Ana Sayfa Apple Yeni nesil ekranlar: Mikro-LED, MiniLED ve OLED teknolojileri

Yeni nesil ekranlar: Mikro-LED, MiniLED ve OLED teknolojileri

0

Apple’ın ilk mikro-LED’li saati planlandığı gibi çıkmadı, biraz gecikti. Bunun nedeni, bu saatin yapımında büyük zorluklar yaşanmasıydı. Yeni bir ekran teknolojisi yapmak Apple için pek kolay olmadı, bu zorlukları bir rapor ortaya koydu.

İlk önce bu yeni mikro-LED teknolojisi Apple’ın saatinde kullanılacak, sonra sırasıyla iPhone, iPad ve Mac gibi diğer cihazlara eklenmeye başlanacak. Bugünkü bir rapora göre, hatta Vision Pro adlı ürünün yerine gelecek olan yeni ürün bile bu teknolojiyi erken aşamada kullanabilecek.

MiniLED, OLED ve Mikro-LED Teknolojileri

Apple başlangıçta İlk olarak, IPS LCD ekranlar kullanılıyordu ve arka tarafında normal bir ışık kaynağı vardı.

Sonra IPS LCD ekranlarda miniLED aydınlatma kullanılmaya başlandı. İlk olarak iPad Pro modellerinde kullanıldı, şimdi de MacBook’lar için tercih ediliyor. OLED ekranlara geçiş ise Apple Watch ile başladı, sonra da iPhone X ile iPhone’lara kadar yayıldı. Önümüzdeki yılın başlarında OLED ekranlı iPad’lerin gelmesi bekleniyor, ondan sonra da MacBook’lar bu değişikliği yapacak.

Mikro-LED ise isminden de anlaşılabileceği gibi, normal LED’lerin minyatür versiyonlarıdır. Her bir pikseli oluşturmak için bu mikro-LED’lerin sıraları kullanılır. Mikro-LED’ler, normal LED’lerden yüz kat daha küçüktür.

Apple ürünlerinde ekran devrimi: Mikro Led geliyor

İlk Mikro-LED’li Apple Watch’un 2025 yerine 2026’da çıkacağı bildirildi. Bu gecikmenin sebebi, üretim aşamasının zorluğu. Mikro-LED bileşenleri çok küçük olduğu için ekran yapımı zorlaşıyor. Bu da düşük üretim verimini ve yüksek maliyetleri beraberinde getiriyor. LG’nin bu süreci kolaylaştırmak için bir dizi mikro-LED patenti satın aldığını açıkladı.

Mikro-LED’ler, çipleri çok hassas bir şekilde yerleştirme sürecinde en büyük zorlukları oluşturuyor. Çünkü mikro-LED çipleri çok küçük ve zorlu bir şekilde işleniyor. Bu sürecin düşük verimliliği, bozuk çipleri değiştirmek için bir onarım sürecini gerektiriyor ve bu da maliyeti artırıyor.

Ultra Display Technology, daha güvenilir bir çip yerleştirme süreci için 14 ABD patenti (bir tanesi beklemekte) sahipti – çipleri hassas bir şekilde yerleştirme – ve bu da daha yüksek üretim verimliliğini getiriyor. LG, bu patentleri satın alarak bu geliştirilmiş üretim yöntemini kullanabilecek.

İlk Mikro-LED’li Apple Watch muhtemelen bir Ultra modeli olacak ve daha sonra bu ekran teknolojisi diğer modellere de gelecek.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz