Ana Sayfa Karşılaştırmalar OS X 10.9 Mavericks ile yeni neler geliyor? 3.Bölüm

OS X 10.9 Mavericks ile yeni neler geliyor? 3.Bölüm

17

OS X Mavericks’teki yenliliklerle ilgili Bölüm 1 ve Bölüm 2 yazılarında Apple’ın yeni işletim sistemindeki en temel ve en çok gözümüzün önünde olacak yeniliklere değinmiştik. Bu yazıda ise biraz daha arka planda olan, ama işletim sistemine etkisi hiç de azımsanmayacak seviyede olan yeniliklerden bahsediyoruz.

Sihirli elma os x 10 9 mavericks 3 banner

Özetle, bu yeniliklere Apple “Advanced Technologies” yani “Gelişmiş Teknolojiler” adını veriyor:

  1. Timer Coalescing
  2. App Nap
  3. Safari Power Saver
  4. iTunes HD Playback Efficiency
  5. Compressed Memory
Bu terimlerin bir kısmını Türkçe’ye çevirmek zor olsa da elimden geldiği kadar anlaşılır bir hale getirmeye çalışacağım. 🙂

1. Zaman Birleşimi (Timer Coalescing)

OS X 10.9 Mavericks ile hayatımıza girecek olan Timer Coalescing, düşük seviyedeki işlemleri gruplayarak çok kısa boş anlar yaratıyor. Böylece işlemci daha sık bir şekilde düşük güç modunda çalışabiliyor. Bu da Apple’ın söylediğine göre işlemcinin %72’ye varan oranlarda daha az enerji harcamasını sağlıyor ve pil ömrüne de önemli ölçüde katkı sağlıyor.

Sihirli elma os x 10 9 mavericks 2

Elbette biz kullanıcılar olarak bu işlemleri hiç bir zaman bu detayda fark edemeyeceğiz, ama Mac’imiz işlemleri çok daha verimli yöneterek pil ömrü verimliliğine büyük katkı sağlamış olacak.

Sihirli elma os x 10 9 mavericks 3

2. Uygulama Uyuklaması (App Nap)

Uyuklama diye Türkçeleştirince sanki kulağa olumsuz gibi gelse de, aslında App Nap aynı anda bir çok uygulamanın açık olduğu durumlarda oldukça kritik bir özellik. App Nap böyle durumlarda Mac’imizin daha az enerji harcamasını sağlıyor.

Sihirli elma os x 10 9 mavericks 4

Peki bunu nasıl yapıyor? Bir uygulamanın penceresi diğer uygulamaların arkasında kalıyorsa, yani ekranımızda o uygulamanın penceresini göremiyorsak ve bu uygulama bizim için bir işlem yapmıyorsa (dosya indirme, müzik çalma vb.) Mavericks bunu farkediyor ve o uygulamayı uyuklatıyor.

Sihirli elma os x 10 9 mavericks 5

Fakat o uygulamayı yeniden kullanmaya başladığımızda elbette yeniden Mavericks o uygulamayı uyandırıyor ve tekrar aynı şekilde çalışmasını sağlıyor. Bu işlem o kadar kusursuz ve kesintisiz şekilde yapılıyor ki biz hiç bir şey anlamıyoruz. 🙂 Ancak App Nap sayesinde Mavericks ile işlemciyi %23’e varan oranlarda daha az enerji ile kullanabiliyoruz.

3. Safari Güç Tasarrufu (Safari Power Saver)

Ne yazık ki bir çok web sitesi fazla güç tüketen animasyon ya da eklentiler içerebiliyor. Hatta bol animasyonlu bazı flash reklam banner’ları bile bazen işlemcimizi gereksiz yere yorabiliyor ve pil ömrümüzü azaltabiliyor. Mavericks bu konuda da bizim için güzel bir çözümle geliyor ve akıllı bir şekilde işlemciyi fazla yorabilecek şeylere bir çözüm üretiyor.

Sihirli elma os x 10 9 mavericks 6

Eğer içerik görülebilir alanda kalıyorsa normal şekilde çalışıyor, ama sayfada göremeyeceğimiz şekilde aşağı ya da yukarıda kaldığı durumda içerik donduruluyor, ve biz yeniden üzerine tıklayana kadar da çalışmıyor. Böylece biz istemediğimiz sürece izlemediğimiz bir şey pil ömrümüzden çalmıyor. 🙂 Ve Mavericks de bu şekilde işlemciyi %35’e varan oranlarda daha az enerji ile kullanabiliyor.

4. iTunes HD Oynatım Verimliliği (iTunes HD Playback Efficiency)

Her ne kadar ülkemizde iTunes üzerinden film satın alma imkanı 2012’nin sonlarına doğru gelmiş ve bu alışkanlık henüz pek oturmamış olsa da, iTunes üzerinden kiralanan filmlerin artıları her geçen gün artıyor. iTunes üzerinden kiraladığımız ya da satın aldığımız filmlerin, farklı kaynaklardan indirilen filmlere göre önemli bir avantajı bulunuyor: Pil ömrüne etkisi.

Sihirli elma os x 10 9 mavericks 9

OS X Mavericks ile iTunes’taki HD kalitesinde videoların oynatılması da artık daha az güç tüketiyor. Böylece elektriğe bağlı olmadan da video izleme süremiz artmış oluyor. Ancak aynı verimlilik internetten izlediğimiz ya da daha doğrusu iTunes dışından indirdiğimiz videolar için geçerli değil ne yazık ki.

Sihirli elma os x 10 9 mavericks 10

Bunun sebebi de video oynatma motorunun Mac’imizin yeni grafik kartının avantajını kullanması ve diske daha az erişimde bulunması. Videoya ek olarak videolardaki ses için de benzer şeyleri söylemek mümkün. Bunların sonucunda da işlemcimiz biz bir film izlerken yaklaşık %35 daha az enerjiye ihtiyaç duymuş oluyor.

5. Sıkıştırılmış Bellek (Compressed Memory)

Mac’imizdeki bellek miktarı ne kadar fazla olursa, Mac’imiz de çoğunlukla o kadar hızlı ve rahat çalışıyor. Pek çok uygulama ile aynı anda çalışırken elbette daha fazla belleğe ihtiyacımız oluyor ve eğer belleğimiz dolarsa Mac’imiz diskimizi kullanmaya başlıyor. Bu da elbette Mac’imizin yavaşlaması anlamına geliyor.

Sihirli elma os x 10 9 mavericks 11

OS X Mavericks ile birlikte ise, Mac’imiz daha fazla belleğe ihtiyacı olduğunda inaktif uygulamaların bellekte kapladığı yeri sıkıştırıyor ve yeni uygulama için bellekte yer açıyor. Böylece disk erişimine gerek kalmıyor, Mac’imiz daha hızlı çalışıyor. Sıkıştırma ve açma işlemi de anlık olduğu için biz hiç bir şey farketmeden keyfimize bakıyoruz. 🙂

Sihirli elma os x 10 9 mavericks 12

Özet

OS X Mavericks’e baktığımızda genel olarak verimliliğin ön plana çıktığını görüyoruz. Özellikle de 2013 MacBook Air’ler ile birlikte düşünüldüğünde de bu yeni gelişmiş teknolojiler ile pil ömrünün 12 saate çıktığı düşünüldüğünde Mavericks’in hayatımızda çok şeyi değiştireceği, ve hatta belki de mevcut Mac’lerimizi bile daha çok sevmemizi sağlayacağı aşikar. 🙂

Ancak elbette tüm bu yeni teknolojileri en verimli şekilde kullanabilmek için Intel’in yeni nesil işlemcilerine sahip Mac’leri kullanmamız gerekecek gibi görünüyor.

Fakat elbette Mavericks’in yeni özelliklerine bir nokta koymuyoruz. Bir sonraki yazıda Mavericks’in şimdiye kadar bahsedilmeyen, Apple’ın web sitesinde bulamayacağımız detaylarına değiniyor olacağız. 🙂


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


17 Yorumlar

  1. Güzel anlatımlarınız için elinize sağlık, ancak siz böyle anlattıkça OS X Mavericks’in çıkacağı günü daha bir sabırsızlıkla bekler oldum 🙂 OS X Mountain Lion gerçekten fark yaratmıştı ancak sanki Mavericks daha verimli ve kullanışlı oluyor. Sabırsızlıkla diğer anlatımlarınızı bekliyorum.

  2. Merhabalar, ben bir mac edinmek istiyorum. Ama MacBook Air ve MacBook Pro Retina modellerinden hangisi daha iyidir? Cevaplarınız için teşekkürler…

  3. Kolay gelsin bu konularda biraz bilgisizim kusura bakmayın öncelikle ..

    Macbook pro 13 inç LATE 2011 mevcut .. sürüm 10.7.5 yazıyor sanırım sadece LİON versiyon yüklü şuan acaba diyorum Mountain LİON yüklesem mi app storeden indirip ? Yazıları ve yorumları okuyunca da sanırım sonbaharda 10.9 Mavericks çıkacak .. Acaba 10.9 yüklemem için sonbaharda 10.8 mountain yüklü olması gerekir mi yoksa MAVERİCKS 10.9 u direk yükleyebilir miyim 10.8 mountain e gerek kalmadan ?

    • bence mountain lion hiç yüklemeyin. mountain lion çok sıkıntılı bir işletim sistemi. direk geçiş yapabiliyorsanız direk mavericks’e geçin. internette araştırdığınızda snow leopard’dan ya da lion’dan mountain lion’a geçenlerin çoğu sonradan pişman oluyor. bunlardan biri de benim. kablosuz int problemi var. saçma sorunlarla canınızı sıkabiliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz