Ana Sayfa Apple Microsoft CEO’su Google’ın aramalara haksız yere egemen olduğunu söyledi! Apple ile anlaşmasını...

Microsoft CEO’su Google’ın aramalara haksız yere egemen olduğunu söyledi! Apple ile anlaşmasını suçladı!

0
apple google anlaşması

Apple-Google anlaşması görünüşe göre çoğu arama motoruna göre Google’ı dominant hale getirdi. Uzun süredir böyle olan durum Microsoft CEO’sunun da dikkatini çekmiş görünüyor. Zira bir rekabet davası ile CEO gündeme geldi.

CEO Satya Nadalla duruma dikkat çekti!

Microsoft’un kurulu bilgisayar işletim sistemlerindeki ezici üstünlüğüne rağmen, Microsoft CEO’su Satya Nadella Apple-Google varsayılan arama anlaşmasının Bing’e haksız yere büyük zarar verdiğini ifade etti. Nadella Pazartesi günü tanık kürsüsüne çıkarak Adalet Bakanlığı’nın Google’a karşı açtığı rekabet davasında ifade verdi. Yorumlarında, Apple ve Google arasında Safari’de Google’ın varsayılan arama motoru olması için yapılan anlaşmanın Microsoft’un kendi arama hizmeti Bing’e nasıl zarar verdiğine inandığını açıkladı.

Nadella, varsayılan anlaşmalar nedeniyle “sabah kalkıyorsunuz, dişlerinizi fırçalıyorsunuz ve Google’da arama yapıyorsunuz” dedi. “Bu düzeyde bir alışkanlık oluştuğunda, bunu değiştirmenin tek yolu varsayılanları değiştirmektir.” Bu nedenle Microsoft, Google’ın %90’lık devasa pazar payı nedeniyle bir “kısır döngü” içindeydi. Zira Google sonuçları iyileştirmeye ve daha fazla gelir elde etmeye devam ediyor, bu geliri de kendi sonuçlarını iyileştirmek ve tekelini korumak için kullanıyordu.

Nadella ayrıca arama motoru pazarında tüketiciler için gerçek bir seçenek olduğu düşüncesinin “sahte” olduğunu açıkladı. Raporlara göre Google, bölgesel farklılıklar hariç küresel mobil arama motoru pazarında yüzde 83,27’lik bir paya sahipken Bing sadece yüzde 0,46’lık bir paya sahip. Masaüstünde Google.com yüzde 74.34, Bing ise yüzde 8.15 paya sahip.

Masaüstünde Chrome yüzde 64,31 ile en popüler tarayıcı olurken, Safari yüzde 12,46 ve Microsoft Edge yüzde 10,64’lük paya sahip. Bununla birlikte, Microsoft’un Windows’u yüzde 68,44 ile en büyük masaüstü işletim sistemi payına sahipken, macOS yüzde 20,14’lük paya sahip.

Nadella’nın anlaşmaya yönelik eleştirileri, Microsoft’un tarayıcı savaşlarındaki geçmişi göz önüne alındığında yerinde. Bir noktada Microsoft, kullanıcıların Windows’a hangi tarayıcıyı yükleyeceklerini özgürce seçmelerine olanak tanıyan bir tarayıcı oylaması sağlamayı kabul etti. Ve Microsoft şu anda, Google’ın Masaüstünde arama için sahip olduğundan daha büyük bir işletim sistemi yüzdesine sahip.

İfade, Microsoft’un 2020’de Bing’i Apple’a satmayı tartıştığı, ancak görüşmelerin hiçbir zaman keşif aşamasından çıkmadığı yönündeki bir raporun ardından geldi. Yaklaşık bir saat boyunca sorgulanan Nadella’ya yapay zeka alanındaki yeniliklerin Google’ı yenmek için kullanılıp kullanılamayacağı da soruldu. Nadella aramadan “en büyük uçuşa yasak bölge” olarak bahsetti ve yapay zekanın arama pazarını değiştirmek için yapabileceklerinin sınırı olduğunu söyledi.

“Google’ın bugün sahip olduğu dağıtım avantajı ortadan kalkmıyor, aslında, yapay zeka ile yeni bir bakış açısı olduğu konusundaki hevesime rağmen, içinde sıkışıp kaldığım bu kısır döngünün daha da kısır hale gelebileceğinden çok endişeleniyorum çünkü varsayılanlar pekiştiriliyor.”

Çapraz sorgulama sırasında Google’ın baş avukatı John Schmidtlein, Microsoft’un “Google Chrome’u piyasaya sürdüğünde uyurken yakalandığını” öne sürdü. Nadella da bu görüşe kısmen katılarak, “Google tarayıcıda yenilik yapma konusunda iyi bir iş çıkardı” şeklinde yanıt verdi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Apple-Google anlaşması mı buna sebep oldu? Düşüncelerinizi bizimle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz