Ana Sayfa App Store Apple, Dünyanın en Popüler Kur’an uygulamasını App Store’dan kaldırdı!

Apple, Dünyanın en Popüler Kur’an uygulamasını App Store’dan kaldırdı!

0

Apple, kullanıcıları için sürekli geliştirmekte olduğu App Store’da çok radikal bir karar aldı. En popüler Kur’an uygulamalarından biri olan Quran Majeed‘i mağazasından kaldırdı. Apple’ın yaptığı bu durum önümüzdeki günlerde, şirkete oldukça sıkıntı çıkartacak gibi. 

Peki uygulama neden kaldırıldı? Bunun nedeni olarak Apple, Çin yasalarının açıkça ihlali olduğu gösterildi. Söz konusu ihlalin ne olduğu henüz açıklanmadı. Ancak sorunun Sincan’daki Uygar etnik gruplarla ilgili olduğu tahmin ediliyor. Pekin yönetimi, Uygurlar’a karşı insan hakları ihlalleri ve hatta soykırım yapmakla suçlanıyor.

Apple açıklama yaptı

Quran Majeed uygulaması tam 50 milyon indirmeye sahip. Uygulamanın silindiğini ilk farkeden Apple Censorship adlı site oldu. Konuyla ilgili açıklama yapan şirket, yetkilileri, “Ne yazık ki yerel kanunlara uymamız gerekiyor. Genellikle sansür ile ilgili hükümetlerle aynı fikirde olmasak da meseleler karmaşık olabiliyor” ifadelerini kullandı.

Ne yazık ki Apple, Kur’an uygulamasının hangi yasaları çiğnediği ve gerekçenin ne olduğu konusunda ise bir açıklama yapmadı. Aslında bu şirketin son dönemlerdeki ilk hamlesi değil. Geçen ay hem Apple hem de Google, hapisteki Rus muhalefet lideri Alexei Navalny tarafından geliştirilen taktik oylama uygulamasını kaldırdı.

Rus yetkililer, uygulamayı düşürmeyi reddederlerse iki şirketi para cezasına çarptırmakla tehdit etmişti. Uzmanlar benzer bir durumun burada da söz konusu olduğunu iddia ediyor. Söz konusu baskıların nereye kadar devam edeceği ise merak konusu.

Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz?


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz