Ana Sayfa Haberler MacBook’lar için SMC Güncellemeleri

MacBook’lar için SMC Güncellemeleri

32

Apple önceki akşam bazı MacBook’lar için güncellemeler yayınladı. Tüm MacBook’ları kapsamayan bu güncellemeler bazı pil problemlerine çözüm getiriyor.

Sihirli elma mac smc guncelleme banner

Güncelleme ne işe yarıyor?

Bu güncelleme, nadir de olsa Apple’ın bazı dizüstü bilgisayarlarında pilin 1000’den fazla defa doldurulup boşaldıktan, yani 1000 devirden (cycle) sonra, beklenmedik bir şekilde kapanmasını ya da çalışmamasını adresliyor.

Sihirli elma mac smc guncelleme 1

Özetle şöyle ingilizce bir tanım yapmış Apple:

This update addresses a rare issue on some Apple notebooks where a battery that has accumulated more than 1000 charge cycles may unexpectedly shut down or stop functioning.

Elbette bir pilin 1000 devire ulaşması pek kolay değil, genellikle en az 2 yılı alabilecek bir süreden bahsediyor olsak da, buna benzer bir problem yaşıyorsak bu güncelleme bize çözüm olabilir.

Sihirli elma mac smc guncelleme 2

Hangi MacBook’lar için geçerli?

İşin ilginç kısmı Apple’ın bu konuda net bir açıklama yapmamış olması. Bazı beyaz MacBook’lar ve 2011 MacBook Air’ler için bu güncellemenin yüklenebildiğini biliyoruz. Ancak ben kendi 2012 model MacBook Air’imde bu güncellemeyi göremedim.

Sihirli elma mac smc guncelleme 3

Siz Mac App Store’da “Güncellemeler” kısmında bu güncellemeyi görebiliyor musunuz? Güncellemeyle ilgili daha fazla bilgi toplayabilmek için MacBook’unuzun modelini ve güncellemenin sizde görünüp görünmediğini yorum olarak paylaşabilirseniz çok memnun olurum.

Nasıl yükleyebilirim?

Her zaman olduğu gibi güncellemeyi Mac App Store içerisindeki “Güncellemeler” kısmında görebiliyor ve yükleyebiliyoruz.

Sihirli elma mac smc guncelleme 4

Bu güncelleme bende görünmüyor, ne yapmalıyım?

Yukarıda da bahsettiğim gibi, güncelleme tüm MacBook’lar için geçerli değil. Bu yüzden sizde görünmüyorsa endişelenmenize gerek yok. 🙂 Bende de görünmedi bu güncelleme.

Pil ömrünü nasıl yüksek tutabilirim?

MacBook’umuzun pil ömrünü uzatmak için aşağıdaki konulara dikkat etmemizde fayda var diyebiliriz:

  • Normal kullanımlarda MacBook’umuzu şarjda kullanalım. Bu durumda şarjımız tam olduğunda pil etkilenmeyecek, böylece devir (cycle) sayımız artmayacaktır.
  • Ancak en kötü ihtimalle ayda bir defa pili tamamen boşaltıp yeniden doldurmamız pilim uzun ömürlü olmasına yardım ediyor. Bu yüzden tamamen masa başında çalışıyorsak, arada bir MacBook’umuzun pilini de kullanmamız faydalı olacaktır.

Sihirli elma mac smc guncelleme 5

Bu işleme kalibrasyon da deniliyor. Pilimizin ömrünü iyileştirmek ve kalibrasyon işlemiyle ilgili daha detaylı bilgi almak için “MacBook’umuzun pil ömrünü uzatmak” yazısına göz atabilirsiniz.

Güncellemelerle ilgili detaylı bilgiye aşağıdaki sayfalardan ulaşabilirsiniz:


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


32 Yorumlar

  1. Macbook Air 4.2 var bende, 17 ay oldu, 890 cycle yaptım ve pilim %89 kapasitede çalışıyor. Buna rağmen zaman zaman şarjı %50’nin üstünde olmasına rağmen kendi kendine uyku moduna geçiyor, mesela tam bir yazı yazıyorum word’de hop ekran kararıyo kelimenin ortasında. Sonra power tuşuna basınca kaldığı yerden devam ediyor. Bu update’den sonra henüz tekrar yaşamadım ama zaten seyrek yaşadığım bir durumdu…

  2. Gelmiş yükledik. Kapanıp açıldı. Öyle boyutu yüksek bir uygulama da değil. Vardır bir bildikleri deyip yükledik. 🙂

  3. Ben Mid2010 MacBookPro kullanıyorum. Bu güncelleme benim menümde vardı ve hemen güncelledim. MountainLion ile birlikte ciddi şekilde pil sorunu yaşıyordum, bu güncellemeyle düzelmesini umuyorum. Zamanla işe yarayıp yaramadığını anlarız artık:-)

  4. Sayın Goktug bey,
    mid 2011 macbook Air de sozkonusu guncellemeyi yukledim..
    sizin 2012 olmasina ragmen niye yok bende merak ettim simdi:)))

  5. Göktuğ bey ben yeni Macbook Retina ya upgrade edicem size sorum şu macbookumu günlük kullanımlarda şarjdamı kullanıyım yoksa pil yüzde yüz olunca şarjı çıkartıp öylemi kullanıyım 

    • Normalde şarjda kullanmanızın bir sakıncası yok, yalnız ayda bir pili sonuna kadar bitirmek pilin ömrünü uzatıyor.

  6. Bende Mid2010 MacBook Pro’yu ML ile kullanıyorum ama Burak Bey’in aksine pil problemim yoktu ama update update dir 🙂

  7. İyi akşamlar Göktuğ bey
    Benim cihaz 13” MBP Late 2011 ve bende güncelleme gözüktü, sorunsuzca yükledim gitti 🙂
    Saygılar

  8. MacBookPro 13 – Early 2011 

    Update göründü, fakat AppStore’da değil sistemin Software Update aracında göründü. 

    Henüz yüklemedim, kısmetse sabaha 🙂

  9. Update yüklendi. Fakat yükleme esnasında cihazı kapatıp yeniden açınca fan sesi bugüne kadar duyduğumun en az 2 katı kadardı. makinenin sıcaklığı ise gayet normaldi.

  10. Ben MacBookPro Mid 2010 kullanıyordum. ML sonrası pil sorunu yaşıyordum.Bu güncelleme sonrası pil performansı eski haline dönmüş gibi görünüyor.

  11. Yazilim sizin mac iniz için değildir uyarısı ile karşılaşıyorum guncellemeleri yüklerken.

    1.Wifi Guncellemesi2.Microsoft gibi otomatik update seçeneği yok mu MAc pro için
    3. Apple sekmesinden “Software Update” e tıkladıgımızda gerekli butun updateleri arae mı?

    Saygılarımla

  12. göktug bey selamlar 🙂 pilin ömrüne dair bilgiyi nasıl elde edebiliriz? yani ömür azalmışmı azalmamış mı onu nasıl anlarım. sarjı doldurdum yesıl ısık yandı ve fısı cektım. o ankı yüzdemi kapasiteyi gösteriyor? benim makinem mid2009 pro fişi cektıgımde %99dan baslıyor mesela. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz