Ana Sayfa Apple Suçlamalar büyük: Apple sendikalaşan işçi karşıtı görünümünde!

Suçlamalar büyük: Apple sendikalaşan işçi karşıtı görünümünde!

0
apple

Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu (NLRB) Apple’a karşı yeni bir şikayette bulunarak şirketi dördüncü bir yasadışı sendika bozma örneği ile suçladı. Sendikalaşan ilk Apple Store çalışanları, NLRB’nin ikinci bir mağazadaki sendikalaşma oylamasını etkilemeye yönelik (başarısız) bir girişim olduğu iddiasıyla, aynı mağazadaki diğer personele sunulan özlük haklarından mahrum bırakıldı. Görünüşe göre Apple sendikalaşan işçi konusunda oldukça kararlı.

Apple sendikalaşan işçi karşıtı gibi görünüyor!

Apple Store çalışanları arasındaki sendikalaşma hareketi, Cupertino şirketinin bir dizi yasadışı sendika engelleme tedbirinden suçlu bulunduğunu gösterdi. Şikayetler, sendika karşıtı toplantılara katılma zorunluluğundan sahte bir sendika oluşturmaya ve sendika üyelerini cezalandırmaya, sendika aktivistlerini işten çıkarmaya ve zorlayıcı sorgulamalar yapmaya kadar uzanıyor.

Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu (NLRB) ve bir yargıç, Apple’ın üç yasadışı sendikal baskı taktiğine ilişkin iddiaları onayladı ve iki Kongre üyesi, Cupertino şirketinin çalışma yasalarını ihlal ettiğine dair yinelenen bir model olduğunu söyledi. Apple bu yılın başlarında, zorlayıcı sorgulama davasında mahkemenin verdiği kararı temyize götüreceğini açıklamıştı.

Towson, Maryland mağazası dünyada sendikalaşan ilk mağaza oldu ve görünen o ki Apple diğer mağazaların bu örneği takip etmesini istemedi. Oklahoma City’deki Penn Square mağazasında yapılan ikinci sendikalaşma oylamasından sadece birkaç gün önce Apple harekete geçti. Şirket, Maryland’deki mağazada sendikalı olmayan çalışanlara yeni avantajlar sağlarken, sendika üyelerini bu avantajlardan mahrum bıraktı.

Eğer bu gerçekten de Oklahoma City çalışanları üzerinde caydırıcı bir etki yaratmayı amaçladıysa, başarısız oldu: çalışanlar sendikalaşma lehine oy kullandılar. NLRB, Apple’ın yasaları çiğneyip çiğnemediğini belirlemek üzere bir duruşma planladı. NLRB şikayet dilekçesinde, Apple’ın diğer çalışanları sendikalaşmaktan “caydırmak” amacıyla Towson çalışanlarına gelişmiş avantajlar sağlamadığını iddia ediyor.

Bu yeni avantajlardan bazıları yeni sağlık hizmeti seçenekleri, ücretsiz Coursera aboneliği ve bazı üniversitelerde ön ödemeli harçları içeriyor. Kurul o dönemde bu hareketin yasadışı gibi göründüğünü söyledi.

Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu Başkanı Wilma Liebman Bloomberg’e verdiği röportajda şirketin sosyal yardımları engelleme hamlesinin çalışma yasasını ihlal ediyor olabileceğini belirterek “zamanlama için seçimin sonucunu etkilemek dışında nasıl meşru bir neden bulabileceklerini görmek zor” dedi. Apple’ın şikayete yanıt vermek için 5 Aralık’a kadar süresi var ve duruşma 20 Şubat 2024’te yapılacak.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz