Ana Sayfa Haberler Youtube erişim problemini ortadan kaldırmak için yapmanız gerekenler

Youtube erişim problemini ortadan kaldırmak için yapmanız gerekenler

0
Youtube erişim problemi

Youtube dünyanın en büyük video yayınlama platformudur. Artık içerik üretme neslinin hakim olduğu dijital dünyada, Youtube günlük olarak vakit geçirmenin, eğlenmenin ve bir konuda bilgi edinmenin vazgeçilmez bir dijital kütüphanesi haline dönüştü. Şirketin kendi verilerine göre, Youtube 1 milyardan fazla aboneye sahip ve tüm bu kullanıcılar her gün bir milyar saatten daha fazla içerik izliyor. Bu da birçok şirket, kurum ve kuruluş için inanılmaz bir görünürlük, bilinirlik ve reklam kaynağı olarak kendine bir pazar yaratıyor.

Youtube çeşitli ülkelerde dönem dönem yasaklandı. Genel olarak şirket eğer bir video içerik sebebi ile yasaklama söz konusu olduğunda karşılıklı uzlaşma yoluna gidebiliyor ve içeriği silebiliyor. Ancak ülkeye ve ülkelerin hükümetlerinin siyasi algı yönetim ve kararlarına bağlı olarak dönem dönem Youtube Erişim yasakları yaşanabiliyor. Türkiye’de de 2007 yılında deneyimleyenen Youtube yasağı yürürlüğe girmiş olsa da Youtube’a çeşitli DNS ayarlarını değiştirerek ve VPN kullanarak erişim sağlanmıştı.

Ülkelerin aldıkları genel kararlar dışında bazı şirketler ve okullar da Youtube erişim ayarlarını gerek öğrencilerin ilgisini korumak gerek çalışanlarının vakit kaybetmelerini önlemek için engelleyebiliyor.

Youtube’a erişim sorununu ortadan kaldırmak için birçok alternatif yöntem bulunuyor. Bunlardan en yaygını VPN kullanarak coğrafi kısıtlamaları ortadan kaldırmak olacaktır. Gitgide önemi artan VPN kullanımı sizin de üzerine karar vermek için düşündüğünüz bir konu ise, en iyi VPN listesi içerisinden seçim yaparak size uygun olan VPN’i seçebilirsiniz. Bu yazıda VPN kullanarak Youtube erişim yasağını kaldırmak dahil birkaç yöntemden daha bahsedeceğiz.

1.Yöntem: VPN Kullanarak Youtube Engelini Kaldırmak

Genellikle Youtube engelini kaldırmanın en yaygın şekilde kullanılan yolu VPN’dir. Ancak piyasada satılan ya da ücretsiz sunulan VPN hizmetlerinin hepsi Youtube erişim engelini kaldırmada işe yaramayabilir. Bu sebeple VPN seçerken dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar olacaktır. Bu özelliğe sahip VPN sağlayıcıları web trafiğinizi şifreler, sizi anonimleştirir ve internetteki hareketlerinizi görünmez kılar. Ve aynı zamanda hız kesintisi ya da azalması olmadan video içerik izleyebilme garantisi de sunmalıdır.

Peki Youtube engellemesini kaldırmak için VPN nasıl kullanılır?

Öncelikle sizin için en uygun olan VPN’i seçtiğinizi varsayıyoruz. Ardından VPN’in kurulum işlemlerini tamamlayın ve VPN üzerinden internete bağlanın. Size yakın bir konumda olan bir lokasyondaki sunucuyu tercih edin. Bu şekilde ülke ve konum bazlı engellemeleri kaldırarak tüm Youtube içeriklerin erişebilirsiniz.

2.Yöntem: Proxy Sitesi Kullanmak

İnternet üzeirndeki çeşitli Proxy sitelerini kullanarak IP adresinizi gizleyebilir ve bölgesel yasaklama engellerini kaldırabilirsiniz. Bu yöntemde ek bir VPN yazılımı gibi harici bir program kullanmanıza gerek kalmaz. Halkın kullanımına açık birçok Proxy sitesi bulunmaktadır. Bu proxy siteleri özel bir sunucu aracılığı ile internete ulaşır, bu sebeple konumunuz değiştirilmiş olur ve Youtube’a engelli olsa dahi erişebilirsiniz.

Ancak proxy kullanmanın bazı dezavantajları bulunmaktadır. Bu siteler hacker’ların sevdiği sitelerdir ve IP sızıntısı ihtimali barındırırlar. VPN kullanarak Youtube engelini kaldırmak proxy sunucusu yerine daha iyi bir seçim olarak görülebilir, çünkü çevrimiçi kimliğinizi her zaman korur ve HTTPS bağlantısı içermese dahi sitelere güvenli şekilde erişmenizi sağlar. Proxy sunucusu basit seviyede güvenlik içerdiği için casus yazılımları barındırabilir ve yasak bir siteye erişim sunduğu için yetkili otoriteler tarafından takip edilme, kapatılma riski de taşır.

3.Yöntem: DNS Ayarlarını Değiştirme

En kolay ve karmaşık olmayan bir youtube erişimi engelini kaldırma yöntemlerinden biri de DNS ayarlarını değiştirmek olarak listelenebilir. Bu adımda hiçbir üçüncü parti yazılım veya siteye ihtiyacınız bulunmamaktadır. Bilgisayarınızda birkaç adımda yapacağınız ayar değişikliği sayesinde Youtube erişim engelini kaldırabilirsiniz. Nasıl mı?

Windows için DNS Ayarları Değiştirme adımları şu şekilde:

Öncelikle Başlat /Ayarlar’a girin. Denetim masasında Ağ ayarlarını açın. Buradan Yerel Ağ Bağlantısı Durumu pencerisini açmak için tıklayın. Ardından Özellikler butonuna tıklayın ve Internet Protokolü sürüm 4 (TCP/IPv4) seçeneğine çift tıklayın. Özellikler’ e girin. Sonra genel sekmesi altında ‘aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan’ ibaresini işaretleyin. Kaydedin ve çıkın.

4. Yöntem: Youtube Engellerini Kaldırmak İçin Tor Tarayıcısı Kullanmak

Tor tarayıcısı internette VPN’de olduğu gibi anonim olmanızı sağlar ve temel fonksiyonu internetteki ayak izini yok etmek olan özel bir tarayıcı çeşididir. Ancak kullandığı teknoloji itibari ile VPN’den farklıdır. Tor gönderen yani sizin tarafınızdan gönderilen bilgileri kaldırır, böylece izlenemezsiniz. Tor’un çok geniş bir tarayıcı ağı ve şifrelenmiş katmanları vardır. Ücretsiz bir hizmettir, internetten indirip hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Tor tarayıcısı kullandığınızda IP adresiniz ve verileriniz dağıtılmış birçok farklı sunucu ve düğüm üzerinden gönderildiği için lokasyonunuz gizli kalır, böylece Tor, Youtube erişim engelini de doğal olarak ortadan kaldırmış olur. VPN’ e benzer gibi görünse de bu ücretsiz hizmet genellikle hızın düşmesine sebep verdiği için tercih edilmeyebilir ya da bir süre sonra VPN’e geçiş yapma ihtiyacı ortaya çıkarabilir.

Sonuç olarak, gerek ülkelerin gerek okul ve şirketlerin Youtube erişim engelini kaldırmak için kullanılan, denenmiş ve test edilmiş birçok yöntem bulunmaktadır ve bunların çoğu ücretsiz ve kullanımı kolaydır. Her ne kadar yasaklanma sebebi belirli şartlarda kabul edilebilir olsa da, birçok açıdan (müzik dinlemek, dinlenmek, keyifli vakit geçirmek vb.) Youtube faydalı bir platformdur. Hele ki günümüzde sadece izleyici olmak değil, içerik üretmek neredeyse 5 kişiden 1’inde rastlanan bir durumken, Youtube erişiminin engellenmesi günümüzde çok pratik bir uygulama gibi görünmemektedir.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz