Ana Sayfa İpuçları Safari için 10 pratik klavye kısayolu

Safari için 10 pratik klavye kısayolu

36

Mac’te tarayıcı olarak Safari’yi tercih ediyorum. Hem Apple’ın tarayıcısı olması, hem de pratik özellikleri sebebiyle diğer tarayıcılar yerine Safari bana daha pratik ve kolay geliyor. Chrome, Firefox ve elbette Yandex’in tarayıcısı da oldukça başarılı, ancak Safari’den vazgeçmemi sağlayamadı hiç biri… 🙂 Bu sebeple bu yazıda Apple’ın web tarayıcısı olan Safari için 10 farklı klavye kısayolunu paylaşıyorum.

Sihirli elma safari 10 pratik kisayol banner

Safari’yi daha pratik ve verimli kullanmak için 10 klavye kısayolu

Fazla söze gerek yok, işte Safari için 10 pratik klavye kısayolu…

1. Yeni bir sekme aç

Safari’de yeni bir sekme açmak için sağ üst köşedeki artı butonunu kullanabileceğimizi zaten biliyoruz.

Sihirli elma safari 10 pratik kisayol 1

Ama daha pratik bir kullanım için command-T kısayolunu da kullanabiliyor, hızlıca yeni bir sekme açabiliyoruz.

Command t

2. Yeni bir pencere aç

Yeni bir sekme dışında, bazı durumlarda yeni bir Safari penceresi de açmayı tercih edebiliyoruz. Bu durumda “Dosya” menüsünden “Yeni pencere”yi seçebiliyor ya da command-N kısayolunu kullanabiliyoruz.

Command n

3. Adres çubuğunu seçili hale getir

Safari’de adres çubuğunu seçili hale getirmek için de bir kısayol olduğunu biliyor muydunuz? 🙂 Yani bir web sayfasının adresine bir şeyler eklemek, ya da bu adresten bir şeyler silmek istediğimizde command-L kısayolunu da kullanabiliyoruz.

Command l

4. Seçili olan sekmeyi kapat

Benim en çok kullandığım kısayollardan bir tanesi de işimin bittiği sekmeleri tek hareketle kapatmak. Seçili olan sekmeyi hızlıca kapatmak için command-W kısayolunu kullanabiliyoruz.

Command w

5. Seçili olan sekmeyi yenile

Özellikle Windows’tan geçiş yapan kullanıcıların merak ettiği kısayollardan birisi de sayfayı yenilemek. Genelde Windows’ta F5 tuşu bu iş için tercih edilirken, Mac’te ise command-R kısayolu hem Safari, hem de diğer pek çok uygulama için bu amaçla kullanılıyor.

Command r

6. Ana sayfaya git

Safari’de ayarlamış olduğumuz bir ana sayfa (home page) varsa, command-shift-H kısayolu ile kolayca bu anasayfaya ulaşabiliyoruz.

Command Shift h

Eğer bir ana sayfa ayarlamadıysak, Safari Tercihleri içerisinden kolayca bir ana sayfa ayarlayabiliyoruz.

Sihirli elma safari 10 pratik kisayol 2

7. Sayfada ara ve bul

Yine en sık kullandığım kısayollardan birisi de sayfa içerisinde arama yapmak. Aradığımız şeyi gözle bulabiliyorsak ne güzel, ama yazı ağırlıklı bir sayfada bunu yapmak biraz zor olabiliyor. Böyle zamanlarda da command-F kısayolu ile arama kutusunu açabiliyor, ve aradığımız kelimeyi yazarak onu kolayca bulabiliyoruz. 🙂

Command f

8. Bağlantıyı yeni sekmede aç

Tıkladığımız bir bağlantıyı yeni sekmede açmak için ya sağ tıklayıp “Bağlantıyı yeni sekmede aç”ı seçiyoruz, ya da klavyemizden command tuşuna basılı tutarken bağlantıya tıklıyoruz.

Command (basılı tut ve tıkla)

9. Geride bırakılan sayfaları gör

Safari’de web sayfaları arasında sörf yaparken bir ya da birden fazla adım geriye gelmek istediğimizde sol üst köşedeki geri  butonunu kullanabiliyoruz. Bu butona her tıkladığımızda bir adım geri gelebiliyoruz. Fakat bu butona basılı tutarsak bir menü açılıyor ve daha eski sayfaları da görebiliyor, direkt olarak birkaç adım öncesindeki sayfalara da anında ulaşabiliyoruz.

Sihirli elma safari 10 pratik kisayol 3

10. Geride kalan sayfayı yeni sekmede aç

Yukarıda paylaştığım ileride ya da geride kalmış bir sayfayı seçerken klavyemizden command tuşuna basılı tutarsak, bu sefer de bu sayfayı yeni bir sekmede açabiliyoruz. Aslında böylece iki farklı kısayolu birleştirmiş oluyoruz… 🙂

Bonus: 11. Son kapatılan sekmeyi aç

10 kısayol demiştik, ancak 1 tane de bonus olsun! 🙂

command-W ile sekmeleri kolayca kapatırken bazen istemeden de olsa fazladan bir sekme kapatabiliyoruz. Hemen bunu geri almak için de klavyemizden command-Z kısayolunu kullanarak son kapattığımız sekmeyi yeniden açabiliyoruz! 🙂

Command z

Bonus: 12. Tam-Ekran (Full-Screen)

Kendimi tutamıyorum, Sihirli Elma okuyucuları için bir tane daha gelsin: Safari’yi tam-ekran (full-screen) olarak kullanmak için de command-control-F kısayolunu kullanabiliyoruz. 🙂

Command Control f

Eminim buradaki kısayolların bir çoğunu duymuş, biliyor ve hatta kullanıyorsunuz. Ancak yine de arada belki bir tane bilmediğiniz yeni bir kısayol paylaşabildiysem ne mutlu bana… 🙂

Unutmadan ufak bir not paylaşayım: Bu yazıda paylaştığım kısayolların bir çoğu diğer tarayıcılarda da yüksek ihtimalle çalışacaktır, ancak değişiklikler olabilir, yine de siz deneyerek kolayca hangilerinin çalışıp çalışmadığını kolayca kontrol edebilirsiniz. 🙂

Her geçen gün daha pratik, daha verimli ve daha keyifli bir Mac kullanımı için yeni yazıları Sihirli Elma’da elimden geldiği kadar paylaşmaya devam edeceğim.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


36 Yorumlar

  1. 3. çok işime yarayacak. birde 9. için klavyeden bir yol varmı.
    bilgilendirmeleriniz teşekkürler. elinize sağlık.

  2. her ne kadar hepsini bilsem de güzel yazı. bence safarideki en büyük eksiklik gitmek istediğimiz sitenin orta ismi yazdığımızda otomatik olarak www. ve .com ekinin eklememesi. bunu explorer ctrl + enter ile kolayca yapıyor. Safari ise sanki bunu google aratmışım gibi sonuç çıkartıyor.

  3. Göktuğ Bey Merhaba,

    Ben Mac kullanmaya yaklaşık 1 ay önce başladım. Her geçengün birşey öğreniyorum sayenizde. 

    Geçmişten gelen alışkanlık ile Chrome kullanmaktayım. Fakat geçen hafta tarayıcıda çok fazla sekme açıkken bilgisayar tamamen (trackpad vs.) kitlendi ve ancak kapatma tuşu ile resetleyerek yeniden açabildim. Yeniden Chrome açtığımda tüm yer işaretlerinin ikonları bozularak “beyaz sayfa” halini aldı ve chorme’u kaldırıp yeniden kurmaya kadar tüm çabalarıma rağmen eski haline döndüremedim. Sizce bunun bir çözümü var mıdır?

    Safari’ye geçmeyi düşünme konusunda da bir sorum olacak. Ben bu yer işaretlerini çok fazla kullanıyorum. Şu anda Chrome’da 32 sayfanın yer işareti mevcut. Bunları yalnızca ikon olarak kaydettiğimde hepsi birden sığıyor çalışırken. Fakat Safari’de maalesef ikon olarak kaydetmeyi bulamadım, hepsinin adı yazıyor yanılmıyorsam. Öyle olunca da sığmıyor ekrana tam olarak. Belki saçma gelecek ama sırf bu yüzden Safari’ye geçmiyor Chrome ile devam ediyorum. Bu yer işaretlerini yalnızca ikon ile kaydetmek mümkün müdür acaba?

    • Çözdüm sorunumu. Daha önce Chrome’u silip yeniden yüklememe rağmen faviconlar gelmiyordu. Sonra silmek ile tam olarak kaldıramadığımı öğrendim. Finder’da Chrome’a ait sistem dosyaları dahil tüm klasör ve dosyaları kaldırıp sistemi reboot edip tekrar kurduğumda faviconlar yeniden eski halini aldı. 

  4. CMD + L ilaç gibi oldu. Kullanım alışkanlığıma yeni bir dinamik kazandırdı 🙂 Teşekkürler Göktuğ Gedik..

  5. Ben birşey merak ediyrm,mesela amelidir Ltd larda bazı programlar çok zenginden ı phono da kısıtlı,mesela dokuz taş oyunu indirebilirmiyiz?teşekkürler

  6. Merhabalar , sekmeler varken yanlışlıkla safari’i kapadığım oluyor. yeniden safari ‘ i açtığımda eski sekmeleri kurtarmak istiyorum , bu mümkün müdür ?

  7. merhaba bir şey sormak istiyorum. air 13 inç kullanıcısıyım ve klavyede shift tuşuna bastığımda karşımda hangi ekran varsa arkaya atıp ana ekranı açıyor yeniden shifte bastığımda da o açık olan sayfayı yeniden karşıma getiriyor. kısayol büyük harf için shift tuşunu kullanamıyorum bu yüzden. bunu nasıl çözebilirim çok teşekkür ederim şimdiden.

  8. İlk Macbook’um ve sayenizde kullanmayı öğreniyorum. Toshiba bilgisayarım çöktüğü için acil olarak satın aldım ve eve geldiğimde lanet olsun, tarihi eser bilgisayarımı en azından kullanabiliyordum, bunu kullanamıyorum diye sinirlendim. Sonra bilmediğim bir şeyi google’a yazarak ilerlemeye başladım. Ve her seferinde sihirlielma.com yardımıma koşuyordu. Bende favorilerime ekledim ve artık google a sormuyorum, siteye girip geziniyorum. Teşekkürler 🙂 Sanırım araştırmamda size de teşekkür etmem gerekecek 🙂

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz