Ana Sayfa Apple Apple AB kararına karşı çıktı: Rakip uygulama önergesini reddetti!

Apple AB kararına karşı çıktı: Rakip uygulama önergesini reddetti!

0
Tim Cook AB

Bu ayın başlarında, Mayıs ayında AB ülkelerinde Dijital Piyasalar Yasası’nın (DMA) kabul edilmesiyle birlikte Apple’ın Avrupa’da üçüncü taraf uygulama mağazalarının kaçınılmaz olduğunu kabul etti. Ancak daha sonraki gelişmeler, Apple’ın App Store ve iMessage’ın DMA’ya dahil edilmesi konusunda AB’ye itirazda bulunmak için adımlar attığını öne sürdü ve söylentiler doğru çıktı. İşte Apple AB tartışmasının ayrıntıları.

Apple AB kararına itiraz etti!

Apple, Avrupa Komisyonu tarafından yakın zamanda uygulamaya konulan DMA kapsamında alınan kararlara itiraz eden bir davayı resmen açtı. Bu bilgi, Avrupa Birliği Adalet Divanı tarafından X’te paylaşılan bir gönderiden geldi. Apple’ın yasal itirazının ayrıntıları açıklanmamış olsa da bir rapor geçen hafta şirketin App Store’unun sınır bekçileri listesine dahil edilmesine itiraz edeceğini bildirdi.

Daha basit bir ifadeyle Apple, iPhone, iPad ve diğer cihazlarında rakip uygulama mağazalarına izin vermesini zorunlu kılan karara itiraz ediyor. Benzer bir şekilde, teknoloji devleri Meta ve TikTok, Komisyon’un hizmetlerini dahil etme kararına itiraz eden temyiz başvurularında bulundular. Meta’nın itirazı, Komisyon’un Messenger ve Marketplace hizmetlerini Facebook, WhatsApp veya Instagram’ın dahil edilmesine itiraz etmeden DMA kapsamında belirleme kararına katılmadığını ifade ediyor.

Bu arada TikTok, unvanının baskın teknoloji şirketlerinin gücünü sağlamlaştırma riski taşıdığını savunuyor. Avrupa’da beş yılı aşkın bir süredir faaliyet gösteren platform, kendisini “daha yerleşik platform işletmelerine karşı en yetenekli meydan okuyucu” olarak tanımlıyor.

DMA kapsamında, Avrupa Komisyonu, temel platform hizmetleri konusunda işletmeler ve tüketiciler arasında ağ geçidi olarak önemli bir rol oynamaları halinde dijital platformları ‘kapı bekçileri’ olarak belirleme yetkisine sahip. Mevzuat, altı büyük teknoloji şirketi -Microsoft, Apple, Alphabet’s Google, Amazon, Meta ve ByteDance’s TikTok- tarafından işletilen 22 “kapı bekçisi” hizmeti hedef alıyor.

Mevzuatın ana hedefi, rakip hizmetler arasında kullanıcı hareketini basitleştirmek. Bu, platformları mesajlaşma uygulamalarını rakipleriyle birlikte çalışmaya zorlamayı ve kullanıcıların cihazlarına hangi uygulamaları önceden yükleyeceklerine karar vermelerine izin vermeyi içeriyor. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi bizimle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz