20 Yorumlar

  1. Malumunuz dolar yükseldi. Bunun fiyatlara yansıması oldu. Daha önce MacBook Pro almayı düşünüyordum. Şimdi imkanlarım var. Fakat beklemelimiyim hani fiyatların düşmesi icin.

  2. Yazilariniz gayet guzel. Emeginize saglik. Ben birsey soracam, peki terminal komutlari ile ilgili yazilar paylasmayi dusunuyor musunuz? Bence bircok kisi icin faydali olur. Iyi gunler dilerim.

    • Aslında şimdiye kadar hiç bu konulara değinmek istemedim. Ancak bazı durumlarda gerekebileceği için önümüzdeki dönemde değinebilirim belki. 🙂

      Yine de bir çok konuyu son kullanıcılar için daha kolay ve korkutucu olmayan şekilde çözebiliyorsam, o şekilde paylaşmayı tercih ediyorum. 🙂

  3. Merhaba Goktug Bey.

    Giriş ekranında klavye seçimini aktif etmiştim. Ancak Mavericks güncellemesi yaptıktan sonra varsayılan olarak Türkçe klavyesi (F) aktif olarak geliyor ve buradan Türkçe (Qwerty-PC) seçtikten sonra şifre girişi yapabiliyorum. Yani klavye varsayılan olarak F oluyor ve ben ne yaptıysam bunu değiştiremedim. Giriş ekranında şifre girmeden önce varsayılan olarak gelen Türkçe klavyeyi (F), Türkçe (Qwerty-PC) ekledikten sonra siliyorum, yine bilgisayarı yeniden başlattığımda F’e dönüyor, Türkçe (Qwerty-PC) eklenmiş olarak gözükmüyor. Ayarlardan “Giriş ekranında klavye seçimini” kaldırıyorum, bilgisayarı yeniden başlattığımda yine tuş dizilimi F’e göre oluyor. Güncelleme yapmadan önce böyle bir sorun yoktu. Bu sorunu mavericks’e geçen diğer arkadaşlar yaşamadı, ama onlar giriş ekranında klavye seçimini aktif etmemişlerdi. Aramızdaki tek fark bu. Sizce sorun ne olabilir, bu durum nasıl düzeltilebilir?

    • Çözümü ben yazayım.

      Pref Setter isimli programla System Preferences altındaki com.apple.HIToolbox isimli dosyayı editledim. (Kilidi açtıktan sonra)

      – AppleCurrentKeyboardLayout… değerini com.apple.keylayoutTurkish-QWERTY-PC
      – Tüm Keyboard Layout ID değerlerini -36,
      – Tüm Keyboard Layout Name değerlerini Turkish-QWERTY-PC
      olarak değiştirdim. Böylece açılışta istediğim klavye gelmiş oldu.

      Bahsettiğim değişiklik Turkish-QWERTY-PC kullanmak isteyenler için. Kendi profilinde farklı klavye kullananlar, hangi değerleri yazması gerektiğine yine Pref Setter programı ile User Preferences altındaki com.apple.HIToolbox isimli dosyayadan bakabilirler.

      Bu dosya kilitli bir dosya olduğu için login ekranında yaptığımız klavye değişiklikleri dosyaya yazılamıyor ve bu yüzden her açılışta varsayılan değerler geliyor.

      Değişikliğin yapıldığı com.apple.HIToolbox dosyası, aslında Macintosh Diski altında Kitaplık > Preferences altında bulunuyor. Bu dosyayı yazılabilir hale getirebilirsek login ekranında yaptığımız klavye değişiklikleri kaydedilebilir hale gelir. Bu da diğer bir çözüm yolu.

  4. cok tsk ederim fakat windowsta soyle bir sey vardi. ctrl shift yapinca diger dil girisine geciyordu mac icin bunu bulamadim. Bunun kisa yolu nedir

  5. Merhaba , amerikadan ingiliz standart klavyeli macbook alıcam fakat merak ettiğim şu acaba bilgisayarın dilini türkçe olarak seçtiğimizde klavyede otomatik mi türkçe geçiyor ? Klavye aynı şekilde kalsın fakat bilgisayar türkçe olsun istiyorum. ( Açıkçası olduğuna eminim fakat doğrulatmaktan birşey olmaz , belki merak eden başka birine yardımcı olmuş olurum )

  6. Giris ekraninda imlec aktif ancak fonksiyonsuz.Yani isim ve sifre yazdiktan sonra ancak enterla girebiliyorum ve alttaki sleep,restart ve shutdown islevsiz kaliyor.Hatali sifre kullandigimda ipucundan da faydalanamiyorum bu durumda…ne sebep olur buna?

  7. Merhaba. iMac kullanıcısıyım. 10.11.3 sürümü kullanıyorum ve makinayı her kapatıp açtığımda klayve giriş yöntemi amerika olarak değişiyor. Ben sürekli türkçe qwerty kullanmak istiyorum. Bu değişimi engellemenin, sürekli türkçe qwerty seçili halde tutmanın bi yolu varmı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz