Ana Sayfa Apple Microsoft Apple ile olan yarışında şirketi geride bıraktı!

Microsoft Apple ile olan yarışında şirketi geride bıraktı!

0
microsoft apple

Microsoft’un borsa değeri Cuma günü 2021’den bu yana ilk kez Apple’ınkinden daha yüksek bir işlem seansını tamamlayarak, taleple ilgili endişelerin iPhone üreticisinin hisselerini vurmasıyla dünyanın en değerli şirketi haline geldi. İşte Microsoft Apple yarışı hakkında her şey.

Microsoft Apple ile olan yarışında kazandı!

Apple Cuma günü yüzde 0,2 yükselirken, Microsoft yüzde 1 değer kazandı. LSEG verilerine göre Microsoft’un piyasa değeri 2,887 milyon dolar ile şimdiye kadarki en yüksek seviyesine ulaştı. Apple’ın piyasa değeri ise Perşembe günü yapılan bir dosyalamadan elde edilen verilerle hesaplandığında 2,875 milyon dolar oldu.

Akıllı telefon talebiyle ilgili endişeler, Apple’ın hisselerini geçen yıl yüzde 48 yükseldikten sonra 2024’te şu ana kadar yüzde 3 düşürdü. Microsoft, ChatGPT üreticisi OpenAI’ye yaptığı yatırımla jeneratif yapay zeka alanındaki liderliği sayesinde 2023’te yüzde 57 yükseldikten sonra yılbaşından bugüne yaklaşık yüzde 3 artış gösterdi.

LSEG’ye göre Apple’ın piyasa değeri 14 Aralık’ta 3,081 milyon dolara ulaştı. Microsoft, OpenAI’nin teknolojisini üretkenlik yazılımı paketine dahil etti ve bu hamle Temmuz-Eylül çeyreğinde bulut bilişim işinde bir toparlanma yaşanmasına yardımcı oldu. Yapay zeka konusundaki liderliği, Google’ın web arama alanındaki hakimiyetine meydan okumak için de bir fırsat yarattı.

Bu arada Apple, nakit ineği iPhone da dahil olmak üzere durgun taleple boğuşuyor. Önemli bir pazar olan Çin’deki talep, ülke ekonomisinin Covid-19 salgınından yavaş bir şekilde toparlanması ve yeniden canlanan Huawei’nin pazar payını aşındırması nedeniyle düştü.

Apple’ın Vision Pro karma gerçeklik başlığının satışları 2 Şubat’ta Amerika Birleşik Devletleri’nde başlıyor ve Apple’ın 2007’deki iPhone’dan bu yana en büyük ürün lansmanına işaret ediyor. Ancak UBS bu hafta yayınladığı bir raporda Vision Pro satışlarının 2024 yılında Apple’ın hisse başına kazancı için “nispeten önemsiz” olacağını tahmin etti.

Microsoft, 2018’den bu yana birkaç kez en değerli şirket olarak kısa süreliğine Apple’ın önüne geçti. En son 2021’de, pandemiyle ilgili tedarik zinciri sıkıntısı endişeleri iPhone üreticisinin hisse senedi fiyatını vurduğunda. Apple, Kasım ayındaki en son çeyrek raporunda, iPad’lere ve giyilebilir cihazlara yönelik zayıf talep nedeniyle Wall Street beklentilerini karşılamayan bir tatil çeyreği satış tahmini verdi.

LSEG’e göre analistler ortalama olarak Apple’ın Aralık çeyreği için yüzde 0,7 artışla 117,9 milyar dolar gelir elde edeceğini tahmin ediyor. Bu, Apple’ın son dört çeyrekte yıllık bazda ilk gelir artışı anlamına geliyor. Apple sonuçlarını 1 Şubat’ta açıklayacak. Analistler, Microsoft’un önümüzdeki haftalarda açıklayacağı raporda bulut işindeki büyümenin devam etmesiyle gelirini yüzde 16 artırarak 61,1 milyar dolara yükselteceğini öngörüyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz