Ana Sayfa Apple Apple 4. Çeyrek Bilançosu: 114,5 Milyar Dolar Gelir ve iPhone Rekoru

Apple 4. Çeyrek Bilançosu: 114,5 Milyar Dolar Gelir ve iPhone Rekoru

0
Cupertino'daki halka biçimli Apple Park kampüsünün havadan görünümü

Apple 4. çeyrek bilançosu açıklandı. Şirket, 26 Eylül’de sona eren 2026 mali yılının dördüncü çeyreğinde 114,5 milyar dolar gelir elde etti. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artış anlamına geliyor. Sonuçlar Apple Newsroom üzerinden duyuruldu.

Çeyreğin net kârı 30,71 milyar dolar oldu. Geçen yılın aynı çeyreğinde bu rakam 27,47 milyar dolardı. Seyreltilmiş hisse başına kâr ise 1,85 dolardan 2,10 dolara çıktı; Apple bu artışı yüzde 14 olarak açıkladı.

Bu tablo, Eylül başında Tim Cook’tan görevi devralan John Ternus’un CEO olarak açıkladığı ilk bilanço. Ternus, son haftalarda yapay zekâ stratejisine dair açıklamalarıyla da gündemdeydi.

iPhone ve Mac Büyüdü, iPad Geriledi

Ürün kategorilerine göre kırılım, büyümenin ağırlıklı olarak iPhone ve Mac’ten geldiğini gösteriyor. Değişim oranları, Apple’ın mali tablolarındaki iki çeyrek karşılaştırılarak hesaplandı.

Segment4. çeyrek 20264. çeyrek 2025Değişim
iPhone57,58 milyar dolar49,03 milyar dolaryüzde 17,5 artış
Mac10,79 milyar dolar8,73 milyar dolaryüzde 23,7 artış
iPad6,23 milyar dolar6,95 milyar dolaryüzde 10,4 düşüş
Giyilebilir, Ev ve Aksesuar8,30 milyar dolar9,01 milyar dolaryüzde 7,9 düşüş
Hizmetler31,57 milyar dolar28,75 milyar dolaryüzde 9,8 artış
Toplam114,48 milyar dolar102,47 milyar dolaryüzde 11,7 artış

Hizmetler büyümesini sürdürürken iPad ile Giyilebilir, Ev ve Aksesuar kategorileri geçen yılın gerisinde kaldı. Bölgeler arasında en güçlü artış, gelirini 17,54 milyar dolara çıkaran Büyük Çin’den geldi.

Rekorlar, Kâr Marjı ve Temettü

Apple, 114,5 milyar dolarlık gelirin şirketin eylül çeyreği gelir rekoru olduğunu açıkladı. Şirkete göre iPhone da eylül çeyreği rekoru kırdı, Hizmetler ise tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Net kâr ve hisse başına kâr da eylül çeyreği rekoru oldu.

Mali yılın tamamında gelir 478,8 milyar dolara çıktı. Apple bunu tüm zamanların gelir rekoru olarak duyurdu. Brüt kâr marjı çeyrekte yüzde 47,9 oldu; bu orana gümrük vergisi iadelerinin yaklaşık 1 puanlık olumlu etkisi dahil.

Şirket çeyrekte hissedarlarına 28 milyar dolar geri döndürdü. Yönetim kurulu hisse başına 0,27 dolar nakit temettü kararı aldı. Temettü, 12 Kasım itibarıyla kayıtlı hissedarlara 16 Kasım’da ödenecek.

Gümüş ve koyu lacivert renkleriyle önden ve arkadan görünen iki iPhone Duo

Ternus: iPhone Duo’da Arz Dengesi İçin Tarih Yok

Rakamlar iPhone Duo satışlarını içermiyor. Temmuz–eylül dönemini kapsayan çeyrek kapandığında Apple’ın ilk katlanabilir telefonu henüz satışa çıkmamıştı.

Ternus, bilanço sonrası verdiği röportajda Duo’nun bugün itibarıyla arz kısıtı altında olduğunu söyledi. Üretim artışının iyi gittiğini belirten Ternus, arz ile talebin ne zaman dengeleneceğini şu aşamada öngöremediklerini ifade etti.

Ternus, ekran sorunu için ise cihazların “çok küçük bir yüzdesinin” ekran sorunu nedeniyle iade edildiğini ve bu cihazların yenileriyle değiştirildiğini söyledi. Çevrim içi siparişlerde teslim tahminleri hâlâ ocak ayını gösteriyor.

Sorun mağazalara da yansımış durumda: ekranı çatlayan kullanıcıların bir kısmı iPhone Duo değişim krizi nedeniyle mağazada yedek cihaz bulamıyor. Türkiye’de 229.999 TL’den satılan Duo’nun ilk satış rakamları, aralık çeyreği bilançosunda ortaya çıkacak.

Sizce iPhone Duo’daki arz sıkıntısı, Apple’ın aralık çeyreği sonuçlarını nasıl etkiler?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz