Ana Sayfa Apple iPhone 15 Pro Max şirketin cebini yaktı!

iPhone 15 Pro Max şirketin cebini yaktı!

0
iphone 15

iPhone 15 Pro Max üzerinde yapılan malzeme listesi analizi, tek tek bileşenlerin fiyatları ve bir önceki yıla göre nasıl değiştikleri hakkında fikir veriyor. Apple bu yıl amiral gemisi iPhone için 100 dolar daha fazla ücret talep ediyor. Yine de, cihazın üretimi iPhone 14 Pro Max’e kıyasla şirkete yalnızca ek olarak 37,7 dolara mal oluyor.

iPhone 15 Pro Max yüzde sekiz daha pahalı!

Bir analiz, iPhone 15 Pro’nun yeni A17 Pro çipinin iPhone 14 Pro’nun A16 Bionic’inden 30 dolar daha pahalı olduğunu iddia ediyor. Yeni SoC, TSMC’nin en yeni 3nm düğümünü temel alıyor ve daha hızlı CPU çekirdekleri içeriyor. Ayrıca daha iyi oyun performansı sunmak için raytracing desteğine sahip yeni bir özel tasarım Apple GPU kullanıyor.

Apple, iPhone 15 Pro Max’te yeni (ve daha hafif) bir titanyum alaşımlı kasa kullanıyor. Bu bileşen iPhone 14 Pro’nun çelik kasasına kıyasla yüzde 18 daha pahalı. Titanyumun ne kadar pahalı olduğu düşünüldüğünde, bu şaşırtıcı değil. Yeni 5x optik kamera da dahil olmak üzere yeni kamera sistemi yüzde 34 daha pahalı ve 25,1 dolar ek maliyete sahip.

İlginç bir şekilde, daha parlak bir ekran paneli kullanılmasına rağmen, Apple’a daha az maliyetli görünüyor. Rapor, iPhone 15 Pro Max’in LTPO panelinin yüzde 4 daha ucuz olduğunu iddia ediyor. Bunun nedeni muhtemelen LG Display’in Apple’ın ekran tedarik zincirine katılması ve Samsung Display ile daha fazla rekabete yol açması.

NAND ve DRAM fiyatlarındaki küresel düşüş de Apple’a yaradı. Zira iPhone 14 Pro Max’e kıyasla bu bileşenlerde yüzde 34 veya 16,8 dolar tasarruf sağladı. NAND fiyatlarının önümüzdeki yıl tekrar yükselmesi bekleniyor. Bu nedenle Apple’ın iPhone 16 serisinde aynı tasarrufu elde etmesi pek mümkün görünmüyor.

İlginç bir şekilde, iPhone 15 Pro Max’in farklı bir kaynaktan alınan önceki bir malzeme listesi dökümü, bileşen maliyetinde yüzde 10’luk bir artış olduğunu iddia ediyordu. Daha da önemlisi, yeni titanyum kasanın yapımının yüzde 43 daha pahalı olduğu, kamera sisteminin ise 3,8 kat daha pahalı olduğu belirtilmişti.

Teknik olarak Apple bu yıl iPhone 15 Pro Max fiyatlandırmasını değiştirmedi. Bunun yerine sadece 128 GB’lık temel modeli kaldırdı. Dolayısıyla, ABD’de vergiler hariç 1.199 dolardan başlayan iPhone 15 Pro Max’i almak için 100 dolar daha harcamanız gerekiyor. Bununla birlikte, şirketin telefon için üretim maliyetlerinin yalnızca 37,7 dolar arttığı bildirildiğinden, daha yüksek bir brüt kar payına sahip.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz