Ana Sayfa Apple Karbon nötr Apple Watch iddiaları sahte çıktı! Artık yasak!

Karbon nötr Apple Watch iddiaları sahte çıktı! Artık yasak!

0
karbon nötr apple

Geçen ayki Apple etkinliğinde, şirketin karbon nötr Apple Watch, Series 9 ve Ultra 2’nin duyurusu yapıldı. Ancak bu iddia bugün Avrupa tüketici örgütü BEUC tarafından “sahte” olarak reddedildi. Ardından Avrupa’da bu terimin yasaklanacağı duyuruldu.

Karbon nötr Apple Watch terimi yasaklanacak!

Avrupa tüketici örgütü BEUC’un Genel Müdürü Monique Goyens yaptığı açıklamada, “Karbon nötr iddiaları bilimsel olarak yanlış ve tüketicileri yanıltıyor” dedi. “AB’nin karbon nötr iddialarını yasaklayan son kararı, haklı olarak piyasayı bu tür sahte mesajlardan temizleyecek ve Apple Watch’lar da bir istisna olmamalı.”

Kısmen AB tarafından finanse edilen Carbon Market Watch’ta politika sorumlusu olan Gilles Dufrasne, “Watch satın almanın iklim üzerinde hiçbir etkisi olmadığı izlenimini vermek tüketicileri yanıltıyor. Bu bir muhasebe hilesi.” dedi. Dengeleme projelerinin meşru olduğu kabul edilse bile, Apple’ın kereste plantasyonlarını kullanması sadece çok kısa vadeli bir karbon tasarrufu sağladığı için eleştirilere maruz kalıyor.

Avrupa Birliği kısa bir süre önce, pazarlama materyallerinde karbon nötrlüğü iddialarını, bu iddiaların denkleştirmelere yani yüzde 100’üne dayandığı durumlarda yasaklamayı planladığını duyurdu. Yasak henüz kesin değil, ancak şu anda 2026 yılında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Burada her iki taraf için de argümanlar ileri sürülebilir. Kelimenin tam anlamıyla karbon nötr üretim diye bir şey yok. Yapılabilecek en iyi şey, bir şirketin üretim süreçleriyle atmosfere saldığı karbonu hesaba katması ve eşdeğer miktarda dengeleme bütçesine sahip olmasıdır.

Apple’ın dengeleme bütçesi önemli ölçüde ormanlara dayanıyor ve bunların bir kısmı bozulmadan kalsa da, çoğu ağaç daha sonra kağıt üretimi için kesiliyor. Böylece bu noktada karbon nötrlüğü kayboluyor. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Apple bu konuda yalan mı söylüyor? Düşüncelerinizi bizimle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz