Ana Sayfa İpuçları Mac’lere Virüs Bulaşır mı? Mac’im ne kadar güvenli?

Mac’lere Virüs Bulaşır mı? Mac’im ne kadar güvenli?

40

Birkaç haftadır Mac dünyası ve virüslerle ilgili pek çok şey yazılıyor. Mac’lerin artık virüs saldırılarına açık olduğu söyleniyor, eski günlerin geride kaldığı ifade ediliyor. “Mac Defender olayı” her ne kadar bazı kullanıcılar için sıkıntı yaratan bir konu olsa da, Sihirli Elma olarak mevcut durumu farklı bir açıdan değerlendirmek ve okuyucularımıza ışık tutacağına inandığımız bazı bilgileri paylaşmak istiyoruz.

Mac’ler ve Virüsler

Mac’lerle ilgili yaygın inanışlardan bir tanesi de “Mac’lere virüs bulaşmadığıdır”. Bu elbette %100 doğru kabul edemeyeceğimiz kadar kesin bir ifade. Windows’taki virüslerin çok büyük bir kısmı Mac’ler için hiçbir tehlike oluşturmuyor, bu doğru. Ancak hiçbir sistem için bu kadar kesin söylenemeyeceği gibi, asıl önemli olan, bu sistemleri kullananlar insan olduğu sürece “kandırılmanın” ya da “dolandırılmanın” her zaman mümkün olduğu…

Güvende Miyim?

“Güvenlik” gibi bir konuda da insanları korkutmak ve yönlendirmek sanıldığından çok kolay diyebiliriz. Basında geniş yer bulan konular, aslında sanıldığı kadar kritik olmayabiliyor. Mac Defender olayı sonrasında bazı Mac kullanıcıları gelecek için endişeli olabilirler. Ancak değişen şey Mac’lerin güvenliği değil, Mac kullanıcılarını hedef alan kişilerin taktiklerini değiştirmeleri.

Yani, özetle kullanıcılar olarak bize düşen görev bu konuda panik yapmak ve endişelenmek değil, Mac’imizin güvenliğine önem göstermemiz ve uyanık olmamız.

Saldırı Çeşitleri

İnternet dünyasında pek çok dolandırıcılık türü mevcut, ancak bunları kabaca 4 ana başlıkta toplayabiliyoruz:

  1. Kendi kendine yayılan programlar (virüsler gibi yayınlan malware)
  2. Güvenliği zayıf web tarayıcılarında belirli sitelere girdiğimizde karşımıza çıkanlar (drive-by)
  3. Bizi kandırarak kendini sisteme yükleten programlar (Mac Defender benzeri)
  4. Bilgisayarımıza bir şey yüklemeden, bizi internet üzerinden kandıranlar

Mac kullanıcıları şimdiye kadar çoğunlukla dördüncü tipteki saldırılarla karşılaştılar. Ancak artan Mac sayısı, popülaritesi ve kullanıcı kitlesi sebebiyle üçüncü tipteki saldırıları da görmeye başladık diyebiliyoruz.

Hala Güvenlik Açıkları Var mı?

Yıllarca Windows üzerindeki saldırılar bizleri bezdirdi, sıkıntıya soktu, güvenlik açıkları kapanmasına rağmen güvenlik paranoyası sebebiyle anti-virüs yazılımları yükledik, yetmedi bunları sık sık da güncelledik. Hatta Microsoft’un açıkladığı bir rapora göre Windows 7 bile, güvenlik konusunda eskiye göre iyi bir seviyede. Ve Windows 7 kullanıcıları, Windows XP kullanıcılarının yaşadığı pek çok güvenlik sorununu yaşamıyor…

Ancak saldıranların hedefleri hiçbir zaman bilgisayarımız olmadı, asıl hedef hep “bizdik”. Bilgisayarımız ise bu konuda sadece bir araç… Çeşitli görüntüler, uygulamalar ve web sayfaları ile bizi kandırıp, cebimizdeki kredi kartına ulaşmak, bu kişilerin en büyük hedefi. Bu sebeple, Mac’lerimiz daima hedef tahtasında yer alıyor olacak, ancak en kritik nokta, bizim bu konularda bilgili ve uyanık davranmamız.

Hedef: Kullanıcılar

Mac’ler daha popüler oluyor, kullanıcılar artıyor, Windows eskisine oranla daha güvenli hale geliyor; bu sebeple saldırganlar da insanları kandırmak için farklı taktikler uygulamaya çalışıyor. İşletim sistemleri güvenli hale geldikçe, saldırganlar da en kolay hedefe yöneliyor: Kullanıcılar. Amaçlarına ulaşmak için bizi kandırmaya çalışıyor, sahte uygulamaları bile bize yükletmek istiyorlar.

Mac’ler Hala Güvenli mi?

Önümüzdeki dönemde bu saldırılar artabilir, ancak bu Mac’lerin güvenlik seviyesinin düştüğü anlamına gelmiyor. Sadece daha fazla saldırganın hedefi olduğunu gösteriyor. İlerleyen dönemde ise, işletim sistemleri daha güvenli, kullanıcılar daha uyanık olduğu için, bu tarz saldırılar çoğunlukla web siteleri üzerine kayabilir gibi görünüyor.

Unutmayın, hepimiz en az 1 kere kandırılabiliriz. Ancak uyanık ve bilinçli olmak, bu konudaki en kritik nokta…

Ne Yapmalıyım?

Bazen aptallık yapabiliriz, ancak hiç birimiz aptal değiliz. Günlük kullanımımız içerisinde dikkatli olmalı, bu tip üçkağıtlara karşı kullanım alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz. Bilgisayarlarımız için Apple, Microsoft ya da diğer firmalar güvenlik önlemleri alacaklardır elbette, ancak bizim yapmamız gereken, öncelikli olarak en zayıf ve kandırılabilir halka olan kendi aklımızda bu önlemleri almak olmalı.

Yeniden hatırlatmak istiyoruz: Mac’imiz her zamankinden daha da güvenli. Ve her geçen gün de Apple bunu bir seviye daha ileriye taşıyor. Kullanıcılar olarak bizim de bu konularda panik yapmak ve endişelenmek yerine, Mac’imizin güvenliğine önem göstermemiz ve uyanık olmamız gerekiyor.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


40 Yorumlar

  1. MacOS’un WinPc’lere göre çok daha güvenli olduğu tartışmasız doğru.
    Ancak dediğin gibi Apple her çeyrek de satış rekorları kırmaya devam ettikçe; Bu güne kadar kullanıcı sayısı az olduğu için virüs vs yazmaya yeltenmeyen kesim artık burda güzel pasta var diyerek Mac içinde zararlı yazılım üretmeye çalışıyor. Bu da bir gerçek.

  2. Aslında paranoya ile tedbir arasındaki ince çizgiyi ayarlayamıyoruz. Tek sorun; Ya virüs bulaşır ve anlamazsam? Bunu anlayabilmek için yapılması gereken belli! O halde asıl soru; Virüs programı yüklemeli miyim?

  3. Yazı çok güzel teşekkürler. Fakat eğer virüs bulaşmışsa ne yapmalıyız ?
    Bunu nasıl test ederiz kolay yoldan ? (sniffer kurup başında beklemekten daha kolay yöntemler soruyorum 🙂 )

  4. merhabalar, sitenizde güzel bilgiler var genel olarak fakat insan böyle bir yazıdan “bilgisayarımı nasıl korururum, virüsler için mac’e özel yapılmış programlar nelerdir?” gibi bilgiler de bekliyor.

    o yüzden eksik kalmış bir yazı. yine de zaman ayırıp yayınladığınız için teşekkürler tabii.

  5. Selamlar,
    Mac kullanirken ne virus ne baska bir guvenlik aracina ihtiyac duymuyorum. Sirf merak ettigim icin MacKeeper Antivirusu yuklemeye karar verdim, taradim ve onemli olmayan  7 tane virus buldu. Hemen temizledim ve daha sonra kaldirmak istedim fakat ne yazik ki hala saatin yaninda gorunmekte. Bu simgeyi nasil kaldirabilirim. Bir fikriniz var mi?
    Tesekkurler

  6. Arkadaşlar merhabalar
    grafik tasarımcı olarak, hadi artık mac’e geçme zamanıdır dedim ve dort gundur, bir macbook pro kullanıcısıyım. bir hayli kafam karısık aslında.
    tasarımlarımı pc ortamında yaptığımdan olsa gerek, alışma endişelerim var. bunu min. indirme çabası içersindeyim iki gündür.
    bunun için bir sorum olucak. mac’e windos yükleme (bunu yapmak çok üzüyor olsa da )
    corel için en azından suan bunu yapmak durumundayım)
    umarım soruyu doğru yerde sormuşumdur ve cevap alabilirim.
    sitede var olan yazılar için ayrıca teşekkür ederim.

  7. acemilik yazıma vurmuş olmalı soruyu silmişim :S 🙂
    sorum şu ki arkadaşlar;
    mac’e wind 7 kurmak, virüs olayını mı getirir beraberinde ya da herhangi başka ne sıkıntılı durum olabilir.
    tekrardan teşekkürler.
     

    • Rica ederim, hepimiz acemiydik, hala da bazı konularda acemiyiz… 🙂

      Sorunuza gelince, sonuçta Windows bölümü ayrı olsa da, verilerinize ulaşabilecek kadar akıllı bir virüs ile karşı karşıya kalırsanız elbette bir risk mevcut. Hiç bir zaman sıfır risk olmaz. 

      Ancak Windows kuracaksanız, ki sanırım Corel uygulaması için buna ihtiyacınız var, iyi de bir anti-virus uygulaması edinmenizi öneriyorum. Ya da hangi dosyayı açtığınıza, kimden dosya aldığınıza ve hangi web sitelerine girdiğinize biraz daha özen göstermeniz gerekiyor.

      Selamlar.

  8. 4 yil öncesi mac sistemine gectigim günden beri tüm calismalarimi refah icinde yürüterek bütün sistemlerimde birer birer Mac Bilgisayara cevirdim. Benim sorum: Facebook ortaminda bulasan viruslarin Mac bilgisayar olmasina ragmen nasil mümkün olacagini anlamak ve bulasmamasi icin nelere dikkat etmemiz gerektigini bilmek isterim. antivirus Programinin Facebook icin bir yarari olabilirmi? Örnegin, tanimadigim birden fazla kisilerin ayni anda ayni yaziyi yorum olarak iletmeleri Mac Bilgisayarla calismama ragmen bir virüs olabilirmi? Yardiml. icin simdiden tesekk. Saygilar..

    • Merhaba, bahsettiğiniz şeyler aslında virüs değil, Facebook içerisindeki uygulamalar. Mac’ten tamamen bağımsız bir şey olduğu için Mac’e bulaşması söz konusu değil.

      Bu gibi sorunları engellemek için Facebook’ta uygulama yüklerken 2 defa düşünmek gerekiyor ne yazık ki…

      • Yanitiniz icin cok tesekkür ederim. Mac bilgisayar konusunun disina cikmak istemiyorum ama caresizim, mümkünse bundada bir fikrinizi alabilirsem sevinirim. Ben uygulama felan yüklemedim, sadece cirkin yorumlari yazanlarin kim olduguna ve nereden yazdikl. bakmak icin sayfalarina girmemlemi acaba virus veya buna benzer sorunlar cikmis olabilir? Biliyorsunuz Facebookta hayran sayfasinda herkes sayfaya kayit olmadanda istedigi yorumu yazabiliyor. Mac Bilgisayarimda virus olmadigini düsünelim, ben Facebook’ta uygulama dahil hic bir sey yapmadan disardan yorum yazan birinin herhangi bir sekil yöntemle yukarida belirttigim saldiriyi gerceklestirme imkani varmidir?Tekrar tesekkür ederim. Saygilar..

        • Bir şekilde Facebook’ta Facebook hesabınıza yüklediğiniz uygulamalar ile bu mümkün olabilir. Ya da arkadaşlarınızın hesaplarına yükledikleri uygulamalar sizin duvarınıza yazı gönderiyor olabilir.

  9. Biraz da kullanıcının bilgili olması lazım. Deneme için 5 PC solucanı 2 truva atını mac’e USB bellekle gönderdim. Sonuç: Hiç birşey. Bunları Winli bir bilgisayara gönderdim. Sonuç: Bütün sistem çöktü kineppix gibi bir linux kurtarma dağıtımı kullanarak yeniden yükledim

  10. Merhabalar arkadaşlar;
            Öncelikle verdiğiniz bilgiler için tşkler,Benim sorum safari ile ilgili şimdi safariden google açıyorum ordan herhangi bir siteye girdiğimde direk beni başka siteye yönlendiriyor yabancı bi site(taihçeyi sildiğimden sitenin ismini hatırlamıyorum) virüs var diye çok endişe ediyorum eğer benimle aynı sorunu yaşayıp halleden varsa yardımcı olursa sevinirim…
    Saygılar…

    • Bir şekilde bir eklenti buna sebep oluyor olabilir mi? Virüs ya da başka bir sorun olacağını sanmıyorum açıkçası.

      Chrome’da da aynı şey oluyor mu örneğin?

  11. selam merhabarlar ben yenı mac kullanıcısıyım finder pyalsılanlarda ıdea pc dıye bır sekme cıkıyo bunu kapatamıyorum acaba baska bıryerden pcme erısım mı var yada vırus kapmıs olabılırmıyım?

  12. merhabalar ben yenı mac kullanıcısıyım bır sıkıntım var yardımcı olursanız sevınırım pcmde fınder bolumunun paylasılan bolumunde zaman zaman ıdea-pc dıye bırsey cıkıyor sonra gıdıyor acaba macım vırus e maruzmu kaldı yoksa baska bıryerden erısım mı var pcm fotografını cekıp eklıyorum daha ıyı anlatabılmek ıcın sımdıden tesekkurler

    • o büyük ihtimalle ev veya iş ağınızı paylaşıma açtığınız için o ağa bağlı ve paylaşıma açık cihazları gösteriyor yardımcı olabildiysem ne mutlu bana 🙂

  13. Selamlar uzun yıllardır mac kullanıyorum ancak birkaç haftadır firefox da saçma sapan bir durumla karşı karşıyayım. internet üzerinde herhangi biryere tıkladığımda http://spns.rotatemyad.com… bu adresde boş bir sayfa açılıyor.. diğer bir sorun yine firefoxda reklam alanları açılmaya başladı! bu durumdan nasıl kurtulmam mümkün… çerez temizliği vs işe yaramadı. Teşekkürler..

  14. herkese selamlar uzun zamandır mac kullanıcısıyım fakat ılk defa sanırım uTorrent sitesi kickasstorrent gıbı bıseydı bu sıteyı kullandıktan sonra ana sayfam only-searc dıye bı arama motoruna yonlendı safarı tercıhlerden acılıs sayfasını degıstırsem de ıkı kez google sayfasını actıktan sonra otomatık olarak tekrardan
    only-search.com a dönüyor. ve her yenı sayfa actıgımda yada acılmıs bır sayfada bıyere tıkladıgımda mackeeper ve baska herhangı bı sayfa acmakta ve aynı zamanda google sayfasında arama cubugunun altında cınsel ıcerıklı sayfa reklamı cıkmakta canım sıkıldı bır turlu cozemedım mackeeper ve mac ın yenı bır oyunu mu acaba demeden alamıyorum kendımı cunku sımdıye kadar imac ve macprolarımda hıc antıvırus kullanımına ıhtıyac duymadım. mackeeperı yukleyıp sıldıgımde yuksek fıyatından dolayı ıstemedıgımı soyledım ve maıl adresımde yenı bır maıl %85 ındırımlı mackeeper ve 5 ayrı program 25 lıra mı dolar mı ne 🙂 bastan sistem yuklemesı mı paklar bızı kı? 😀

  15. selamlar benim mac’ime virüs bulaştı galiba. Google da arama çubuğuna birşey yazdığımda ilk sayfa komple reklam çıkıyor. ikinci sayfada esas aradığım siteler çıkıyor. Ayrıca aradığım siteyi tıkladığımda yanında birsürü reklam veriyor. :((( ne yapmam lazım. Hiç anlamadığım durumlar :(((

  16. google arama motorunda bir şey arattığımda çok fazla reklam çıkıyor, ayrıca ne zaman bir link açsam sürekli “mac’inizde virüs var temizleyin” tarzında programların reklamları çıkıyor, yeni bir mac kullanıcısıyım ama aylardır olmayan şeyler 2 haftadır sürekli oluyor. Virüs bulaştığını düşünüyorum ne yapmalıyım?

  17. Merhaba ben yaklasık 2.5 yıldır mac kulanıyorum internetten flim izler ken sıksık önüme bilgisayarıma virüs bulastığıyla ilgili sayfalar acılmaya basladı sizce bunlar cidi birseylermi

    • Film siteleri sizi kandırmak için bir sürü otomatik açılan pencerelerle dolu. Bunlara itibar etmeyin. Ancak durduk yere, hiç bir şey yapmıyorken de karşınıza bazı pencereler çıkıyorsa, bir şekilde yanlışlıkla zararlı uygulama yüklemiş olabilirsiniz.

  18. Merhabalar, Geçen gün başıma talihsiz bir olay geldi
    kart bilgilerim çalındı internet üzerinden kullanıldı
    PC İMAC KULLANICISIYIM OS X Yosemite kullanıyorum
    makale çok güzel lakin sonuç olarak faydalı değil.
    bizlere tavsiye edebileceginiz bir kaç antivürüs ve spayware programı tavsiyesi ile bitirseniz bizim açımızdan çok faydalı olur kanısındayım

      • Yeni bir program indirdim fakat “sistem taraması yapmanız öneriliyor”uyarısı geldi. Fakat onu silersem bu dersim için olan programı bilgisayardan silinecek. Onu istemiyorum bu yüzden tarama yapmasam bir şey olur mu ?

  19. İyi günler.Ben uzun zamandır (3 yıldır) Mac kullanıyorum.Şu son 1 yılda internet bayağı yavaşladı ve bunun modemle ilgili olmadığı kanaatindeyim.Çünkü telefonumla gayet kolay bir şekilde internette gezebiliyorum.Ayrıca yine şöyle bir sorun çıkıyor:Herhangi bir web sayfasından kendi Facebook hesabımın anasayfasına yönlendiriliyorum.Açıkçası bu durumdan sıkıldım.Bunlar yetmezmiş gibi bugün de yine bir sorunla karşılaştım.Mesela google’a giriyorum, bir şey arıyorum ,sonuçlar çıkıyor.Ama sonuçlara basınca da sunucuya bağlanamadı diyor.Youtube’a ,Twitter’a ,vb. bağlanabiliyorum.Ama google ile ilgisi olmayan sitelere giremiyorum.Tanılar kısmından da sorun gözükmüyor.İnternette sorun var diye bir de telefonumdan denedim.Sorun yoktu.Virüs bulaştığına dair büyük korkularım var.Ve ben bu sorunlardan bıktım.Yardımcı olabilirseniz gerçekten çok sevinirim.

    • Farklı bir tarayıcı ile denediniz mi? Belki de arama motoru seçiminizde bir değişiklik olmuş olabilir.

      Veya DNS’leriniz bir şekilde değiştirilmiş olabilir.

      Eğer sisteminize zararlı bir uygulama yüklediyseniz bunları silmeniz gerekebilir.

  20. merhaba macbook air 11inc kullanıyorum. film indirmek istedim ve başaramadığım gibi bilgisayarımda bişiler oldu. safari ya da chrome da herhangi bir siteye girdiğimde çok yavaş ilerliyor bazen açılmıyor ve otomatik başka sayfalar açılıyor. dizi izlemek için sadece chrome u kullanmaya basladım safari kesinlikle dizimag de açılmıyor. ne yapmalıyım:(

  21. Merhaba,
    Safaride iken sürekli olarak mackeeper reklam açıyor. artık internetten soğudum o derece. Yardımcı olursanız sevinirim

  22. ben yaklasik 2 senedir mac kullanicisiyim ondan önce 3 tane laptop cöpe atmisdim bu virüs programlarinin reklamlari bazen banada geliyordu bi gün su mc keaper deneni yükledim pisman oldum mac den atana kadar neler cekdim her ihtimale karsi avast free kullaniyorum simdilik bir sikinti yok bazen sayfalardan virüs alarmi veriyor sadece simdiye kadar tek virüse raslamadim mac gercekden cok güvenli o virüs programlari sadece reklam amacli seytana uyup yüklemeyin .. saygilar .

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz