıcıların Konum Verilerinin Toplandığı Kanıtlandı

Araştırmacılar, Bluetooth LE, GPS boylam ve enlem, WiFi SSID, ivmeölçer, pil şarj oranı, konum varış / kalkış zaman damgaları ve daha fazla verileri toplayan uygulamaları keşfetmek için ağ trafiğini takip ettiler. Ağ trafiğinin takip edilmesi sonucu birçok popüler uygulamanın gerçekten de kullanıcıların konum verilerini topladığı ortaya çıktı.

Uygulamalar, kişisel olarak tanımlanabilir bilgilerin veritabanına dahil edilmediğini öne sürüyor. Güvenlik araştırmacılarına göre, bir kişinin enlem ve boylam bilgileri kullanılarak evi veya iş yeri hakkında bilgi edinmek mümkün. Üstelik iPhone’unun konumuna erişim izni veren birçok kullanıcı, toplanan ve paylaşılan bilgilerin kapsamından haberdar değil.

Listede Popüler iPhone Uygulamaları Var

Konum bilgilerini toplayan ve para karşılığı veri firmalarına konum verilerini sattığı tespit edilen uygulamar arasında ASKfm, NOAA Weather Radar, Homes.com, Perfect365, C25K 5K Trainer, Classifieds 2.0 Marketplace, GasBuddy, Photobucket, Roadtrippers, Tapatalk ve daha fazlası yer alıyor.

Toplanan veriler Reveal, Sense360, Cuebiq, Teemo, Mobiquity ve Fysical gibi firmalara gönderiliyor. Firmalar, herhangi bir yanlışlık yapıldığı iddiasını reddederken, geliştiricilerin konum verilerini toplama konusunda kullanıcılarını bilgilendirmeleri gerektiğini söylüyor.

Söz konusu uygulamanın bir kısmının kullanıcılara ait konum verilerini topladığı, ancak para karşılığı firmalara bu verileri satmadığı belirtiliyor.

Konum verilerinin üçüncü taraf firmalarıyla paylaşılmasından kaçınmak isteyen iPhone kullanıcıları, konum servislerini kullanan üçüncü taraf uygulamalara karşı dikkatli olmalılar. Ayrıca, kullanıcıların Ayarlar > Gizlilik > Reklam menüsünden “Reklam Takibini Sınırla” özelliğini etkinleştirmelerini tavsiye ediyoruz.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz