Ana Sayfa Apple M3 çipi sınıfta kaldı! İşte test sonuçları!

M3 çipi sınıfta kaldı! İşte test sonuçları!

0
m3

Apple’ın yeni MacBook Pro modelleri son teknoloji M3 Apple silikonundan güç alıyor. Ancak 1.599 dolardan başlayan 14 inçlik temel konfigürasyon modeli sadece 8 GB RAM ile geliyor. Apple 2012 yılında Retina ekranlı ilk MacBook Pro’yu piyasaya sürmüş ve bu model de 8GB RAM ile başlamıştı. Elbette Apple artık birleşik bellek mimarisine sahip entegre çipler kullanıyor. Dolayısıyla şirket, Mac’teki 8GB’ın rakip sistemlerdeki 16GB ile karşılaştırılabilir olduğunu iddia etme konusunda kendine güveniyor. İşte M3 çipi test sonuçları.

M3 Çipi testleri geçemedi!

Yapılan testler Apple’ın 8 GB Ram konusunda kendisine o kadar da güvenmemesi gerektiğini ortaya koydu. Testte aynı modelin 16 GB RAM ile 8GB RAM modeli karşılaştırıldı. 8GB model Cinebench kıyaslamalarında çift haneli kayıplar yaşadı ve Photoshop’ta fotoğraf birleştirme işlerinin yanı sıra Final Cut ve Adobe Lightroom Classic’te medya dışa aktarma işlemlerini tamamlamak birkaç dakika daha uzun sürdü.

Bu testler, başka hiçbir şey çalışmazken tekli işlemler olarak gerçekleştirildi. Ayrıca gerçek dünyadaki tipik çoklu görev senaryolarını simüle etmek için tarayıcı sekmeleri, YouTube videoları, elektronik tablolar, e-postalar ve benzerleri arka planda açıkken de tekrarlandı.

Beklendiği gibi, 8GB SSD takas dosyasına giderek daha fazla güvendikçe iki makine arasındaki performans farkı daha da açıldı ve çok yönlü yanıt verme özelliği darbe aldı. 8GB modelde Blender işleme ve Final Cut dışa aktarma sırasında çökmeler olduğunu bile bildirildi.

Özellikle, Blender’ın ışın izleme hızlandırması 16GB modellerde bir seçenek olarak mevcuttu. Ancak 8GB MacBook Pro’da aynı render işi için belirgin bir şekilde yoktu. Bu da azaltılmış bellek havuzunun aslında GPU çekirdeklerinin belirli özellikleri kullanmasını engellediğini gösteriyor.

Bunun gibi testler yeni bir MacBook Pro (ya da yeni bir 8GB iMac) satın almak isteyen müşteriler için bir ikilem oluşturuyor. M3 çipinin performansını 8GB’a düşürmek mümkün görünmüyor. Ancak kasada 16GB ya da 24GB yapılandırma seçeneklerini tercih etmek sırasıyla fazladan 200 dolar ve 400 dolara mal oluyor ve Apple’ın makineleri birleşik bellek mimarileri nedeniyle daha sonraki bir tarihte yükseltilemiyor.

Benzer fiyatlara sahip rakip dizüstü bilgisayarların (örneğin Microsoft Surface ya da Lenovo Thinkpad) standart olarak en az 16GB bellekle gelmesi belki de daha can sıkıcı. Apple’ın RAM tedarikçilerine ödediği miktar ne kadar olursa olsun, Apple müşterilerinin her artışta 200 dolar daha fazla ödemesi bekleniyor.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz