Ana Sayfa Apple Qualcomm çipi Apple M1 yongasını geride bıraktı!

Qualcomm çipi Apple M1 yongasını geride bıraktı!

0
qualcomm apple

Apple, bilgisayarlar için ürettiği Apple Silicon “M” çipleriyle çok fazla güç tüketmeden daha fazla performans sunuyor. Diğer taraftan Qualcomm ve Microsoft, Apple Silicon Mac’lere bir rakip geliştirmeye çalışıyorlardı. İlk denemeler başarısız olsa da, Qualcomm çipi nihayet Apple’ın M1’ini yendi ve performans açısından M2’yi yakaladı.

Qualcomm çipi M1 çipini geride bırakıp M2 ile yarışıyor!

Qualcomm’un dahili olarak “Hamoa” olarak bilinen yeni Snapdragon 8cx Gen 4 çipinin kıyaslama sonuçları ortaya çıktı. İlginç bir şekilde, Qualcomm’un ARM yongalarının önceki sürümleri Apple’ın M1’ini geçmeyi başaramazken, bu yonga başardı. Qualcomm’un yeni CPU’sunun test sonuçları tek çekirdekli 1197 ve çok çekirdekli 9337 skorlarını ortaya koyuyor.

Snapdragon 8cx Gen 4’te sekiz performans çekirdeği ve dört verimlilik çekirdeği bulunuyor. Hem M1 hem de M2’de dört performans çekirdeği ve dört verimlilik çekirdeği bulunuyor. M1 ve M2 tek çekirdekte hala çok daha iyi. Ancak yeni Snapdragon çipi daha fazla çekirdeğe sahip olduğu için M1’in çok çekirdekli performansını geçmeyi başardı. Ayrıca M2’nin performansına çok yaklaştı.

Raporda, yeni Snapdragon 8cx Gen 4’ün, Apple Silicon ekibindeki eski mühendisler tarafından 2019 yılında kurulan ve 2021 yılında Qualcomm tarafından 1,4 milyar dolara satın alınan bir girişim olan Nuvia tarafından geliştirildiği belirtiliyor. Bu mühendislerin Windows PC’ler için ARM işlemcilerindeki son gelişmelerin arkasında olduğuna inanılıyor.

Elbette, ham performans rakamları her şey değil ve dikkate alınması gereken birkaç şey daha var. Örneğin, Qualcomm’un çipi daha fazla çekirdeğe sahip olduğu için Apple’ın çipleri kadar enerji tasarruflu olmayabilir. Başka bir deyişle, daha yüksek performans elde etse de, daha fazla enerji tüketebilir bu da dizüstü bilgisayarlar ve tabletler için iyi bir durum değil.

Akılda tutulması gereken bir diğer husus da M2’nin 2022’den beri mevcut olmasına karşın Snapdragon 8cx Gen 4’ün hala geliştirilme aşamasında olduğu. Qualcomm’un yeni çipiyle çalışan ilk Windows PC’lerin yıl sonunda ya da 2024 başında piyasada olması bekleniyor.

Bu arada Apple da önümüzdeki birkaç ay içinde tanıtılması beklenen M3 çipli ilk Mac’leri duyurmaya hazırlanıyor. M3, Apple Silikon Mac’lere kesinlikle bir performans artışı daha getireceğinden, Qualcomm daha uzun süre Apple’ın çiplerini yenmeye çalışmakla meşgul olacak.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz