Ana Sayfa Apple Apple Watch satış yasağı tek yasak olmayabilir!

Apple Watch satış yasağı tek yasak olmayabilir!

0
apple dava

Dün Series 9 ve Ultra modellerinin satıştan kaldırılmasına neden olan Apple Watch satış yasağı son olmayabilir. Bir Stanford hukuk profesörü, tüketici elektroniği ve sağlık teknolojisi dünyaları arasında daha fazla patent çatışması görebileceğimiz ve sonuçların hem öngörülemez hem de dramatik olabileceği konusunda uyarıyor.

Apple Watch satış yasağı endişelendirdi!

2013 yılında Apple’ın, iki şirket arasında olası bir işbirliğini görüşmek üzere sağlık teknolojisi şirketi Masimo ile temasa geçtiği bildirildi. Masimo’nun iddiasına göre Apple bunun yerine toplantıları, kaçırmak istediği personeli belirlemek için kullandı. Masimo daha sonra toplantıları “bilgi ve uzmanlık elde etmeye yönelik hedefli bir çaba” olarak nitelendirdi.

Apple gerçekten de Apple Watch’un piyasaya sürülmesinden önce şirketin baş tıbbi sorumlusu da dahil olmak üzere bir dizi Masimo çalışanını işe aldı. Masimo CEO’su Joe Kiano daha sonra Apple’ın şirketin kan oksijen sensörü teknolojisini çalmaya çalışmış olabileceğine dair endişelerini dile getirdi.

Şirket kendisini “modern nabız oksimetrelerinin mucitleri” olarak tanımlıyor ve teknolojisi birçok hastanede kullanılıyor. Şirket 2020 yılında Apple’a ticari sırlarını çaldığı ve 10 Masimo patentini ihlal ettiği gerekçesiyle dava açtı. Davada Apple Watch’un satışına tedbir konulması talep edildi. Mahkeme, iddialardan birinde Apple aleyhine karar verdi.

Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC) daha sonra bu kararı onaylayarak Apple Watch’ların ithalat ve satışına yasak getirdi. Bu yasak resmi olarak 25 Aralık’a kadar yürürlüğe girmeyecek. ancak Apple son tarihten önce cihazları satıştan çekmeye karar verdi ve dün de bunu yaptı.

Watch’ların tekrar satışa sunulması için hala dört potansiyel yol var. Ancak bunun gerçekleşeceğine dair henüz bir işaret yok. Stanford Üniversitesi hukuk profesörü Mark Lemley, bu mücadelelerin gelecekte de benzer yüksek riskli sonuçlara yol açma potansiyeli taşıdığını savunuyor.

Bunun bir nedeni, mahkemelerin bir patentin ihlal edildiğini tespit ettiklerinde uygulayabilecekleri bir dizi yaptırım varken, Uluslararası Ticaret Komisyonu’nun (ITC) sadece bir yaptırımı olmasıdır: ürünlerin ABD’den yasaklanması. Bu tür vakaların öngörülemezliği, Apple Watch Series 8 ve Ultra’nın neredeyse yasaklandığı neredeyse benzer bir vaka ile vurgulandı.

Tıpkı Masimo’da olduğu gibi AliveCor da bir ortaklık anlaşması yapma umuduyla sağlık teknolojisinin bir kısmını Apple’a sergilemişti. Ve yine, bu ortaklık hiçbir zaman gerçekleşmedi ve Apple teknolojiyi kendi başına piyasaya sürdü. AliveCor, Apple Watch’lardaki EKG sensörünün kendi patentlerini ihlal ettiğini iddia etti ve ITC bu iddiayı onayladı.

Bu da Apple Watch Series 8 ve Ultra modellerinin yasaklanabileceği anlamına geliyordu. Ancak Apple her üç patentin de geçersiz ilan edilmesi için başarılı bir şekilde başvuruda bulundu ve ITC bu kararı usulüne uygun olarak onayladı. Böylece Apple Watch yasağı hiçbir zaman yürürlüğe girmedi.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz