Ana Sayfa Karşılaştırmalar OS X 10.9 Mavericks ile yeni neler geliyor? 4.Bölüm

OS X 10.9 Mavericks ile yeni neler geliyor? 4.Bölüm

18

Mac işletim sisteminin yeni sürümü 10.9 Mavericks’in gelmesine daha çok var. Ama biz yine de her geçen gün Mavericks’ten biraz daha detay paylaşmaya ve heyecanımızı canlı tutmaya çalışmaya devam edeceğiz… 🙂 Daha önceki yazılarda bazı temel özelliklere değinmiştik, bu yazıda da Mavericks ile ilgili ufak detayları paylaşmaya devam ediyoruz.

Sihirli elma os x 10 9 mavericks banner 4

Bu yazıda değineceğimiz 5 konu şöyle:

  1. Pil Ömrü ve çok güç tüketen uygulamalar
  2. LinkedIn bağlantısı
  3. Otomatik uygulama güncellemeleri
  4. Etkinlik Monitörü
  5. Yeni notlar

1. Pil Ömrü ve çok güç tüketen uygulamalar

Artık menü çubuğunda pilimizin ne durumda olduğuna baktığımızda, o anda hangi uygulamalar fazla güç tüketiyorsa anında görebiliyoruz. Bu şekilde, biz farkında olmasak bile bir uygulama Mac’imizi yoruyor ve pil ömrümüzden çalıyorsa anında tespit edebiliyor ve müdahale edebiliyoruz. 🙂

Sihirli elma os x 10 9 mavericks 1

2. LinkedIn bağlantısı

LinkedIn’i duymuş muydunuz? İş dünyası için bir sosyal ağ olan LinkedIn, son birkaç senede dünyadaki en büyük sosyal ağlardan biri haline geldi. Facebook’un iş dünyası için olanı da diyebiliriz sanırım. LinkedIn de artık o kadar önemli bir konuma geldi ki, Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlardan sonra Mac işletim sistemimize LinkedIn hesabımızı da bağlayabileceğiz.

Sihirli elma os x 10 9 mavericks 2

Peki bu ne işimize yarıyor? Kişiler içerisindeki bağlantılarımızın artık telefon numaraları, e-posta adresleri, Facebook ve Twitter hesaplarına ek olarak LinkedIn profillerini, yani profesyonel kimliklerini de görebileceğiz anlamına geliyor.

Ayrıca Safari içerisinde daha önce bahsettiğimiz “Paylaşılan Bağlantılar” içerisinde de LinkedIn’deki kontaklarımızın paylaştığı makaleleri de görebileceğiz.

Sihirli elma os x 10 9 mavericks 3

Eğer LinkedIn’in ne olduğunu merak ediyorsanız benim açık profilime de göz atarak daha iyi bir fikir sahibi olabilirsiniz: Goktug Gedik. 🙂

Küçük bir not: Meraklı takipçilerimiz hatırlayacaklardır ancak ben yine de belirtmek istedim. Geçtiğimiz sene CoBook adlı bir adres defteri uygulamasını tanıtmıştım. Bu uygulama ile adres defterimizdeki kayıtları çok güzel bir şekilde detaylandırabiliyor ve yönetebiliyoruz. 🙂 Detaylar için: CoBook: Akıllı bir adres defteri

3. Otomatik uygulama güncellemeleri

iOS 7’de olduğu gibi OS X 10.9’da da beni en çok mutlu eden yeniliklerden biri uygulamaların otomatik olarak güncelleştirilebilecek olması. Evet, artık bizim gidip tek tek seçmemize gerek kalmadan, uygulamalarımız kendi kendilerini güncelleyebilecekler! 🙂

Sihirli elma os x 10 9 mavericks 4

Ayrıca artık güncellemeleri zamanlayarak biz Mac’imizi kullanmadığımız zaman da güncellemelerin kendi kendine yapılmasını da sağlayabileceğiz. Bu da zamandan büyük oranda tasarruf yapmamızı sağlayacak. 🙂

Sihirli elma os x 10 9 mavericks 5

4. Etkinlik Monitörü

Mavericks’te değişen, daha doğrusu yeniden tasarlanan bir diğer uygulama da “Etkinlik Monitörü”. 2010 yılı başında, İngilizce ismiyle “Mac101: Activity Monitor: Mac’imde neler oluyor?” yazısıyla tanıttığım Etkinlik Montörü artık çok daha fazla işimize yarar bilgi paylaşıyor bizimle. 🙂

Sihirli elma os x 10 9 mavericks 6

Mavericks ve yeni MacBook Air’ler ile birlikte en çok dikkat çeken nokta elbette Mac’lerin güç tüketimini çok daha verimli bir şekilde yönetebilmesi. Buna paralel olarak “Etkinlik Monitörü” de bize bu konuda detaylı bilgiler verebilmek için yenilenmiş.

Sihirli elma os x 10 9 mavericks 7

Adından yeterince net anlaşılamıyor olsa da, Mac’imizde olan tüm etkinlikleri yani işlemleri gözlemleyebileceğimiz bir uygulama olan “Etkinlik Monitörü”, aynı zamanda tüm bunların işlemci, bellek, disk ve diğer donanımlar üzerindeki etkilerini de bizimle paylaşıyor.

Sihirli elma os x 10 9 mavericks 8

Mavericks ile birlikte eklenen 2 önemli şey ise, bu bilgilere ağ erişimi ve güç tüketimi ile ilgili bilgilerin de eklenmesi. Yani artık Mac’imizin ne kadar byte gönderip aldığını, veya her uygulamanın pil ömrümüz üzerinde ne kadar etkisi olduğunu (ya da App Nap özelliğini kullanıp kullanmadığını) da net bir şekilde görebileceğiz. 🙂

5. Yeni Notlar Uygulaması

Mavericks ile yenilenen bir diğer uygulama da Notlar uygulaması. Takvim uygulamasına benzer bir şekilde, notlar uygulamasının arayüzündeki gereksiz detaylar temizlenmiş, çok daha sade bir görünüm kazanmış.

Sihirli elma os x 10 9 mavericks 9

Hatta iOS 7’deki Notlar uygulaması ile karşılaştırdığımızda birbirlerine oldukça benzediklerini söyleyebiliriz bile. 🙂

Notlar uygulamasındaki değişiklikleri özetlemek gerekirse, artık çizgili bir not defteri ve elle yazılmışa benzer bir yazıtipi yerine daha sade bir pencere ve düz bir yazıtipi seçilmiş olduğunu görüyoruz. Bu da Apple’ın sadece iOS 7’de değil, önümüzdeki dönemde OS X tarafında da bu sadeliği devam ettireceğine, ve hatta arttıracağına işaret ediyor diyebiliriz.

Sihirli elma os x 10 9 mavericks 10

OS X 10.9 Mavericks’teki yenilikler elbette bu kadar değil. 🙂 Ancak her yazıda sınırlı sayıda yeniliğe değinerek sizlerle önemli ya da farklı bulduğum yenilikleri paylaşmaya devam edeceğim…

Mavericks hakkında sorularınız mı var?

Ayrıca aşağıdaki sorular için de “OS X 10.9 Mavericks ile yeni neler geliyor? 1.Bölüm” yazısının sonuna göz atabilirsiniz. Her yazıda bunları tekrar etmek yerine hep 1. bölüme yönlendirme yapacağım. 🙂

  • OS X 10.9 Mavericks ne zaman çıkacak?
  • Ne zaman kullanabileceğiz?
  • OS X 10.9 Mavericks’in fiyatı ne olacak?
  • Kimler yükleyebilecek?

Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


18 Yorumlar

  1. Yahoo tabanlı borsa uygulamasının Türk firmalarını desteklememesi oldukça üzücü. Eskiden elektronik cihazlarda Türkçe kullanım kılavuzu yer almaz, bizi adam yerine koymazlardı. Durum şimdi teknoloji savaşlarında devam ediyor. Abdullah Gül Türkçe klavye için ABD’de talepte bulunmuştu hatırlarsınız… Umuyorum onu da çıkıp benim söylememi beklemezler de Borsa uygulamasını da Mac içinde orijinal entegre yazılımı ile kullanabiliriz. Tşkler Göktuğ.

  2. Sabırsızlıkla bekliyorum 🙂 Acaba bu linkedin bağlantısı macbookun sahibine dair bir kanıt olarak kullanılabilir mi sizce?

  3. Göktuğ bey yine harika bir yazi olmus. Aklima takilan bir konu var da ilk konuda bahsettiginiz guc ceken ve sistemi yoran uygulamalari portabel olmayan mac ler ile de kullanabiliyormuyuz mesela bende mac mini var ama malum pili olmadigi icin boyle bir menu yok

  4. Merhabalar.

    İkinci el bir macbook air aldım özellikleri.2008 üretim, 1.86 ghz core 2 duo, 2gb ram, 128 mb ssd, 13″, üzerinde sıfır batarya var. İlk kez mac osx kullanıyorum. şu anda versiyon olarak 10.7.5 lion bulunmakta. Performansı göreceli bir şekilde değişiyor. açılma, kapanma ve uyanma süreli gayet yeterli bu urunun. Sormak istediğim bazı sorular var cevaplarsanız sevinirim.

    1- Şarj olma süresi çok fazla acaba benim üründe mi sorun var? yaklaşık olarak 4-5 saatte şarj oluyor. Şarjı macbook air kapalıyken azalıyor sanırım. Buna çok dikkat etmedim ama böyle intiba bıraktı bende. Dikkatli takip etmeye başladım.

    2- Performans olarak gayet başarılı ama çok fazla sekme açtığımda ve program çalıştırdığımda ağırlaşabiliyor. Sormak istediğim en az kaynak tüketen tarayıcı hangisidir?

    3- özellikle video dosyları çalıştırdığımda makine ciddi oranda yavaşlıyor. 2-3 tane sitede video çalışıyorsa o zaman makinede ciddi kasılmalar başlıyor. choreme ve safaride denedim durum aynı, bu sorun genel bir sorunmudur?

    4- performans ve sorunsuzluk açısından hangi işletim sistemini önerirsiniz bana?

    5- ısınma sorunumda var onuda bayramdan sonra içini açarak termal macunlarını ve gerekirse fanınıda değiştirerek çözebileceğimi düşünüyorum.

    6-acaba işlemcisini core 2 duo 7500 ile değiştirsem ciddi anlamda bir performans artışı sağlarmıyım? buna değermi?

    7-ram artışı yapamıyorum sanırım?

    8-şarjım ortalama 2-3 saat arasında gidiyor bu sure normalmidir? batarya %96 performansta.

    Teşekkürler

    • ilk önce macbook airler daha çok leptopla uzun süre kullanım için tasarlanmış. ve saydığınız özellikler bir laptop için bilirsinizki düşük özellikler. zaten apple bunu tasarlarken kesinlikle hız için çıkartmadı.soruların cevaplarına geçelim.
      1-)şarj olma süresi adaptör eski olmasından kaynaklabilir. ama zaten apple air i çıkartırken hızlı şarj olma garantisi vermedi. uzun süre şarjı gittiği için minimum 3-4 saatte şarj oluyor. yeni adaptörlere bakabilirsiniz.50-60 tl ye var.
      2-)açıkcası benim tavsiye opera yada chrome dur. ama bu zamanlar saçma saçma reklamların yanlarda belirmesi yüzünden chrome u tercih ediyorum. reklam engelleme programı ürettiler. bu da daha az kaynak harcatır. ama bu bilgisayarın hızıylada ilgili birşey. air den çok fazla verim beklemeyin ben herzaman derim.
      3-)1.8 ghz çok iyi bir hız değil. bu kasılmalar normaldir.daha iyisini beklememelisin.
      4-)intel i7 tabikide . çok sayıda güncellemesiyle birlikte daha iyisi yok .
      5-) çok etkili olmayabilir ama fan değiştirmeyi düşünebilirsin.
      6-) yani gözle görülür bir değişim olmaz. istersen dene ama ciddi anlamda bir performans artışı kesinlikle olmaz.
      7-)evet yapılmıyor.
      😎 aslında bu kritik bir nokta. yeni macbook airler çok iyi şarj kullanım süresine sahip bence bir baktırmalısın . 2-3 saat çok az. yeni macbook airler .11-12 saat arasında değişiyor pil ömrü.

      umarım dediklerim yardımcı olmuştur…

  5. Yeni notlar uygulamasının sadeliği güzel. Fotoğrafı yapıştırmakta güzel ve ben bu uygulamayı çok kullanmaya başladım. Belki basit olan ama benim çözemediğim bir şey var.
    Mac’te not lara pdf, exel veya word dosyası kopyalayıp daha sonra bunları açıp bakabiliyoruz. Ama notlar, yeni aldığım iPad mini retina ile senkron olduğu zaman bu dosyalar İpad ile açılmıyor ve sadece ” ataç” gözüküyor.
    Halbuki iPad içerisindeki Evernote ta aynı uygulamalar açılıyor.

    Ben nerde yanlış yapıyorum ?
    Teşekkürler.
    Uğur K.

  6. Bende de iMac 2009 Late var, Mavericks kurulumundan sonra çok ciddi kasılmalar yaşıyorum. Konfigürasyon yeterli gelmiyor mu acaba bu sürüm için ? SL kurmayı planlıyorum ama karar veremedim.

    • İşletim sisteminizi yeniden sıfırdan yükleyerek biraz daha performans artışı sağlayabilirsiniz. Snow Leopard elbette daha sağlıklı olabilir, ancak pek çok yenilikten mahrum kalacaksınız bu durumda.

      • Teşekkürler yanıt için, yani aletin bir başka sorunumu var diye şüphelenmiştim ben. Ancak sanırım 10.8 üzerine upgrade yaptım. Bu durumdan şikayetçi olanlar gördüm biraz araştırınca. Temiz kurulum durumu çözebilir demişler sizin de belirttiğiniz gibi.

        Şu anda başka bir yolda ilerliyorum, SSD ve ram takviyesi yapacağım 🙂

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz